Skocz do zawartości
IGNORED

nad c375 + paradigm studio 20v3, jaki do tego niedrogi odtwarzacz CD, kable głośnikowe oraz interkonekt?

buks0

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję niedrogiego odtwarzacza cd do w/w zestawu.

Czego szukam:

- wysoka dynamika

- szybki, nisko-schodzący bas

- otwarta góra

- ciemna, gęsta dolna średnica (do utworów rock'owo-metal'owych)

- równowaga tonalna pomiędzy średnicą i górą, nie chcę dominującej góry, ani jej wycofania

- w miarę neutralna barwa, czyli ani bardzo ciepła, ani bardzo chłodna

- no i takie tam standardy: dobra stereofonia, dobre pozycjonowanie dźwięku, niezawodność + dostępność podzespołów zastępczych w przypadku awarii (tyczy się cedeka)

Cena za CD 500-1000 zł., wiem że to jak na tutejsze standardy malutko, ale na chwilę obecną więcej nie chcę przeznaczać.

Cena za interkonekt do 100 zł. za 1 m.

Cena za kable głośnikowe: potrzebuję minimum 2*3m, także metr powiedzmy mniej więcej do 30 zł.

Wzmacniacz pod względem z tego zestawu jest zdecydowanie najdroższy, dostałem go za uszkodzonego c372. Wydaje mi się, że do paradigmów wystarczyłby jakiś słabszy mocowo wzmak, jednakże nie chciałbym stracić przy zmianie na dynamice... a noszę się z zamiarem zmiany również ze względu na to, że niedługo najprawdopodobniej przeniosę się do mieszkania w bloku i z głośnego słuchania zostaną nici. Czy dźwiękowo nad c355/356 odbiegają znacznie od c375? A może powrócić do c372 (zawsze to jakieś 1,5 tys do przodu)? Charakter gry nada mi odpowiada, także zmiana na inną firmę na chwilę obecną nie wchodzi w rachubę (kompletnie nie mam czasu na jeżdżenie po salonach i odsłuchy).

• 3 tygodnie później...

za tę kasę trudno będzie Ci znaleźć cd na miarę reszty systemu ten nad potrzebuje porządnego cd, z tanimi zagra to cienko, poszukaj z drugiej ręki, ja po długich odsłuchach wielu cd wybrałem caspiana, kupiłem z drugiej ręki za małe pieniądze fakt że 10 letni ale gra to jak złoto z nadem, z tanich nowych to ca 640 gra jako tako, ale powtarzam nad c 375 potrzebuje cd w swojej klasie cenowej w przeciwnym razie nie pokaże swoich możliwości

TEn NAD 375 to w ogole jest cienki. Chcialem go sobie kupic, bo zawsze bylem fanem NADa, ale na ten model szkoda kasy: brak dobrej sceny i utwardza sie przy glosniejszym sluchaniu. Caspian to rzeczywiscie inna bajka. Sadze nawet, ze 372 jest chyba lepszy.

NAD 372 i CD 565BEE (ale nie nizszy) i masz system jak zloto. Nic w tej cenie nie zagra tak dobrze. MOzna podlaczyc VDH The Orchid, coby troche dodac dinezji i bas NADa ukrocic i system gra jak konkurencja 2 x drozsza.

hmm ciezko mi porownac, bowiem nie sluchalem w tym samym zestawie, ale tak wedlug "pierwszego wrazenia" bas byl bardzo dobry, gleboki i dobrze kontrolowany - raczej na pewno lepszy niz w 372, gdzie basu bylo troche za duzo i kontrola srednia. Za to inne aspekty brzmienia byly tragiczne jak na ta cene - kiepska scena (DUZO gorsza niz w moim starym NAD C350) i utwardzanie i krzykliwosc dzwieku przy mocniejszym odchyleniu galki glosnosci. Jak za 5500 PLN to porazka.lepiej dolozyc troche i kupic Caspiana M Series-1, ktory po prostu kladzie tego NADa na lopatki.

Ale skoro jest ten dzwiek utwardzany to moze na przyklad trzeba ten wzmacniacz laczyc z kolumnami Dynaudio? Bo te, wiadomo, graja troche jakby miekko.

A jak z wydajnoscia pradowa tego wzmacniacza? Da rade kolumnom 4Ohm gdzie spadek dochodzi do 3Ohm?

co do utwardzenia i sceny to się zgadza...ale tylko przez pierwsze kilkanaście godzin grania, później już nie gra tak twardo a scena jest też przyzwoita(szczególnie głębia)

porównując z tym samym zestawieniem jest o niebo lepszy od 355 który ma podbity bas, gra płasko i jest kluchowaty.

375 nie jest już przyciemniony a bas jest dość dobrze kontrolowany.

Co do wydajności prądowej to potrafi naprawdę dużo.

I ważne to co już ktoś zauważył: do tego wzmacniacza potrzebne dobrej klasy CD. Wtedy 375 pokaże co potrafi.

Fajnie się zgrywa z kolumnami Monitor Audio GS20

Wydajność prądowa NAD-ów jest bezkonkurencyjna w swoich grupach cenowych. Miałem Nada 3020, 350, dzielony 1020 + 2040 (czy jakieś podobne oznaczenie - stare klocki z UK) i 372 zawsze dawały radę napędzić wszystko co miałem w domu. Swoboda i rozmach znana i powszechnie uznana. Co do basu 372 to prawda - wymayka się spod kontroli ale w zestawieniu z szybkimi monitorami chodzi spoko. Nady akceptują spadki do 2 ohm. Wzmaki są OK. 375 tylko raz słuchałem i to w sklepie, więc trudno ocenić ale na pewnoi nie kupowałbym taniego CD do tego systemu. Rozważ zakup DAC-a deomagic Cambridge Audio podłącz do niego transport (stare CD z dobrym laserem) i na dłużej ci starczy a jakość dzźwięku będzie satysfakcjonująca. pozdr.

Ja porownywalem C375 2-krotnie do Creeka Destiny i pomimo, ze nie jestem fanem Destiny (wolny anemiczny chudziutki wzmacniacz), to jednak jego przewaga nad C375 byla bezdysusyjna (jakosc sceny i ogolna finezja dziweku), a cena NADa niewiele nizsza. Strasznie wkurzalo mnie to utwardzenie dzwieku i kiepska scena. Ale fakt faktem, ze dynamika fajna, bas super, wysokie w porzadku i zadnego przymulenia, ktore mialewaly wczesniejsze NADy nie stweirdzilem. 375 to niewatpliwie dobry wzmacniacz ale za drogi. Za 6100 po rabacie mozna juz miec NAIMa XS, Creeka Destiny albo Accuphase 211/212 w idealnym stanie. W tym momencie zakup nowego 375 nie ma sensu.

• 3 tygodnie później...

Mam - być może przydatne - doświadczenie z Nad 352 ze źródełkiem Cambridge Azur 540D. Z normalnym przejrzystym interkonektem VdH Bay5 przekaz dynamiczny i detaliczny, zamieniłem na Monstera który jak wiadomo uspokoi czy jak to mówią "wytnie wszystko oprócz basu":)) - przekaz dynamiczny, niedetaliczny, spójno-muzykalny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.