Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio S3.4 co na plus w tych kolumnach a co na minus?

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie jak w temacie co w tych kolumnach jest pozytywnego i jakie ew. są ich słabsze strony, a miałoby to grać z Denonem 1500 - podobno Denon i Dynaudio się zgrywają?

Czy są dynamiczne, z dobrym mocnym zwartym i rytmicznym basem, czy są jasne czy ciemne a może neutralne? itp?

Znakomite, neutralne, niemeczace kolumny wymagajace jednak wzmacniacza znacznie wydajniejszego pradowo niz Denon 1500. Plus powierzchnia, jakies 25 m2 to absolutne minimum.

Ma pytanie odnośnie SONY MDS-JA3ES.

Wizualnie prezentuje sięświetnie, w środku też pewnie podzespoł wyższej klasy, w końcu to ES. Ale za kompresję odpowiedzialny jest ATRAC w wersi zaledwie 3.5.

Czy w takim razie jakość nagrywania na tym sprzęcie będzię o wiele gorsza niż w takim chociażby MDS-JE520, który ma na pokłądzie ATRAC v4.5?

A moze ten ES ma inne podzespoły tak dobrane, że mimo iż jest tam ATRAC 3.5 to zagra on bardzo dobrze?

rugie pytanie odotyczy przenosnych MD z możliwością nagrania HIMD. Czy tak nagrana płyta będzie odtwarzana na każdym stacjonarnym odtwarzaczu MiniDisc, który niema możliwości zapisu HiMD?

Daj sobie spokoj z tymi kolumnami.Za male pomieszczenie i za slaba elektronika.Lepiej pomyśl o s1.4.Przy tych jeszcze może być problem z basem.druga sprawa nawet mniejszych s 1.4 nie napędzisz tym wzmacniaczem.A co dopiero s 3.4.

Krzysiekol pooglądaj końcówki mocy z wysokim damping factor (w większości amerykańskie) oczywiście z górnej półeczki Krell Pass Plinius Itego typu wynalazki i jak którąś z nich kupisz to pomyśl o Dynaudio bo dopiero wtedy będzie dobrze a kolumny pokażą co potrafią. Odwrotne zakupu czyli kolumny najpierw to dźwięk nijaki z dudniącym basem niezintegrowanymi wysokimi tonami wogóle do niczego.

Ludzie czasem tak robią potem opowiadają że Dynaudio u nich nie zagrały. Podłączyli do świetnej integry za 4000 PLN i lipa. A dynki takie integry wciągają jednym gniazdem głośnikowym. Jest niewiele wzmacniaczy zintegrowanych w średnim przedziale cenowym, które wezmą te kolumny za pysk, oddadzą kontrolę barwę itd. Że o lampowych piecach to nawet nie wspomnę. Chociaż dawno temu gdzieś około 1998 roku słuchałem Dyń chyba Contur 1.8 z lampą CR Development i cd Orelle i było miło.

Pozdrawiam.

PS. Denon-raczej nie.

Posiadam jak w o mnie Dynaudio i powiem,że ten Denon może mieć problem z napędzeniem Dynek.

Słuchałem tych S3.4 w pomieszczeniu 21m2 dobrze przygotowanym akustycznie ze wzmakiem Gryphona Calisto i grało super.Kwestia akustyki i spięcia całego systemu w tym okablowania również.

• 1 miesiąc później...

Dyanudio S3.4 to doskonałe kolumny. Nie są trudne do napędzenia. Wzmacniacz 80-100W o przyzwoitej wydajności prądowej w zupełności wystarczy do wysterowania tych kolum. Inna sprawa to jakość samego piecyka. To kolumny hi-endowe i wymagają rzeczywiście czegoś lepszego niż "świetny" wzmacniacz za 3 tyś. Odpowiednia wielkość pomieszczenia dla tych kolumn to 20-40 m2. U mnie grały w pomiesczeniu ok. 30m2.

Pozdr

To może przy okazji ja się dołożę jako że mam Contour s3.4 u siebie od jakiś dwóch miesięcy (jeszcze się wygrzewają), wcześniej ok. pół roku słuchałem różnych kolumn poszukując czegoś dla siebie. W zasadzie są to kolumny kompletne, wysokie znakomite, średnica bardzo naturalna, jakość basu przy odpowiednim wzmocnieniu świetna, nic nie buczy, nie słychać pompowania bass-reflexu itp. Do tego dochodzi świetna spójność z jaką kolumny prezentują dźwięk oraz duża rozdzielczość przekazu. Muzyki na s3.4 można słuchać godzinami, jestem dosyć wybredny a są to jedyne z nielicznych kolumn które miałem okazję posłuchać (pozostałe to cenowa przepaść) i w których grze nic mnie nie denerwuje, również słabsze nagrania brzmią nieźle.

Słucham ich w pomieszczeniu 23 m., zanim je wypożyczyłem do odsłuchu miałem obawy co do ilości basu lecz na miejscu okazało się że wszystko jest w porządku. Miałem też u siebie s1.4 i w moim pomieszczeniu generowały one więcej buczącego basu niż ich większy brat.

Od jakiego czasu mamy nowego dystrybutora Dynaudio, polecam posłuchanie/wypożyczenie tych kolumn bo naprawdę warto.

Pozdrawiam

Darek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.