Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Planowałem zakup B 209, jednak odpuściłem sobie. Mam AU/TU 70 ,  1000A AU 111,i AU/TU 999 więc wystarczy. Pewien gość twierdzi, że nie wiem nic o starszych Sansui, więc na co mi ,,nowy Sansui B 209,, tylko by był wodą na młyn bajkopisarza. Tak odnośnie brzmienia to AU 70 wypadł dla mnie najlepej, póżniej AU 111 a na końcu 1000A. Tuner też TU 70 wydaje się najlepszy.  Mam B/C 2302 ale nie miałem C 2302P więc nie znam różnic. Kupowanie na Yahoo obdarzone jest dużym ryzykiem, nigdy nie wiesz co tak naprawdę otrzymasz. Owszem 95% jest ok, ale pozostałe 5% może właśnie dotyczyć Twojej przesyłki i może zaboleć. Ogólnie obserwuję niestety wzrost cen za sprzęt Sansui na większości portali aukcyjnych. 

Zna ktoś drugiego wariata co rozbiera "koszyczki" w Sansui ???? (Mariusz Ty się nie liczysz ...) ...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Rzućcie okiem na 4 zdjęcie to zrozumiecie dlaczego czasami wzmacniacz nie gra lub przerywa ...

Edytowane przez czubsi

Paweł, widać że to Twoja pasja. Kiedyś musimy wypić to piwo o którym rozmawialiśmy. 😉

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Przede wszystkim ja Cię chcę u siebie widzieć nie tam na pół godziny ale na konkretne rozmowy i testy. Chcę żebyś usłyszał co się dzieje na SF po wsadzeniu boczników ... Będziesz w kraju to daj znać !

Dziękuję Paweł za zaproszenie. Prawdopodobnie w maju zawitam do ojczyzny. Jasne że chciałbym posłuchać SF po modzie. 

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Witam, 

To melduje się na pokładzie, Au-α 907 i MOS Limited . 

Sprzęt zakupiony od Pan Jana, tu podziękowania za fachowe i merytoryczne doradztwo .

Jeszcze nie wiem jak to brzmi bo czekam na trafo, ale na pewno się podzielę .

Mój kolega lekarz mówi : " na starość lepiej żyć wspomnieniami jak marzeniami " ja kolejne spełniłem .

Pozdrowienia dla całej grupy 

325615357_3320037884901314_2787676514709174679_n.thumb.jpg.5a29d1e6420f4a1d523f1c1cb7d91023.jpg

Gość

(Konto usunięte)

Tylko kup transformator o dobrym napięciu wyjściowym, czyli 100V. W Japonii mają w gniazdkach 100V.

😀Ostatnio obserwuję wielu sprzedawców na olx i hifi, którzy oferują wzmacniacze Sansui z trafo na 110V. Ale, szkoda się denerwować.

Widzę, że janvideo24 wszystko z Sansui wyprzedaje?

Edytowane przez Marcysko
54 minuty temu, Marcysko napisał:

Tylko kup transformator o dobrym napięciu wyjściowym, czyli 100V. W Japonii mają w gniazdkach 100V.

😀Ostatnio obserwuję wielu sprzedawców na olx i hifi, którzy oferują wzmacniacze Sansui z trafo na 110V. Ale, szkoda się denerwować.

Widzę, że janvideo24 wszystko z Sansui wyprzedaje?

Dziękuję za info , Pan Jan mi dokładnie napisał co mam zamówić i dzisiaj poszło zamówienie do toroidów 

Dobry wieczór Państwu

No i odebrałem B2103 z przeglądu ,podłączyłem do reszty i .... ale o tym potem . Jest tak ,że jeśli mamy to swoje audio- hobby mocno zaawansowane i szukamy swojego dżwięku idziemy różnymi drogami . Ja wpadłem trochę w taką pułapkę poszukiwania w oparciu o tak zwaną prawdziwość dźwięku . Prawda w dźwięku dla każdego chyba jest inna i jest to raczej rzecz subiektywna . Każdy ma swoją,jak d...ę - to zaznaczam tylko moje zdanie . Nie każdy też tego poszukuje - czego ja poszukuję  zatem ,zapytałem siebie . Kiedy końcówka wyjechała na przegląd podłączyłem 607 Limited do reszty i co się stało ? Ano nie przeszkadzało mi wcale ,że obiektywnie gorzej brzmiała miała w sobie to coś co lubię taką miękkość leciutką w zestawieniu z Yamahami NS1000 , nie skupiałem się wcale na śledzeniu różnych aspektow brzmienia , nawet nie przeszkadzały mi pewne niedoskonałości na basie , choć je zauważałem . Słyszałem co potrafią rzeczy ,które mają Janek i Paweł - dla mnie fantastycznie brzmiące - reagowałem natychmiast na spektakularne dźwięki z kolumn , ale też zaczynałem analizować . W poszukiwaniu swojego dźwięku stwierdziłem ,że potrzebuję melodyjności , przyjemności słuchania na poziomie dość wysokim , abym odbierał go jako - dla mnie pełny , nie ważne czy siadam i słucham uważnie, czy muzyka robi za tło. Do tej pory czepiałem się mojego sprzętu bo , a to basu za dużo ( sprzedałem Berkeleye ), a to za mało ( wystawiłem na sprzedaż Yamahy ). Zawsze coś mi nie pasowało skupiłem się na poszukiwaniu raczej niż na przyjemności słuchania - muzyka dla mnie jest jednym z elementów dobrego życia .Uważając ,że one ograniczają B2103, już umówiłem się na sprzedaż ze zdecydowanym człowiekiem - na szczęście odwołałem sprzedaż . I wróciłem o 3 w nocy po 18 godzinach za kółkiem wtachałem końcówkę na 3 piętro , podłączyłem, zapodałem płytę i słuchałem do 5 nad ranem , Wstałem i słuchałem przyszedł kolega ( też świr muzyczny ) i słuchaliśmy do 19 razem . To nie Yamahy ograniczały końcówkę , to ograniczył ją czas .Jestem pod głębokim wrazeniem tego co dokonał Paweł - ja mam teraz wszystko czego potrzebowałem . Przepiękna dźwięczność , łagodna , aksamitna średnica ( ponoć Yamahy suche są 🙂 ) bas schodzący nisko jak jeszcze nigdy u mnie, cudnie mruczacy z papierowej 30 w ilości dokładnie takiej jak trzeba  . Ja wdrukowałem sobie niejako tamto poprzednie brzmienia dla zapamiętania ,słuchając dużo muzyki przez ostatnie 4 tygodnie więc wiem co mówie . Znaczy jest pięknie, nie myślałem ,że są możliwe tak kompleksowe zmiany . Kupiłem co prawda inne kolumny właśnie , ale dla ciekawości , bo chciałem zobaczyć jak grają ( odgrody ) ,ale tamten zestaw zupełnie mi wystarcza .Zaraziłem się sansujozą przez Was - tych merytorycznych , dzięki temu ,życie jest piękniejsze - dziękuję Państwu . Janku i Pawle - dla Was szczególnie 

whiskey.jpg

Ale czasem dla cierpliwych mających wiedzę i dociekliwych, grają 🙂 i to jak dobrze 

Pawle za parę dni coś napiszę o odgrodach , które teraz grają z B2103 . Muszę tylko trochę płyt przerzucić

Gość

(Konto usunięte)

Powiem Wam, że "przerzuciłem" trochę tych naszych Sansui, a i tak na koniec zostaje się z AU-07 lub/oraz AU-α907 Limited. W mniejszym składzie oczywiście lub właśnie z końcówką, jeżeli mamy odpowiednie warunki dla niej.

@Maciekr59 i @darbuczmiłej zabawy z Sansui.

Gość

(Konto usunięte)

😉😀Tak mi coś "świtało".

Ja także mam ten model w kolekcji. Dość rzadko spotykany. Nie mniej mimo ,że to  seria 607, to jest to wzmacniacz  bardzo przyjemny w brzmieniu. Musisz go kiedyś porównać z AU-α607 MOS Premium. O ile oczywiście się ostanie u Ciebie, bo z konkurencją w postaci B-2103 MOS, raczej nie wygra.😁

W dniu 3.02.2023 o 13:47, darbucz napisał:

Witam, 

Sprzęt zakupiony od Pan Jana, tu podziękowania za fachowe i merytoryczne doradztwo .

Mój kolega lekarz mówi : " na starość lepiej żyć wspomnieniami jak marzeniami " ja kolejne spełniłem .

325615357_3320037884901314_2787676514709174679_n.thumb.jpg.5a29d1e6420f4a1d523f1c1cb7d91023.jpg

A teraz szukam jakiego fajnego CD, z duszą i dużą ilością powietrza , Pan Jan już mi podrzucił parę propozycji , ale z ciekawością posłucham się też waszych sugestii . 

No i najważniejsze kolor : czarny 🙂

Marku ,oczywiście ,że 607 nie wytrzymuje konkurencji z B2103 , ale brzmi ładnie i tak jak lubię . Te odgrody które nabyłem właśnie są na 2 papierowych 12 "Philipsach i na papierowym stożku wysokotonowym EGB chyba, więc obiecuje sobie nieco po ociepleniu , ktore funduje 607 Limited . Czy ją sprzedam .hmmmm .... na razie nie mam tego zamiaru 🙂

Polecam Meridiana 508.20 , 508.24.Mam go już chyba 2 lata, albo 3 i nie zamierzam zmienić na nic innego. Powietrze,dusza i taki analogowy nalot,słuchasz godzinami Zgrał się idealnie z 907xr.

16 minut temu, darbucz napisał:

A teraz szukam jakiego fajnego CD, z duszą i dużą ilością powietrza , Pan Jan już mi podrzucił parę propozycji , ale z ciekawością posłucham się też waszych sugestii . 

No i najważniejsze kolor : czarny 🙂

W dniu 3.02.2023 o 13:47, darbucz napisał:

Witam, 

Słuchałem tego u Janka własnie i pięknie grał i na pewno odwdzieczy się przy źrodle nieco jasniejszym w brzmieniu ( kolor obudowy nie gra , ale jednak 🙂 ).Ciekawiły mnie zawsze te Diatony , prosiłbym o cos na ich temat po złożeniu wszystkiego do kupy 

Gość

(Konto usunięte)

@Maciekr59 Trzymam kciuki.

@darbucz To nie takie proste. Jeżeli to nie będzie CD Sansui, to na forum pewnie nie znajdziesz dwóch takich z tym samym CD. Do Twojego wzmacniacza pasowałby wizualnie SANSUI CD-α717D LTD. Niestety nie wiem jak w nim z dostępnością lasera. Radziłbym chyba jednak trzymać się bardziej współczesnych konstrukcji.

19 godzin temu, Maciekr59 napisał:

Marku ,a pamiętaj ,że 607 Limited jest od Ciebie 🙂

Też myślałem o jego zakupie ale suma sumarum po koleżeńsku udało się kupić AU - 07...wyjątkowy wzmacniacz, choć równie ciekawy jestem 907 Limited🙃

HaHaHa ... tez tak kiedyś miałem i wylądowały u mnie dwie AU07 (srebrna i czarna) b2105 I 907 LIMITED ... Niestety życie jak życie - okazało się bezwzględne i coś musiało ucieszyć innych ... Teraz trzymam i 907 limited i AU07 bo na B2301l mnie już po prostu nie stać ...

20 godzin temu, bkeram napisał:

Swojego czasu również grał na Diatonach Kolega Leszek w połączeniu właśnie z B-2103. Zdaje się, że jego nick to PASJA-AUDIO. Musisz napisać do niego na priv.

Ja rozmawiałem z kolegą PASJA-AUDIO - bardzo zachwalał Diatone, aczkolwiek on miał wyższym model . 

Ja pomału składam wszystko do kupy, bez ciśnienia , staram się teraz dużo czytać i najpierw zrobić rozeznanie , zanim kupię coś na szybko. Był moment  że miałem w domu 5 zestawów kolumn , 4 wzmacniacze i trochę innych . 

Teraz plan mam taki : 

- odwarzacz CD 

- mini PC do odtwarzania plików + odpowiedni program na J River  + DAC + ipad 

Fotel z regulacją elektryczną zagłówka i siedziska 

Potem gramofon. 

Dzisiaj dostałem na testy od kolegi Marantz 63MK2 KI , po weekendzie mam mieć na testy Sony XA20ES

Tak jak wspomniałem szukam CD na dłużej 

Akustykę mam mniej więcej , jak na warunki domowe ogarniętą , salon 40 m2 , dużo rozpraszaczy w postaci książek i kwiatów, trochę pochłaniania, na podłodze dywan shaggy  . Nie mierzyłem ,mam cały zestaw do pomiarow ale ciągle nie mogę się zebrać , ucho ludzkie jest najlepszym miernikiem . 

Gratuluję Kolegom spełnienia w audio-hobby.

Piękne sprzęty, szczególnie te rocznicowe/limitowane rozpalają zmysły 🤗

Pawciu @czubsi szkoda B2301L bardzo lubiłeś ten wzmacniacz ☹️ no ale życie, ehh to życie… 😞

Tymczasem:

W dniu 10.12.2022 o 16:30, Tajitsu napisał:

AU-a907Xr po serwisie w HIFiSurgery nadal do wzięcia…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.