Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa da jazzu i dali ikon 7

torbyd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuje wzmacniacza lampowego ( do 2ooo zł, może być używany) do kolumn dali ikon7 grac ma to w pomieszczeniu 40m2 ( pokój z aneksem kuchennym) - proszę o jakieś sugestie porady, ponieważ nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie ( mój dotychczasowy wzmacniacz to nad 319 + nad 5000 cdek), czy sa w tym przedziale wzmacniacze sterowane pilotem i jeszcze jeden wymóg minimum 2 wejścia liniowe

https://www.audiostereo.pl/topic/61183-lampa-da-jazzu-i-dali-ikon-7/

Naprawdę dobrze !!! cała paleta barw w średnicy, bas konturowy. Gra pięknie nawet na małym wzmocnieniu. Dźwięk jest nieco ugładzony dlatego ostrzejszy rock nie wypada za dobrze. Ale do jazzu czy elektroniki -super.

jeszcze jedno pytanie, podobno kiepsko wygląda z powtarzalnością music angela ( duzy rozrzut parametrów i kiepska jakość podzespołów) czy kupić ma xd800 czy może lepiej yaqin mc10l - proszę o opinie użytkowników lub osób które słuchały tych wzmacniaczy

10L - kupujesz zmieniasz malutkie lampy na 6n1p / 6n1p-ew, ustawiasz biasy i gotowe.

MA XDSE800 mkIII - kupujesz, rozkręcasz puszki i sprawdzasz czy w środku są odpowiednie trafa, czy kilo rdzy czy za małe trafa. Potem przerabiasz pre z ecc82 + 6n1 na ecc82 + ecc81 powracając do oryginalnego pierwszego schematu MA, lub konstruujesz nowy pre.

Ustawiasz punkty pracy, bias. Można też wymieniać badziewne okablowanie wewnątrz.

Przy okazji rozkręcenia dowiadujesz się czy masz odcięte odczepy 4 ohm z traf wyjściowych i puszczone podwójnie 8ohm na terminale 4 i 8 ohm, czy może masz połączone 4ohm przez rezystor od 8ohm.

Jak był ucięty to lutujesz kawałkiem kabelka od uciętego odczepu do terminali głośnikowych 4 ohm. Włączasz i masz bardzo głośny brum - teraz już wiesz dlaczego chinole wycieli ten odczep. Grzebiesz w układzie aby wyeliminować brum. Jak to zrobisz to wzmacniacz Ci się odwdzięczy ładnym graniem.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

torbyd, 29 Sty 2010, 09:07

>jeszcze jedno pytanie, podobno kiepsko wygląda z powtarzalnością music angela ( duzy rozrzut

>parametrów i kiepska jakość podzespołów) czy kupić ma xd800 czy może lepiej yaqin mc10l - proszę o

>opinie użytkowników lub osób które słuchały tych wzmacniaczy

Obydwa grały u mnie, wygrzane, w dziewiczym chińskim stanie. Traktowałem ekstremalnie (50m2). Analityczne głosniki srednio sie polubiły z "aniołkiem", bas w niższych rejestrach, wiekszych poziomach głosności, pierdział rachitycznie. Dżwięk ostrzejszy. Zaznaczam, że mógł byc to efekt niefortunnego egzemplarza.

Mc10L, w moim zestawie !, brzmi znacznie lepiej. Werdykt skrajnie obiektywny;) - przyjemne słuchanie. Zaskakoczył lepszym basem.

Ten rodzaj dźwięku to własciwy kierunek ( a mądrzy mówią że modyfikacja sporo daje) ku realistycznemu brzmieniu instrumentów akustycznych.

witam kupiłem wzmacniacz audio innovations series 700, okazało sie że jest to wzmacniacz po zmarłym aktorze Marku Perepeczko, od sosby sprzedajacej przyjaciela rodziny dostałemza darmo koncówke mocy równiez audio innovations 800mk3, całośc made in england z podzespołami dedykowanymi, lapy to el34 tesli , ecc83 philipsa a ecc82 russia, kupiłem całośc za 1500 zł i tak zaczyna sie moja przygoda z nowym wymiarem audio, brzmienie superrrr, bardzo przestrzennie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.