Skocz do zawartości
IGNORED

Jazz i kontrabas - czego szukać?

xwx

Rekomendowane odpowiedzi

>>>Parmenides:kto jest w Polsce nahlepiej zaopatrzony w ECM? na Erskine- As it is czekałem bezskutecznie w Merlinie prawie 2 m-ce. Mam nadzieję,że w końcu wycofają to z oferty (zresztą nie tylko to ).

wyslij mi adres domowy na maila : [email protected] to Ci podeślę kopie as it is zanim sobie tego nie ściągniesz (mam takie niemodne ortodoksyjne - choć koledzy uświadamiali, że bez sensu, poglądy na prawa autorskie). a kupiłem chyba właśnie w merlinie. najlepsze z internetowych to chyba ma gigant.pl (kiedys facio z uniwersala pisał mi, ze współpracują z gigantem). a co do sklepów warszawskich to oprócz empików i traffica na brackiej to albo Broy albo Frycu polecali taki sklepik w przejści podziemnym na centralnym. za (przepraszam, ze nie pamietam kto mi go polecił) ich poleceniem kupiłem tam pare tytułów choć ze względu na lokalizację nie lubie tam chodzić.

>>>Parmenides:dzięki,po Twoich wpisach sądzę,iż mamy zbliżone gusta,chętnie napiszę.Dzis dostałem od Gigi pocztę z info o lutowych nowościach. Jest tam m.in. Motian/Frisell/Lovano/Johnson- "Bill Evans", chyba małe prawdopodobieństwo wpadki !? chociaż, po ostatniej płycie Lovano,nie wiadomo.... No i czekam na nowego Ratzera.

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stronka super ,coś dla uszu i do pooglądania miłośnikom mistrza kontrabasu.

Ukryta Zawartość

do zildjian - dzięki za rekomendację. jakiś czas temu kupiłem "cat'n'mouse" i słucham tego dużo. zaraz wezmę "myszy i ludzie" - zpbaczę, czy ta ksiązka i ta płyta się komponują:)

Od siebie moge jeszcze polecic

"ORNETTE ON BASS" - MARCIN OLEŚ

Utwoty O. Coleman'a i Marcina

Wszytko co dobre o tej plycie przeczytacie - to prawda.

Jak to Marcin zrobil, ze chce sie go samego wywijajacego na kontrabasie sluchac przez cale 46 minut - nie wiem, ale za 1 razem sluchalem 3x zanim zniemilem na inna plyte, tez Olesi ;)

>>>Parmenides: daj znać jak się skomponowało, tymczasem plecam Abercrombie/Johnson/Erskine i Surman - November (ECM), 1-szy - odjechany kawałek: The Cat's Back, dalej jest jeszcze lepiej

• 1 miesiąc później...

Marcus Miller & Budka Suflera jak by ktoś myślał,że to żart to załączam linka;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie ma Milesa to chyba Marcus nie wie co z sobą począć ,albo potrzebuje kasy.No ,albo Budka próbuje powrotu do klimatów z pierwszej płyty.Ciekawe??

Ukryta Zawartość

Abdullah Ibrahim "No Fear No Die" - Rewelacja! Mozna uzywac jako reference do odsłuchow! (nagrana jako DDD) Niestety nie byla moja i w chwili obecnej dysponuje przegrywką, wiec wiecej szczegolow nie jestem w stanie podac:(

pozdr

• 1 miesiąc później...

A ja odkryłem dla siebie rewelacyjne muzykowanie pana Isao Suzuki accoustic bass i cello. Polecam płyty jego kwartetu. Dodatkowo,choć nie do tego topiku, ale zachecam do posłuchania pianisty Tsuyoshi Yamamoto

MarekG -Abdullah Ibrahim alias Dollar Brand to wyśmienity pianista ,jeśli Miałeś na myśli kontrabas z tej płyty to gra na nim równie znany Buster Williams .Tak naprawdę ta płyta to soundtrack z filmu"Anatomy of a Murder" Enya TIP-888815 2

• 7 miesięcy później...

Odkurzanie zamierzchłych wątków to całkiem sympatyczne zajęcie. Do tego zaś skłonili mnie "nice guys" z "Art Ensemble of Chicago". jak pięknie ukorzenioną muzykę robili ci zurbanizowani Buszmeni - tego trzeba posłuchać. I naprawde warto zwrócić uwagę na kontrabas zmarłego niedawno Malachi Favorsa. Prawdziwy, soczysty, jak trzeba to wzorowo spacerujący KONTRABAS a nie jakaś decha z przystawkami. I z innych basowych obszarów wspomniany wcześniej Eberhardt Weber. Także kawał znakomitego muzyka. Bliskie mi sa jego nagrania dokonane wspólnie z Baden Powellem (płyta "Solitude on Guitar"). Polecam i pozdrawiam. WS

Dorzuciłbym do tych rekomendacji MMW (Medeski Martin & Wood). Na płycie koncertowej Tonic jest znakomite granie i ciekawe solówki na basie, polecałbym też inne płyty MMW np. Friday Afternoon in Universe.

Znakomite klimaty kontrabasowe są też na płytach Bugge Wesseltofta, np. New Conception of Jazz - z tym że tu również kontrabas ne jest na pierwszym planie.

Pozdrawiam

D.

Darek Oleszkiewicz "Like a dream"

[obrazekLUKASZ-268283_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xwx>

To i ja się podepnę pod ten zamierzchły wątek. Wbrew pozorom nagrań na kontrabas solo jest dość dużo. Nie dalej niż w niedzielę wpadły mi w ręce 2 płyty Petera Kowalda (warto go przypomnieć) wydane przez Free Elephant (www.free-elephant.de), jedna solowa, druga w duetach na 2 kontrabasy. Duety PK wydała też FMP. Nie jest to łatwa muzyka, ale warto zwrócić na nią uwagę.

Drugim basistą, który sporo nagrał rzeczy z "pierwszoplanowym", jeśli nie jedynym basem jest Barry Guy. Warto pewnie zwrócić uwagę na nagrania wydane nakładem Maya Recordings (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Bardzo ciekawym basistą jest John Lindberg i niestety nieżyjący już Peter Niklas Wilson (polecam jego duety z Braxtonem na Music & Arts).

Poleciłbym również zapoznanie się z muzyką Kenta Kesslera np. na płycie Bull Fiddle. Zresztą mając w pamięci zeszłoroczne koncerty V5 w Alchemii sporo znajdzie się tam ciekawych solówek Kenta no i genialny jam w składzie Kent, Marcin Oleś i Tim Daisy.

Ciekawy byłbym też Twoich wrażeń po wysłuchaniu płyty wspomnianego już tu Williama Parkera, którą popełnił wraz z Hamidem Drakem - Piercing the Veil.

No i chyba nikt nie wspomniał o... Charlesie Mingusie!;-)

I na razie tyle;-)

Ukryta Zawartość

Ponieważ uwielbiam kontrabas, to dopiszę kilka propozycji, może nieco "lżejszego kalibru" niż W.Parker i Mingus:

Polski zespół z pogranicza jazzu - Skalpel (wydany przez Ninja, dobrze się sprzedaje na Zachodzie - mam nadzieję, że to ich nie dyskredytuje ;-)

Również w klimatach nu-jazzowych - Cinematic Orchestra - szczeg. płyta Motion - gorąco polecam za kilka hipnotycznych momentów z dużym udziałem kontrabasu - i ogólny klimat.

Pozdrawiam

D.

> Darekk

>Ponieważ uwielbiam kontrabas, to dopiszę kilka propozycji, może nieco "lżejszego kalibru" niż

>W.Parker i Mingus:

Mingus to twoim zdaniem 'ciężki kaliber'? ;)

Eee, Bary Guy i Peter Kowald to moze tak, ale Charles M.?

toż to przeciez najlepszy chillout pod słońcem - niech sie wszystkie elektronicznie podrasowane nujazzowe badziewia schowają ;-)

W.Parker tez ma pare plyt 'lzejszego kalibru' (chocby swietna 'Scrapbook')

................................

Cinematic O. Motion faktycznie jest jeszcze w miare OK, lecz pozniejsze plyty to juz lipa

Skalpel też jest 'w swojej dzialce' w porządku, ale... to jednak nie ten wątek ;-)

zresztą w nujazzie kontrabasy są glownie zsamplowane,

z jazzem to nie ma wiele wspolnego (no... procz jazzowych sampli)

to juz bardziej typowalbym Red snappera, tam chociaz gra zywy człowiek na prawdziwym kontrabasie ;)

pozdr

jazz i kontrabas:

Wolfgang Puschnig "Aspects" (PAO Records 10710) 1999

Wolfgang Puschnig: sax

Tang Achim: bass

Archie Shepp "St. Louis Blues" PAO Records 10430) 1999

Archie Shepp: sax, wokal

Richard Davis: bass

Jacky Terrasson "A Paris... " (Blue Note 27637) 2001

Jacky Terrasson: piano

Ugonna Okegwo: bass

Rémi Vignolo: bass

Jacky Terrasson "Reach" ( Blue Note 35739) 1996

Jacky Terrasson: piano

Ugonna Okegwa: bass

Mark Levinson - engineer, mastering

Pozdrawiam

Pavbaranov, aTom, RUST:

Tak oczywiście w Skalpelu jest zsamplowany bas - ale przecież pisałem, że to lżejszy kaliber. Dzięki, że mnie przynajmniej nie zwyzywaliście ufff ;-)

Mingus - może nie ciężki kaliber, ale cięższy niż SKalpel i Cinematic. Mingusa szanuję bardzo (może wreszcie kupię jakąś płytę - mam tu lukę w kolekcji...)

William Parker - mam tylko And William Danced - z pogranicza free, dobre na koncert ale CD mnie zbytnio nie wciąga, choć ma fajne momenty.

Dzięki za wymianę poglądów, rekomendacje z tego wątku sobie wydrukuję, aby mieć pod ręką przy kolejnych zakupach.

Pozdrawiam wszystkich

D.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.