Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zachęcić PC do puszczania Audio przez Spdif albo optyka..?

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, próbuje od jakiegoś czasu puścić przez kabel coaxial i drugi toslink dzwięk z płyty głównej. Kończą mi się pomysły ale dalej nie idzie dzwięk. Usb z płyty głównej działa, DAC chodzi. Czy ktoś ma jakiś przepis na to..? Foobar+beresford

Gość rochu

(Konto usunięte)

Czyli płytę masz na Realtecu ALC888.

O ile pamiętam w aplikacji obsługującej tą kartę była gdzieś opcja wyłączenia wyjścia cyfrowego.

Proponowałbym sprawdzić czy coś takiego jest u Ciebie.

Dzięki, mam ! :)

jest tam adnotacja że optyk i spdif jest tylko dla kart graficznych hdmi. Mam taką karte na pcexpres ale ona nie ma wejscia na w/w.

>System do wyboru, tj XP sp3 i WIN 7, ale bardziej mi zależy na 7.

W Windows 7:

Prawym przyciskiem na głośniczek -> Urządzenia do odtwarzania

Na liście powinno być do wyboru "Cyfrowe urządzenie audio SPDIF" lub coś podobnego. Klknąć prawym, włączyć i ustawić jako domyślne.

win 7 nie widzi beresforda jako urządzenia. USB znajduje burr brown 2902 ale urządzenia ni ma. Z XP jest OK, ale tego panelu realtek al888 też nie ma. Instaluje instaluje i nie ma..

rambo54, 26 Sty 2010, 19:42

>win 7 nie widzi beresforda jako urządzenia. USB znajduje burr brown 2902 ale urządzenia ni ma. Z XP

>jest OK, ale tego panelu realtek al888 też nie ma. Instaluje instaluje i nie ma..

Myślałem że chcesz połączyć przez toslink. W tym wypadku urządzeniem odtwarzającym jest wyjście cyfrowe.

rambo54, 26 Sty 2010, 19:50

>Nie ma żadnych urządzeń jak odepnę usb od beresa. Próbowałem na XP ale to samo.

Być może masz po prostu wyłączone zintegrowane audio w biosie.

OK, poszedł kolejny reset i oba wyjścia cyfrowe odtwarzają dzwięk.

Teraz czas na testy.

Spdif/optyk kontra USB.

Dzieki panowie, bez Was siedziałbym nad tym do rana !!

Nie no, po zintegrowanej dźwiękówce, nawet po toslink czy coaxial to nie ma szału. Kiepsko to gra, gorzej niż USB. Ale niech urządzenie pogra pare dni, się zobaczy.

Jeszcze raz dziękuje za wsparcie :)

>Nie no, po zintegrowanej dźwiękówce, nawet po toslink czy coaxial to nie ma szału. Kiepsko to gra, >gorzej niż USB. Ale niech urządzenie pogra pare dni, się zobaczy

To ciekawe bo jedni pisza ze niby lepiej i to drasztycznie :)

No takie mam 1 wrażenie. Choć optyk i coaxial grają tak samo mniej wiecej jak usb z asio. Usb bez asio daje wiecej basu ale wolniejszego. Do kina domowego jak znalazł :)

Za pare dni dam znać co i jak.

Próbowałeś przez ASIO po realtek'u? Tu już powinno być bardzo podobnie wręcz tak samo jak usb po ASIO, bo bez ASIO to nawet nie ma co testować jak wszystko przechodzi przez systemowe miksery i inne syfy.

thomaz, 27 Sty 2010, 12:29

>>Nie no, po zintegrowanej dźwiękówce, nawet po toslink czy coaxial to nie ma szału. Kiepsko to gra,

>>gorzej niż USB. Ale niech urządzenie pogra pare dni, się zobaczy

>

>To ciekawe bo jedni pisza ze niby lepiej i to drasztycznie :)

Nic w tym dziwnego. To zależy jak jest to zaimplementowane. Wyjścia cyfrowe mają różną jakość. Bit-perfect to dopiero początek, a nie kres drogi. Potem to trzeba analogowo przesłać i tu się zaczynają schody i to tworzy większość drastycznych różnic w odbiorze wszelkich DACów.

Generalnie po coaxialu i optyku powinna być lepsza jakość. No chyba, że te wyjścia są skaszanione to wtedy może być na odwrót.

Squeezebox jako transport sprawdza się bardzo dobrze i tu każdy jest zadowolony. Można traktowac jako układ odniesienia.

PS. Rambo54

Mnie pisałeś, że na zwykłym kablu USB gra lepiej niż z dacmagic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.