Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Wydaje mi się, że jestem wyrozumiały. Nie dawałem Ci przecież żadnych rad, wskazań czy pouczeń. Słuchaj jak chcesz i oczywiście czego chcesz. Nic mi do tego.

6 minut temu, san-sui napisał:

Bądź więc wyrozumiały również dla mnie.  

Tylko, że to działa w obie strony.😉

Pozdrawiam, muszę popracować.

Edytowane przez bkeram
8 godzin temu, bkeram napisał:

@san-suiTylko, że to u Ciebie. W Twoim systemie, w Twojej akustyce, na Twoich kolumnach itd.

Dlaczego nie eksperymentować, nie poszukiwać innych rozwiązań? Trzeba "bawić się" w to co lubimy.  Pamiętając oczywiście o tym, że każdy ma inne potrzeby i oczekiwania.

Hej Marek🙂.. swoją drogą jak zgrywa się AU 07 i monitory Focala?

Gość

(Konto usunięte)

Bardzo dobrze. Sopra No 1, grają u mnie od około roku. Jak dla mnie to precyzyjne i bardzo neutralne kolumny, pokazujące nagranie takim, jakie ono jest. Nie oszukują czarując, nie dają efektu wow. Można powiedzieć, że ujmują prawdziwością, selektywnością i jakością grania. Dość wszechstronne.

37 minut temu, bkeram napisał:

Bardzo dobrze. Sopra No 1, grają u mnie od około roku. Jak dla mnie to precyzyjne i bardzo neutralne kolumny, pokazujące nagranie takim, jakie ono jest. Nie oszukują czarując, nie dają efektu wow. Można powiedzieć, że ujmują prawdziwością, selektywnością i jakością grania. Dość wszechstronne.

Fajnie..a jak z basem?

Gość

(Konto usunięte)

To monitory, więc kompromisowy. Ale z wypełnieniem, rytmem, sprężystością i dobrą kontrolą, bez sztucznego podbijania. Dla mnie wystarczająca jakość i ilość.

Edytowane przez bkeram

san-sui

Znowu bajkopisarz w akcji. Temu to dopiero gra.

Nic i nikomu nie gra tak wyśmienicie,

Nawet jak w to wątpicie, On to zmieni, lampkę doda 

Drucik, bucik itd, wszyscy inni mają beeee...

Uff, a przez krótki czas było tak miło... 

Święta idą , wszystkim więc Zdrowych i Wesołych Świąt, i oczywiście świetnej muzyki .

Pozdrawiam.

Jan

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.12.2022 o 14:18, san-sui napisał:

U mnie gra jak należy, a u nich nie. 

Napiszesz im to samo? 

San-sui

Najlepiej by było, gdybyś napisał:

”dla mnie, u mnie gra jak należy, u nich nie wiem” lub coś podobnego. 
bo u tych „nich” byłeś u bardzo niewielu. 

22 minuty temu, Piotr Marzanna napisał:

(…)

Bohater sylwestrowej imprezy 😛

_20230102_135235.JPG

Bohater sobotniej nocy nie miał/ma zbyt gorąco?

Pozdrawiam serdecznie 😃

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Tak, pomysł niezły. Jak by co ja mogę służyć kolumnami, jakimś wzmacniaczem, kablami. Można by nawet u mnie tą imprezkę zmontować, ale nie wiem czy nie za daleko dla większości by to było.

Tadi - B2103MV ma to do śiebie, że bardziej się zgrzeje nie pracując.

Samcro - świetne słowa ...

• 2 tygodnie później...

Witajcie , 

Dojrzałem i proszę o pomoc w doborze wzmacniacza Sansui do kolumn Diatone DS 505 , może ktoś z tego forum ma coś fajnego do sprzedania , budżet do 10 tys , najlepiej okolice Trójmiasta bądź warmińsko - mazurskie .

W tej chwili graja z Naimem XS zailanym zasilaczem Teddy Pardo na zmianę z Marantzem PM-15 S2

Z góry dziękuję za pomoc 

IMG_4770.jpg

Gość

(Konto usunięte)

Taki budżet, że można poprzebierać. Napisz jeszcze jakie masz źródło dźwięku (CD, gramofon itd.), jakiej muzyki słuchasz, jaki rodzaj dźwięku chciałbyś uzyskać (ciepły, rozdzielczy, …). Interesuje Cię wzmacniacz zintegrowany, czy końcówka mocy? W tedy szybciej uzyskasz jakieś propozycje.

Edytowane przez bkeram
12 minut temu, bkeram napisał:

Taki budżet, że można poprzebierać. Napisz jeszcze jakie masz źródło dźwięku (CD, gramofon itd.), jakiej muzyki słuchasz, jaki rodzaj dźwięku chciałbyś uzyskać (ciepły, rozdzielczy, …). Interesuje Cię wzmacniacz zintegrowany, czy końcówka mocy? W tedy szybciej uzyskasz jakieś propozycje.

Jako żródełko CD, gramofon i pliki z Ziddo, muzyka różna .

Interesuje mnie wzmacniacz zintegrowany , dźwięk raczej ciepły 

15 minut temu, darbucz napisał:

Jako żródełko CD, gramofon i pliki z Ziddo, muzyka różna .

Interesuje mnie wzmacniacz zintegrowany , dźwięk raczej ciepły 

To może 907 MR...?🤔

Gość

(Konto usunięte)

To dużo upraszcza. Ja ze swojej strony poleciłbym dwa lub trzy takie wzmacniacze do odsłuchania. Pierwszy to Sansui AU-α907 Limited. Drugi to również wersja limitowana Sansui AU-α907i MOS Limited. Obydwa różnią się wyglądem zewnętrznym i czasem w którym były produkowane. Łączy je to, że zbudowane są na tranzystorach MOS-fet, dodających nieco ciepła w brzmieniu wzmacniacza. Różnią się prócz wyglądu (np. pierwszy: „srebrny”, drugi: czarny) troszeczkę brzmieniem, choć są do siebie dość zbliżone charakterem. Pierwszy moim zdaniem jest bardziej rozdzielczy.

Trzecia propozycja to Sansui AU-α907 MR. Zbudowany z myślą by z „lekka” naśladował brzmienie flagowego wzmacniacza lampowego, czyli Sansui AU-111. Jest on dużo mocniejszym wzmacniaczem od dwóch wcześniej wymienionych. Ma też swoje „tańsze” wersje, czyli np: AU-α707 MR lub AU-α607 MR.

Cieplejsze brzmienie mają też wzmacniacze sansui z lat 70-tych, czy wczesnych 80-tych. Trudno jednak znaleźć coś w dobrym stanie technicznym, więc jestem bardzo sceptyczny w ich polecaniu.

A, ha. Szukaj wzmacniaczy po przeglądzie technicznym i oryginalnych (bez przeróbek).

Edytowane przez bkeram
Godzinę temu, bkeram napisał:

To dużo upraszcza. Ja ze swojej strony poleciłbym dwa lub trzy takie wzmacniacze do odsłuchania. Pierwszy to Sansui AU-α907 Limited. Drugi to również wersja limitowana Sansui AU-α907i MOS Limited. Obydwa różnią się wyglądem zewnętrznym i czasem w którym były produkowane. Łączy je to, że zbudowane są na tranzystorach MOS-fet, dodających nieco ciepła w brzmieniu wzmacniacza. Różnią się prócz wyglądu (np. pierwszy: „srebrny”, drugi: czarny) troszeczkę brzmieniem, choć są do siebie dość zbliżone charakterem. Pierwszy moim zdaniem jest bardziej rozdzielczy.

Trzecia propozycja to Sansui AU-α907 MR. Zbudowany z myślą by z „lekka” naśladował brzmienie flagowego wzmacniacza lampowego, czyli Sansui AU-111. Jest on dużo mocniejszym wzmacniaczem od dwóch wcześniej wymienionych. Ma też swoje „tańsze” wersje, czyli np: AU-α707 MR lub AU-α607 MR.

Cieplejsze brzmienie mają też wzmacniacze sansui z lat 70-tych, czy wczesnych 80-tych. Trudno jednak znaleźć coś w dobrym stanie technicznym, więc jestem bardzo sceptyczny w ich polecaniu.

A, ha. Szukaj wzmacniaczy po przeglądzie technicznym i oryginalnych (bez przeróbek).

Dziękuję , popatrzę na Twoje propozycje , i poczytam o tych wzmacniaczach  

Witajcie. To mój pierwszy wpis, ale długo już tu czytam ... taki bonus ale trzeba się spieszyć.

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=288058708

Widzę, że tu konkretna cisza no ale ja się, że tak powiem wręcz muszę zrealizować gdyż miało miejsce pewne wydarzenie które ... zmieniło dosłownie bieg historii ... Oczywiście nie dosłownie 🙂 A zatem...

Jestem jednym z tych których mocno drażni pianie i słodkawe kwilenie nad osiągnięciem poprawy brzmienia np za pośrednictwem innego kabla, innego kondensatora itd. - owszem - pełna zgoda co do tego, że częstokroć poprawę uzyskujemy ale nie jest ona adekwatna do ilości zawartych przy tej okazji ochów i achów. Jako, że w podstawowym zestawie audio osiągnąłem jakiś tam zadowalający efekt finalny postanowiłem porzeźbić kolumny - o czym już wspominałem. Nie jest tajemnicą, że posiadam SF Venere 2.5 - kolumny tyleż udane co i dziwne (jak na Sonusa) Ja stwierdziłem, że stanowią fajną bazę wyjściową gdyż zastosowane głośniki mimo braku spektakularnych rozwiązań konstrukcyjnych są naprawdę dobre, a co ważne odkryłem, iż mają niemały potencjał (co na początku mnie również zdziwiło). Przy 07 , limited czy B2301L(mod) grały co najmniej dobrze - oczywiście pewnych rzeczy brakowało ale czego konkretnie to dowiedziałem się sam ... duuuużo później ...

Pierwszą rzeczą była wymiana kondensatorów w torze wysokotonowym (oczywiście po rozrysowaniu schematu ...) 2 sztuki 4,7 uF Mundorfa MCAP Supreme w szeregu z torem sygnałowym winny były znacząco zaakcentować swoją bytność w układzie jednak ... nie do końca tak się stało ... Pierwsze wrażenie było wręcz sceptyczne (nic totalnie nie byłem w stanie wyłapać na plus ...) Pamiętać należy, że w ślad za tą zmianą poszła też wymiana rezystorów w ścieżce sygnałowej na MILLS-a. Po pewnym czasie zacząłem w końcu rozpoznawać różnicę aż do momentu gdy stała się naprawdę bardziej zauważalna. Nie żeby tam gacie spadły - doszło do mnie nie od dziś, że na tym poziomie sprzętu zmiany będą zdecydowanie mniej spektakularne niż w sprzęcie nieco słabszym. Byłem jednak zadowolony z tego co się udało osiągnąć - a co mianowicie ??? Ano najkrócej rzecz ujmując pojawiły się aspekty klasowego brzmienia. Doszła pewnego rodzaju słodycz w przekazie, nieco poprawiła się kultura przekazu a najbardziej wybrzmienia blach - stały się perliste i dźwięczne. Aby zobrazować efekt użyję skali 1-20 gdzie 1 to zmiana na pograniczu percepcji a 20 to przeniesienie do innego progu oczekiwań (podniesienie sprzętu na wyższą półkę innymi słowy). Zmianę tą uczciwie oceniłbym na 4- 4,5. Niby niewiele ale poprawa była i co do tego nie ma wątpliwości. Przerażał mnie fakt co dalej ??? Iść w bardzo drogie kondy ??? Co osiągnę ??? Może nic ??? ... Ale se mówię - spróbuję opcji bocznika Duelund JDM (zawsze chciałem liznąć temat z tą firmą związany) Wybrałem rozsądny i niegroźny wariant użycia kondów na miedzi o wartości (UWAGA !!!) 0,01 uF !!!! Oczywiście wszelkie peany i marketing miałem jak zawsze w głębszym lub mniejszym poważaniu no i ... PIELUCHA MI SPADŁA !!!! Z całym szacunkiem - nigdy nikomu bym nie uwierzył że zmiana kondensatora , tym bardziej bocznik a już nie wspominając mikronowej wręcz wartości doprowadzi do tak spektakularnej zmiany i to żeby Wam unaocznić - dokładnie wszystkich aspektów !!!  Pozwolę sobie tylko an lekkie podsumowanie co się zmieniło (w dużym skrócie) :

1) Otwarcie sceny (zarówno rozszerzenie , baza w głąb i przód - w zakresie dosłownie wyjęcia pewnym brzmień przed kolumnę - co w przypadku Venere 2.5 jest jakimś Science Fiction .. , wyjście dźwięku wyraźnie poza obrys kolumn na zewnątrz i baza góra dół - fenomenalna !

2) czarne tło - jest czarne 🙂

3) wokal stał się zdecydowanie bardziej obecny - z naciskiem na słowo zdecydowanie

4) Wyjęcie wszelkiego planktonu do granic percepcji i to przy cichym słuchaniu (!!!)

5) Co dziwi mnie najbardziej - poprawiło się wrażenie (odbiór - jak zwał tak zwał) pozostałych pasm czyli średnicy i podstawy basowej (za cholerę nie wiem dlaczego ale fakt jest faktem  dlatego o tym wspominam)

5) Przede wszystkim wybrzmienia wysokich tonów sięgają granic percepcji a ich wybrzmienia w zakresie metalowych instrumentów powodują wzwód nawet u eunucha ... Swoboda na scenie i porządek to jest to co przy tych zdawałoby się zwykłych - przyzwoicie grających średniej klasy kolumnach jest nie do wyobrażenia !!! Dokładnie tak - skala zjawiska jest nie do wyobrażenia !!!

Ja jestem pozytywnie w szoku a najgorsze jest to że mi się znów pootwierały komórki w czaszce co do prowadzenia dalszych prac - tym razem na torze średniotonowym i niskotonowym oczywiście przy użyciu Duelundów JDM w roli boczników 🙂

Jak oceniam uczciwie zmiany w skali 1-20 ??? Uczciwie rzecz ujmując silne 18 i to tylko dlatego, że zawsze zakładam że może być coś lepiej - co ??? nie mam pojęcia ....

Czytajcie ostatni wpis bo możliwości edycji na audiostereo pozostały na niezmienionym poziomie ...

IMG_20230112_171618.jpg

Edytowane przez czubsi

Pawciu @czubsi jestem w stanie uwierzyć, a w zasadzie wierzę Tobie na słowo!

Sam się o tym przekonałem ile wnosi wymiana kondensatorów w zwrotnicy. Oczywiście wymiana poparta wiedzą co i jak, ale fabryczne zwrotnice mają bardzo duży potencjał!

Pozdrawiam serdecznie,

ps

@darbucz

Jak tam zgłębianie wiedzy nt. 907Mr, iMos Limited, Limited?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

18 minut temu, Tajitsu napisał:

Pawciu @czubsi jestem w stanie uwierzyć, a w zasadzie wierzę Tobie na słowo!

Sam się o tym przekonałem ile wnosi wymiana kondensatorów w zwrotnicy. Oczywiście wymiana poparta wiedzą co i jak, ale fabryczne zwrotnice mają bardzo duży potencjał!

Pozdrawiam serdecznie,

ps

@darbucz

Jak tam zgłębianie wiedzy nt. 907Mr, iMos Limited, Limited?

Witam, 

Dostałem parę ciekawych propozycji na PW , i chyba mam już pewniaka, przez weekend chcę podjąć decyzję . O wynikach na pewno poinformuję szanowne grono forumowiczów 🙂

@darbucz

Najlepiej gdyby udało Ci się posłuchać u siebie w systemie.

1 godzinę temu, darbucz napisał:

Witam, 

Dostałem parę ciekawych propozycji na PW , i chyba mam już pewniaka, przez weekend chcę podjąć decyzję . O wynikach na pewno poinformuję szanowne grono forumowiczów 🙂

No to czekamy😃..

W dniu 20.12.2022 o 21:07, janvideo24 napisał:

Nawet jak w to wątpicie, On to zmieni, lampkę doda 

Drucik, bucik itd, wszyscy inni mają beeee...

Jan

Uchodzisz za eksperta od audio (przynajmniej tak o sobie myślisz), a nawet nie zdajesz sobie sprawy jaką głupotę zawarłeś w tym krótkim wpisie wyżej. 

Ty naprawdę nie masz w w/w temacie zielonego pojęcia?  

san-sui

Miałeś miesiąc do przemyślenia i tylko tyle wymyśliłeś  w temacie ?

Od tego czasu Koledzy piszą o ty i owy we sprzęcie a ty osobiste wycieczki i to ni z gruchy ni z piertuchy !!!

Ale dobrze, napisałem krótki wierszyk z tych ,,rymów częstochowskich,, ten z twojego odnośnika,  napisałem tak na szybko. Niewiele w nim o marce Sansui jako takiej, właściwie to nic. Jedynie kilka rymów o twoim zachowaniu , ubodło ? Za znawcę się nie kreuję, zwłaszcza w porównaniu do ciebie.  Naukofca od cytatów i to nie swoich często, opętanego jedyną słuszną ideą, 2102  albo nic. Drugie co cię miota, to że nie jesteś traktowany jako znawca, czemu, hm warto się zastanowić gościu, bo to może wiele wnieść do tematu.  Kiedy napisałem o AU 999 ty natychmiast wyraziłeś swoją opinię, że AU 999 to be bo AU 777x to dopiero gra, dziwnie podobną do porównań na kilku, choć nie wszystkich , zagranicznych forach. Jedyna różnica między twoim a ich wpisem jest ta, że Oni słuchali, ty czytałeś o tym. Zrozumiał ? Pewnie tak ale pojąć nie może...  Jak widać ty starasz sie jak taki jeden zza granicy, nazywać wszystko po swojemu. Tak, tylko on ma czerony przycisk a tobie jedynie niebieskie kapsułki pozostały...

Przepraszam Wszystkich pozostałych za tą martwą dyskusję, hm, jak ktoś mi naciska na odciski to reaguję, często mimowolnie. Udanego nowego roku.

3 godziny temu, bkeram napisał:

A tu, jak zwykle.😉😀😎
Kolega @darbucz niech nie zapomni pochwalić się „nowym” nabytkiem.

Jasne, sam jestem ciekaw jak to zagra z moimi Diatone, bardzo mało opinii jest o tych kolumnach w Polskim internecie . 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.