Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

kupilem go z mysla o malej odmianie w brzmieniu,jak większość was wie jestem fanem technicsa,na codzień gram na se a3.Jestem bardzo ciekaw jak ten sansui poradzi sobie z technicsem.Co do naprawy ,to bede naprawial go publicznie,na lamach forum.pozdrawiam.

kupilem go z mysla o malej odmianie w brzmieniu,jak większość was wie jestem fanem technicsa,na codzień gram na se a3.Jestem bardzo ciekaw jak ten sansui poradzi sobie z technicsem.Co do naprawy ,to bede naprawial go publicznie,na lamach forum.pozdrawiam.

A masz moze linka do tej starej aukcji? Sorka ze śmiece-pisze z tel,a tu nie ma pelnej wersji strony.

Witam.

No to fajnie, mało brakowało, a pobili byśmy się o niego .

To miłej zabawy. Ciekawe, czemu gość wyjął płytkę wzmacniacza. Na poprzedniej aukcji jeszcze była. Fakt,

kto inny sprzedawał. Ten wzmak pojawia się już n-ty raz na aukcjach. Pojawia i znika. Może jednak sobie poradzisz.

Płytkę nie jest tak trudno odtworzyć. Masz identyczną w drugim kanale. W tym modelu nie jest taka złożona. Kondy wszystkie wywal. Te bodaj Elny, są słabe. Wstaw Elny, ale Silmic II. Tranzystory były do kupienia, sam patrzyłem niedawno, myśląc o nim. Wyjdzie ze 300 Eur za nie, no chyba, że wstawisz zamienniki. Taniej, czy lepiej , kto wie. Jak dla siebie, lepiej oryginały. Kawał kloca, ale potrafi zagrać. Kopyto nieziemskie. To właściwie wzmacniacz prądu stałego, bo pasmo ma od zera. Hi,hi. Początek serii X. Później był X11, X111 Mos i X1111 Mos. Nic więcej nie wypuścili z tej serii. Z przedwzmacniaczem, będziesz miał ze 60 kądów do wymiany. Warto, bo stare Elny nie trzymały swoich parametrów i słabo brzmiały. Możesz wymienić na Blak Gate, ale wtedy to już mała fortuna na części. Zabawy po pachy, miła, bo ten wzmak potrafi się odwzajemnić. Luknij na AMP8, Japoniec naprawiał ich kilka. On wierzy w Nichicony. Z moich doświadczeń , są one neutralne, ale mnie ich brzmienie nie do końca w układzie odpowiada. Zastępuje też pseudo bipolary standartowymi bi. Kiedyś próbowałem. Mieszane uczucia. Coś w tym było, że dawali pseudo bi. Co ciekawe, kilka firm robi to dotąd. Jak się bawisz w naprawę dla siebie, proponuję też wymienić wszystkie rezystory w szeregu sygnałowym , na Rikeny lub Dale.

Pozdrawiam.

Jan

Hmm, możliwe że się myle, ale dla mnie szybkie są np panasonici.....

Wszystko jasne ---back gejt !!!!!!!!!!!! - -zamulające !!! Panasonici !!!! pozostawiam bez komentarza

PS . Znowu sie spóźniłem , jak sie dogadałem z Radziem i dostałem nr konta to ktoś kupił na alle... , cholera jasna

Teraz bedzie szukania kondów i całej reszty ( jak dostane) , wściekły jestem bo mogłem mieć efekt skończony

Edytowane przez mlynas

Napiszę tak. Szanowny kolego, w pierwszym poście nie mialeś problemów z pisownią , teraz dziwnie jakoś język kaleczysz. Mnie tam nic do tego. Jak lubisz Panasoniki, upychaj do woli. Mnie to rybka. Co do pomysłów, jeden już zaowalowanie dalem, to jest wzmacniacz prądu stałego. Wniosek powinien być prosty. Oczywiście dla osoby obeznanej z elektroniką. Zrozumiale. W torze sygnałowym NIE MA KONDENSATORÓW. Koniec. Jak się bronić przed oscylacjami, było w teorii wzmacniaczy. Odnośnie płytki b2101, też odtwarzałem takową. Nawet gra u mnie ta końcówka, ale nie cenię jej zbytnio. Zachowuje się niestabilnie , ale powoli nawrócę ją na moją stronę. To nie jest szczytowa końcówka. Na miarę integr to taka 701.

Tyle. Na rady nie licz. Ja tam się nie znam na elektronice...

Jan

[/quote

to ze sie na elektronice slabo znasz juz wiemy, schemat do au x1 juz mam, a podpowiedz ze to wzmak dc to zadna podpowiedz,praktycznie kazda końcowka taka jest,przynajmnie wyzsze modele.Podobnie jak ty dorabiam sobie naprawiajac,ale w odroznieniu od cIEBIE pomagam innym pasjonatom.B2101 jest jedna z najgorszych koncowek jakie mialem i slyszalem,nie cenie jej w ogóle.Z pANEM dialog zakonczony.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

diabel

Jeśli nie skończysz osobistego puszenia się co to nie ty zostaniesz zblokowany na tym wątku.

Przypominam, że wątek ma służyć wymianie przydatnych informacji pasjonatom marki a nie podziwiania twego samozwańczego talentu "dorabiacza"

janek nie naprawia w celach komercyjnych tylko z pasji ale tego z kolei wiedzieć nie możesz bo i skąd ? ...

Zatem na tym koniec nieczemu niesłużących wypocin !

Napiszę tak. Szanowny kolego, w pierwszym poście nie mialeś problemów z pisownią , teraz dziwnie jakoś język kaleczysz. Mnie tam nic do tego. Jak lubisz Panasoniki, upychaj do woli. Mnie to rybka. Co do pomysłów, jeden już zaowalowanie dalem, to jest wzmacniacz prądu stałego. Wniosek powinien być prosty. Oczywiście dla osoby obeznanej z elektroniką. Zrozumiale. W torze sygnałowym NIE MA KONDENSATORÓW. Koniec. Jak się bronić przed oscylacjami, było w teorii wzmacniaczy. Odnośnie płytki b2101, też odtwarzałem takową. Nawet gra u mnie ta końcówka, ale nie cenię jej zbytnio. Zachowuje się niestabilnie , ale powoli nawrócę ją na moją stronę. To nie jest szczytowa końcówka. Na miarę integr to taka 701.

Jan

[/quote

to ze sie na elektronice slabo znasz juz wiemy, schemat do au x1 juz mam, a podpowiedz ze to wzmak dc to zadna podpowiedz,praktycznie kazda końcowka taka jest,przynajmnie wyzsze modele.Podobnie jak ty dorabiam sobie naprawiajac,ale w odroznieniu od cIEBIE pomagam innym pasjonatom.B2101 jest jedna z najgorszych koncowek jakie mialem i slyszalem,nie cenie jej w ogóle.Z pANEM dialog zakonczony.

Jan

[/quote

diabel

Jeśli nie skończysz osobistego puszenia się co to nie ty zostaniesz zblokowany na tym wątku.

Przypominam, że wątek ma służyć wymianie przydatnych informacji pasjonatom marki a nie podziwiania twego samozwańczego talentu "dorabiacza"

janek nie naprawia w celach komercyjnych tylko z pasji ale tego z kolei wiedzieć nie możesz bo i skąd ? ...

Dobra panowie,to bylo na tyle,sansui au x1 na forum byc nie musi.Jestem mało tolerancyjny na cwaniactwo typu naprawa zabezpieczen za 150euro,lub trany mocy za 300,koles nie kupil bo za malo wpisal i pluje jadem,tak to widze.z tąd ta jazda...

mlynas

Nie tylko Ty jesteś wciekły na siebie . Miałem dylemat nad kupnem , bo chcę 907i ściągać . Wczoraj wstałem rano o 10 i od razu jak popatrzyłem na swojego Sanka , podniosłem d... :) poleciałem do komputera ,ale znalazłem aukcję już w zakończonych ;[

W miarę jak już piszę to czy 907i ma już zastosowane jakieś lepsze elementy ? Dużo będzie do wymiany kondów i rezystorów ?

diabel

Dobra panowie,to bylo na tyle,sansui au x1 na forum byc nie musi.Jestem mało tolerancyjny na cwaniactwo typu naprawa zabezpieczen za 150euro,lub trany mocy za 300,koles nie kupil bo za malo wpisal i pluje jadem,tak to widze.z tąd ta jazda...

Jako , że jesteś PRO elektronikiem co wynika z Twoich wpisów to nie rozumiem czego jeszcze oczekujesz od niektórych . Dwie ostatnie strony tego tematu wyglądają jak śmietnik . Cwaniactwo ? Chyba tylko z jednej strony . Nie tylko jedna X1 jest na świecie i prędzej czy później tu trafi ;)

I takie pytanko , bo potrzebuję czegoś do garażu typu wieża . I czy [http://allegro.pl/sansui-wieza-z-dwoma-glosnikami-i-pilotem-bcm-i2124259426.html jest bardziej wydatne niż typowe wieżyczki Sony , Philips itp. Kokosów mi nie trzeba , no ale jak cena podobna , a różnica jakaś by była to wolę tą lepszą stronę :)

Edytowane przez kalliber
Gość czubsi

(Konto usunięte)

kaliber

w 907i jest więcej roboty niz w kazdym z tu opisanych Sansui. Efekty można osiągnąć imponujące wie coś o tym kolega bartass który stał się posiadaczem takowej ! w Bartka wpakowane zostało 30 BG ! 20 polistyrenów asc , 8 u-conów i wsyztskie elktrolity wymieniono na elna silmic , stargett oraz nippon bipolar - masa pracy i poważne koszta ! Ściągnięcie 907i to kwota około 4500 zł; (jak się ma szczęście :-) + około 550 za same części (jeśli się dostanie :-) + oczywiście czyjaś praca ... Niestety ale to kolejny trudny wzmacniacz jednak z niespotykanym potencjałem !

Edytowane przez czubsi

Wszystko jasne ---back gejt !!!!!!!!!!!! - -zamulające !!! Panasonici !!!! pozostawiam bez komentarza

PS . Znowu sie spóźniłem , jak sie dogadałem z Radziem i dostałem nr konta to ktoś kupił na alle... , cholera jasna

Teraz bedzie szukania kondów i całej reszty ( jak dostane) , wściekły jestem bo mogłem mieć efekt skończony

Przykro mi mlynas, ale dasz radę ze swoją.

Wczoraj przytargałem od Pawła Końcówkę i pre Kenwooda. Łał....... nie spodziewałem się, ze to tak zagra!

Witam

Mam Sansujowy wzmacniacz, CD, radio. Do tego kolumny Mission 707. Na allegro pojawiły się SANSUI S-U770 http://allegro.pl/show_item.php?item=2161552928

Przepraszam, że pytam tutaj, bo ciężko mi coś w sieci na ich temat znaleźć. Jest wątek o kolumnach, ale myślę, że miłośnicy marki coś mi podpowiedzą. Co to za ustrojstwo i czy warto zamieniać Missiony na S-U770. Można potem wypowiedzi skasować, żeby nie zaśmiecać wątku ;)

Dziękuję

kaliber

w 907i jest więcej roboty niz w kazdym z tu opisanych Sansui. Efekty można osiągnąć imponujące wie coś o tym kolega bartass który stał się posiadaczem takowej ! w Bartka wpakowane zostało 30 BG ! 20 polistyrenów asc , 8 u-conów i wsyztskie elktrolity wymieniono na elna silmic , stargett oraz nippon bipolar - masa pracy i poważne koszta ! Ściągnięcie 907i to kwota około 4500 zł; (jak się ma szczęście :-) + około 550 za same części (jeśli się dostanie :-) + oczywiście czyjaś praca ... Niestety ale to kolejny trudny wzmacniacz jednak z niespotykanym potencjałem !

O którego 907 wam chodzi ??:) Nie mogę sie połapać. Trochę wzmacniaczy Sansujego z tym symbolem było...

Dzięki. Teraz już wiem :) Piękna maszyna. 28kg wagi...

Szczerze się przyznam, że myślałem, że pisaliście o tym :

post-15620-0-47333900-1330006433_thumb.jpg

Edytowane przez Zdzislav

Zdzislav

To jest seria NRA. Ostatnia jaka pojawiła się w pełni. Później tylko 07 universary.

Jeden wzmacniacz i nic więcej. NRA gra inaczej jak 907i , którą pokazał Bartasxx.

Jan

Zakochałem się w jej wyglądzie, nawet moja MR przy niej wygląda biednie. hmmmmmmmmmm............. Dla mnie wizualnie najpiękniejsza z wszystkich 907-ek.

Dzięki. Teraz już wiem :) Piękna maszyna. 28kg wagi...

Szczerze się przyznam, że myślałem, że pisaliście o tym :

33kg wagi. Było by co targać na górę po Pawła schodach :-)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Wygląda ładnie ale gra w/g mnie gorzej i od 907 MR a podejrzewam , że od 907XR także (mam nadzieję, że sam to sprawdzę ...)

Myślałem o kupnie 907NRA ale teraz wiem, ze to taki sobie pomysł a w dodatku nie za te pieniądze które sobie wołają ....

W obecnej chwili chyba najatrakcyjniejsze oferty to 907i ( z racji ceny i potencjału) oraz 907XR (układ bardzo zbliżony do 907MR a kosztuje z reguły z 200 euro mniej ...)Bardzo ciekawą opcją (niestety nie wizualną ...) jest zakup B2102 MOS Vintage - to kopia AU-X1111MOS Vintage ale bez pre za to ma więcej lepszych części ! (Riken + boczniki). cena ok 1160 euro obecnie są 3 sztuki. Ludzie poszukują AU-X1111 MOS Vintage a tu pod nosem elektryczny odpowiednik w innej skórze i do tego taniej :-)

http://allegro.pl/gratka-dla-milosnikow-sansui-i2170325705.html

Ludzie powariowali nie dawno do nabycia za 600 PLN.

Miałem kiedyś tego cd pod nazwą blaupunkt, mile wspominam,zwłaszcza że nadal soczewkę można kupić,ale 1400zł to mocno przegięta cena.Za tyle można kupić dużo lepszą yamahe cdx 1020 czy 1060

Diable.

Nie mogłeś mieć go pod egidą Blaupunkta, bo Blaupunkt kupił od Sansui model 701 i ten był produkowany w Japonii a sprzedawany w Niemczech pod nazwą Artech CP 2990. Dobrze wiem, bo mam oba w domu. W Artechu wszystkie napisy są po niemiecku. Srodek to samo co CD-X701i , małe zmiany kosmetyczne. Ma dwie nożki ozdobne, dwie wytłaczane w dolnej pokrywie. Nawet teraz na eBayu jest oryginalny pilot do niego z logiem Artech. Jest też do kupienia Sansiu CD-X 617, który jest braciszkiem 711, posiada jednak pewne zmiany, ma jedno trafo, nie dwa jak w 711 i trochę mniej dobrych elementów w środku. Sansui wypuszczało rodziny modeli i różnice polegały na ilości elementów w środku. Układ elektroniczny pozostawał w głównym zarysie ten sam. Jak znajdę czas dla uwiarygodnienia pokażę fotkę obu cd-ków. 701 Sansui i 2990 Artecha - czyli Blaupunkta. Oba mają XLR-y, Cinch , coaxial i optyczne wyjście. Nie mają jednak wyjścia z regulowanym poziomem.

Jan

Miałem kiedyś tego cd pod nazwą blaupunkt, mile wspominam,zwłaszcza że nadal soczewkę można kupić,ale 1400zł to mocno przegięta cena.Za tyle można kupić dużo lepszą yamahe cdx 1020 czy 1060

Nie powiedziałbym że lepsze te Yamahy.Dobre CD nawet bardzo ale 711 jest na podobnym poziomie .Artech to klon 701 nie 711 tak jak pisze tu kolega,ostatnio kupił tego Artecha kolega Jan.

Na Allegro ludzi pogięło to pewnie nasza wina za duzo dobrego tu napisane a handlarze chcą to natychmiast wykorzystać.

owszem powariowali bo widzą na ebayu takie aukcje

http://www.ebay.pl/itm/290661696877?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

a potem za swój sprzęt żądają kosmicznych sum

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

To nie trzeba tyle pisać na forum!!!!! Jak coś dobrego to dzielić się informacjami na priva i nie bedzie problemu. Ja celowo nie pisze na forum o VICTOR/JVC (mam kilka wysokich klocków, na szczęscie praktycznie na allegro nie wystepują) bo się cwaniaczki pokapują i będą krzyczeć jak żyd za matke!!!!!!!Ciekawe czy jakis frajer kupi tego cdeka za 1499 zł!!!! Poj..... kompetnie ludzi!!!!

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ze skrajności w skrajność ....

Trudno - ludzie są jacy są ale uważam, że znacznie większa korzyść wynika z szerzenia wartościowej wiedzy(tak jak na naszym wątku) niż trwanie w "ciemnogrodzie" ograniczonym do Sony, Technics, Denon ... Ktoś kto ma ten sprzęt nadal śpi spokojnie bo to ,że jeszcze niedawno można było go kupić za bezcen to nie znaczy, że nie jest wart x razy tyle ....

Druga sprawa, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy Victor nigdy z JVC kojarzony nie będzie bo to za dużo dla handlarzyn aby to zapamiętać więc mimo paru cenowych zrywów rewolucja Ci w tym zakresie nie grozi ! Z Sansui jest podobnie - wbrew pozorom to nie na allegro ludzie szaleją - zauważ, że to zachód wyczynia masowe poruszenie. Fakt to nasz wątek obudził smoka ! Może tego nie widzisz ale prawdziwa rewolucja objawienia dzieje się za wielką wodą - amerykańce rzucili się na japońskie sklepy jak hieny ! Sam czekam w kolejce u Japończyka na 907-kę !!! I to nie za 2 czy 3 tysiące tylko za 8 i to za 16 letni sprzęt - daje Ci to pojęcie na temat cen ??? Chyba nie do końca dociera do ludzi, że ceny wyższych Sansui mimo wzrostu nadal są bardzo atrakcyjne względem produktu jaki dostajemy ! Oczywiście - przy okazji wszystko z nalepką winduje do góry ale po to jest wątek, żeby nie dać się wysterować w jakieś "beleco"...

Edytowane przez czubsi

Absolutnie sie z Czubsi zgadzam , wątek jest po to (przynajmniej dla mnie) żeby nie popełniać błędów i nie wmanewrować sie w jakieś " HI-ENDOWE AU-X301 " jak to na alle ... wypisują mistrzowie i znawcy tematu , jak najbardzie popiera ideę wymiany doświadczeń w odsłuchach i dzieleniu sie wiedzą na temat poprawy tego czy owego klocka

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.