Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony Acoustic Energy Aegis Neo Sub. Prośba o pomoc :(

plmati

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dwa dni temu nabyłem od Pana używany subwoofer Acoustic Energy Aegis Neo Sub już przy odsłuchu u Pana występowało dziwne "charczenie", ale przy wyższej głośności tylko. Myślałem po prostu, że to już koniec mocy subwoofera, i nie daje rady. Ale to był inny dzwięk, jakby ktoś przy graniu subwoofera dotykał ręką membrany. No i przejdźmy do sedna sprawy. Wczoraj sobie go włączyłem, nawet nie aż tak głośno jakieś 40% jego mocy (przy ok. 50-60% występowało już to charczenie przy niskich częstotliwościach) i tu nagle charczenie zaczęło występować na każdej głośności nawet na najcichszej. Tak jakby się coś urwało to końca, nie wiem jak dokładnie jest zbudowany głośnik i co w nim mogło się uszkodzić, dlatego proszę Was o pomoc. I chce zadać pytanie czy to ja go uszkodziłem, czy On już był uszkodzony i ja po prostu go uszkodziłem do końca. Bo tak jak mówiłem to charczenie występowało identycznie, ale teraz jakby się wzmogło. Dodam jeszcze, że jak się wciska równomiernie palcami membrane czuć ocieranie, i membrana nie wraca do swojego pierwotnego miejsca tak jak powinna.

Pozdrawiam,

Mateusz

Wygląda to na przyjaraną cewkę albo zdeformowany karkas.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> plmati

"Czy możesz mi powiedź, czy to moja wina, czy on już był uszkodzony?"

Ciężko powiedzieć. Jednak charczenie już podczas odsłuchu u sprzedawcy może sugerować, że już wtedy coś nie tak było z cewką. Być może nie zwróciłeś uwagi na to, czy przy niższych poziomach głośności też charczy, dopiero podczas spokojnego odsłuchu w domu to zauważyłeś.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jeżeli po wciśnięciu membrany palcami coś ociera to na 90% to się stało coś z karkasem i cewką. Generalnie jeżeli coś już ocierało a ty mu dowaliłeś wacikami czy jeszcze przy transporcie coś membranę docisnęło to na pewno poprawiło uszkodzenia.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

sprawdzilem na glosnikach frontowych podczas gdy graly. jak wciskam lekko membrane basowego to jest ocieranie a podczas gry nic nie charczy. suba nie dotkne podczas gry bo mi palce polamie;)

wydaje mi sie, ze fakt odczucia ocierania podczas pracy glosnika nie jest niczym nadzwyczajnym ale nie jestem specjalista z dziedziny ich budowy

darekdz ty chcesz sobie głośniki jeszcze frontowe uszkodzić?

Kto na zdrowym umyśle wciska głośnik jak on gra i membrana drga. Na wyłączonym sprawdzaj, w moich kolumnach nic nie charczy jak naciskam. I naciskaj na środku a nie gdzieś blisko zawieszenia - tej gumy.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Ale słuchajcie jak mogło mu się coś stać podczas transportu jak transport to nie całe 2,5km i był zapakowany w oryginalny karton ze styropianem. Moim zdaniem nic nie powinno ocierać, bo wciśnieciu membrany (oczywiście na środku, a nie gdzieś z boku.)

• 3 tygodnie później...

Subwoofer naprawiony. Głośnik był uszkodzony, Pan który naprawiał był bardzo zdziwiony, bo pod kopułką był metolowy obciążnik, i podobno jakaś bardzo dobra 4wartwowa cewka. Na ale przejdźmy do sedna uszkodzenie polegało na tym, że na końcu cewki, tzn. tego co się trzyma cewka kawałek tego metalu się ukruszył, tak jakby zawiną, cewka jest nie naruszona, wystarczyło to przyciąć nożykiem. A teraz może wiecie po co jest ten metalowy obciążnik pod kopułką? Obiąznik jest na całej powierzchni pod kopułką, i uniemożliwia dostęp do cewki.

Jest to dociążenie membrany, które obniża częstotliwość rezonansową głośnika. Jak to ma pracować jako subwoofer, membrana musi być ciężka, by zejść nisko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.