Skocz do zawartości
IGNORED

Ogromny Pomnik Ofiar Katynia. Pod Chęcinami powstanie 21 tys. 857 figur?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

ech historia..

dobra robota towarzyszu generale:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Jedni nazywają ten pomysł podniosłym, inni szalonym. Pomnik ma składać się z wielkiego kamiennego monumentu, przed którym staną, ustawione w wojskowym szyku, 2,5-metrowe figury odlane z brązu. Każda ma być podpisana imieniem, nazwiskiem i stopniem wojskowym zamordowanego. Taka instalacja może zająć nawet 25 hektarów, choć na początek miałoby stanąć kilkaset rzeźb. Kolejne dostawiane byłyby z czasem, w miarę zdobywania środków. A potrzebne są ogromne pieniądze, nawet ponad 100 mln zł. Autorzy pomysłu przyznają, że to zadanie być może dla dwóch, trzech pokoleń.

Może to będzie coś wiecej niż zwykły pomnik?

Ja jednak proponuję iść w stronę miniaturyzacji i wykonać pomnik w technologii SMD.

A może nawet w nanotechnologii?

A co tam: pójdźmy jeszcze śmielej - zróbmy pomnik wirtualny. Wtedy figury mogłyby mieć po 25 metrów a całość mieściła by się na 250 hektarach. Miałoby to taką zaletę, że można by to oglądać przez internet czyli na całym świecie. Instalujemy do przeglądarki odpowiednią wtyczkę, na nos okulary 3D i można zwiedzać (oczywiście za odpowiednią opłatą).

Można by pójść jeszcze dalej - każda z postaci po zatrzymaniu przy niej mogłaby opowiedzieć własną historię. Jak dla mnie taki projekt miałby sens a nie kolejny monument moknący w kieleckim deszczu.

Jestem Europejczykiem.

Mój pomysł zaczyna mi się podobać ;-).

Przecież żeby każda z tych postaci opowiedziała o sobie trzeba zabrać mnóstwo materiału. Można by do tego zaangażować młodzież szkolną zamiast pierdzielić im nudne kawałki. Biorąc pod uwagę sukces Muzeum Powstania Warszawskiego czy popularność Lao Che mogłoby się udać. I to byłaby prawdziwa lekcja patriotyzmu a nie łażenie po cmentarzach połączone z nadprogramowym piciem wina za nagrobkiem.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Rozwijaj myśl, ale staraj się iść w nakreślonym kierunku, muzeum powstania nie jest tak do końca całkiem wirtualne...bo o brak logiki w chwili takiego natchnienia cie nie posądzam.

Widzę, że swoje myśli muszę formułować prościej. Chodzi o to, że mimo tej całej gadaniny o materializmie, promiskuityzmie i czym tam jeszcze młodzież interesuje się historią i nie wstydzi się patriotyzmu. Ale nie może być traktowana nie na zasadzie "macie i łykajcie bo tako rzecze pan profesor" tylko trzeba ją zaciekawić i przemówić jej językiem. Dowodem na to jest właśnie zainteresowanie Muzeum Powstania i tłumy na koncertach Lao Che.

Dlatego wierzę, że przygotowanie życiorysów postaci wirtualnego pomnika spotkałoby się ze sporym odzewem, większym niż propozycja kopania dołów pod betonowe fundamenty dla postaci z brązu.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

>Widzę, że swoje myśli muszę formułować prościej.

Nie wystarczy, ze będziesz pisać składniej.

Ale w tym pomyśle nie tylko o młodzież chodzi, a w zasadzie to nawet o co zupełnie innego niż zwykła lekcja historii.

Jak sie zrobi coś monumentalnego, uczestniczy w tym przedsięwzięciu wiele osób, trwa ono długo...to jest to wyraz...(no właśnie dzambo?)o wiele bardziej przemawiający do ludzi i zapadający w pamięć niż jakiśtam portal internetowy.

Dziwne, ze trzeba ci to tłumaczyć, no chyba że ty/wy to jak zawsze, z przekory.

Może prościej?

Zburz Auschwitz, zrób makietkę 3D na www, będzie jak chcesz.

stare trepy tkwia z lbem zwroconym wstecz i dopiero zlapanie mlodziezy na nowa formule muzeum spowodowalo iz szefowanie tej instytucji stalo sie lakomym politycznie kaskiem. zramolenie, skostnienie jezyka przekazu powoduje, ze rzeczy wazne staja sie dla mlodych zupelnie nieistotne, ba, opedzaja sie przed nimi.

ale, wyartykulowanie tego inaczej, ale bron Boze bez tiutania, moze obudzic to, co w mlodych uspione. tradycja, to to co nas spaja i miejmy tzw. nowoczesnosc promowana przez salon, tak gleboko, jak tylko mozna miec.

salonowe dupki myslaly, ze jadzik znieczulil mlodziez zupelnie, ale wystarczylo iz pokazal sie Sabaton i poszlo...

jestem za dlugotwalym budowaniem pomnika wspartego sensowna dzialalnoscia oswiatowo-popularyzatorska. niech bedzie to nasz zbiorowy obowiazek wzgledem pamieci tych co zostali zamordowani.

Jest tylko jeden problem - Auschwitz już jest, niczego nie trzeba burzyć. A tego monstrum nie ma i trzeba na to mnóstwo kasy.

A jeżeli chodzi o Auschwitz w 3D to już jest jako zestaw klocków Lego.

Ukryta Zawartość

post-9051-100003338 1265330049_thumb.jpg

post-9051-100003339 1265330049_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Jest tylko jeden problem - Auschwitz już jest, niczego nie trzeba burzyć.

No ale co to za problem? Poza tym ziemi będzie wiecej, problemów z S1 mniej, same korzyści.

>A tego monstrum nie ma i trzeba na to mnóstwo kasy.

Sa sprawy w konteście których mówienie o pieniądzach to łagodnie mówiąc fo pa.

Zresztą, ty złotówki na to nie dasz.

>jacch, 5 Lut 2010, 02:14

>Zresztą, ty złotówki na to nie dasz.

Jak to przejdzie (miejmy nadzieję że nie) to pewnie dam z podatków na zasadzie "nie chcem ale muszem". Czyli tym razem ultrapatrioci mnie okradną, bo przypominam, że Federacja Rodzin Katyńskich jakoś nie chce tego pomnika. Pewnie niedługo ich zastraszą, spacyfikują i zmienią władze. Jerzy Robert N. jeszcze się w tej sprawie nie wypowiadał?

Jestem Europejczykiem.

>Autorzy pomysłu przyznają, że to zadanie być może dla dwóch, trzech pokoleń.

Rozumiem , że to ten najbardziej optymistyczny wariant?

Gość

(Konto usunięte)

A gdzie ty wyczytałeś, ze to będzie budowane z podatków?

I dlaczego ważniejsze zdanie na temat mordu na polskim narodzie ma mieć stowarzyszenie?

Ten "N" czy "K" czy inny "X" zginęli nie dlatego, że ktoś akurat ich chciał zabić,a dlatego że byli Polakami. Dżambo, kazdy Polak ma tak samo ważny głos w tej sprawie. A to jak o tym mówi wystawia mu laurke z patriotyzmu.

>arturkali5, 5 Lut 2010, 02:25

>>Autorzy pomysłu przyznają, że to zadanie być może dla dwóch, trzech pokoleń.

>

>Rozumiem , że to ten najbardziej optymistyczny wariant?

Sprytny pomysł - ja rzucam myśl, zbieram laury a wy martwcie się i płaćcie. A jak nie będziecie chcieli to przestaniecie być Prawdziwymi Polakami. Normalna hucpa i szantaż.

Jestem Europejczykiem.

>jacch, 5 Lut 2010, 02:29

>A gdzie ty wyczytałeś, ze to będzie budowane z podatków?

Bo tak jest zawsze. Tak było z katechetami, tak teraz zostaliśmy wmanewrowani w Meczet Wilanowski.

>I dlaczego ważniejsze zdanie na temat mordu na polskim narodzie ma mieć stowarzyszenie?

Co ty za farmazony opowiadasz???

Nie na temat mordu tylko na temat budowy jakiegoś molocha.

>A to jak o tym mówi wystawia mu laurke z patriotyzmu.

No i właśnie taki moralny szantaż wyprorokowałem wpis wcześniej. Stara sztuczka która ma jeszcze raz zadziałać. Żenada.

Jestem Europejczykiem.

Co rok aktorzy żebrzą na Powązkach , żeby te nie zamieniły się w ruinę.

Jeśli nawet za te 150 lat pomnik ofiar Katynia zostanie ukończony , to co dalej?

Wielka połać ziemi z prawie 22 tys. posagów , które w zimie będą miały śniegowe czapki , a resztę roku będą stały , za przeproszeniem zasrane przez ptaki.

Skąd u nas ta miłość do pomników? Nie lepiej za tą kasę jakieś centrum nanotechnologii wybudować i nazwać imieniem Ofiar Katynia? Gdyby coś odkryli to ta nazwa byłaby znana na całym świecie, przyjeżdżaliby naukowcy, można by im pokazać film (np. tym z Rosji). No ale to brak patriotyzmu jest i szacunku dla tradycji. No i będziemy mieli kolejny pomnik, tym razem w podkieleckich krzakach.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

>A gdzie ty wyczytałeś, ze to będzie budowane z podatków?

>Bo tak jest zawsze.

Aaaaa, czyli znowu wisz...

>Skąd u nas ta miłość do pomników?

Czy tylko u nas?

Pomysłodawcami są chińczycy, ale to nie oni stawiali w niemczech.

Koncepcja pomnika jest pewnie otwarta o ile obedzie się bez partyjnego pieniactwa.

Mnie się podoba sam zarys pomysłu, a czy to będą bloki kamienne czy figury czy jeszcze coś innego...

Choć figury i rozmach robią wrażenie..bo i o to tu chodzi.

Gość

(Konto usunięte)

>A to jak o tym mówi wystawia mu laurke z patriotyzmu.

No i właśnie taki moralny szantaż wyprorokowałem wpis wcześniej. Stara sztuczka która ma jeszcze raz zadziałać. Żenada.

Znowu przeinaczasz, nie mozesz odejść od tej oficjalnej partyjnej maniery choć na chwilę?

Jak !!!!JAK!!!! W jaki sposób _o tym mówisz_!!!!

A przeciwny możesz być, to wolny kraj.

Przypominam ci, zę chcałeś cyrk obwoźny z tego zrobić.

>jacch, 5 Lut 2010, 03:11

>Znowu przeinaczasz, nie mozesz odejść od tej oficjalnej partyjnej maniery choć na chwilę?

Wyraźnie mylisz jacuś swoje problemy z cudzymi.

Jestem Europejczykiem.

>jacch, 5 Lut 2010, 03:07

>Pomysłodawcami są chińczycy,

Ale to było z osiem tysięcy lat temu!

Za komuny mówiło się, że ktoś jest 100 lat za Murzynami, teraz mamy być 8 tys. lat za Chińczykami?

Jestem Europejczykiem.

W Kołobrzegu jest Muzeum Wojska Polskiego. Niby zwykły budynek z kawałkiem placu. Można sobie obejrzeć jak na przestrzeni wieków zmieniały się rodzaje broni , mundury itp.

Na mnie jednak dużego wrażenia nie zrobiły szable , czołgi , wyrzutnie rakiet czy samoloty. Zrobił to mały pożółkły skrawek papieru znajdujący się w części poświęconej wyzwoleniu Kołobrzegu. Jego treść to prośba ciężko rannego żołnierza , który dosłownie na minuty przed śmiercią napisał :

Umieram dajcie opiekę żonie i dzieciom (ostatnie dwa słowa prawie nieczytelne).

Ilekroć jestem w Kołobrzegu odwiedzam muzeum i gapię się na tę kartkę. Bo dla mnie ten kawałek papieru jest kwintesencją martyrologii .

Zdjęcia , dokumenty , zapiski , przybory codziennego użytku – to jest prawdziwy pomnik upamiętniający ludzi , którzy zginęli za Ojczyznę , a nie 21 857 dwu i pół metrowych figur z dziurami w głowie , które swym ogromem będą zwracać uwagę na budowniczych , a nie na sedno sprawy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.