Skocz do zawartości
IGNORED

Używany amplituner i kolumny do 2000 - proszę o porady

blackjacks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dobry kolega poszukuje jakiegoś zestawu amplituner + kolumny do pomieszczenia ok 20-25 m2. Czy możecie coś polecić.

Muzyka generalnie współczesna rozrywkowa, człowiek muzykalny, grający więc pewnie słuch wymagający. Myślałem o magnatach 605, ale troszkę za drogo wychodzą. Co możecie polecić, idealnie z linkami. Dziękuję!

Przede wszystkim, nie napisałeś nic o charakterystyce brzmienia. Jednak idąc tropem "muzyka współczesna rozrywkowa", sądzę, iż powinno to grać dynamicznie i z dobrym zakresem tonów niskich. Ponadto proponowałbym Wzmacniacz+Tuner, a nie amplituner. Marki: Yamaha (dobra dynamika, dużo niskich i wysokich), ewentualnie może Harman/Kardon.

Yamaha:

Wzmak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tuner:

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o kolumny to polecałbym coś bardziej "neutralnego", "spokojnego", aby wyśrodkować, np. Wharfedale Diamond 8.4 lub z nowszej linii:

Ukryta Zawartość

Jeśli nie to może coś z Jamo:

Ukryta Zawartość

Powinno sprostać wymaganiom.

I czekaj na inne propozycje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli to naprawdę dobry kolega i ma słuch "wymagający", wytłumacz mu, że do słuchania muzyki, raczej nie amplituner służy, ale wzmacniacz stereo.Po prostu za te same pieniądze będzie miał lepsze brzmienie.A nowy ten sprzęt ma być, czy używany?

No dobra, tak się czepiacie tego amplitunera... Ale czy straty jakości dźwięku nie powstają gdy w torze dźwięku znajdują się komponenty video, czyli chodzi tu o amplituner do kina domowego a nie audio ? Czy naprawdę w tej samej cenie kupimy oddzielnie wzmacniacz i tuner i jeszcze zyskamy na jakości gdy mówimy o sprzęcie w cenie poniżej 1k ? Ktoś faktycznie przesłuchał i porównał dwa podobne klocki z takiego przedziału cenowego i może powiedzieć że jeden brzmi lepiej od drugiego ?

JimiHendrix,

Nie od dziś wiadomo prawie wszystkim, że wzmacniacz to wzmacniacz, a amplituner to tzw. "combo".

Nie jest to sama cena. Porządna budżetówka, np. Yamaha, Harman/Kardon, Denon, Nad, to cena ok. 1200-1800zł za klocek (wzmacniacz)+ tuner: ok. 1000-1400zł=2200-3200zł. Natomiast amplitunetk w podobnej klasie 1000-1800zł. Różnica jest dośc znaczna. Natomiast w dźwięku znaczna bardziej:)

Gość

(Konto usunięte)

danny, 31 Sty 2010, 16:40

>JimiHendrix,

>Nie od dziś wiadomo prawie wszystkim, że wzmacniacz to wzmacniacz, a amplituner to tzw. "combo".

>Nie jest to sama cena. Porządna budżetówka, np. Yamaha, Harman/Kardon, Denon, Nad, to cena ok.

>1200-1800zł za klocek (wzmacniacz)+ tuner: ok. 1000-1400zł=2200-3200zł. Natomiast amplitunetk w

>podobnej klasie 1000-1800zł. Różnica jest dośc znaczna. Natomiast w dźwięku znaczna bardziej:)

I właśnie dlatego JimiHendrix ma rację - dobrze kombinuje ;-):-)

Bo jak sam napisałeś, np. wzmacniacz "budżetowy", to wydatek ok. 1500,-, więc trudno, by taki element nie posiadał lepszych podzespołów, a co z tym idzie - lepszego brzmienia, niż sekcja wzmacniacza w ampitunerze za tę samą kwotę, a w której muszą się jeszcze zmieścić koszty sekcji tunera.

Ergo: należałoby zestawić wzmacniacz + tuner za łączną kwotę np. 3200,- z amplitunerem właśnie za kwotę taką samą i w tym wypadku nie sądzę, aby róznica była aż tak powalająca...

PS Osobiście byłem wcześniej użytkownikiem amplitunera, a obecnie posiadam wzmacniacz + tuner.

Poprawa brzmienia wielka, z tym że sam wzmacniacz kosztował prawie dwa razy tyle co amplituner.

"ememka"

Czytaj i myśl, ze zrozumieniem:)

Tak jak to ująłeś to możemy iść i iść do usranej śmierci....I to co piszesz mija się z prawdą..Może tak:Na tych samych elementach: Yamaha z tej samej linii: RX-36..Koszt: 1200zł (hipotetycznie, mniej więcej to tyle kosztowało). Kontra wzmacniacz: AX-39..Koszt 1200zł (realna cena sprzed kilku lat). Podsumowanie: Za tę samą kwotę mamy Amplituner albo Sam wzmacniacz do wyboru. Wniosek: Coś musi być lepsze, a coś gorsze. Jak sam wspomniałeś w Amplitunerze jest amplifier i tuner.Więc i jedno i drugie musi być gorsze, gdy kosztuje tale samo. Proste jak drut.

Natomiast słuchałem wzmacniacza tańszego (łącząc koszty zakupu wraz z tunerem), porównując do droższego amplitunera ok. 1000zł.. Bez dwóch zdań lepiej grał wzmak+ tuner niż droższy amplituner.

Gość

(Konto usunięte)

danny, 31 Sty 2010, 17:18

I potwierdziłeś to, co napisał i JimiHendrix i ja, więc może stań przed lustrem i wypowiedz to sakramentalne: "Czytaj i myśl, ze zrozumieniem:)"... ;-)

Co do przypadków, że w tej samej cenie wzmak + tuner zagrał lepiej niż amplituner, to się zgodzę.

Z pewnością nie jest to już jednak regułą, a różnica w większości przypadków (a miałem okazję takich porównań, gdy zastanawiałem się, czy kupić kolejny ampli, czy też odzielny wzmacniacz) jest żadna, albo bardzo niewielka. I jeśli chociażby ze względu na kwestię samego ustawiania "klocków" w domu, chęci posiadania ich jak najmniej, to śmiało może ktoś wziąć amplitunera bez większej straty na jakości brzmienia.

Pozdrawiam :-)

ememka, chyba faktycznie nie rozumiesz do końca przesłania danny'ego, on napisał coś zupełnie odwrotnego niż ja, z tym że taka prosta matematyka wyliczania cen rynkowych do mnie nie przemawia, czasami trzeba zejść z ceny żeby znaleźć klienta, innym razem można wcisnąć jakiś słaby sprzęt za sporą kasę, ale jak zwykle i tu mogę się mylić. Nie patrząc na cenę, czy będzie różnica w dźwięku na przykład dwóch denonów: amplitunera DRA700AE i wzmacniacza PMA700AE ? Oczywiście teraz porównując sprzęty nowe cena amplitunera jest wyższa, ale po kilku latach to on szybciej straci na wartości i może być odsprzedany z drugiej ręki w cenie wzmacniacza. Denon to tylko przykład, chodzi mi o sprzęty tego samego producenta z tej samej półki.

JimiHendrix,

A już myślałem, że nie potrafię pisać....Ze zrozumieniem:)Ciesze się, że jest to jasne.

Trudno jest mi wypowiedzieć się na temat tego Denona. Słyszałem tylko AVR-3200-wysoki model amplitunera kina domowego wraz, z kolumnami Proson. Pomijam, że nie było basu (home cinema amplifier), ale to oczywiste. Natomiast "reszta" poprawnie, bez fajerwerków. Muzykalnie, czysto (trochę ostra góra), średnica w normie..Jednak brak "bliskości" dźwięku, jego nasycenia. Nie wiem jak zagrają opisywane przez Ciebie modele (powinno być lepiej-STEREO). W każdym razie po tym odsłuchu odniosłem wrażenie, że Denon gra podobnie do Yamahy, aczkolwiek był to odsłuch 30-60 min. Nie muszę dodawać, że poza podanymi przez Ciebie modelami uważam, iż lepiej zagra (niby ten sam), ale wzmak. Jednak nie odsłuchiwałem tego sprzętu. Twierdzenie wywodzi się z potwierdzonego w 99% przekonania, iż wzmak gra zawsze lepiej (w miarę porównywalne modele).

No skoro jest to tak potwierdzone przekonanie to coś w tym musi być. Drążę temat porównywania ampli i wzmaka ze względu posiadania amplitunera. Nie jestem do końca przekonany czy to dobry zakup i czy (i co ważniejsze) w pełni wykorzystuje moje kolumny, oczywiście w danym zakresie cenowym. Chyba spróbuję zamiany na wzmacniacz jak pojawi się jakaś niespodziewana gotówka.

A wracając do pytania autora tego tematu, moje typy potwierdzone bardziej studiowaniem tego forum a nie odsłuchem (Wyjątek Harman i Wharfedale):

Wzmacniacz (Rotel, Harman, Denon, Yamaha, NAD) Najlepiej poczytaj o właściwościach każdej z firm, oczywiście modeli z wymaganej półki cenowej.

Kolumny (Wharfedale seria 9 i 10, Magnat Quantum) Oczywiście odpowiedniej wielkości dla pomieszczenia.

Gość

(Konto usunięte)

JimiHendrix

Zgadza się - napisał coś odwrotnego, a ja akurat zgodziłem się z Tobą.

Mój wpis "...potwierdziłeś to, co napisał JimiHendrix i ja..." dotyczy tylko postu nad moim:

danny

31 Sty 2010, 17:18

"ememka"

Czytaj i myśl, ze zrozumieniem:)

Tak jak to ująłeś to możemy iść i iść do usranej śmierci....I to co piszesz mija się z prawdą..Może tak:Na tych samych elementach: Yamaha z tej samej linii: RX-36..Koszt: 1200zł (hipotetycznie, mniej więcej to tyle kosztowało). Kontra wzmacniacz: AX-39..Koszt 1200zł (realna cena sprzed kilku lat). Podsumowanie: Za tę samą kwotę mamy Amplituner albo Sam wzmacniacz do wyboru. Wniosek: Coś musi być lepsze, a coś gorsze. Jak sam wspomniałeś w Amplitunerze jest amplifier i tuner.Więc i jedno i drugie musi być gorsze, gdy kosztuje tale samo. Proste jak drut.

Natomiast słuchałem wzmacniacza tańszego (łącząc koszty zakupu wraz z tunerem), porównując do droższego amplitunera ok. 1000zł.. Bez dwóch zdań lepiej grał wzmak+ tuner niż droższy amplituner.

IP: 82e2cbf05ce7567 | Odpowiedz »

Zgłoszenie wpisu do moderacji

bardzo proszę o uzasadnienie zgłoszenia.

ememka

31 Sty 2010, 17:43

danny, 31 Sty 2010, 17:18

I potwierdziłeś to, co napisał i JimiHendrix i ja, więc może stań przed lustrem i wypowiedz to sakramentalne: "Czytaj i myśl, ze zrozumieniem:)"... ;-)

Co do przypadków, że w tej samej cenie wzmak + tuner zagrał lepiej niż amplituner, to się zgodzę.

Z pewnością nie jest to już jednak regułą, a różnica w większości przypadków (a miałem okazję takich porównań, gdy zastanawiałem się, czy kupić kolejny ampli, czy też odzielny wzmacniacz) jest żadna, albo bardzo niewielka. I jeśli chociażby ze względu na kwestię samego ustawiania "klocków" w domu, chęci posiadania ich jak najmniej, to śmiało może ktoś wziąć amplitunera bez większej straty na jakości brzmienia.

Pozdrawiam :-)

IP: daf5d09ab2910e0 | Odpowiedz »",

a nie wcześniejszej wypowiedzi danniego :-)

Taki mały off top ;-)

• 1 miesiąc później...

Jeśli koledze zależy na jak najlepszym stereo to niech szuka sprzętu stereo a nie amplitunera kina, to coś "lepszego" we wzmacniaczach stereo, o czym wspominali przedmówcy to różnica w budowie sprzętu, przy podobnej cenie amplituner jest nafaszerowany elektroniką, przetwornikami analogowo cyfrowymi itp, a niestety każde przetwarzanie niesie za sobą pewna utratę jakości, we wzmacniaczach stereo tej elektroniki jest sporo mniej, dlatego różnice w odsłuchu bywają bardzo duże, w tym przedziale cenowym z elektroniki najlepiej wybrać Yamahę, co do kolumn to bardzo istotne jest to jaką muzykę lubi kolega, każda kolumna gra inaczej i każda nadaję się mniej lub bardziej do określonego typu muzyki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.