Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jest to moj pierwszy posting ktory pisze na forum. Jestem tez fanem m.in. od sprzety Sansui ktory urzywam od kilku lat. Czytalem te wpisy tego klubu jusz het temu. Posiadam au-g90x, 77x oraz au-x701 wzmaki. Z tych starszych au-g jestem zadowolony. Chcialbym jednak posluchac cos takiego jak AU-α907LIMITED. Czy ktos ma doswiatczenie w zakupie sprzetu z japonskiego portalu http://yahoo.aleado.com/search?

Pozdrawiam Tomek

no jest tyle że to prawie to samo co AU-X901 licytujących 20 , 2 dni do końca także cena wzrośnie na bank , i jeszcze trafo trzeba porzadne

http://yahoo.aleado.com/lot?auctionID=x209788130

Kaliber.

Czytaj ze zrozumieniem, to samo tyczy Młynasa.

Kaliber , cena jest o 1000 $ wyższa, co jest jak byk napisane 1248$

Młynas , to jest przedwzmacniacz. Fakt, rewelacyjny, ale przedwzmacniacz. Paweł marzy o końcówce do niego, czyli B2302.

Jednak , jak widać coś tam jest w temacie i dobrze.

Mamy nowego kolegę w klubie, witamy.

Ashibuyasoul

Kupiłem u nich kilkanaście sprzętów, co byś chciał wiedzieć. Aktualnie pojawiła się 907 L Extra. Cena spora, ale to dobry wzmak. Model , który podajesz to jeden z najwyższych modeli seriiAlpha. Pojawia się sporadycznie i kosztuje drakońskie pieniądze. Może wyjść razem około 10 tyś. zł. a patrząc na ceny, jakie ostatnio się pojawiają, nawet i dwa do czterech tyś. więcej. Wszystko zależy w jakim stanie jest sprzęt, no i od sprzedającego. Ostatnio w tej sieci sklepów jest duża konkurencja ze strony kupujących Amerykanów.

Pozdrawiam.

Jan

Pozdrawiam.

Jan

Młynas.

Jeszcze jedno. Czy kiedykolwiek próbowałeś kupić coś ze strony Yahoo japan. Powodzenia życzę. Sansu pojawia się tam często, bardzo. Jednak starałem się już kilkadziesiąt razy i nigdy nie udało mi się nic kupić. Nie wyrażają zgody na wysyłkę. Jest też jeszcze jedno niebezpieczeństwo. Ska wiesz co przyślą. Ostatnio z chińskiego eBayu kupiłem schemat i przyszło badziewie. Co mi z tego, że po bojach zwrócono mi koszty. Dziękuję, wolę bezpieczne sklepy. Wtopić kasę jest łatwo, odzyskać , dużo trudniej. Nie wspomnę, że zawsze się ją ciężko zarabia.

Jan

Czesc Janie,

chcialbym wiedziec na przyklad jaka komunikacja jest z przedawcami. Ja dotej pory zamawialem plyty vinylowe z Japoni i niestety nie zawsze funktionuje komunikacja z nimy. Chyba wiekszosc japonszykow nie rozumi jezyka angielskiego, pytalem ich o koszta wysylki do Europy ale niestety nieraz bez reakcji. Zanim sie zabiore do kupna jakiejs alphy to jeszcze troche potrwa (duze koszta). Mam troche watpliwosci jezeli wlasnie chodzi o kupienie sprzetu z Japoni. Tym wirusem Sanui sie niestety zarazilem i bede dalej szukal moze pojawi sie czasem jaka dobra okazja w Europie zeby dorwac cos w tym stylu.

Podrawiam, Tomek

Gość czubsi

(Konto usunięte)

mlynas !!!!

na miłóść boską ! Jak możesz mówić , że 901 to prawie to samo co 907i ????????????????????????

Boże .... żebyś Ty wiedział jak bardzo się mylisz ........... 907i to tak jak ze 4 901 w jednym i do tego znacznie lepiej !!!!!

Niby tylko jeden szczebelek wyżej ale to dwa różne światy. Zestawiasz ze sobą Mercedesa 190D i 500 SEL ......

Shibuyasoul

W przypadku HiFi-Do w tej sieci sklepów, jest osoba odpowiedzialna za komunikację z obcokrajowcami. Płacimy za to wyższą ceną , ale mamy komfort komunikacji. Za to zadanie odpowiedzialny jest Munetika Kurohiji. Biegle posługuje się angielskim w mowie i piśmie. Tak więc nie ma problemu . Oczywiście nie posługuje się naszym ojczystym językiem, ale nie bądźmy za wymagający. Wszystko odnośnie sprzętu masz dokładnie przedstawione na zdjęciach, ale możesz poprosić o dodatkowe informacje. W przypadku konkretnego sprzętu musisz się zawsze pytać o cenę dostawy, bo to co widzisz na ,,wystawie,, jest w rzeczywistości w 8 różnych miastach w kilku sklepach. Cena zaś dostawy to również przesyłka do miejsca wysyłki docelowej i opłaty przewozowe przewoźnika. Trzeba też pamiętać, że zostaną doliczone cło i podatek VAT, co w naszym przypadku od 800 do 1500 tysiąca zł. w zależności od ceny . Z mojego doświadczenia wychodzi, że najbardziej opłacalne są wysokie modele, bo w całym zakupie koszta transportu mają duży wpływ. Często to ponad 50% opłat. W zależności od wagi można spodziewać się wysyłki albo EMS - do 20Kg lub UPS w przypadku większej wagi jak 20Kg. Sansui Alpha 907i to 450Eur. za przesyłkę.

Jeżeli chodzi o Sansui, niestety zakup wyższych model w Europie, jest bardzo trudny. Pojawiają się sporadycznie, zwykle jako wtórna odsprzedaż z importu właśnie z Japonii. Jedyne wyższe modele, jakie były produkowane na Europę to Sansui Alpha 707DR i 607MRX. Na europę były produkowane Au-X701 i AU-X901. W porównaniu do Alpha 907Limited, wszystkie one dużo odstępują temu modelowi. Ma on ponadczasowy wygląd i b.dobre brzmienie.

Cieszę się , jak mogłem pomóc.

Jan

Przepraszam Pawle , miałem na myśli tylko wygląd co do wartości sonicznych nie śmię sie wypowiadać bo poprostu nie słyszałem

Co myślisz na temat tego klocka ?http://yahoo.aleado....ionID=u39839210

lub tego

http://yahoo.aleado.com/lot?auctionID=152691862

za całość wyszło by koło 8 tyś

Edytowane przez mlynas

Kaliber !!!

Do dzieła, nim Cię ktoś ubiegnie Alpha 907 L Extra. Stan igiełka, nie ma co czekać.

Jedyny mankament to cena, ale niższa nie będzie. Ten model tak ma.

Pozdrawiam

Jan

po au-517 i au-919 nabyłem ostatnio au-x701.

dałem 230 euro.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

amnes mam prośbę do Ciebie i do innych. Jeśli naprawdę nie rozumiecie, że ludzie też śledzą internet to zdajcie se sprawę, ze takie wstawki nabijają później aukcje ! Nie wstawiajcie linków !!!!!!! Ten wzmacniacz to kwintesencja mojej głupoty bo gdy był za kup teraz w cenie 1500 euro to się k....a zastanawiałem i zalicytowałem poniżej potem gdy próbowaliśmy dać 1500 to opcja kup teraz znikła ..... Teraz cena winduje w kosmos !

Na przyszłość jeśli ktoś chce kupić to niech kupuje i na miłość boską nie wklejajcie linków do aukcji które trwają bo to po prostu .... szkoda słów ...

Przykro mi, że wstawienie wartościowego linka do odpowiedniego tematu traktujesz jako atak na swoje interesy, ale jak słusznie zauważyłeś ludzie też śledzą internet i z pobudek czysto altruistycznych jeden z drugim nieraz starają się podzielić wartościową swoim zdaniem wiedzą w tym wypadku z wąskim gronem potencjalnie zainteresowanych. Kto ma chęć niech licytuje ile ma ochotę. Link do aukcji to nie jest wiedza, którą należy chomikować.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Nie zrozum mnie źle ale Ci co szukają sprzętu śledzą portale aukcyjne Widzę,że kompletnie nie rozumiesz tego, że wątek to nie bazar z aukcjami bo nie temu ma służyć. Jakbyś poczytał parę ostatnich stron wiedziałbyś , że takie wrzuty spowodowały bratobójczą walkę kolegów z tego forum. Ty nie odbierasz dziesiątków prywatnych informacji na temat tego forum to i nie wiesz, że czasami pomagam niektórym coś kupić ... Z drugiej strony powinieneś wiedzieć, że potencjalnych kupców tak drogich urządzeń na tym forum jest może ze .... 3 ??? Duża część czytelników, którzy nie piszą to handlarzyny, które czychają na informacje o wartości rynkowej. Jeśli mnie rozumiesz to pojmiesz , że to co uważasz podzieleniem się cenną informacją tak naprawdę nietylko niczego do wątku nie wniosło ale może skutkować brakiem w/w urządzenia na polskiej ziemi ...

Niech się kolega nie uraża moimi słowami bo nie miały być niczym osobistym. Przyjęliśmy zasadę niewklejania aukcji z powyższych względów ale i z tego powodu, że za miesiąc Twój wpis nie będzie mówił doslownie nic z racji wygaśnięcia informacji o aukcji ....

Edytowane przez czubsi

Zasmucił mnie Twój post Czubsi, zupełnie opacznie wszystko odbierasz w mojej opinii. Nie widzę jednak sensu się przepychać. Jakby co, możesz zgłosić mojego posta do usunięcia.

Diabel

Ta maszynka, to nie wiele więcej niż twoja. Schemat bardzo podobny, poza innym korektorem bodaj. No i zmodyfikowany układ zabezpieczeń, rodem z serii Alpha. Masz podobną, tyle, że nawet o tym nie wiesz. Oczywiście inna obudowa, ale to przecież nie gra, prawda. To ta sama seria, choć już wiele innych części. Inne tranzystory, kondy.

Jan

Podawanie linków, po kilku tygodniach to tylko śmietnik. Wiem, chęć podzielenia się wiedzą, tyle , że ta wiedza często tylko uczula handlarzy na daną aukcję. Jest na Allegro aukcja, fajny tani tunerek. Nie podaję, bo natychmiast ceny pojadą w górę.

Edytowane przez janvideo24
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Amnes

Nie wiem jak Ci to unaocznić . Rozumiem Twoje intencje ale nie możesz wiedzieć (bo i skąd ?) że na temat tej aukcji wisi na telefonie od niedzieli jesli nie od soboty) spore grono forumowiczów, Informowało mnie o tym kilku kolegów bo zdają sobie sprawę, że za 23-letni sprzęt - zwłaszcza tak specyficzny i wczesny model - kwotę rzędu ok. 7500 może zaplacić zaledwie kilku forumowiczów więc nie ma po co robić sensacji. Warto też wspomnieć, że po wzmacniacz najprawdopodobniej trzeba będzie jechać .... do Monachium ! To, że aukcja jeszcze jest to wynik tylko i wyłącznie mojego błędu ! Warto wiedzieć, że w tym wzmacniaczu (opartym na końcówce B2102 MOS Vintage) po zakupie należy wymienić wszystkie elektrolity bo siedzą w nim same nippony awf które zapewne jeśli jeszcze nie wylaly to zrobią to niebawem ! Zupełnie inną informacją w Twoim wykonaniu byłoby podzielenie się kilkoma faktami na temat tego modelu bo w tej sytuacji promujesz coś o czym nikt zbytnio pojęcia nie ma.Ciężko jest wyjaśnić co mam na myśli ale aby Ci to przybliżyć zacytuję Janka (który także jest w sprawę zaangażowany) który informował o Alfie 907 Lextra w kwocie łącznej z dostawą około 6 tys. - jakoś nadal bez echa .... Trzeba mieć na względzie fakt, że wielu z naszych kolegów marzy o takich rzeczach ale nie stać ich na to ! My staramy się te urządzenia faktycznie kupować i opisywać na tym wątku - inaczej nie będziemy mogli rozwijać naszej wiedzy na temat ulubionej marki. Swoją informacją (bo musisz zdać sobie srawę, że nasze forum jest sukcesywnie czytane przez bardzo duże grono Niemców dodałeś masę potencjalnych chętnych do licytacji - zrobią wszytsko by windować cenę - która już teraz jest średnio atrakcyjna a w konsekwencji po prostu go nie kupimy - teraz mnie rozumiesz ????

Panowie do czego służy przycisk Turnover ? na AU-&907L EXTRA jest przy nim napis 75Hz - 150Hz , w AU-X901 też jest z tym że bez opisu , doradzcie coś !

Janek napisał " Turnover - to przesterowanie, tu niejako jest w układzie pre, jest blok odpowiedzialny za kontrolę sygnału." ale jak sie ma do tego 75 - 150 Hz ? nie kumam tego

Jan video- u mnie nie ma korektora, ale skąd możesz wiedzieć:P:P

Czubusi- nie bądz dzieckiem, każdy kto szuka wyrachowanego sprzętu szuka go na ebay. tego au x1111 obserwuje od tygodnia prawie.

Nie widzę potrzeby argumentować swoich racji. Skończy się to jeszcze większym niepotrzebnym grafomańskim śmietnikiem.

Powracając do sedna. W temacie wzmacniaczy nastoletnie i starsze Japończyki są moim jak Waszym konikiem. Mi udało się zdobyć najwyższy model wzmacniacza zintegrowanego Marantza zasilanego na 230V. Z tego co wiem na rynku Europejskim z maszyn tej samej klasy były tylko AU-X1111MOS i Pioneer A-09, choć nie jestem pewien czy ten ostatni tu rzeczywiście był. Może udałoby się kiedyś na naszej skromnej Polskiej ziemi zrobić odsłuchy porównawcze takich maszynek? Jakby co zapraszam każdego zainteresowanego Sansui'owca na odsłuch swojego klocka. Będę się zapierał każdą kończyną by go przypadkiem nie sprzedać, bo później będę przeżywał to tak jak Czubsi przegapioną możliwość kupna. Sam wiem jak to jest, nie raz mi się zdarzyło. Zresztą jak kasy nie ma to pół biedy, gorzej jak jest i się przegapi...

(który także jest w sprawę zaangażowany) który informował o Alfie 907 Lextra w kwocie łącznej z dostawą około 6 tys. - jakoś nadal bez echa .... Trzeba mieć na względzie fakt, że wielu z naszych kolegów marzy o takich rzeczach ale nie stać ich na to !

Warto też dodać , że nie każdy żyje samą muzyką , bo niektórzy mają też inne wydatki jak życie , budowa domu ... co chyba jest logiczne bo kto to przechodził to wie najlepiej . Ja czekam na 907i (wygląd jak 501) , innej nie chcę , taką mi polecono i taką tylko będę chciał . O tej wspomnianej nic nie , zresztą chyba 907i + zmiana elementów da lepszy efekt ?

Edytowane przez kalliber
Gość czubsi

(Konto usunięte)

amnes

Pioneer A09 to jednak klasa wyższa od Sansui AU-X1111. Zresztą z Pionnerem A-09 .... też dałem ciała bo był na hifido ale gdy się zorientowałem to było nego. Raczej nie sądzę by był sprowadzany do Europy - tu oferta Pioneera się zamykała na A07.

kaliber

907i po zmianie elementów nie będzie grał jakoś magicznie lepiej a raczej tak jak fabryka. Chyba, że wiemy gdzie co zmienić... Janek dokonał w 907i dobrych zmian a ja niejako pociągnąłem to dalej. Fakt - efekt wyszedł imponujący no ale skąd niby kolega znajdzie 30 black gatów ???? Tyleż samo polistyrenów Rikeny i masę polipropylenów ??? itd ???

Widzę, że muszę usystematyzować po raz kolejny. Dla tych co mają możliwość i wiedzę polecam 907i bo jest oparta na bogatszym schemacie i przy pewnej wiedzy może dać świetne efekty za niewygórowaną cenę. Dla tych co chcą gotowy produkt to niestety tylko od 907 DR do góry. W zasadzie to uważam, że z 907 opartych na nowszym schemacie ("uboższym") DR w kontekście ceny wychodzi nadpodziw atrakcyjnie względem XR czy MR.

Kaliber zakładam, ze TY masz i wiedzę i możliwości aby zmienić 907i w bardzo wartościowy sonicznie sprzęt no i oczywiście właściwie go ustawić . Masz o tyle łatwiej, że na necie dostępna jest instrukcja od AU-X1111 a to bardzo podobna sprawa... Wielu ludziom się wydaje, ze kupi kawałek srebrnego drutu i zrobi rewelacyjny interconnect tyle, ze .... to tak nie działa ... Warto o tym pamietać bo doświadczenie nabyte to już na ulicy nie leży... Wszystkich tych ktorzy nie czują się na siłach cokolwiek zmieniać (co całkowicie zrozumiałe) namawiam na kupno sprzetu który zmian nie wymaga !!!! To samo dotyczy AU-X1111 . Jeśli ktoś z Was go kupi to musi mieć świadomość, że niewiele jest osób co zechce przy nim grzebać a jeszcze mniej co go umie właściwie zestroić ....

Gość czubsi

(Konto usunięte)

kaliber

Teraz to ja jestem w szoku ... Po czym wnosisz, że "wyzionie" większą moc ???? Przecież to ten sam model i ten sam układ ! 907Lextra jest rzekłbym poprawioną 907i z niemagnetycznymi Sankenami i paroma nowinkami. Również lepiej wygląda. Nie jestem pewien jakie są kondensatory w środku oprócz głównej filtracji (bo te są takie same jak w 907i czyli Hitacon) Nie jestem też pewien czy wprowadzono w niej podwójnego Feta na desymetryzatorze - to ważne różnice ale jak już wspominałem - nie jestem pewien bo nigdy L extra nie rozbierałem. Mi osobiscie się podoba ale wolę droższe późniejsze modele jak XR czy MR - to akurat wynik moich osobistych decyzji a nie zdrowy rozsądek jaki winien przyświecać forumowiczom którzy nie mają wyrobionego własnego zdania na podstawie realnych porównań.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.