Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera MAXI vs PRO-JECT USB BOX vs Audiotrak Dr. DAC nano

soulfly

Rekomendowane odpowiedzi

-> StereoMac

Czy ty w ogóle wiesz jak działa apple airport express ?

Teoretycznie idealne urządzenie. Praktycznie nie nadaje się do odtwarzania muzyki.

Apple nie suportuje plików flac i ape. Co wyklucza zastosowanie audiofilskie. Chyba, że komuś się chce konwertować wszystko do formatów obsługiwanych przez APE (airport express). O ile odtwarzanie flac da się zrobić (odpowiedni plug-in i zmiana nazwy na .mov) to plików ape nie da się odtwarzać.

Przesyłanie strumieniowe muzyki przez Wi-Fi również jest wątpliwym rozwiązaniem. Owszem to działa jak odtwarzamy mp3.

APE jest tylko dla zwykłych ludzi, dla któych jakość dźwięku nie ma znaczenia. Dla audiofilów APE się nie nadaje.

Poza tym APE jako router WI-Fi działa tylko z apple airport base. Z innymi routerami nie przekazuje dalej sygnału Wi-Fi. Również zonk.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

:-)

Airport Express to nic innego jak transporter,

nie jest odtwarzaczem samym w sobie a tylko "transportuje" za pomocą Wirelless to co puszczasz z komputera, czy to będzie MP-3, WMA, Flac, WAV czy inne formaty muzyczne.

kolega pomylił Airport Express (urządzenie sprzętowe typu Roter/transporter) z iTunes (odtwarzacz i nie tylko od Apple), które faktycznie nie odtwarza Flac, (apple jednak ma swój bezstratny Apple Lossless)

odwarzać muzykę można z każdego programu zarówno na PC jak i Apple, i to nie tylko iTunes, a do transmisji należy wykorzystać zewnętrzne oprogramowanie (nie pamiętam teraz nazwy, gdyż osobiście korzystam z komp. Apple i nie potrzeba mi nic innego jak iTunes i Apple Lossless) ale na forum już o tym było.

Pzdr

program nazywa się Airfoil i kosztuje ok 25$ na jeden komputer i 46$ wersja tzw FamiliPack (5 stanowisk)

tak więc Panie Pipio, najpierw proszę zapoznać się z tematem, a później pisać, bo inaczej wychodzą bzdury jak powyżej bo ktoś gdzieś coś od kogoś usłyszał

Pzdr

wracając do tematu

jeżeli DAC nie jest wyposażony w wejście USB, a dodatkowo producent Twojego komputera uznał za zbędne wyposażenie go w wyjście sygnału cyfrowego SPDiF, należy się zaopatrzyć w taką przejściówke USB->SPDiF (optical)

jest to o tyle fajne, że dużo DAC-ów dysponuje wejściem optycznym i Coaxialnym,

przy wykorzystaniu takiego "ustrojstwa" Coaxial w DAC nadal mamy podłączony do Naszego referencyjnego transportu CD

a wejście optyczne wykorzystujemy dla muzyki z PC, wszystko kabelkami,

jeżeli ktoś uważa że sygnał transportowany przez WiFi jest z jakiś względów "be"

Jeżeli jednak możemy iść z duchem "czasu" i "wolność" od kabli jest ważna, nie ma to jak zakup właśnie Airport Express,

obecnie koszt ok 370 zł i możemy się cieszyć muzyką z komputera bez żadnych dodatkowych kabli itp.

Pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26044-100002294 1266105701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> StereoMac

Zwracam honor ! Faktycznie z pomocą airfoil można przesłać muzykę z dowolnego odtwarzacza.

To i-tunes jest wąskim gardłem. Ale nie wiedziałem, że coś innego poza i-tunes obsługuje airport.

A jak w praktyce wygląda przesyłanie muzyki w bezstratnych formatach przez Wi-Fi ? Nie krztusi się ?

Czekam na Logitech Touch i jakoś się nie mogę doczekać ... może wezmę airport na przeczekanie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>należy się zaopatrzyć w taką przejściówke

>USB->SPDiF (optical)

To jednak więcej niż przejściówka. Bliżej temu do zewnętrznej karty dźwiękowej - tylko, że ma wyłącznie tor cyfrowy. Zwrot "przejściówka" sugeruje, że transport po usb i s/pdif są niejako zgodne. Nic takiego oczywiście nie ma miejsca.

Piopio

Airport Expres działa w standardzie 'n' czyli 300 mbit/s, nie ma mowy o "ksztuszeniu :-)

oczywiście w kompie karta powinna też mieć 'n', ale przy 54 też działa płynnie

tomaszg

no musi to być conwenter, napisałem przejściówka bo w takiej formie jest to wykorzystywane, a zmiana sygnału z USB na SPDiF odbywa się za pośrednictwem PCM2902

pzdr

rozebrane Nano,nie moglem lepszych fotek zrobic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> soulfly

"nedj

jaki Ty posiadasz model tej dv-5 ?"

Posiadam dv6855eg. Gniazda mają dokładnie takie same oznaczenia, jak Twoje. Dodatkowo dzisiaj dokładnie zajrzałem do środka. Oba gniazda są identyczne, żadne nie posiada "na końcu" diody toslink (które bez problemu można zobaczyć w wejściach i wyjściach cyfrowych 3,5mm mojej karty dźwiękowej), tylko miedziane blaszki.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, w specyfikacji Twojego laptopa nie ma zadnej zmianki o wyjsciu s/pdif a jedynie o 2 gniazdach sluchawkowych. tutaj mozesz sobie potwierdzic. ja chyba zaczynam wierzyc ze takowe wejscie posiadam : P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jesteś w stanie zobaczyć diodkę toslink? Bo jeśli nie, to byłaby to ciekawostka, bo miałbyś wyjście SPDIF w standardzie coaxial. Ale takie software'owe przełączanie funkcji gniazda jest możliwe, ot, chociażby karty Creative miały line-in/mic-in/spdif-out (coaxial) w jednym gniazdku.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

"ja chyba zaczynam wierzyc ze takowe wejscie posiadam : P"

wYjście, a nie wEjście ;)

zadnej diodtki tam nie ma, a konstrukcyjnie sa bardzo zblizone oba gniazda. takze jak cos to w gre wchodzi tylko coaxialne. Ciekawy jestem co odpisza z HP

Nie masz kabelka jack->chinch, żeby sprawdzić? Byś wiedział od razu, co i jak...

-> tomaszg

"A nie lepiej poszperać w ustawieniach systemu? Żeby grało, to najpierw musi być widoczne odpowiednie urządzenie..."

Poszperać można. Jak widać na moim print screen'ie, wszystko systemowo jest OK. Mogę wybrać wyjście cyfrowe jako domyślne wyjście systemu, konfigurować je (głębię bitową i częstotliwość próbkowania). A według specyfikacji lapka nie mam wyjścia cyfrowego i podłączenie do wyjść słuchawkowych nie odnosi żadnego skutku. Jak już pisałem, być może ustawienie to odnosi się do przesyłania audio przez wyjście HDMI, czego niestety nie jestem w stanie sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>nedj

Sprawdziłem u siebie jak to wygląda i powinno być "Cyfrowe urządzenie audio (S/PDIF)" czyli wyjścia niestety brak, tak jak piszesz te które masz to HDMI.

"czyli wyjścia niestety brak, tak jak piszesz te które masz to HDMI"

Pogodziłem się już z tym. W sumie w moim przypadku nawet wygodniejsze jest korzystanie z karty na USB (bo kabelek podłącza się z boku, zamiast z przodu, co przy lapku trzymanym na kolanach jest niezbyt wygodne :D ).

niestety nie mam kabelka jack/cinch ... mam jack 2cinch .. ale nie wiem czy to to samo : P

u mnie sprawa w systemie wyglada troszke inaczej

urzadzeniem tym ost .. moge sie bawic wysylac sygnal itp .. jest non stop wlaczone ale nic sie nie swieci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>soulfly

czyli jest o.k masz wyjście S/PDIF po miedzi w sumie niektórzy powiedzą iż lepiej niż po TOSLINKU ;) zakup przejściówkę i będzie śmigało z zewnętrznym DAC'em :)

mam nadzieje ze tak jest, bo w razie jakbym kupic kabel i daca to odsprzedanie czasami nie jest taka prosta sprawa.

czyli jeszcze raz .. poprzez podlaczenie kabla s/pdif odcinana jest sekcja analogowa karty dziekowej' ? bez stratnie plynie sobie do daca gdzie jest przekonwerotwana na sygnal rozpoznawalny przez wzmacniacz ? --> dobrze rozumie , tak po chlopsku ? :P

możesz na próbę pożyczyć od kolegi lub lepiej koleżanki ;) jakiś amplituner z wejściem S/PDIF a przejściówka to wydatek kilku złotych i sprawdzić dla "spokojności"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.