Skocz do zawartości
IGNORED

czy kultura osobista jest jeszcze do czegokolwiek potrzebna?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

misiomor, 18 Lut 2010, 18:06

>>> modrzew47, 18 Lut 2010, 18:05

>

>O psach w tym wątku zaczął Józwa Maryn.

bo taka jego psia mać natura

(matura?/ chęć szczera bardziej)

• 2 tygodnie później...

To może wróćmy do meritum.Czy kultura osobista ( a szerzej kultura ) jest potrzebna?

Oczywiście!Przecież to właśnie odróżnia nas od zwierząt!

skynnyrd, 18 Lut 2010, 10:07

>(Prawdziwa) kultura osobista to przejaw szacunku dla drugiego człowieka.

A ja myślę, ze chyba na takiej zasadzie, że k.o. nie tyle wynika z szacunku dla kogoś ile hamuje nas przed daniem wyrazu temu co o kimś sądzimy , żeby nie wyrządzić mu przykrości. Może ew. inaczej: ze względu na należny apriori każdemu szacunek k.o. każe hamować się przed okazaniem że go nie mamy dla kogoś.

Kultura to przede wszystkim szacunek do samego siebie,przez to szacunek dla innych.

Kulturę,a dokładniej jej wymiar czy też ''ilość''że tak napiszę,określa stan bogactwa umysłowego i duchowego człowieka.

Po części kultura jest''wyniesiona''z domu.Może nawet w większej części.

• 1 miesiąc później...

Odnawiam wątek, traktując go jako swoisty przyczynek do opisu obyczajów, które wiążą mi się z kulturą (lub jej brakiem) szeroko rozumianą, nie tylko osobistą.

W środę 28.04.2010. zmarła Stefania Grodzieńska.

Zmarła cicho, niezauważenie, w Domu Artystów Weteranów Scen Polskich w Skolimowie.

Nie znalazłem w mediach (telewizji) informacji o tym smutnym fakcie ani wspominków o Stefanii Grodzieńskiej, osobie wielkiej kultury. Kultury tak wielkiej, że dla dzisiejszych celebrytów nieosiągalnej i wprost niepojętej. Mało dziś osób o takiej kulturze polskiego słowa, takim wychowaniu i takiej klasie.

Aby przybliżyć z jak odległego świata osobą była Stefania Grodzieńska przytoczę kilka dzisiejszych tematów "w kulturze":

Anna Dereszowska pokazała nogi

Tajemnica młodego wyglądu Urszuli

Tatuaż Mariny Łuczenko (foto)

Cichopek i Hakiel nie sprzedają domu

Mucha: Dla mnie nie istniejesz, jesteś nikim

Dla odtrutki od chamstwa polecam wspomnienia zmarłej wydane pod tytułem "Już nic nie muszę".

kultura a kultura masowa

demokracja a demokracja ludowa

itp itd ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wojciech iwaszczukiewicz, 3 Mar 2010, 21:46

>To może wróćmy do meritum.Czy kultura osobista ( a szerzej kultura ) jest potrzebna?

>Oczywiście!Przecież to właśnie odróżnia nas od zwierząt!

W temacie i odnośnie tego wątku - moim skromnym zdaniem, kultura potrzebna jest do prowadzenia jakiejkolwiek dyskusji na poważnym, przyzwoitym poziomie. To jedno z 'praktycznych zastosowań' kultury osobistej. Niestety, w tym wątku (vide powyższe wpisy), ale też w większości dyskusji na forum (bryluje niestety zakładka stereo i bocznica), kultury osobistej u wielu forumowiczów brak, albo nie jest ona ujawniana, co skutkuje takim poziomem dyskusji jak w tym wątku - przeważnie kończy się pyskówkami i wzajemnym obrażaniem. Kojarzy mi się to z jakąś knajpą, mordownią, gdzie wchodzisz na piwo, i nieważne o czym zagadasz, to i tak masz szansę dostać w twarz.

Nie wiem z czego to wynika, ale przeglądając zakładkę 'Muzyka', jakoś i knajpa była inna, i po ryju nie bili, i zagadać można było bez obawy. Z czego to się bierze? Inni ludzie piszą w tej zakładce? O innej kulturze osobistej? Czy forumowicze mają rozdwojenie jaźni?

Powrót po dłuższej przerwie...

Przepraszam, przeskoczyłem z innego wątku i mi się pozajączkowało - w tym wątku faktycznie nie jest źle odnośnie poziomu (przeskoczyłem z wątku o katastrofie samolotu prezydenckiego i się zagalopowałem).

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.