Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników ukraińskich lampowców ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

ps.

ktos jeszcze podsunal mi takie kondy, ktos uzywal moze??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a pytanie jeszcze brzmi:

Czy warto i co to zmieni zwiekszyc pojemnosc kondensatora?? np z 68uf do 100uf

Czy to usztywni dzwiek ale go powiekszy?? chyba tutaj w gre wchodzi zmiana w basie.

Napiszcie czy macie jakies z tym doswiadczenia

Masza czy mogl bys zaptac Wlodka o jego doswiadczenia z innymi kondami i czy w ogole byl by tak uprzejmy odpowiedziec na moje pytania. w koncu to jego konstrukcja i pewnie wszystko juz przerobil ;]

1. Jakie kondy do zasialania, czy JJ jest odpowiednim wyborem a jesli nie to jakie??

2. Czy dobrym bylo by posunieciem zwiekszenie pojemnosci z 68 do 100uf i co to spowoduje??

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Maciej, pisałem o True Cupperach, Twoje grają u mnie dopiero 30 godzin:-(

No to życzę dużej cierpliwości :)

Ale warto, teraz (myślę, że te magiczne 500h mam już za sobą) już nie mam ochoty na żadne zmiany. Jest naprawdę fajnie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja bym dał do zasilacza Duelundy CAST Silver. A coooo..... :)

Nie dajmy się zwariować z tymi kondensatorami. Zasilacz można sobie odpuścić. Wg mnie gra nie warta świeczki :)

Ostatnio kupiłem dla Włodzimierza te białe słoiki RIFA. Będzie eksperymentował z zasilaniem. Zobaczymy co z tego mu wyjdzie.

http://www.ebay.pl/itm/310385204127?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

Ja bym dał do zasilacza Duelundy CAST Silver. A coooo..... :)

Nie dajmy się zwariować z tymi kondensatorami. Zasilacz można sobie odpuścić. Wg mnie gra nie warta świeczki :)

Ostatnio kupiłem dla Włodzimierza te białe słoiki RIFA. Będzie eksperymentował z zasilaniem. Zobaczymy co z tego mu wyjdzie.

Ukryta Zawartość

Ładne:-)

Ale z tego co pamiętam, masz wymienione rezystory w końcówce, może warto pójść tym tropem.

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

masz wymienione rezystory w końcówce, może warto pójść tym tropem

Już poszedłem :)

Darek słusznie mi zwrócił uwagę, że tu i ówdzie wala mi się rezystorowa padlina. Zgodnie z jego sugestią, rezystorki zostały zamówione. Czekam na ich dostawę z rozgrzaną lutownicą :)

Ukryta Zawartość

Kurde..........to takie jakie mam w pompie do nieczystości-wydajność pompy 5000l/h))))))

pozdr.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Przy okazji nowych Limited'ów próbowałem namówić Włodka do zmiany kondów też w zasilaniu na Rify lub Mundorfy. Nie dał się. Odpisał: "nie szukaj rozwiązań dla nieistniejących problemów".

Maćku, umknęło Ci moje pytanie o to jakie zmiany są (jeżeli są) w nowym pre oprócz koloru. A co z rezystorami kombinujesz?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie dał się. Odpisał: "nie szukaj rozwiązań dla nieistniejących problemów".

Cały czas tak uważa ale postanowił niezobowiązująco spróbować :)

jakie zmiany są (jeżeli są) w nowym pre oprócz koloru

Wyjście pasywne. Bardzo pouczające doświadczenie!

Coś chyba w zasilaniu i inne wartości części. Ogólnie schemat ecc88/ecc83. I po raz kolejny przekonałem się, że lepiej mi pasuje granie z wersji jak u mnie 2 x ecc88. Jest więcej wypełnienia, wybrzmień i głębi. Wersja 88/83 dla mnie ma jedną zaletę - lepszą kontrolę dołu pasma. Ale i tak wybieram swoje 2 x 88 bo dla mnie ma więcej zalet niż wad.

A co z rezystorami kombinujesz?

W mojej wersji Beta DACa Włodzimierz zapomniał o markowych rezystorach :)

Edytowane przez masza1968

W sumie doszliśmy z kolczasem do 6.

Na konwersje idą Charcrofty Z-Foil a reszta Kiwame.

I dobrze:-) Z-Foil to naprawdę zacny rezystor na to newralgiczne miejsce, PRP to trochę nieprzystoi zwłaszcza, że zaraz za nim V-cap :-)

odpuscilem to zasilanie.

Willu - Krzysiek odradzil mi w szczegolnosci bocznikowanie kondow w zasilaniu.

Co nie znaczy ze nie sprawdzilem tego osobiscie na ucho.

Sprawdzilem.

Bocznikowalem zwyklymi MKP, tylko takie mialem na wysokie napiecie.

Dzwiek sie wygladzil i zlagodnial, ale jednoczesnie zmniejszyla sie dynamika "chrypka" w instrumentach szczegolnie detych, chociaz wokale zenskie zabrzmialy bardziej aksamitnie co bylo nawet fajne.

Czyli nie zawsze wygladzenie dzwieku i pozbawienie go chropowatosci zwiazanej z niedoskonalosciami glosnika spowoduje ze bedzie to dobre, badz co chodzi o wiernosc odtwarzania i probe nasladowania rzeczywistosci, gdzie moze jest idealna gladkosc i czystosc dzwieku, ale zrobienie tego idealnej kopii zawze chyba bedzie niemozliwe. Dziala tutaj nieodzowna polityka kompromisow i niezmiernie latwo jest sie zapedzic w kozi rog.

Suma sumarum wywalilem to bocznikowanie i urywam temat kondensatorow w sasilaniu, moze powroce przy jakims kolejny projekcie wzmacniacza ktory gdzies chodzi mi po glowie, ale nie nastal jeszcze czas na niego.

W wątku "Phast i konfiguracje" w 2010 roku troche było napisane o wpływie lamp prostowniczych w monoblokach.

Minęły 3 lata, więc chciałbym Was zapytać jak na dzień dzisiejszy przedstawia się ta sprawa.

Jakie lampy stosujecie, czemu te, a nie inne i jaki (mnie-więcej) maja te lampy wpływ na dżwięk w stosunku, np. do kondensatorów czy lamp sterujących?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Niezmienni mam wstawione Zenithy 6X5G ze względu na ich wygląd.

Co prawda w monoblokach juz ich nie widzę ale są z sentymentu.

Wpływ? W porównaniu z kondensatorami, lampami sterującymi i w moim przypadku mocy - żaden.

Niezmienni mam wstawione Zenithy 6X5G ze względu na ich wygląd.

Co prawda w monoblokach juz ich nie widzę ale są z sentymentu.

Wpływ? W porównaniu z kondensatorami, lampami sterującymi i w moim przypadku mocy - żaden.

Pozostać przy radzieckich czy coś szukać?

Ja z podobnym pytaniem do kolegów,w moim pre phast mam lampę ez80 i wdaje mi się że czas na jej wymianę .A że te lampy nie są drogie planuję kupić coś z najwyższej półki co koledzy byście polecili na ebay są ez80 Dario,Mazda,Amperex,Mullard....a że lampy prostownicze mają wpływ na brzmienie przekonałem się na własne uszy - niestety .pzdr ( może ktoś ma na zbyciu jakieś ez80)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Panowie, powtórzę. Nie spodziewajcie się cudów po kenotronie. W porównaniu z kondensatorami i lampami w torze to wymiana kenotronów jest praktycznie niesłyszalna.

Bezpieczniki Furutecha mają 10x większy wpływ na dźwięk.

co Ty tam Piotrek pitolisz!

za 80 zeta chciałbyś dźwięk zmieniać!

co innego jak sypniesz kaską - wymierny wydatek to i efekt konkretny

i nikt już Ci omamów nie zarzuci :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To i ja przestaje się udzielać w wątku bo znawców co raz więcej a umiejących czytać rozumnie co raz mniej.

Szkoda...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Piotruś, nigdzie nie napisałem, że kenotron nie ma wpływu na granie.

Dwukrotnie podkreśliłem, że w porównaniu do zmian brzmienia zachodzących po wymianie lamp sterujących i kondensatorów to zmiany wywołane przez lampę prostowniczą są pomijalne.

Tylko tyle.

jak się bawić to się bawić

Ukryta Zawartość

(a chętnym ortodoksom analogu udostępnię do owocnych testów prawdziwe, sprawne stosy selenowe z 58r. :))

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość masza1968

(Konto usunięte)

U mnie też siedzą w końcówce rca vt126-b 6x5/g

Mam dwie pary bardzo podobne do siebie ale są najwyraźniej innych roczników

Różnią się dźwiękiem bo para która siedzi w tej chwili daje więcej wypełnienia na średnicy

Nie jest to olbrzymia różnica jak w przypadku zmiany kondensatorów ale średnica naprawde nabrała więej wypełnienia i brzmi lepiej

Jutro powinny przyjść do mnie chwalone w wielu miejscach prostowniki BENDIX 5852 ( 6X5GT ) a wtedy opiszę czy będzie skok czy też tylko krok .

Ostatnio przez dostatek nadmiernego wolnego czasu przez te długie weekendy postanowiłem sprawdzić jak tak wygląda bias na diabełkach

Po jakiś 700 h grania trzymają parametry

Jako ze wymieniłem 3 pary kondensatorów w systemie postanowiłem sprawdzić czy w związku z tym wzmacniacz nie zgrał by się lepiej z inna wartością biasu

Sprawdziłem kilka pozycji mniejszych i wiekszych i wszystko było by fajnie ale zauażyłem po kablach ze ustawiam napiecię w miejscu gdzie wpada sygnał z nowo wlutowanych kondensatorów i po godzinie sprawdzania róznych wartości kondensatory najwidoczniej sie rozkalibrowały i zaczęły podawać sygnał tak jak by były nie wygrzane a mnie chciał szlag trafić ;/

na szczęscie po dniu systematycznego grania wszystko wróciło do normy

Potwierdza to co myślałem - wlutowanie uzywanego kondensatora wygrzanego do nowego urzadzenia nie oznacza ze nie będzie musiał wygrzewać się na nowo bo wystarczy że w poprzednim urządzeniu pracował na innym napieciu i będzie musiał układać sie na nowo

jak się bawić to się bawić

Ukryta Zawartość

(a chętnym ortodoksom analogu udostępnię do owocnych testów prawdziwe, sprawne stosy selenowe z 58r. :))

te zwrotnice nie są czasem więcej warte od tych pudeł ^^ ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DJ_Achmed

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

• Pokaż nowe odpowiedzi