Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Audio Analogue Donizetti

piotrek23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

nieuchronnie zbliża się czas, kiedy to będę wybierał nowe kolumny do mojej końcówki. Wyzbyłem się starych (jbl E30) i poszukuje czegoś z wyższej półki.

Sprzęt towarzyszący:

końcówka - Audio Analogue Donizetti (starsza wersja nie ta nowa)

przedwzmacniacz - Audio Innovation L1, na jednej lampie ECC82 o ile dobrze pamiętam

źródło - komputer z kartą dźwiękową Audiotrak HD2

Preferencje:

będę rozpatrywał zarówno mniejsze podłogówki jak i kolumny podstawkowe, najbardziej zależy mi na wciągającym brzmieniu gitar (akustyczna i elektryczna) no i perkusji, ulubiona muzyka to w większości wolniejsze kawałki, można powiedzieć ballady rockowe, i zależy mi na jak najlepszym brzmieniu właśnie takiej muzyki, poza tym zdecydowanie brzmienie nie męczące, żeby można było słuchać godzinami

mam do wydania tak ok 2000 no może nawet 3000 złotych, jak dla mnie to jest sporo i chce je dobrze wydać, więc będę chodził i słuchał :) nie wiem tylko od czego zacząć ??

Marzą mi się najmniejsze kolumny podłogowe Vienna Acoustics Bach, jednak są niestety dla mnie zdecydowanie za drogie, a używanych jakoś nie widać nigdzie :( Jest coś co zabrzmi podobnie za mniejsze pieniążki ??

raczej będę się rozglądał za czymś używanym niż nowym

pomóżcie proszę :) wszelkie rady mile widziane ! tylko bez złośliwości proszę :P

https://www.audiostereo.pl/topic/61206-kolumny-do-audio-analogue-donizetti/
  • Użytkownicy+

Pewnie nie tak ciepłe jak Vienna, ale według mnie b.dobre w tej cenie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robert

Ukryta Zawartość

na pierwszy rzut:

Ukryta Zawartość

"nie harcza" i "nie dusza sie" to najwazniejsze, (o ile dobrze pamietam w AA Donizettim sa odczepy na 2 pary kolumn)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrek23 , czy Twój przedwzmacniacz i końcówka mocy grają z odrobiną ciepła i dość miękko, czy się mylę? I jakiej wielkości jest Twój pokój, czy sporo tam dyfuzorów w formie mebli, zasłon, obrazów, dywanu, czy wykładziny, czy też gołe ściany i podłoga.Potrzebne mi te informacje, bym mógł Ci coś polecić.

Ciężko sprecyzować jaki to dźwięk, ponieważ mało w życiu różnych sprzętów słyszałem, Donizetti na pewno jest bardzo muzykalny, tego jestem pewien, i to mi zdecydowanie odpowiada,

pokój dość zagracony, nie ma pustych ścian, raczej wszędzie coś stoi/wisi, bardziej kwadratowy niż prostokątny, powierzchnia ok 20 m^2, ze skośnym sufitem nad częścią.

odnośnie tych Proaców to chętnie bym ich posłuchał, sprawdziłem już że w topHIFI w warszawie są (razem z Viennami) przy odrobinie wolnego czasu się tam wybiorę :) ale na pierwszy rzut oka (na zdjęcia) nie są zbyt urodziwe w porównaniu do wykończenia Vienn :]

Myślę, że podobnie jak koledzy zaproponuję Ci ProAc Studio 100.Dynaudio Audience 52 są świetne, ale nie wiem, czy nie zrobi się "klucha" z Twoim wzmacniaczem.Chyba nieco bardziej przejrzyste, mniej ciepłe a grające na naprawdę wysokim poziomie są Dynaudio Excite X-16.Ma je ktoś za 3400zł, może opuści?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) JM Labów nie proponuję, bo nie lubię tego brzmienia, ale wiem, że są zwolennicy.Poza tym zwróć jeszcze uwagę na Audio Physic Yara albo Monitor Audio GS10, czy Epos M15.2 .Z nowych to do głowy przychodzą mi tylko Eposy i Monitor Audio, ale miałbyś niższe modele.Myślę, że masz naprawdę niezły wzmacniacz i warto mu dać jakieś lepsze kolumny.Podstawkowe, czy podłogowe, to już zależy, czy wolisz więcej niskich tonów, kosztem jakości brzmienia(na ogół w tej cenie), czy mniej potężne brzmienie, ale lepszej klasy.W Twoim pokoju powinny sprawdzić się zarówno niezbyt duże podłogówki jak i dobre monitory.Ale pamiętaj też, że kolumny podstawkowe powinny mieć solidne standy, na ogół ciężkie a to dodatkowy koszt.Inaczej nie zagrają dobrze.

Ukryta Zawartość

dziękuje za wszystkie podpowiedzi :) pod koniec przyszłego tygodnia będę miał więcej czasu, niż teraz więc bardziej poważnie zabiorę się za ten temat; może uda się czegoś posłuchać

dwa tygodnie temu sprzedałem moje kolumny, i ciężko tak wytrzymać bez muzyki...

• 2 tygodnie później...

ostatnio mi wpadły w oko, (jakbym miał okazję posłuchać to pewnie i w ucho) kolumny podstawkowe Usher x-718. Używane spokojnie w moim budżecie mógłbym kupić, ma szanse to się zgrać AA Donizettim ?? sporo pozytywnych opinii o tych kolumnach przeczytałem

co o tym sądzicie?

nie ma ktoś może do sprzedania takich? :) albo nawet wersji z berylowym wysokotonowcem hmm?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.