Skocz do zawartości
IGNORED

Przeniesione z zakładki DIY: Filtr sieciowy - PowerMagic

dskrzyp

Rekomendowane odpowiedzi

• Administratorzy

Celem polepszenia bezpieczeństwa jak i jakości dźwięku postanowiłem samodzielnie wykonać filtr sieciowy. Skłoniły mnie do tego również dość wysokie ceny filtrów oraz kondycjonerów dostępnych na naszym rynku. Po przeglądnięciu projektów zamieszczonych w necie zabrałem się do pracy. Założeniem było zabezpieczenie sprzętu przed przepięciami oraz odfiltrowanie zakłóceń. Jako ochronę przeciwprzepięciową zastosowałem jedne z lepszych warystory metalowo-tlenkowe Epcos oraz ogranicznik przepięć DehnGuard klasy C. Ogranicznik jest opcjonalny ze względu na koszt. Miałem taki, więc go zainstalowałem. Jako filtr przeciwzakłóceniowy zastosowałem gotowe dławiki kompensujące oraz kondensatory przeciwzakłóceniowe MKP, MKT klasy X2 oraz Y2.

Jak to często bywa w DIY najwięcej problemu sprawiła mi odpowiednia, estetyczna obudowa. Musiałem zmodyfikować standardową obudowę i w miarę to wszystko teraz wygląda.

Efektem zastosowania filtra PowerMagic w moim systemie jest polepszenie czystości i gładkości średnich tonów oraz nieco lepsza kontrola niższych zakresów. Uzupełnieniem filtra są kable sieciowe ekranowane DIY. Do pełni szczęścia brakuje tylko transformatora separującego, ale może w przyszłości wykonam wersję delux z transformatorem.

Na ewentualne pytania w miarę możliwości odpowiem.

Kontakt: [email protected]

Nick forumowy: pkrecz

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.