Skocz do zawartości
IGNORED

KOŃCÓWKA MOCY DZWIĘK

Boras1

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo że każy producent model itd ma swoją chrakterystyke dzwięku. Mam Yamaha RX-V1065 i przed zmianą kolumn chciałbym podłączyć końcówkę mocy Audiolab 8000P

Rated output power 100 W per channel into rated load impedance (8?), 150 W into 4?

Typical output power 120 W per channel into rated load impedance (8?), 180 W into 4?

Input for full rated power 1.0 V rms

Input impedance 47 k? nominal

Gain 29.0 dB at 1 kHz

Signal to noise Greater than 95 dB (relative to 0 dBW)

Frequency response (-3 dB) 0.1 Hz - 75 kHz

Frequency response (±0.3dB) 20 Hz - 20 kHz

Total harmonic distortion + noise Less than 0.05%

Dimensions (WxHxD - mm) 445 x 74 x 337

Wiadomo że przedwzmacniacz w ampli nie jest najlepszy ale gorzej nie będzie po podłączeniu końcówki i tu rodzi się pytanie jaka będzie charakterystyka dzwięku ? czy Yamahy czy Audiolaba ? Końcówka ma służyć do kanałów stereo muzyki słucham na Pure Audio. Czy będzie jakaś poprawa i jak z tą charakterystyką dzwięku ? Zapewne już ktoś tak podłączał, proszę o info jak się to sprawdza czy jest sens wywalać kase na końcówe ?

Pieniądze nie grają !

https://www.audiostereo.pl/topic/61276-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy-dzwi%C4%99k/

Wg mnie, to będzie wypadkowa. Jednak większe znaczenie ma końcówka mocy. Ja mam Onkyo TX-SR705 i Haflera SE240. Poprawa w stosunku do samego onkyo jest bardzo duża. Dynamika, bas, głośność, precyzja... Wg mnie warto. Faktem jest, że z moim preampem było lepiej, ale wolę taki kompromis. Teraz mam wszystko połączone (BD, DVD, kablówkę cyfrową i analogową, komputer, CD, DAC). Wolałem przymknąć oko na utratę jakości i cieszyć się pełną integracją obsługiwaną pilotem Harmony 525 :) Chociaż np. MP3 brzmi lepiej. Poprzednio bardziej słyszałem wady.

Ja posiadam ampli Yamaha RX-V1800. Myślałem o zakupie końcowki mocy Arcam P38 dla polepszenia stereo. Okazało się, że idealnym rozwiązaniem jest wzmacniacz Audiolab 8000S. Jest on podłaczony do amplitunera i w kinie domowym działa jako końcówka mocy i napędza fronty. Natomiast podpięty do CD działa jako integra do stereo. Różnica w dźwięku w KD nie jest taka jak w Stereo - gdzie jest na prawdę znaczna.

Jest jescze opcja dwa monobloki 8000M

są 3 opcje

Końcówka 8000P - 1300 zł

Monobloki 8000M - 2500 zł para

Stereo które będzie chodzić jako końcówka - 8000S + 8000CDE - 3500 zł

Co wybrać uwzględniając cena/jakość ?

Pieniądze nie grają !

Audiolab 8000S działa w kinie domowym jako końcówka mocu napądzająca fronty i w tym wypadku nie widzę znaczącej poprawy dźwięku. Podpięty do CD jako zintegrowany wzmacniacz - tu już różnica jest wyraźna. Ja kupiłem za 2350 pln i jestem na razie zachwycony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.