Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

lukag Ty się chyba nigdy z tym sprzętem nie zatrzymasz :-) ... Doszedł ten Marantz PM 15 ??? Próbowałeś konfrontacji ???

907DR nie ma jakiegoś specjalnie imponującego zejścia na najniższych rejestrach - z tym przodują 907MR i 907NRA (XR to tak trochę po środku w tej kwestii). Po prostu w tym wzmacniaczu nic nie jest faworyzowane (i to jego największa zaleta a zarazem wada) jest niemal idealnie neutralny i to sprawia, że niemal wszędzie się sprawdzi. Co do loudness to na godz. 10:00 praktycznie w 90% jest już zneutralizowany więc niewielki jego wpływ zwłaszcza, że nie jest to typowy loudness jak w większości sprzętów na zasadzie konturu. Jego wpływ w pasmo jest niemal symboliczny ... Ja jeszcze go nie używałem w normalnych odsłuchach bo nie mam takiej potrzeby natomiast wiem, że z kolumnami vintage o dużych gabarytach z bardzo wielkimi basowcami czasem jego zastosowanie zmienia takie kolumny nie do poznania ...

Edytowane przez czubsi

lukag72 możesz zapodać fotkę swojego wzmaka? Waham się między 907ką a Krellem KAV-500i. Mam ofertę Krella, 907 jest jedna na allegro i teraz widzę że lukag też zaoferował dobrą cenę.

Lukag to zasilanie to fabryczne czy zewnętrzne trafo dodajesz? W ogóle 907ki były wypuszczane fabrycznie na 220V?

Naiwnie proszę w klubie Sansui o pomoc w podjęciu decyzji, ale może ktoś miał okazję słuchać Krella i 907 i w miarę obiektywnie coś doradzi i wskaże różnice w brzmieniu.

Przecież to absurd! Nie wiem jak chcesz się zdecydować na sprzęt za tyle kasy nie słuchając.

A o fotki się prosi, ale wnętrza żeby zobaczyć czy było dłubane żeby dajmy na to bez sensu nie jechać 300km

A skąd wiesz czy nie słuchałem? 907ki słuchałem, Krella słuchałem ale niższego modelu. Teraz kwestia czy słucha się u siebie, znajomych czy u sprzedawcy. Brzmienie będzie zawsze inne. Chodziło mi o jakieś ogólne cechy brzmienia obu wzmacniaczy i ich różnice, a pytanie kierowałem do osób które słuchały tych wzmacniaczy w różnych konfiguracjach. Kiedyś kupiłem kolumny słuchając ich w salonach audio i u znajomego przywiozłem do domu i szybko sprzedałem. Inny sprzęt, inne kable, inna akustyka.

Czy precyzowałem o jakie zdjęcia mi chodzi że krzyczysz ABSURD? Czy ze zdjęć środka poznasz prawdę o grzebaniu lub nie? Nie wiem czy są jeszcze 907 nie grzebane. Nawet z racji przeglądów. Czy grzebane profesjonalnie w ramach przeglądów i wymian niektórych elementów mają automatycznie wykluczać zakup i jechanie 300km? A może to zaleta że były grzebane?

Zadałem wstępne pytanie od którego chciałem przejść do następnych prawdopodobnie już na priv. Ale wszedł K-man i zaczął krzyczeć absurd (szkoda że nie skandal!!!). Absurdem to są takie wpisy które zamiast pomóc wprowadzają nerwy.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Panowie k-man napewno nie chciał atakować po prostu taki kontekst nieszczęśliwy wyszedł z jego wypowiedzi ...

Krell generalnie firmuje się brzmieniem rytmicznym , trzymającym tempo i energię natomiast nie spotkałem jeszcze modelu który ma w sobie finezję znaną z sansui. 907DR tak nie zapier..a ale ma wszystko na bardzo dobrym poziomie - zresztą sluchałeś to wiesz - ten wzmacniacz na lepszym otoczeniu pokaże jeszcze więcej a Krella poznasz po pierwszym odsłuchu i od razu sprecyzujesz w jakim kierunku to może iść ... Decyzję niestety musisz podjąć sam ale jednego jestem pewien - jeśli kochasz słuchać prawdziwej muzyki to po zakupie Sansui 907 nie będziesz miał zszarganego sumienia że mogłeś wybrać coś innego ... Za tą cenę co proponuje lukag po prostu nie szybko (jeśli w ogóle ...) kupisz 907DR no chyba, że padniętą ... Co do zasilania 220 V to lukag mógł faktycznie dostać wzmacniacz oryginalnie na takie napięcie ponieważ 907DR to jedyna 907 dopuszczona (planowana) do obrotu na europejskim rynku- jednak ich sprzedaż była symboliczna bo w/g różnych szacunków sprzedano ich około 250 sztuk w Europie ... Z danych uzyskanych z serwisu Sansui wynika, że wyprodukowano zaledwie ok. 800 sztuk traf na 220 V przeznaczonych do modeli 907,B2302 i AU-X111MOS (AU-X1111MOS) . Pojawiło się też kilkanaście (? nikt tego naprawdę nie wie ) sztuk 907MR oznaczonych 907MRX na 220 V oraz kilka 907XR z tym trafem jednak modele te głównie pojawiły się jako egzemplarze wystawowe promujące markę. Model 907MRX nigdy nie wszedl oficjalnie do sprzedaży choć taki był plan.

Edytowane przez czubsi

A skąd wiesz czy nie słuchałem? 907ki słuchałem, Krella słuchałem ale niższego modelu. Teraz kwestia czy słucha się u siebie, znajomych czy u sprzedawcy. Brzmienie będzie zawsze inne. Chodziło mi o jakieś ogólne cechy brzmienia obu wzmacniaczy i ich różnice, a pytanie kierowałem do osób które słuchały tych wzmacniaczy w różnych konfiguracjach. Kiedyś kupiłem kolumny słuchając ich w salonach audio i u znajomego przywiozłem do domu i szybko sprzedałem. Inny sprzęt, inne kable, inna akustyka.

Czy precyzowałem o jakie zdjęcia mi chodzi że krzyczysz ABSURD? Czy ze zdjęć środka poznasz prawdę o grzebaniu lub nie? Nie wiem czy są jeszcze 907 nie grzebane. Nawet z racji przeglądów. Czy grzebane profesjonalnie w ramach przeglądów i wymian niektórych elementów mają automatycznie wykluczać zakup i jechanie 300km? A może to zaleta że były grzebane?

Zadałem wstępne pytanie od którego chciałem przejść do następnych prawdopodobnie już na priv. Ale wszedł K-man i zaczął krzyczeć absurd (szkoda że nie skandal!!!). Absurdem to są takie wpisy które zamiast pomóc wprowadzają nerwy.

Nikogo nie atakuję - po prostu trzeba słuchać samemu a nie polegać na opiniach. Dobry sprzęt się zawsze obroni

Jak napisałeś? Krella słuchałem ale niższego modelu. - Czyli ..... nie słuchałeś

Tak ze zdjęć poznam czy grzebane i kto grzebał - partacz czy zawodowiec. Tak jak i wszyscy znajomi mnie proszą żebym auto obejrzał - bite czy nie. Takie już mam oko saurona :)

Dobra już się nie wtrącam - oba klocki zacne - jak sprawne oczywiście, więc to w sumie i tak wszystko jedno co kupisz :)

Może źle odczytałem K-mana ale mam uczulenie na wykrzykniki.

Dzięki czubsi za odpowiedź. O taki wpis mi chodziło. Nie lubię słodzić ale chyba jesteś encyklopedią wiedzy w temacie Sansui. Słuchałem 907 jakiś czas temu, pamiętam ten dźwięk do dzisiaj dlatego biorę go poważnie pod uwagę. W Krellu podobała mi się dynamika i ten basior, jego kontrola i szybkość. Tak jak pisałem w różnych systemach klocki różnie brzmią i wyrokowanie dźwięku na podstawie jednego odsłuchu to trochę wróżenie z fusów. Moje JMLaby grały fajnie zanim nie przywiozłem ich do domu.

Czubsi jeżeli masz jakieś porównanie to jak się ma sprawa przestrzeni. Pamiętam że 907ka nie powaliła mnie na kolana w tym aspekcie. Chyba młodszy Krell był bardziej precyzyjny i głębszy w przestrzeni. Nie wiem czy to też można zwalić na sprzęt towarzyszący czy jednak coś kuleje..

Jako że lukag na razie milczy może ktoś coś wie na temat tego egzemplarza, czy był jak to ujął K-man "grzebany"? Ogólnie na grzebaniu się mało znam stąd trochę mam obawy kupując 907. Grzebanie może być żeby tylko było fachowe i żeby graty były wymienione na takie żeby wzmacniacz nie stracił na swoim dźwięku. Ale osobiście nie potrafię ocenić tego fachowo więc zdjęcia nie wiele dadzą. Dlatego proszę o pomoc.

Chyba będę musiał przeczytać ten wątek od początku a nie dwie ostatnie strony. Nie wiem czy zdążę przed sprzedażą wzmaka od Lukag72. ;)

K-man jeszcze się wtrącaj. Jak lukag zapoda zdjęcie wnętrza to czekam na opinie. W końcu po to jest forum.

Edytowane przez Baron

Kurier przywiózł kolumny. Angielski vintage 1980 r. Kupiłem bez słuchania, tylko na opiniach z forów :)))) w dodatku na alledrogo....

No ale za taką kwotę co to można zaryzykować.

Było warto. A jeszcze będzie recaping

Celowo nie piszę jakiej marki żeby nie paść handlarzyn

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Baron

Nie sądzę by w 907 ktoś grzebał - one się nie psują więc co by tam robił ? Jeśli już nawet lukag dostał jedną z uszkodzonych sztuk to za ten sprzęt partacz się nawet nie zabierze bo się będzie bał, że coś spieprzy ... Po otwarciu tego wzmavcniacza nabiera się szacunku i odchodzi ochota od grzebania na zasadzie a zobaczymy co z tego wyjdzie ... Druga sprawa - grzebać to znaczy mieć schemat a tych na rynku nie ma ... w ostatnim czasie pojawiły się pierwsze ślady tych materiałów na necie ale to nie potwierdzone rzeczy i mogą stanowić próby naciągactwa ... 907 dokładnie pokaże Ci źródło !!! Pamiętaj o tym bo jeśli dobierzesz wybitne źródło to 907 pozwoli Ci je usluszeć w pełni na neutralnych głośnikach !!! Dopiero docenisz czym jest ten piecyk ... Wielu ludzi docenia 907DR za jego ogólne walory jak moc wygląd , prawdziwość brzmienia , scenę itd ale najczęśćiej nie biorą pod uwagę, że może być zdecydowanie lepiej jak zmienią źródło na lepsze ! Tego wzmacniacza nie słychać - jedyna jego ingerencja w dźwięk to zwiększanie wzmocnienia i to w sposób kompletnie pozbawiony przydławiń czy zniekształceń a właśnie tego oczekujemy od wzmacniacza (przynajmniej ja ...) Krell narzuca swój charakter i choć modele się zmieniają to firma utrzymuje swoje cechy firmowe - dla mnie to firmowe brzmienie jest trochę zbyt ofensywne i pozbawione gracji i delikatności (nazwijmy to czarem i klimatem) ale ja to nie Ty ...

czubsi

Co do grzebania miałem coś innego na myśli. Chodzi mi o wymianę zużytych elementów, typu kondensatory itp. Wzmaki te mają trochę latek i nie wiem czy takie elementy się wymienia. To się nazywa chyba przegląd techniczny w ramach którego można pomierzyć co nie co i ewentualnie wymienić. Tylko czy te elementy są dostępne na naszym rynku.

Zacząłem czytać ten wątek od pierwszej strony, może będę mądrzejszy.

lukag72

Możesz napisać czy coś "grzebałeś" w tym wzmaku?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Tam jest dosłownie parę kondensatorów ale one prędzej Ciebie przeżyją niż wyschną ... Żaden z nich nie jest w torze audio ...

Kondensatory to Elna Silmic ARS - do dostania jak sie postarasz ... Poza tym są Elna Silmic alpha super gold - nie do dostania ale ich nie ruszaj bo to chyba pierwszy przypadek w historii by te kondensatory miały wyschnąć zwłaszcza, że ich wielkość jest zbliżona do 470 uF a ich pojemność to ... 8 i 10 uF .... Kondensatory robione w tej technologii to najwyższa półka a zatem też i najtrwalsza - to samo tyczy kondesatorów na desymetryzatorze o pojemność 4 x 2,2 uF. i to w zasadzie wsio jeśli chodzi o kondy na modułach końcówki .... W zasilaczu na głónej filtracji są wręcz niezniszczalne kondensatory i ich nawet sami Japońcy przy recapingu nie ruszają ... Nigdy nie daj się namówić na wymianę kondów na siłę a tym bardziej na tzw lepsze ... W tych konstrukcjach wszystko ma swoje miejsce i jest dobrane a nie wsadzane na pałę - każdy kondensator jest kompensowany innym - to ma uzasadnienie soniczne ! pamiętaj o tym ! Najpierw porozmawiaj z lukagiem to Ci coś więcej powie o historii urządzenia bo ja tego egzemplarza nie znam ...

Edytowane przez czubsi

@up- najpierw powinieneś powiedzieć czego (jakiej muzy) słuchasz, a dopiero potem mówić ..... między czym się wachasz.... i jakie masz głośniki? bo to od nich w największej mierze (ponad 75%) zależy jak to zagra

?

Szymek no bardzo Cię proszę. Czy widziałeś kiedyś wzmacniacz do słuchania Chopina? Taki co się psuje jak puścisz na nim Braci F-F?

Albo wzmacniacz do metalu co się pali przy Edycie G?

Zaniżasz poziom forum chłopaku :)

AU 907i kupiłem blisko 2 lata temu w znanym sklepie w Japonii. Zaraz gdy dotarł poprosiłem Czubsiego o pomoc w wymianie kondensatorów i rezystorów. Gościu przesłał mi własnoręcznie sporządzony schemat, udzielił bardzo pomocnych rad. Rad absolutnie niezbędnych.

Wymieniłem wszystkie kondensatory oprócz "beczek", rezystory na RIKEN / AMTRANS i czekałem na zmiany na lepsze. Nadmieniam, bo to istotne - zakupów dokonywałem w partsconnexion i u wydawało się wybranych sprzedawców na eBay. Niestety w moim odczuciu zmiany nie nastąpiły.

Ponieważ sam jestem "oglądaczem" a nie elektronikiem i sama wymiana kondensatorów i rezystorów to było dzieło mojego życia, postanowiłem oddać Sansuja do regulacji napięć do fachowca. Ponieważ mieszkam w UK to o takiego w rozsądnych cenach raczej trudno. Trafiłem Litwina, który się tego podjął. Prosiłem - ustaw 8 tak jak Czubsi podaje. Ustawił 0 bo tak on uważał no i przy okazji usunął podwójne Blackgate. Sansuj grał ale szału dalej nie było.

W międzyczasie przewinęło się trochę innych wzmacniaczy - accu orginały i jego klony, lampy, wreszcie zawitał Calyx CTI, który zmiótł brzmieniowo Sansuja. Dosłownie zmiótł.

Z braku innego zajęcia i z powodu nadmiaru paru funtów w kieszeni, zamówiłem nowe kondensatory wyłącznie w partsconnexion. Miałem farta bo akurat były blackgate! Poszło trochę kasy ale było znowu oczekiwanie i dreszczyk emocji - ach może teraz usłyszę zmiany?! Nic z tego. Wobec tego Sansuj poszedł leżakować a palmę pierwszeństwa przejął Calyx CTI.

Po paru następnych miesiącach podłączyłem z ciekawości japończyka ponownie. No i tak grał sobie za ścianą gdy ja czytałem m.in. jatki na forum - bardzo "eleganckie" i wyważone, kulturalne wypowiedzi panów z Hi Endu! Jak to tylko im przystoi.

Od czasu do czasu szedłem do mojego "muzycznego” pokoju posłuchać jakiejś nowej płyty ale wówczas przełączałem się na Calyx'a. Dopiero ostatnio przysiadłem i zacząłem czegoś słuchać na Sansuju. Mmmm… nieźle to zabrzmiało ale wytłumaczyłem sobie to tylko chwilową zmianą mojej percepcji, lepszym jakościowo nagraniem... pogodą. Wróciłem do Calyxa.

Parę dni temu dostałem nowe kable - YP Sound Argentum i spróbowałem ich z Sansujem znowu. Panowie! Sansui się obudził! Nie dzięki kablom! Dzięki daniu mu czasu na ułożenie po wszystkich zabiegach na nim przeprowadzonych. I jeszcze jedno: przekonany jestem, że 90% części elektronicznych na eBay’u to podróby!

Jeszcze raz reasumując: Czubsi! Dziękuję za wywołanie tematu Sansuja! Dziękuję bo dzięki temu go mam i po raz pierwszy słyszę, że toto GRA! Czapka z głowy! Do pełni szczęścia brakuje mi jednego: Poradnika - krok po kroku o tym jak przeprowadzić regulację napięcia. Oczywiście mam manual bodajże 711 z opisem jak to robić ale ja, laik potrzebuję dokładniej, prościej, po chłopsku. Taką prośbę mam. Serdecznie pozdrawiam.

A kto bogatemu zabroni? Ale pointa zawiłej historii pozytywna - nawrócił się na sansui i żył długo i szczęśliwie :)

W roli złej czarownicy wystapił Litwin

A rycerz w srebrnej zbroi to oczywiście Czubsi

Kurde normalnie się wzruszyłem ;)

A kto bogatemu zabroni?

A juz myślałem że ja tylko taki głupi jestem iż wymienilem te "niezniszczalne " kondensatory a zarazem "popsułem" swojego Accuphase E302 :)

Edytowane przez Luk77

A kto bogatemu zabroni? Ale pointa zawiłej historii pozytywna - nawrócił się na sansui i żył długo i szczęśliwie :)

W roli złej czarownicy wystapił Litwin

A rycerz w srebrnej zbroi to oczywiście Czubsi

Kurde normalnie się wzruszyłem ;)

Dziękuję za pomoc i sensowny, mądry komentarz. Kolega z Hi Endu może?

A juz myślałem że ja tylko taki głupi jestem iż wymienilem te "niezniszczalne " kondensatory a zarazem "popsułem" swojego Accuphase E302 :)

Następna bardzo mądra i na temat wypowiedż. Dziękuję. Z Hi End'u też? Jak miło się Kolegę czyta. No i tak sensownie bardzo. A avatar jaki śmieszny! Ha ha

Edytowane przez szczemirek
Gość czubsi

(Konto usunięte)

i można by tak w nieskończoność ... ile można to samo pisać ... Litwin ustawił 0 .. Masakra - serwisówka ustala 8,8 mV ... To nie moje wymysły tylko ustalenia Sansui. Każde inne ustawienie powoduje dysproporcje - za niskie spłaszczenie dźwięku i brak dynamiki a zbyt duże zmiecie mikrodetale ...

Luk znów cie przywiało ??? Nudno gdzie indziej ? Szczemirek uwierzył, że może podciągnąć 907 do poziomu modeli premium i chwała mu za to ! Dlatego postanowił wymienić rezystory - wspominałem, że wymaga to paru miesięcy grania - wiem bo sam to nie raz przechodziłem ... Mnie to nie dziwi a sceptyków to ja mam w d....e

A jeszcze jedno - w 907i są stare nippony a w późniejszych 907-kach już właśnie elna silmic alpha super gold ale skąd mógłby to taki geniusz jak ty wiedzieć ??? lepiej z siebie kolejny raz zrobić publicznie ignoranta ... A w większości accu siedzą faktycznie gówno warte kondy a efekt soniczny jest wynikiem ich rozważnego łączenia (jak dla mnie nie ratuje to sytuacji ale daje całkiem akceptowalny efekt) więc nie dziw, że się porwałeś na ich wymianę mistrzu...

szczemirek - opis regulacji nic Ci nie da bo 907i stroi się trochę inaczej niż późniejsze wersje 907 jak DR czy XR (te kolejne stroi się łatwiej) Muszę sobie przypomnieć jak tam to wygląda .Głupotę Litwin zrobił, że zdjął podwójny desymetryzator .... Każdy model od 907DR ma właśnie taki !!! Mogłeś zastosować black gate lub elna silmic alfa super gold w zależności co dostaniesz ..

Edytowane przez czubsi

Podwójny desymetryzator .... będzie, będzie tylko w partsconnexion blakegate zabrakło a ja już w inne źródło nie uwierzę. Elna silmic alfa super gold też brak. Z ustawieniami napięć poczekam na powrót pamięci u Ciebie!

Edytowane przez szczemirek

A wśród tych wszystkich krotochwil (wiem wiem, trudne słowo) układają się moje nowe/stare kolumny z 711. Z każdą godziną grania jest lepiej... znaczy coś z tym układaniem rzeczywiście jest na rzeczy ;)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

luk obraził ? nie :-) po prostu niesłowny jesteś albo nie masz kolegów ... to smutne .... Staram się ciebie odbierać jak człowieka inteligentnego ale ty czasem mnie zawodzisz i wrzucasz wyrwane z kontekstu wypowiedzi z nadzieją, że jesteś fajny i to powoduje, że miast zyskiwać poklask to się dyskredytujesz ... prosiłem - idź sobie gdzie oczy poniosą bo nie chcę paltonowi dupy truć by cie banował - co jak co myślę że na to nie zasługujesz ale na prawo głosu w tym wątku uważam, że także a to dlatego że brak ci wiedzy , a przede wszystkim wiary w czyste intencje ludzi - a przecież sam mi to kiedyś pisałeś ....

Edytowane przez czubsi

A w większości accu siedzą faktycznie gówno warte kondy ...

Wielu już o tym pewnie się dowiedziało , faktycznie , gówniane jakieś że trzeba je wymienić po 30 latach ...Dlatego ciekawy byłem recapingu w alpha 907 i co to wniosło ...Tak z czystej ciekawości :)

Edytowane przez Luk77

Luk, nie udawaj znawcy od wszystkiego, bo wkleję zdjęcia tego dłubanego 607 którego kupiłeś onegdaj, i wtedy wszyscy się pośmiejemy :}

BTW masz go jeszcze czy pchnąłeś dalej?

Luk, nie udawaj znawcy od wszystkiego, bo wkleję zdjęcia tego dłubanego 607 którego kupiłeś onegdaj, i wtedy wszyscy się pośmiejemy :}

BTW masz go jeszcze czy pchnąłeś dalej?

Czy ja wiem że dłubany ? Czubsi inne miał zdanie ... Nie zgodzisz się z nim ?

Leży i się kurzy w innym pomieszczeniu ...Jestes kolekcjonerem zdjęć to Ci prześle :)

Edytowane przez palton
Usunięcie części w której znajdowała się odpowiedź do usuniętego postu.
Gość czubsi

(Konto usunięte)

jakoś sobie nie przypominam byś mi przedstawiał cokolwiek pod ocenę a z drugiej strony - nie sądzę bym mógł kategorycznie ocenić "dłubanie" w sprzęcie tego typu bez wyjęcia modułu ...

Edytowane przez czubsi
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.