Skocz do zawartości
IGNORED

identyfikacja monitorów magnat

alx77

Rekomendowane odpowiedzi

hej

jakiś czas temu otrzymałem w spadku zestaw stereo: amplituner JVC RX-212, CD JVC XL-V184 i kolumny MAGNAT (jest na nich napisane tylko tyle: Magnat Art 145 010 2-Wege Bass Reflex 80/150 Watt 4 - 8 Ohm 38-25000 Hz)

Nie mam pojęcia co do muzycznej wartości tego zestawu i jednocześnie nie jestem zbyt uposażony żeby kupić od razu "coś lepszego". Czy mogłby mi ktoś z Was poradzić co w pierwszej kolejności wymienić żeby poprawić brzmienie ? Mam wrażenie, że najlepszą cześcią tego zestawu są głośniki a najgorszą CD. Jakieś sugestie ??

Z góry wielkie dzięki za wszelakie podpowiedzi :)

Pozdrawiam serdecznie

Marcin

P.S. Słucham generalnie wszystkiego od The Doors po Miles'a Davis'a :)

https://www.audiostereo.pl/topic/61968-identyfikacja-monitor%C3%B3w-magnat/

tak jak obiecałem wklejam fotki ...tylko tyle jestem w stanie teraz zrobić :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26839-100001150 1267128949_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

alx77, 25 Lut 2010, 10:44

>Mam wrażenie, że najlepszą cześcią tego zestawu są głośniki a najgorszą

>CD. Jakieś sugestie ??

CD ma tutaj najmniejsze znaczenie. Gdybyś podpiął jakieś za kilka tys. zł to możesz żadnej poprawy nie usłyszeć. Naczytałeś się głupot i myślisz, że CD ma ogromne znacznie. Ma małe znacznie. Czasem wręcz minimalne. Przy 10-krotnej różnicy w cenie. Najważniejsze są kolumny. Potem dopiero wzmacniacz i reszta.

Jakość głośnika wysokotonowego w tych kolumnach jest fatalna. Domyślam się na tej podstawie, że te kolumny to dno. Głośnik wysokotonowy niestety mocno determinuje poprawne zaprojektowanie kolumny.

Albo dokupić lepszy tweeter i zaprojektować nową zwrotnicę. Obudowa domyślam się, że jest za mała. Lepiej ją mocno wytłumić i zatkać tunel. Przejść na pracę w obudowie zamkniętej. Co paradoksalnie da niższy bas.

Musiałbym znać parametry głośnika niskośredniotowego by powiedzieć czy warto te kolumny ulepszać.

jozefkania, 25 Lut 2010, 21:42

Podobnie nieprzyjemnego, pelnego bzdur i impertynencji postu dawno nie widziałem.

Musisz atakować w taki sposób człowieka szukającego pomocy.

Nawet jeśli masz rację, to trochę wyczucia by Ci się przydało...

Po rozmiarze magnesu można domniemywać czy ten głośnik nadaje się bardziej do bass-refleksu czy do obudowy zamkniętej. Jeśli Ci się chce, to po prostu rozkręć te kolumn i wklej zdjęcia ze środka, zdjęcia zwrotnicy. Nawet zakup tańszych, a dobrych kopułek i poprawnie zaprojektowania zwrotnica dadzą ogromną poprawę.

jozefkania, 25 Lut 2010, 22:12

Przepraszam, trochę mnie ponisło, ale to zdecydowanie nie mój styl rozpoczynania znajomości.

>do autora

Faktycznie najlepiej zacząć od kolumn. Dalej józefkania ma rację, najlepiej zrobic to we własnym zakresie. Duża zmiania, małym kosztem.

Nie zgodzę się z opinią że CD ma małe znaczenie, jest tylko nie wiele mniejsze od znaczenia wzmacniacza i kolumn...

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

W kontekście tych tutaj kolumn (tu, tych, co widać na obrazku), CD ma nijakie znacznie. Nie od tego należy zaczynać.

czolgista778, whitesnake wskażcie co najmniej jeden błąd projektowy, który widać na pierwszy rzut oka w tych kolumnach.

kupie baterie do aparatu to porobie porządne fotki. chociaż może i ta zamieszczona poniżej da jakieś pojęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli są to wszystkie elementy... to albo jest to filtr tylko dla kopułki, a woofer idzie całym pasmem. Bądź dali po jednym elemencie filtrującym (plus prosta ścianka), co gwarantuje rozjazd fazy, i w tym przypadku potworne zniekształcenia na wyższej średnicy.

ok. zrobię to niebawem. rozumiem, że wymianie ulegnie zwrotnica i głośnik wysokotonowy. pewnie ma to jakieś znaczenie więc zaznaczam, że wzmacniacz ma 160 watt. nie znam się na głośnikach nie wiem ile może kosztować coś lepszego od tego co mam :)

Po zobaczeniu zdjęcia zwrotnicy mogę powiedzieć że to błąd ;-)

Tweeter za blisko woofera :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

czolgista778, 25 Lut 2010, 23:18

>Po zobaczeniu zdjęcia zwrotnicy mogę powiedzieć że to błąd ;-)

B&W ostatnio stosuje taką samą ilość elementów w zwrotnicy. Tam byś nie powiedział, że to błąd.

>Tweeter za blisko woofera :)

Jest prawidłowo. Im bliżej tym lepiej.

alx77, 25 Lut 2010, 23:16

Cokolwiek się tutaj rozsądnie zrobi, to na pewno będzie lepiej. Można kupić kopułki po 30zł./szt., można od razu dobre za 150zł./szt. Potem mogą się przydać do innej, lepszej konstrukcji.

no dobra. ponieważ jestem laikiem w tej dziedzinie. powiedz mi prosze łopatologicznie. czy najpierw mam kupić głośnik wysokotonowy i dopiero do niego dobrać zwrotnicę ? może było by lepiej dla mnie gdybym kupił zwrotnice np. w JANBO. jakich dokonać pomiarów ?

nie ogarne tego tak od kopa :D uczę się skutecznie ale powoli :D

Zwrotnice JANBO są jeszcze gorsze od Twoich. Do niczego to się nie daj. Strach pomyśleć, że ludzie to kupują i na tym słuchają. W ich cenie zrobisz (z moją czy inną sensowną pomocą) poprawne zwrotnice dające szanse na przyzwoity dźwięk. Najpierw głośniki i jak najwięcej danych o nich, potem zwrotnica.

Tutaj pomiar (nie mój, forumowicza _idog_) jak działają zwrotnice uniwersalne. Dno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.