Skocz do zawartości
IGNORED

ABX, czyli spokojnie to tylko awaria....

octavarium

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś w Sosnowcu odbył się test ABX.

Brali udział:

-muls

-seniortelefono

-octavarium

Klamoty,druty...

-Arcam FMJ A32 (tranzystor)

-Sansui AU-919 (tranzystor)

-Arcam FMJ CD23

-Ruark Talisman II

-okablowanie:zwykłe

Test miał na celu sprawdzenie rozpoznawalności dwóch wzmacniaczy zintegrowanych

pod względem brzmieniowym.Metoda:ABX,osoba testująca:octavarium,miejsce:moje mieszkanie.

Obsługa techniczna,ustawianie parametrów głośności,czuwanie nad prawidłowym przebiegiem testu:

muls i senior

Wzmacniacze,przełącznik (komparator),aparaturę pomiarową dostarczył:muls.

Wyrównanie poziomów głośności następowało przed i zaraz po każdej sesji.

Ilość sesji:3

Prób w jednej sesji:10

Wynik dla pierwszej sesji:8/10 trafnych typowań (80%)

Wynik dla drugiej sesji:5/10 trafnych typowań (50%)

Wynik dla trzeciej sesji:7/10 trafnych typowań (70%)

Wynik całościowy (średni) ze wszystkich prób:20/30 trafnych typowań (66,6%)

materiał muzyczny:własny

pomieszczenie:ok. 17m2

Należy zaznaczyć,że po pierwszej sesji nastąpiła korekta wyrównania poziomów

głośności obu wzmacniaczy,jeden z nich (Arcam-o ile dobrze pamiętam) miał skłonności

do nietrzymania ustalonego,jednakowego dla obydwu wzmacniaczy poziomu głośności.

Sprawdzenie poziomów po pierwszej sesji uwidoczniło tą zmianę.

Korekty dokonano o ok.0,15-0,2 dB (jak pamiętam),czyli znacznie poniżej poziomu percepcji ucha ludzkiego.

Jednak takiej korekty dokonano.

Luźne wnioski:

Wzmacniacze Gainclone i Sansui miałem w domu już na 2-dni przed testem.W dniu testu pojawił się jeszcze

Arcam i to jego zdecydowałem się przyrównać do Sansui.

Nie było możliwości niestety wystawienia do testu mojego własnego wzmacniacza ze względu na jego budowę(SE kl.A)

która wykluczała używania przełącznika.

Wyniki,jak widać,nie są jednoznaczne.Wykazują jednak pewną tendencję.

Nie było kolejnych prób,nikt z gości nie nalegał,co nie ukrywam było mi na rękę,ze względu

na szybko postępujące odczuwalne zmęczenie po trzeciej próbie.

Cały test jak i przed-testowe spotkania odbywały się w rzeczowej atmosferze.

Można było nawet zauważyć pewne zbliżenie stanowisk.

Forum,w moim przekonaniu przerysowuje cały problem ślepych testów,

gdzie często urasta on do zbyt wielkich rozmiarów,większych niżby mógł na to zasługiwać.

To tyle tak na szybko.

Myślę,że muls i senior dopiszą co nieco od siebie.

l'enfant sauvage

https://www.audiostereo.pl/topic/61436-abx-czyli-spokojnie-to-tylko-awaria/

widze, ze sie odsluchy udaly... pierwsze foty :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

OCTAVARIUM

Czy w trakcie tescikow cus sie Panowie popsulo,bo taki jakis dziwny tytul watku???

Czy inzynier Muls wobec tego musial interweniowac-chyba sie zna nie??-czy tylko sprzet wozi za Wami.

stary audiofil, 5 Lut 2010, 15:25>>>

tytuł,pierwszy lepszy jaki przyszedł mi do głowy,górnolotny to on może nie jest,fakt:)

Nic się nie popsuło w trakcie,przynajmniej nic mi na tą chwilę o tym nie wiadomo...

l'enfant sauvage

stary audiofil, 5 Lut 2010, 15:28

>A co znaczy okablowanie zwykle???/

>Moze byc niezwykle????

Zwykłe,pospolite,tanie,niefirmowe,działające,ogólnie dostępne,brak recenzji w prasie branżowej i sieci,kolory rożne ale też raczej zwykłe,bez szaleństw.

l'enfant sauvage

Dziękuję octavarium za zaproszenie, kawę i możliwość palenia :-)

Ze swej strony dodam, że nie podejmuję się interpretacji wyniku testu - każdy może zrobić to sam.

Chociaż własne zdanie mam :-)

tak mniej wiecej było jak napisał autor.Tytułem wyjaśnienia.Arcam po godzinnym wyziębienu w samochodzie jak sie okaząło dochodził przez godzine do siebie.Po pierwszym teście gdy wyszło 8/10 sprawdziłem poziomy i okazało sie ze przy 1khz poziom jednego odpłynał mniej wiecej o 7% jak 1,35V do 1,45V. Po wyrównaniu poziomy juz trzymały poziom.Wtedy nastąpiły następne dwa testy z wynikami 5/10 7/10.Odsłuch odbywał sie i wydaje mi sie słusznie na tej samej frazie, a nawet dzwieku.To moze byc pomocne przy innych testach, bo chyba pozwala skupić sie na czymś konkretnym i stałym.Z uwagi na brak czasu mimo ze trwało to ok 3 godz. wyszły tak naprawdę dwa testy warte rozważenia, bo przy tych samych poziomach.Mozna zrobic takich testów dziesiec po dziesieć przy wyrównanych poziomach i takich samych dziesiec po dziesieć przy różnicy poziomów 10%.Mimo wszystko mnie to wystarcza.Natomiast nadal pozostaje pytanie, a jak będzie wzmacniacz za 30tys zł.

Troche szkoda ,bo slabo Panowie zescie sie namowili-bo Muls poszedl na ryby,drugi kolega cisza tez-

-nie ma z kim pisac.........phi porazka.

A swoja droga po co te testy robiliscie???

Nie lepiej posluchac dobrej muzy,i cos ten sam opis testow bardzo watly,taki chudy-smielej prosze.

stary audiofil, 5 Lut 2010, 16:40>>>

..i cos ten sam opis testow bardzo watly,taki chudy-smielej prosze.>>>>

Na razie chwilowy brak czasu z mojej strony,tak do sobotniego popołudnia.Będzie jeszcze o czym pisać,póki co to raczej tylko suche fakty.Oprócz testów było sporo polemiki,nie tylko o audio,testach itp.

Co do fragmentu utworu (frazy-jak to nazwał muls) to wykorzystałem 5 sekundową część utworu AMJ z płyty Nienasycenie w którym to kawałku pojawia się trąbka,typowałem szybko,najszybciej po 2 sekundach słuchania,najdłużej po 7-miu sekundach.Kilka razy powtórzyłem frazę aby podjąć decyzję.

l'enfant sauvage

modrzewku 60% jesli sie umie czytac.I to byłoby na tyle, nawet jesli uznac 66,6%.Przy dwóch testach.Jako ze nadal masz opóznienia inteligencyji w stosunku do slinotoku, to reszte dywagacyji zostawiam tobie.Mnie te wyniki wystarcza.

octavarium

Napisz coś konkretnego bo muls i tak swoje wie.Argumenty ma straszne"slinotok"i "opóźnienie inteligencji"pewnie jedno i drugie jest takie prawdziwe jak wszystko co pisze o tych testach.Czyli inżynierski bełkot.Pewnie ze złości zaciął mu sie zegarek znowu.

Czytam,czytam i-material muzyczny wlasny-to co Muls nagral plyte i z niej lecialo???-stad taki

dlugi niebyt na forum.

Napiszcie jakich plyt sluchaliscie,bo moze znam,i dlaczego taki wybor??

Uwazam osobiscie,ze mozna testowac,lecz w inny sposob,tzn.na zasadzie takiej-mamy nie 3,a 8 godzin

na testy na zasadzie wielu wysokiej klasy urzadzen i spinamy roznymi kablami elementy,robiac

rozne konfiguracje sprzetu,wtedy to nam daje wieksze doswiadczenie,a takze umiejetnosc porownania,bo

ostatnio sprawdzalismy plyte TOTO 4-wydanie columbia+wydanie japonskie+wydanie na zlocie,majac

do dyspozycji trzy kondycjonery,trzy zrodla,trzy wzmacniacze i z 5 kpl. kabli.I wcale bardzo dobre

kable ze wszystkim nie zagraly najlepiej.Widzisz Mulsie dwa komplety byly kabli srebrnych,a tak mi

zarzucales ze gowno wiem o srebrnych kablach,wiec badz powazny chociaz w tym watku-jak i ja to robie.

Nie piszcie nic o golej babie,bo widzialem niejedna,tylko na jakich kablach i muzyce byly owe testy

przeprowadzone,ktore od razu mowie byly niewymierne[czytaj nieuczciwe],bo wzmak powinien postac w

nowym miejcsu wziety z zimna 8 godzin Panie inzynierze Muls??-zgadza sie/czy nie??/

Chce tez wiedziec czemu te testy sluza-jak we trzech na gola babe,to moze byc,ale zeby tylko sie

pobawic urzadzeniem do testow-to moja ocena jest negatywna,bo nie wolno sie cofac.Dziekuje.

Czytam,czytam i-material muzyczny wlasny-to co Muls nagral plyte i z niej lecialo???-stad taki

dlugi niebyt na forum.

Napiszcie jakich plyt sluchaliscie,bo moze znam,i dlaczego taki wybor??

Uwazam osobiscie,ze mozna testowac,lecz w inny sposob,tzn.na zasadzie takiej-mamy nie 3,a 8 godzin

na testy na zasadzie wielu wysokiej klasy urzadzen i spinamy roznymi kablami elementy,robiac

rozne konfiguracje sprzetu,wtedy to nam daje wieksze doswiadczenie,a takze umiejetnosc porownania,bo

ostatnio sprawdzalismy plyte TOTO 4-wydanie columbia+wydanie japonskie+wydanie na zlocie,majac

do dyspozycji trzy kondycjonery,trzy zrodla,trzy wzmacniacze i z 5 kpl. kabli.I wcale bardzo dobre

kable ze wszystkim nie zagraly najlepiej.Widzisz Mulsie dwa komplety byly kabli srebrnych,a tak mi

zarzucales ze gowno wiem o srebrnych kablach,wiec badz powazny chociaz w tym watku-jak i ja to robie.

Nie piszcie nic o golej babie,bo widzialem niejedna,tylko na jakich kablach i muzyce byly owe testy

przeprowadzone,ktore od razu mowie byly niewymierne[czytaj nieuczciwe],bo wzmak powinien postac w

nowym miejcsu wziety z zimna 8 godzin Panie inzynierze Muls??-zgadza sie/czy nie??/

Chce tez wiedziec czemu te testy sluza-jak we trzech na gola babe,to moze byc,ale zeby tylko sie

pobawic urzadzeniem do testow-to moja ocena jest negatywna,bo nie wolno sie cofac.Dziekuje.

stary audiofil

Przcież to porażka ABX-a,te 66%.Zobacz nawet uczony,jednolinijkowo zaprzestał pisać.Pewnie z wrazenia.Nie rozróżniane stały sie rozróżniane.A to ci dopiero skandal.

Dla mnie to wygladalo tak -

1 godzina odmrozenie sprzetu

1 godzina ogladanie golej baby,i takie tam np.palenie,picie,gadanie,jedzenie

kwadrans testowanie

pol godziny namawianie sie

kwadrans ubieranie,i pozegnanie i aut odsniezanie.

Mulsie-moje porownania byly robione u mnie i na moich zestawach-widzisz taka prawda-mojemu

towarzystwu to cos dalo-a Wasza procz czysto towarzyskiej[ladna i mloda byla ta baba chociaz]-co??

Prosze odpowiedzcie po kolei jestem bardzo ciekawy.

modrzew47

Napiszę coś konkretnego w sobotnie popołudnie/wieczór,teraz wzywają mnie inne zajęcia które czekały ze względu na przygotowania do testu i sam test.

Postaram się wtedy napisać jak to wszystko widzę,będzie trochę o przygotowaniach i samym teście,trochę przemyśleń i takie tam...

mulsowi należy się szacunek choćby z tego powodu,że sam przytargał do mnie na raty w ciągu kilku dni chyba tonę różnorakiego sprzętu,abym miał komfort zapoznania się ze wzmacniaczami wcześniej jak już było wiadomo,ze mój set odpadł w przedbiegach.

l'enfant sauvage

LINIA PW MULS-OCTAVARIUM-SENIORTELEFONO ZAGRZALA SIE JUZ DO CZERWONOSCI-tymczasem namowcie sie a ja

jade do swoich koni-tak Panie MULS ,bo mam ich pol tuzina.

Napiszcie cos wreszcie-co niemoc??/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.