Skocz do zawartości
IGNORED

ustawienie kolumn w salonie - które najlepsze?

pietreksz

Rekomendowane odpowiedzi

Specjalnie dla kolegi: "Zagra na miarę swoich możliwości" *

Skoro moje Quantumy 605 po długich eksperymentach zagrają tak jak powinny, to model 1005 nie może być pod żadnym względem gorszy :) Ewentualne korekty pomieszczenia pod nowy sprzęt są już symboliczne.

Nie ma sensu kupować super drogi sprzęt skoro pomieszczenie z kolumn za 10k zrobi kolumienki za 500zł.

nie porownuj swego malego pokoiku do kolegi salonu ....tam trzeba troche zainwestowac , a skoro Ty nie slyszysz roznicy miedzy lepszym czy gorszym sprzetem , nic dziwnego roznimy sie , mamy inne poglady , jak ktos ma wiecej pieniedzy to niech kupuje sobie drogi sprzet to jego sprawa bedzie chociaz czul psychicznie ze gra dobrze.

Gdzie ja porównuję swój pokój do pomieszczenia autora wątku? KAŻDE pomieszczenie wymaga dopieszczenia jeśli zamierza się w nim muzyki słuchać. Czy to 20m czy 40m, wszędzie trzeba zainwestować aby posłuchać dobrego dźwięku. Inwestycją mogą być pieniądze, ale także własna kreatywność i wysiłek włożony w realizację swojej wizji. Gdzie to neguję? I gdzie do cholery piszę że nie słyszę różnicy między sprzętem? Przyczepiasz się, a nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

Koniec tematu. Pisz bezpośrednio do mnie jakby co.

Ustawienie sprzętu zostaw tak jak jest, bo przecież nie chodzi o to, żeby robić studio nagrań w domu. Prócz słuchania muzyki, trzeba w nim jeszcze mieszkać.

Dywan oczywiście przed kolumnami i niech się ciągnie do kanapy czy ławy. W miarę upływu czasu zagospodarujesz boczną ścianę, tam gdzie jest grzejnik (półki z płytami, sztuka, czy inne bibeloty)

Ścianę na której stoi sprzęt, wyłożyłbym jakimiś fajnymi ozdobnymi "cegiełkami". Ładne to i ostatnio w modzie a i na akustykę tez pomoże. Oczywiście nie musisz wykładać na całej wysokości.

Za kanapą można powiesić prawdziwe ustroje akustyczne np. jakieś trzy półwalce (rezonatory Helmholtza) w ładnym pasującym do wnętrza kolorze. Wydasz na nie jakieś 500-700zł. Dzięki nim, dźwięk, który miałby się odbić od ściany, zostanie rozproszony i częściowo pochłonięty. Dzięki temu będziesz miał lepszy porządek na scenie. Możesz też tam powiesić gęsty gobelin, który wyniesie cię nieco więcej niż te wałki ;)

Tam gdzie jest to wielkie okno podejrzewam, że będzie stół na kilka osób a wokół niego krzesła z miękkimi oparciami, jakaś komoda, szafka, czy etażerka. To wszystko wypełni nam drugą część pokoju i rozproszy resztę dźwięków.

Dobrze by było, gdybyś jedną ścianę pokrył gruba tapetą.

Na sprzęt w takim pokoju wydasz około 8000zł i będziesz miał dużo przyjemności z słuchania muzyki.

Drugim dobrym rozwiązaniem, jak już ktoś podpowiedział, jest ustawienie sprzętu na ścianie z grzejnikiem. Zachodzi jednak obawa, gdzie i w jaki sposób będzie się kumulował bas. Może on być dobrze słyszalny na końcu pokoju, gdzie ty będziesz przecież siedział na wysokości kominka.

Przy pierwszym ustawieniu będziesz miał lepszą kontrole basu, ale przy drugim będzie szersza scena. Jednak przy drugim ustawieniu może docierać do ciebie mniej szczegółów, ze względu na kotłowanie się basu w końcu pokoju. Basu może być zbyt dużo i przysłoni ci on niektóre informacje, które wydobywają się z głośników.

Póki pokój jest pusty, radze poeksperymentować. Powinieneś wyczuć, które ustawienie będzie ci się bardziej podobało, ja jednak wybrałbym to pierwsze.

wklejam Twoj pokoj aby Ci nerwy troche puscily , ja tez taki bylem zanim nie posluchalem np srebnych kabli , kolumn czy dobrego wzmaka pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

slaw123.. żałosne ^^

No skoro jest okazja to autorowi wątku poleciłbym zebrać trochę gratów i w wolny dzień poeksperymentować w pokoju. Dzięki takiej zabawie przez jedno popołudnie można wyciągnąć sporo wniosków dot. akustyki. Można potem w sposób rozsądny i estetyczny poprawić to i owo.

Zdjęcie powyżej przedstawia właśnie jedną z tego typu zabaw (hardcorową swoją drogą). Nominalnie sprzęt ustawiony jest zupełnie inaczej, a właśnie dzięki tym 5-ciu godzinom poświęconym na kombinowanie przekonałem się jak fajnie mogą zagrać moje bądź co bądź bardzo budżetowe kolumienki.

Zamiast wydawać więc 6 tysięcy na wyższy model postanowiłem przy okazji przemeblowania, dostosować wszystko pod granie muzyki.

Efekty pokażę na foto, które umieszczę po fakcie (za kilka miesięcy).

Pogłos bierze się przede wszystkim z gołych powierzchni i pustych narożników pomieszczenia. Dywan i grube zasłony to połowa sukcesu, szczególnie w większych pomieszczeniach.

slaw123... no dobra, sorry za to "żałosne", ale nie wiem co chciałeś osiągnąć wklejając to zdjęcie z bądź co bądź mojego nietypowego eksperymentu i nazwałeś to "moim pokojem". Po raz kolejny uciekasz się do nadinterpretacji i manipulowania.

Zakładam że jesteś dojrzałym człowiekiem więc ty też wyluzuj ok? ;)

peace :)

to nie pisz glupot ze jego pomieszczenie z kolumn za 10 000 zl zrobi kolumny za 500zl . to ewentualnie sprawdzi sie w Twoim pomieszczeniu , przepraszam ze Cie urazilem ale to forum , nie jest ten nasz dialog az taki ostry aby sie obwiniac nawzajem pozdrawiam

Zapomniałem dodać, że pod oknem stoi stół jadalny na 6 osób (propozycja kolegi Audio Academy).

Pragnę też przypomnieć wszystkim, którzy nie przeczytali dokłanie mojego pierwszego wpisu, że AKTUALNE USTAWIENIE PRZEDSTAWIA RYSUNEK a nie zdjęcia.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jutro dzień wolny, będę walczył. Najpierw zacznę od odsunięcia kolumn od ściany a potem pokombinuje z jakimiś kocykami na ścianie ;)

Stary, serio to zacznij od dywanu. Dobry dywan, co najmniej 2x3, np Dywilan, 1600PLN, załatwia akustykę pomieszczenia. I dodaj później, choć to podobno niemodne, ciężkie story w oknach. Dywan wytłumi i podniesie "ciepło" pomieszczenia. W końcu to salon a nie sala gimnastyczna.

Raziel - bo z 7 lat nie malowana ;)

Wczoraj przysunąłem kolumny do siebie na 1,5m, postawione na dywanie i od razu dało się odczuć poprawę - scena dużo bardziej czytelna, więcej dynamiki w dolno-środkowym paśmie. Niestety echo nadal męczy - jak na sali koncertowej.

Dzisiaj porozkładam na próbę koce na podłodze, na ścianie, zobaczę jaki będzie efekt i dam znać.

Damianus_NT, 6 Mar 2010, 16:31

>Dywany, regały, kwiaty, kanapa, fotele, barek, obrazy, półki, szafki, ozdoby ścienne i stojące,

>lampy, zasłony, wygarbowane skóry, książki, piramidki, panele akustyczne,kot/pies, drewno kominkowe,

>tapeta np. typu winyl, ozdoby gipsowe, odsłuch z bliskiego pola, zabudowane/zastawione narożniki

>pokoju, wytłumione ściany za kolumnami... bla bla bla...

>Przede wszystkim odrobina wysiłku, trochę pomysłu i dużo serca do zabawy z akustyką.

>Jeśli słabszy sprzęt zagra, dopiero wtedy można się zastanawiać nad zakupem lepszego ;)

Sercem Chce kolega wypełnić pokój?,na to wychodzi.

Nadal będziemy mieć puste pomieszczenie,z wyjątkiem takim że w centrum serce sobie będzie.

Oczywiste winno być że od ''serca''zależy jak będzie to wyglądać,czy industrialnie,przytulnie itp...,ale od''serca''nie będzie lepiej grać.Zatem niestety ale to o czym napisałeś to nieodzowne składniki dobrze wyposażonego pokoju odsłuchowego.

Zrobiłem eksperyment.

Przy rożnych ustawieniach mierzyłem echo.

1: oryginalne ustawienie (jak na rysynku w pierwszym poście)

2: kolumny przysunięte na 1,5m, za kanapa koc na wys 2,2m, po bokach koce na wys 2,2m.

3: 1,5m, bez kocyków.

4: generowany sygnał testowy.

Jak widać, lipa, echo bez większych zmian.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że bez dużego nakładu finansowego w salonie nie mam co próbować.

W związku z tym, co sądzicie aby na audi przeznaczyć mały co prawda pokój bo 3mx 2,8m x 2,7m (wys) ale za to mogę zrobić w nim co chcę :).

Na rysunku przedstawiłem planowane ustawienie. Na co zwrócić uwagę na początek?

Czego mogę spodziewać się w takim ustawieniu?

Na okno planuję dać grubą zasłonę.

Proszę o wasze propozycje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

areczek

"(...) ...ale od "serca" nie będzie lepiej grać.Zatem niestety ale to o czym napisałeś to nieodzowne składniki dobrze wyposażonego pokoju odsłuchowego."

Przecież o nic innego mi nie chodziło, jak tylko o to aby wymienić kilkanaście pierwszych z brzegu sposobów na zmianę akustyki pomieszczenia. To "bla bla.." na końcu to podkreślenie, że tych rzeczy można nawymyślać sporo, a nie żadna negacja!

Kolejny raz mnie nie zrozumiano :) Ehh.. będę musiał najwyraźniej pisać bardziej przystępnym językiem :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.