Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w doborze sprzetu

kris_79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,jestem tuz przed remontem mieszkania,w trakcie ktorego chce zbudowac przyzwoity system audio-video.

Bede bardzo wdzieczny za sugestie i rady.

W mieszkaniu bede mial salon polaczony z kuchnia o lacznej powierzchni ~60m2 w prostokacie 5,5/11. Na 1 krotkiej scianie jest kuchnia na przeciwleglej ma zawisnac plazma (prawdopodobnie SAMSUNG PS58B850-prosze o weryfikacje wyboru) Poniewaz salon ma sluzyc rowniez do sluchania muzyki zakladam wybor lepszych,mocniejszych kolumn przednich.Zalezy mi jednak na ladnym design'ie+jakosci.

Wstepnie myslalem o opcji glosnikow do zabudowy np.speakercraft AIM cinema3,ale nie wiem czy glosniki w scianie beda ladnie grac. Subwoofer:2x JBL HTi 88+SONANCE sonamp A150 ??? Nie wiem co myslec o HTi8 + HTi55C ??? Z kolumn bralem pod uwage JBL cinema sound CSC lub Infinity TSS... Nie wiem jakie wybrac glosniki efektowe (4 szt do 7.1) Myslalem wstepnie o Speakercraft AIM,lub JBL HTi 6c. Zalezy mi na tym ,zeby dobrze brzmialy i estetycznie wygladaly (niewidoczne ) Jezeli chodzi o sprzet to przymierzalem sie do denona np.3310 (4310 jest juz drozszy,a nie wiem czy wykorzystam mozliwosci) - chcialbym z 2 strefy zasilic 2 glosniki nad kuchnia. DVD z BlueRay - czy denon 1610 jest OK??? czy trzeba wydac na 2010??? a moze w ogole nie Denon ???

Drugie pomieszczenie to sypialnia: 28m2.Zestaw 5.1. Tu myslalem o zabudowie sufitowej np. fronty-Speakercraft TIME lub JBL HTi 6c ,tyly-SC CRS lub JBL HTi 6c. Subwoofer JBL HTi 8.8 lub cos wolnostojacego(lepszy do zabudowy).

Nie mam pomyslu na TV (odleglosc do TV ~3,5-4m),AVR+DVD (moze tez Denon...)

https://www.audiostereo.pl/topic/60958-pomoc-w-doborze-sprzetu/

A słyszałeś już taki system do zabudowy? Odpowiada Ci tego typu brzmienie?

Ja swego czasu, parę lat temu, montowałem takie systemy w Anglii, były one dosyć popularne pośród zamożniejszych mieszkańców Londynu, bo nie zagracały salonu i wyglądało wszystko estetycznie - oczywiście dla nich. Żadna z tych osób, u których montowałem taki system, nie była ani audiofilem ani kinomaniakiem, po prostu chciała mieć w domu system dźwięku przestrzennego aby móc od czasu do czasu obejrzeć jakiś film.

Mi brzmienie takiego systemu nie odpowiadało. Często dźwięk nie był spójny, były to raczej plamy dźwięku, które nie tworzyły całości. W mniejszych pomieszczeniach jeszcze jakoś uszło, ale w większości przypadków, gdzie salony były duże i wysokie, było beznadziejnie. Poza tym dźwięk suchy, płaski i jak z puszki - głośniki zanim wylądowały w ścianie umieszczane były standardowo w metalowych boxach, które w żaden sposób nie były wytłumione.

Osobiście, jeśli to możliwe, postawiłbym na klasyczny system, czyli kolumny wolno stojące i monitory.

Popieram z całą stanowczością przedmówcę - zabudowa ładnie wygląda i na tym się kończą jej zalety - niestety na jakość dźwięku ma to fatalny wpływ. Sprzęt Denon'a jak zawsze polecam 3310 bardzo fajny, ale jeżeli chodzi o blu-raya pokusił bym sie jednak o 2010 zamiast 1610 jednak jest różnica na korzyść tego pierwszego w jakości, może nie wielka, ale jednak wydaje mi się że słyszalna, choć nie słyszałem ich postawionych obok siebie, a w odstępie czasu, ale na tym samym sprzęcie i pomieszczeniu, wiec chyba coś w tym jest.

Zabudowę ścienną rozważyłbym do sypialni, tu jakość dźwięku nie jest priorytetem. Ew. coś mocowane do ściany, jest taka ładna seria Monitor Audio, radius czy coś w tym stylu, oczywiście kable w ścianach, na wszelki wypadek w peszelkach. TV do sypialni - pewnie często będziesz oglądać po ciemku lub w półmroku, więc zwróć uwagę na poziom czerni, bo w takich warunkach widać wszystkie przebarwienia, nierównomierności itp.

Salon jest naprawdę spory, taką powierzchnię napędzą tylko duże kolumny, a żeby jakość była dobra, to już trochę trzeba wtedy wydać. Rozważyłbym opcję z dobrym subem (np. Velodyne DD 15, Paradigm Sub 15) i mniejszymi kolumnami podłogowymi, sensownie przyciętymi od dołu. Ma to ładnie i elegancko wyglądać, osobiście zwróciłbym uwagę na kompleciki B&W seria CM, Monitor Audio silver lub gold, ew. Paradigm Studio v5.

Amplituner - ten Denon 4310 jest potwornie drogi, pamiętam że poprzednik był sprzedawany oficjalnie już po 6999 teraz nowy model to ponad 12 000 - przegięcie. Wolałbym albo tego niższego denona (w budowie wew. nie widać jakiegoś przeskoku jakościowego) albo, jeśli już wydać ponad 10 tys to Arcama Avr 600 lub tańszego 500. Od siebie doradzę też zwrócenie uwagi na Onkyo 905/906/5007.

Blu-ray - tu trudno coś doradzić, wziąłbym coś do kompletu i zwrócił uwagę na szybkość działania.

Plazma - też brałem pod uwagę 58-calowego Samsunga 850. W sklepie prezentuje się świetnie, lepiej od mojego Panasonica 58 PY 800. Sytuacja może się zmienić w przyciemnionym pomieszczeniu - tu Panasonic prezentuje obraz świetnej jakości, której w jasnym sklepie nie widać. B. dobra czerń i ostrość obrazu. Ostatnio AV robiło pomiary plazmy Samasunga 680 i poziom czerni był wysoki, natomiast stwierdzili, że w praktyce nie było to takie widoczne.

Dwie kwestie - Panasoni ma wiatraczki, które lekko szumią, natomiast te duże samsungi głośno bzyczą - słychać mocno nawet w sklepie, więc w domu, wieczorem może już przeszkadzać. Mam Samsunga 50-calowego w drugim systemie, też bzyczy, ale na szczęście z 3 metrów już prawie tego nie słychać.

Natomiast 63 calowy samsung 680 w sklepie bzyczał znacznie głośniej od 50-tki - weź to pod uwagę.

Pozdrawiam i dobrych wyborów życzę.

A może aktywne Genelec?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Takie Genelec + Arcam FMJ888 to bezkompromisowe rozwiązanie ... ale drogie. Sam procesor to 18 tys.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zabudowa jest dość kosztownym rozwiązaniem i ciężko ją wbrew pozorom skonfigurować. Do głośnika ściennego trzeba dobrać odpowiednią obudowę. Nasze budownictwo nie jest tak elastyczne, w większości oferuje ściany wenwętrzne o grubości nie wystarczającej do prawidłowej zabudowy. Pojawiają się wtedy regipsy z całą zabudową. Zysk z osczędności z miejsca topnieje w oczach.

Możliwości sprzętowych jest pewnie kilka, nie wiadomo ile dokładnie kolega chce przeznaczyć pieniędzy na to całe kino, ale wydaje się, że sporo patrząc na to, co wymienił. Każdy z pewnością będzie miał jakąś propozycję, ja ze swej strony polecałbym końcówki mocy i procesor Rotela do salonu i do tego jakieś ciekawe kolumny. No, ale przede wszystkim odsłuch, a najlepiej jakaś prezentacja w domu.

Przede wszystkim skontaktuj się z jakąś firmą od adaptacji akustycznej. To jest podstawa, a dużo łatwiej to zrobić przed malowaniem etc. Przy okazji ci doradzą również w kwestii sprzętu.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.