Skocz do zawartości
IGNORED

Real Cable / QED / Kimber / Chord - głośnikowe , co wybrać ?

hyper_2002

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Potrzebuję się zdecydować na jeden z poniższych kabelków, akurat mam okazję nabyć tanio niżej wym. modele . Potrzebuję 2x2m do napędzenia nowych Pianocraftów MCR840 (muzyka bardzo różna od delikatnego jazzu, po bardziej rockowe brzmienia , kończąc na muzyce rozrywkowej i hip-hopie. Osobiście myślałem o RealCable BM250 o którym trochę czytałem w opiniach na audiostereo. O innych niestety za bardzo nic nie wiem , dlatego zwracam się do Was byście ocenili co WY byście wybrali.

1. CHORD CARNIVAL SILVERSCREENS

2. Real Cable BM 250

3. ULTRALINK C2SC-12

4. KIMBER KABLE 4PR

5. QED Anniversary XT

Serdeczne dzięki, mam nadzieję że mój wątek nie wyląduje w koszu...

Miałem RealCable BM250 bardzo ładne przyjemne i "zwiewne" brzmienie, szczególnie polecam dla wysokich i środka, natomiast na dole czasmi można czuć niedosyt, ale na to też są sposoby. Głównie polecam do raczej lekkiej muzyki. Są też i inne kable znacznie lepsze od tej całej piątki razem wzięte i za mniejszą kasę np taśma.

Rozumiem że miałeś BM250 ? Dodam jeszcze od siebie że obecnie mam Klotz Twinax LY225 - przy głośnym słuchaniu bardzo ostre i aż nieprzyjemne wysokie tony... Ciekaw jestem jak będzie na innym.

@Piotrek_kotek: Jaki inny kabel byś proponował, no do tej ceny powiedzmy 70 zł ... Więcej chyba nie ma co do takiego zestawu jak PC .

To pytanie również do wszystkich innych. Może znajdzie się jakiś użytkowników nowych Piano ?

Tak miałem tego RealCable i bardzo miło go wspominam. Polecam tasiemkę Jantzena lub jeśli masz jak zrobić izolację teflonową to wówczas samą tasiemkę bez izolacji. Warto zapamiętać że najlepszą izolatcją jest jej brak a jeśli już ma być to najlepszą okazuje sie teflon.

Taśiemka wymiotła dosłownie wszytkie kable jakie wcześniej miałem i przestałem już topić kasę na przewodach głośnikowych.

Konfekcja tasiemki nic prostszego - kupujesz grubszy srebrny drucik 3-4N tniesz na kawałeczki formujesz literkę U i lutujesz lub zanosisz do złotnika żeby zalutował srebrną spoiną. Otrzymujesz kabelek który spokojnie może konkurować z referencyjnymi z najwyższej półki a co najśmieszniejsze, za śmieszne pieniądze. (2x2 to 8 metrów taśmy)

polink.com.pl

dla ciekawości budowa chorda ss, 30drucików , ekran który ewentualnie można podłączyć pod obudowę wzmaka, średnica przewodu 1.8mm czyli jakieś 2.5mm2 tak mi wychodzi z awg, jak za 30pln ma niezłą scenę lekko wyeksponowaną średnicę czytelną, bas jest ale nie wylewny i narzucający się ale jest urozmaicony , góra całkiem rozdzielcza i lekko błyszcząca :) ale bez podkreślania sybilantów jak o często słychać w tanich kablach a szczególnie posrebrzanych qed ;), warto posłuchać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Czy to powyżej to miedź posrebrzana? Bo mam coś bardzo podobne, kupione w Polinku, cena - 8,30zł/mb.

Oto zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MadOnion

Jeżeli szukasz przejrzystości to Qed powinien się sprawdzić,wpięty w tor wyróżnia się mnóstwem szczegółów...bas jest raczej punktowy nie przeładowany.Ogólnie to taki dziwny kabelek z monitorami na podstawki żadna rewelacja-dźwięk zbyt lekki,jasny i płaski,ale miałem go okazje przesłuchać na kolumnach podłogowych pełnopasmowych i bardzo się zdziwiłem jak dobrze sie spisał.

?

No prosże - własnie czegoś takiego szukam. Zmieniłem kolumny i gram na MA Rx8 i chyba potrzeba mi czegoś takiego. Bo basu na pewno mam wystrczająco i dlatego też trochę detalicznośc mi zniknęła.

pozdro

chorda często w uk łączą z arcamem i ma :)

przetestuj też przed zakupem jeszcze rumour 2 i odyssey 2

Ukryta Zawartość

mi carnival zgrał się lepiej z arcamem solo mini i b&w 686 niż aq type4

jest gładziej czytelniej, nadal detalicznie ale mniej ostro zarazem kosztem ciut mocniejszego basu

choć zejść potrafi , podobny charakterem jest ostatnio testowałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tym że moim zdaniem carnival ma ciut głębszy bas ale też fajny kabelek.

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Polecam spróbować Anticables (z allegro).

Do tej pory uzywalem DIY kabla z taśmy Jantzen, pare dni temu zmienilem na antykable i juz teraz wierzę, ze kable grają.

Nie ma asbsolutnie mowy o "widzimisie" czy psychoakustyce.

Na pewno system z antykablami gra inaczej, bardzo podoba mi się góra pasma. Albo moj poprzedni kabel ją wybitnie chrzanił, albo antykable sprawiają ze "góra" gra wybornie.

Dzwięk jest czystszy, bardziej szczegolowy. Potęgi basu nie uswiadczylem tak jak niektorzy opisywali, a srednica.. nie zauwazylem wiekszych roznic.

To "oczyszcenie" dzwieku to super sprawa, wiedzialem ze mam dobre kopulki, ale nie ze aż tak dobre :)

Zeby była jasność :)..

Góra pasma zmieniła się bardzo in plus - dlatego o tym wyraznie wspomnialem.

inne dzwieki grają rowniez inaczej, ale wymaga to nieco wiecej czasu abym mogl ocenic.

ps. zeby zachowac poprawnosc techniczną, zmieniłem rowniez kable łączące wyjscie płytki PCB wzmaka to terminali głośnikowych --> równiez na anticable.

• 5 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.