Skocz do zawartości
IGNORED

jaki komplet kolumn do 3000 zł

ReNtGeN

Rekomendowane odpowiedzi

No tak tylko biorąc pod uwagę to że da się ten zestaw wyrwać za mniej niż 2000 zł to cena z allegro nie jest już tak atrakcyjna. Szukałem na ebay-u ale nic konkretnego nie ma na tą chwilę.

Wogóle cięzko jakos znalezć ten produkt.

A jaki byście polecili do tego amplitunerek ?? jakąs Yamahę ???

Ten zestaw ma troche mocniejsze kolumny fronty z dodatkowym głosnikiem z boku,i same te kolumny 908 ,widziałem ostatnio w audioklanie za 1999pln.Była to ostatnia para i poszła za ta cene.Teraz faktycznie jest bardzo cięzko dorwac jakie kolwiek kolumny tego producenta.Wniosek jest jeden jest ich mało a posiadacze za nic nie chcą ich sie pozbywac.Stosunkowo najłatwiej jest dostac 902 widziałem je pare razy i były w dobrej cenie,ale od jakiegos czasu ich juz nie ma.Albo kupisz ten zestaw co jest ,lub będziesz zmuszony do cierpliwego czekania aż ktos je wystawi ,lub przywiezie z Angli.Ja bym starał sie dogadać ze sprzedającym.Amplituner jaki mozna ci polecic to wszystko zalezy od twojch preferencji,oczekiwań ,budzetu.Ma miec najnowsze dekodery HD,czy starczy wejscie HDMI,czy wcale ci na tym nie zależy.Napisz coś więcej,a postaram sie ci cos doradzić.Jeszcze jesdna sprawa jak masz mały pokuj to te 908 moga dawac za dużo basu.To są naprawde potężne kolumny ja mam narazie małe pomieszczenie i dlatego na frontach mam 906,a wystarczyłyby pewnie i 904.Dodam jeszcze że Mordaunt Short Avant to sa bardzo uniwersalne kolumny i graja fajnie i w rocku,i elektronice a także klasyce.Cięko dostać tak neutralne kolumny.

Wysłałem gościowi z allegro moją propozycje zobaczymy jak zareaguje. Co do pokoju to jest 25 m2. Z tym że kubatura nie jest zaduża bo wysokie pomieszczenie jest tylko na 2.20. Chce to pomieszczenie wyłożyc wykładziną podłogową ( sufit, podłoga i cześc ścian) + gabki wygłuszające. Nie mam pojęcia jak taka koluman może zagrac.

tak jak wcześniej pisałem raczej nie bede tam słuchał muzyki, w zasadzie tylko film ( przeważnie HD z dobrym dzwiękiem )więc dobrze by było żeby ampli miał dekodery. O odtwarzaczu nie mówie bo większosć pójdzie z kompa.

Pomieszcenie nie jest małe ,troche nisko ,ale myśle ze zagrają w takim otoczeniu.Kolumny tak jak pisałem są bardzo uniwersalne,wybór amplitunera z dekoderami hd.Napisze ci może jakich amplitu nerów nie powinienes kupywac.Pioneer VS-X 819,Onkyo 607,Yamaha 465,Denon 1610,1910.To są najtańsze amplitunery które maja możliwosci zdekodowania płyty Blu-rey,w większej ,lub mniejszej mozliwosci,ale dzwięk napewno cie nie zadowoli.Szkoda przyzwoitych kolumn do tych amplitunerów.Napewno zauważyłeś ze w sklepach jest ich najwiecej i są sprzedawane z bardzo kiepskimi kolumnami.Marny amplituner to i kolumny tez tej samej klasy.Takie min to Yamaha 663,883,765,1065.Onkyo 705,805 i 905 juz całkiem dobry.Denon 2309,2310.Marantz SR-5004,6003,6004.Harman Kardon 255,260,360 tu uwaga strasznie się grzeją podobnie jak Onkyo.Pominąlem tu droższe amplitunery typu RX-v 3900,AV-R 3310 i inne bo to spory wydatek a kazdy flagowy model prezentuje naprawde podobny wysoki poziom.

To dobry metraż nie będzie za dużo basu. A ampli krótko i na temat. HDMI min 3,4tys( Używka ) o nowym nawet nie wspomnę. A tanie to kupa. Lub starszy wydatek 1200-2000 zl. I po analogu. Na pewno zagra tak samo jak ten za 3tys a oszczędność super. Miałem ten sam dylemat jakieś 3 mies temu.

Jamo S606 + center i sur z tej samej serii słuchałem z Pioneerem VSX-819 u znajomego.

Center i sur. z tej serii graja tragicznie (jak komputerowe plastikowe głośniczki), fronty dużo miękkiego basu rozlewającego się po pomieszczeniu, co w kinie może się podobać, średnie tony przy głośniejszym odsłuchu charczą, wysokie stonowane. Przy cichym słuchaniu jakoś w miarę jest OK, przy pogłoszeniu miałem wrażenie jakby kolumny za chwilę miały się rozpaść szczególnie jak już wspomniałem głośniki średniotonowe, są po prostu za słabe lub źle dobrane.

Zestaw oczywiście będzie grał lepiej niż zestawy komputerowe z plastikowymi kolumienkami, ale...

Taka jest prawda tak w wiekszosci wypadków brzmią takie kolumny jak te Jamo ,Quadral,Magnat z tak słabymi amplitunerami.Kiedyś miałem taką mini wierze Panasonic z plastykowymi kolumnami i ona grała nawet lepiej,dlatego radze się naprawde zastanowic przed zakupem.Prosze sie zastanowic komplet kina domowego np Pioneer amplituner ,dvd, 5 kolumn i jeszacze sub,za 3000 tys ludziom wydaje się ze to okazja,nic bardziej błędnego,to tandeta wsadzona w wieksze obudowy.I takie wybieranie porównywanie który kompletny zestaw kina domowego za 3000 tys zagra dobrze w mojm salonie 50 m.Prawda jest taka że wszystkie grają tak samo ,owszem sa w innych obudowach,ale graja tak samo jak ta moja wierza z 1991 roku.

W 90% podzielam wpisy dariusz964.

Z kolumn zwróciłbym uwagę na B&W, Paradigm być może Mourdant, ale tych ostatnich nie słuchałem więc się nie wypowiem.

Co do amplitunera to zdecydowanie starsze wyższe modele, nowe dekodery - nie w tym pułapie cenowym.

Polecam sprzęt używany można tanio kupić naprawdę dobre klocki.

Sam staram się za śmieszne pieniądze zmienić sprzęt na coraz lepszy.

Ludzie chodza do slepów typu MM,Saturn czy Avans,i sugerują sie tym co im mówią sprzedawcy którzy tak naprawde o takich firmach B&W,Paradigm,Kef ,Monitor Audio,Cabastle,Triangle.Nieszłyszeli a co dopiero słuchali.Brak wiedzy to nasza cecha narodowa.Czytanie książek słuchanie ludzi ktorzy maja cos madrego do powiedzenia to strata czasu.Ostatnio byłem w Saturnie we Wrocławiu była tam sprzedaz bez watu i takie kity jak tam żenili klientom to pomsta do Boga ,na moja uwage przyleciał przedstawiciel Yamahy który nie potrafił mi odpowiedziec na proste pytanie,dotyczące dekodowania płyt blu-rey na wybranym amplitunerze,wprowadził w błąd klienta i wypchneli mu jakis marny zestaw Yamahy za4500 pln.Mało tego kupiec był zadowolony ze zaoszczędził 22 proc watu,kupił amplituner który do konca nie dekoduje HD ,a kopólki od kolumn były powciskane.Przeciez za taki sprzet w Niemczech zapłaciłby najwyżej 500 Euro plus bonifikata za uszkodzone kolumny.

chłopie powiem tak

miałem kino za ponad 10tys i się wyleczyłem

wolę słuchać muzyki w stereo na komplecie za połowę tego

a do filmów i efektów aby pociski latało w koło wolę kupić takie popierdółki sony za 2tys

i tyle ode mnie

nie generalizuj że mały głośnik plastykowy kiepsko gra a jak w drewnie i duże to super

Focal + Naim

mikson bzdura :-) tzn ze nie miales porzadnie skonfigurowanego kina :) muzyki mozesz obie sluchac na osobnym zestawie nie potepiam sam mam osobny zestaw do muzy , ale kina z topowymi klockami zadnym streo nie zastapisz i bajki te co dotychcczas mozesz opowiadac swoim dzieciom tak naprawde uwazam ze nie oogladales dobrego filmu na naprwde porzadnym sprzecie przemyslanym od a-z

jasne masz rację

amplituner to rotel rsx-972 stary ale jary kiedyś nowy kosztował prawie 9tys i w rankingu do 10tys był egzekwo z haramanem jakimś tam, a głośniki to komplet b&w serii 600 s3 więc co do sprzętu nie mów mi że był słaby , że nie umiałem go konfigurować i że oglądałem słabe filmy słabe kable i pomieszczenie hahahah

prawda jest taka że szybko się wyleczyłem z kina bo słuchałem dużo muzyki w trybie stereo zwykły wzmak za 3tys i kolumny za 2 używki pożyczone od kumpla zagrały bardziej muzykalnie,

taka właśnie jest specyfika kina dynamicznie granie skrajami pasm bez wypełnienia i skupienia się na średnicy

i tak zakończyłem swoją przygodę z kinem bo bardziej cenie muzykalność niż przestrzeń

pozdrawiam

Focal + Naim

mikson, uczciwiej byłoby powiedzieć: znudziło mi się kino, więcej słuchałem muzyki, dałem temu spokój - OK. A tak generalizujesz trochę, takie dorabianie teorii do praktyki. Że kino to tylko latające pociski i takie tam, że tylko skraje pasma - no trudno się z tym zgodzić niestety.

W drewnie to jest mało kolumn,ja takich nie widziałem chyba że DIY.Kolumny B&W i Rotel który miałes to naprawde super zprzęcik,ja miałem tez B&W i złego słowa o nich nie napisze.Nie wiem o co ci chodzi ,przeciez to oczywiste że do muzy to stereo.Ale skoro wolisz pierdziawki Sony to twój wybór,moze masz problemy z słuchem jak uwazasz że taki zestawik z plastykami gra dobrze.Ja bynajmniej tak nie uważam ,słysze naprawde wielka róznice miedzy lipnym zestawem ,a dobrze skonfigórowanym kinem domowym.Podkreslam że tez słucham w 90 procentach płyt analogowych i kompaktów,bo to gra lepiej.I jestem większym zwolennikiem stereo.

nie generalizuję tylko stwierdzam

dla mnie widzę dwa rozwiązania zwykłe stereo i pierdziawki do latających pocisków takie soniawki

i tyle w tym wielkiej filozofii,

większość amplitunerów jest właśnie strojona i projektowana pod kino czyli dynamika skraje pasm

i tak samo w budżetowych kolumnach się skupiając więc jak byś nie łączył romantyzmu z tego nie wyciśniesz do pewnego pułapu cenowego i tym bardziej z zestawu samych głośników wielokanałowych 5.1 za 3tys muzykę oczywiście się da posłuchać w stereo ale nie z taką przyjemnością jak na głośnikach za 3tys za parę bo to już wyższa półka jakości dźwięku podobnie z ampli który kosztuje 3tys nie zagra tak przyjemnie w stereo jak wzmak za 3tys i to tym wiadomo już dawno.

Focal + Naim

Witam, co sądzicie o tym zestawie kolumn?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Za 2295zł z przesyłkami to kupiłem na allegro osobno używane kolumny:

JBL ES90 - 1350zł

Infinity Primus C25 - 225zł

Jamo E8SUR 370zł

JBL E10 - 350zł

Szału nie robi ale coś tam gra, z pewnością cena/jakość wypada nieźle.

Naprawdę nie warto pchać się w jakieś marne głośniki, gdy można tanio kupić w miarę dobre używki.

ja więcej filmów oglądam na divixach a tam jest głównie mp3 audio więc uwierz mi przy tym nie napinał bym się na drogie głośniki to raz a dwa ile masz tej muzyki w filmie rzeby się nią delektować? chyba że musical to się zgodzę.

Focal + Naim

poszedłem za radą niektórych i kupiłem ten zestaw Mordaunt short. Teraz proszę szanownych posiadaczy o radę jakie kabelki do tego kupić ?? nie bardzo się znam i nie mam pojęcia jakie tu końcówki pasują i czemu są 4 szt ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo sie ciesze ze kopiłeś ten zestaw ile zapłaciłeś???

Kabel może być np proCab ls/25. Może też być inny w podobnej cenie o tym samym przekroju. Ja nie słyszę różnicy na kablu. "A może nie chce słyszeć" Kupiłem taki i jest super. Spr jeszcze inny w podobnej cenie i było spoko. Masz tam temat na forum o kablu poczytaj. Co do podłączenia: Są tam 4 wejścia. Służą one do puszczenia oddzielnymi kablami niskich i wysokich tonów (bi amping). Masz foto. Ty puszczasz nie czterema tylko dwoma. Albo górne dwa wejścia lub dolne. Nie podłączaj przypadkiem kabla na dole i u góry. Żadnych końcówek nie trzeba. Odkręcasz końcówkę i zakręcasz kabel. Jak co po podłączeniu możesz dać foto powiem ci czy jest ok.

Daro896 kupiłem zestaw za 2100. jeszcze do mnie nei dojechał ale ze zdjęć widze że końcówkach ie bardzo się orientuje. To mówisz ze to ma być goły kabel owinięty i przykręcony śrubką ??

A z innej beczki to jaki ampli do tego ?? raczej będę wybierał z Yamahy, ale nie wiem który model tak do 2000 tyś

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.