Skocz do zawartości
IGNORED

Musial Fidelity zmiana zasilania na 230 V.

lepiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu przywiozłem z USA wzmacniacz MF A3 przystosowany oczywiście do 115 V. Stosowałem do niego transformator przeznaczony do zasilania urządzeń pracujących w systemie 110V – 120V. Jednakże gdzieś na forum w USA znalazłem artykuł o zastosowaniu podwójnego zasilania w MF, i rzeczywiście po zdjęciu obudowy znalazłem kostkę z dwoma możliwymi przełączeniami zasilania - na 115V i 230V. Pewno że proste jest przekręcenia przewodów, jednakże jako laik nie wiem na 100 procent czy jest to naprawdę tak proste i jak to ewentualnie sprawdzić. W związku z tym ciekaw jestem czy ktoś to już robił?. Z góry dzięki za rady. Zdjęcia w załączeniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13961-100002065 1266321804_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brazowy przewod (live) przekrec na pozycje 230V i to wszystko;)

jesli masz omomierz to mozesz dla pewnosci sprawdzic rezystancje uzwojenia pierwotnego przed i po zmianie.(zanim wlaczysz do sieci);)

po zmianie rezystancja powinna wyniesc drugie tyle ile przed ;)

pozdrowienia

Vuy

lepiotrek, 16 Lut 2010, 13:03

>Jakiś czas temu przywiozłem z USA wzmacniacz MF A3 przystosowany oczywiście do 115 V. Stosowałem do

>niego transformator przeznaczony do zasilania urządzeń pracujących w systemie 110V - 120V.

>Jednakże gdzieś na forum w USA znalazłem artykuł o zastosowaniu podwójnego zasilania w MF, i

>rzeczywiście po zdjęciu obudowy znalazłem kostkę z dwoma możliwymi przełączeniami zasilania - na

>115V i 230V. Pewno że proste jest przekręcenia przewodów, jednakże jako laik nie wiem na 100 procent

>czy jest to naprawdę tak proste i jak to ewentualnie sprawdzić. W związku z tym ciekaw jestem czy

>ktoś to już robił?. Z góry dzięki za rady. Zdjęcia w załączeniu.

fotki nie pokazują czy trafo jest przystosowane na na pięcie 230V - nie ryzykowałbym bo jak dopłączysz 230V w miejsce 115V to spalisz transformator i jeszcze coś w elektronice...

pyza666, 17 Lut 2010, 14:57

>No to wystarczy zmierzyć jakie jest napięcie na wtórnym.

od tego należało zacząć zamiast zadawać pytania na forum,

nie wydaje mi się, ż będzie dodatkowo z transformatora wyprowadzone napięcie na 230V jeżeli był to sprzęt przygotowany na USA..

• 1 rok później...

Zacząłem ten temat więc czuję się w obowiązku go zakończyć. Zmiana napięcia we wzmacniaczu i CD przebiega bezproblemowo, wystarczy tylko przełożyć zworki. Dodatkowo, choć nie wierzę w "audio-wodoo" i nie wiem czym to tłumaczyć, wzmacniacz zaczął grać dużo lepiej - usłyszała to nawet moja żona.

... nie wiem czym to tłumaczyć, wzmacniacz zaczął grać dużo lepiej - usłyszała to nawet moja żona.

Żadne audio-voodoo :), widocznie transformator 230 / 110 był ździebko mały i działał wobec wzmacniacza jako zauważalne ograniczenie prądowe. A teraz wzmacniacz może ciągnąć energię z sieci bez "zdławienia" zewnetrznym trafem i po prostu odżył.

pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.