Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

IMHO czarna AU-07 jest najładniejsza 🙂 Na drugim miejscu Dr 😃

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Wiem Tadeuszu.

Mam AU-07 srebrną i czarną. Dr-ka podoba mi się brzmieniowo, wyglądem już mniej. Fajnie , że do DR-ki był też secik CD. Razem to była już fajna zabawka. DR-kę mam tylko model 707.Cd-ka mam tylko 617. Ten już słabszy.

Do serii Dr pasuje jeszcze tuner Tu-X701/711 i można zbudować tzw wieże nawet z deck 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Szybko poszło, ktoś będzie miał sporo radości 🙂

W dniu 16.06.2023 o 11:52, janvideo24 napisał:

Ponieważ już w poniedziałek powitam u siebie 907 MR, a za chwilę następną, mam zamiar przeprowadzić porównanie AU-07 kontra 907 MR. Wszystko opiszę systematycznie, ale jeszcze chwilka. Jako źródlo będzie napęd Esoteric P0s i gramofony Micro Seiki BL 91 oraz BL 101L. Na pierwszym wkładka to Denon A110 an drugim Ortofon SPU Spirit. Czemu dwa gra gramofony? Ponieważ wkładka Denon A110 jestś wietna do rocka, bluesa i muzyki elektronicznej, jednak Ortofon jest zdecydowanie lepszy dla muzyki klasycznej, małych składów o kameralnym brzmieniu. Seki BL 101 ma zaś ramię 12 cali i idealnie pasuje do wkładki Ortofona. Od kilku dni porównuję jak oba gramofony spisują się w różnych stylach muzycznych. Fajnie jest porównać tłoczenia europejskie i japońskie. Mam kilka płyt podwójnie i dokładnie można wychwycić niuanse tłoczeń. Był ostatnio u mnie Kolega ze Ślaska i dokonaliśmy takiego porównania,tłoczenia z kraju kwitnącej wiśni górą. 

Miłego dnia.

Janku czekamy na opis z Twojego porównania...🙂

W dniu 15.06.2023 o 18:44, Baron napisał:

Nie oparłbym referencyjnego systemu na B2105 bo nie jest równy, ale potrafi tak zaczarować że słucham go z wypiekami na twarzy.

Też miło wspominam C/B-2105, czasem mi brakuje tego brzmienia..

W dniu 15.06.2023 o 18:44, Baron napisał:

@san-sui . Nie oparłbym referencyjnego systemu na B2105 bo nie jest równy, ale potrafi tak zaczarować że słucham go z wypiekami na twarzy.  

Jeśli już o tym bylo to sorry, ale czym się ta nierówność objawia? Pytam z ciekawości. 

Witam.

Sorry, że wchodzę w dyskusję o B/C 2105. Mam już w domu 907 MR. Na tą chwilę jedną, druga tkwi na cle. DHL poradził sobie w 5 dni, Fedex dobija do 7 i nawet wszystkie dokumenty jeszcze nie przyjęli. Bywa. Obie MR-ki nabyłem w Japonii. Ponieważ nowy nabytek nie ograny jeszcze, gram w pętli na Cd-ku jedną płytę. Dopiero kilka godzin zestaw gra. Konfiguracja kolumny Sonus Faber Elipsa, kable głośnikowe Wel marki Audioqest, interkonekty Audioqest Earth. Źródło CD Esoteric P0s, DAC Reimyo DAP 999 Extra. Wszystko zasilane z kondycjonera AudioQest , Kable sieciowe Audioqest. 2kw trafo redukujące na 100V zasilane 10AWG Shuniata Venom. Jako źródło analogowe Micro Seiki BL 101L z wkadką Ortofon SPU Spirit. Kabel sygnałowy SME oryginał do ramienia SME 3012 wer II. 

Nie mogłem sie doczkać, by usłyszeć 907MR , bo nie miałem jej już kilka lat.Jak na tą chwilę, zgrywając się w zestawie, muszę napisać, że sa róóżnice między AU-07 a MR-ką. Nie są wielkie, ale są. Nie piszę jeszcze jakie, bo za dwa, trzy dni zaczynam testy.

Pozdrawiam

Jan

Fajna sprawa z tym obszernym porównaniem 907Mr -AU-07. 

7 godzin temu, michal rozmus napisał:

Jeśli już o tym bylo to sorry, ale czym się ta nierówność objawia? Pytam z ciekawości. 

Krótko pisząc B2105 ma trochę wypięty zakres wyższego basu (około 100Hz) i niższego sopranu (około 5kHz). Daje to niesamowitą intymność w odsłuchu ludzkich głosów i bliskość instrumentów. Wzmacniacz ten daje niesamowite poczucie obecności muzyków w pokoju.

52 minuty temu, Baron napisał:

Krótko pisząc B2105 ma trochę wypięty zakres wyższego basu (około 100Hz) i niższego sopranu (około 5kHz). Daje to niesamowitą intymność w odsłuchu ludzkich głosów i bliskość instrumentów. Wzmacniacz ten daje niesamowite poczucie obecności muzyków w pokoju.

Dziękuję.

A kiedy to przeszkadza? 

Godzinę temu, michal rozmus napisał:

Dziękuję.

A kiedy to przeszkadza? 

Ja nie napisałem że to przeszkadza. To czaruje, dla mnie to wzmacniacz obowiązkowy. Ale nie jest do końca neutralny, posiada swój charakter, odciska swoje piętno na dźwięku.

5 godzin temu, Baron napisał:

Ja nie napisałem że to przeszkadza. To czaruje, dla mnie to wzmacniacz obowiązkowy. 

Miałem na myśli w jakich sytuacjach ta nierówność powoduje mniejszy fun. W sensie że rock nie brzmi tak super albo elektronika. 

Sorry za to wałkowanie tematu 🙂

7 godzin temu, michal rozmus napisał:

Miałem na myśli w jakich sytuacjach ta nierówność powoduje mniejszy fun. W sensie że rock nie brzmi tak super albo elektronika. 

Sorry za to wałkowanie tematu 🙂

Bardziej niż gatunki muzyczne obwiniałbym specyfikę realizacji płyt. Jeżeli płyty są nagrane z naciskiem na skraje pasma, czyli grają mniej średnicą, to może to objawiać się bardziej głęboką sceną ale też spadkiem dynamiki. Osobiście spotkałem tak nagrane płyty rocka progresywnego gdzie wypięte były właśnie skraje pasma, co przy 2105 brzmiało słabiej. Ale to zależy od realizacji takich płyt.

Witam.

Przepraszam. Niestety wystąpiły problemy techniczne. 907 MR, jaki pierwszy do mnie dotarł, jest w idealnym stanie, jednak podczas wstępnych odsłuchów zauważyłem, że bardzo się grzeje. Zabrałem się więc za sprawdzenie strojenia. Wszelkie ,,zera,, były OK. Jednak prądy spoczynkowe o zgrozo ustawione były na 22 do 25 mA. Sporo za dużo, Teraz już jest w/g instrukcji. Na tą chwilę odsłuchy wstrzymane, przerwa techniczna, kładę instalację solarną i nie mam czasu. 

Pozdrawiam

Jan 

Norma

90% wzmacniaczy z Japonii jest "rozjechana" a nierzadko tak jak Janek napisał ... Tam fachowców jest zdecydowanie mniej niż u nas i strojenie na zasadzie - "jak wszystko inne" jest na porządku dziennym ... Nasze wyobrażenie, że tam magik elektronik jest na każdym rogu grubo przekracza realia. O fachowca w Japonii jest tak samo trudno jak u nas - różni się jednak trochę podejście do kwestii biznesowych ...

2 godziny temu, Samcro napisał:

Cześć . 
Poważnie  rozważam sprzedaż jednego z moich AU-07. 
Czarnego. 
Jak coś, to większość z Was wie, jak mnie znaleźć. 

Jednak ta w szampanie zostaje?😁

6 godzin temu, Samcro napisał:

AU-07. 
Czarnego. 

Piękny 🥰

17 godzin temu, Piotr Marzanna napisał:

Jednak ta w szampanie zostaje?😁

Tak, srebrny czy szampański zostaje. Pasuje mi do 907LTD i 917XR. Set nie do ruszenia jak na razie.

3 godziny temu, Samcro napisał:

Tak, srebrny czy szampański zostaje. Pasuje mi do 907LTD i 917XR. Set nie do ruszenia jak na razie.

W szampanie ładnie się prezentuje, oczywiście wszystko kwestia gustu. Pamiętam jak u Tomka pierwszy raz miałem okazję zobaczyć i posłuchać AU-07, przysłowiowy opad szczęki, wykonanie prezentacja i dźwięk oraz jego barwa... wtedy pierwszy raz miałem z czymś takim do czynienia, przyćmił nawet Accu..🙂

Krisat.

Gratuluję zakupu. NRA to super wzmacniacz.

Samcro.

Patrz, ja zupełnie odwrotnie. Czarny u mnie zostaje, a Szampański jest do kupna. Ale każdy lubi co mu się podoba. Mnie czarny 07 pasuje do napędu Esoterica i świetnie pasuje do Micro Seiki BL 91. Tak więc ja oddam szampański AU-07.

Pozdrawiam

Jan

1 godzinę temu, Piotr Marzanna napisał:

I jak po odsłuchu?🙂

Na teraz zostal wpięty w set  i musi sie ulożyć wszystko. Czeka mnie jeszcze zabawa z kabelkami tj glosnikowe oraz ic. Wiadomo ze proges do poprzedniego wzmaczniacza jest bezdyskusyny  oczywiscie in +🙂. Myslę że dam mu tydzień na zgranie w nowym systemie i zobaczymy jak będzie.....

1 godzinę temu, janvideo24 napisał:

Krisat.

Gratuluję zakupu. NRA to super wzmacniacz.

907 NRA też mi się podobał choć to trochę inne brzmienie niż 07... No proszę czarne i szampańskie 07 na sprzedaż, od koloru do wyboru, to się rzadko zdarza..😁

10 godzin temu, Krisat napisał:

Na teraz zostal wpięty w set  i musi sie ulożyć wszystko. Wiadomo ze proges do poprzedniego wzmaczniacza jest bezdyskusyny  oczywiscie in +🙂.

Można zapytać jaka jest reszta toru i jaki wznak grał wcześniej? 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.