Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór przetwornika do subwoofera aktywnego do 500zł

leemarvin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie

Prosiłbym o poradę i opinie w wyborze głośnika niskotonowego do subwoofera aktywnego. Granica cenowa za głośnik to około 500-600zł. Sub będzie spoczywał w salonie o powierzchni około 26 metrów kwadratowych. Przeznaczenie: głównie do filmów, powoli buduję sobie w domciu pokój, gdzie spokojnie można obejrzeć film z pełnymi jego efektami dzwiękowymi, choć muzyka pewnie też czasem na nim zabrzmi. Priorytetem są jednak filmy i tu sub musi się sprawować wzorowo ( w tej kasie oczywiście).

Wzmacniacz jakim będzie pędzony to konstrukcja z 1998 roku pochadząca z USA (wersja exportowa 230V) mający według specyfikacji producenta 300 wat rms przy obciążeniu 4 ohmy z wszelkimi możliwymi regulacjami, zmianą fazy itd.

I teraz do sedna, jaki głośnik wybrać? Czy wybrać przetwornik z cewką 4 ohmową, czy jednak 8 ohmów? Czy to ma znaczenie dla słuchacza? Skrzyni nie mam jeszcze, będę robił sam, bo wszelakie urządzenia, ściski, frezarki, tokarki mam na warsztacie itd, więc tu problemu nie będzie, materiał napewno MDF klejowy warstwowo albo 12+12+12mm, albo 20+12mm. Front zapewne grubszy, żeby było sztywno. Poprostu ma nie być lipy, wszystko porządnie, mocno. Wybór skrzynki będzie zapewne podyktowany wyborem przetwornika.

Jeśli oczywiście miałbym dołozyć coś do kwoty na woofer, a byłoby warto, to nie widzę przeszkód, zawsze 100zł można wydłubać z portfela.

Czekam na opinie i propozycje, w grę wchodzi oczywiście tylko nowy przetwornik.

Z góry dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.

Ja stawiał bym na Dayton RSS 265 lub droższy RSS 315 bez lub z membranami biernymi, lub Peerless XXLS ale już z MB najlepiej dwoma.

Visaton do muzyki nie do kina, on nisko nie zchodzi.

Mając 600zł jesteś wstanie dozbierać jeszcze parę zł i kupić np. Peerless XXLS + 2 x MB i mieć sklepowy sub za ponad 10 tyś i masz spokój na lata i zejście sejsmiczne.

Poszukaj na wyszukiwarce już parę osób ma.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Niestety taki wariant: XXLS + 2x membrana bierna, jest poza zasięgiem finansowym w tym momencie, to praktycznie 1500zł.

A gdyby zastosować tylko XLS-12 bez membran? Te 150zł mógłbym dołożyć do budżetu za XLS-12.

Zastanawiałem się jeszcze nad SLS-15, czy miało by to sens? Druga rzecz, jaki przetwornik wybierać, 4 ohm, czy 8 ohm? Rozumiem, że różnica mocowa ma tu główne znaczenie, ale może są jeszcze jakieś kryteria?

Nad Dayton`em nie myślałem wogóle, ale teraz wezmę mocno pod uwagę, skoro wart swej ceny. Tylko są dwa warianty z tego co widzę RSS315, oznaczone HO i HF. Który ewentualnie brać pod uwagę, jaka jest różnica między nimi?

XLS czy XXLS nie da rady bez MB chyba, że zastosujesz korekcję elektroniczną. Nie znam SLS 15 ale ludzie pisali o 10 czy 12 - ogólnie wypadają średnio. 4 ohm bo w 8 ohm musisz pchać więcej mocy, raczej nie ma, trzeba tylko wiedzieć czy wzmacniacz obsługuje te 3-4ohm.

Dayton RSS brać tylko HF. Miedzy 10 a 12 cali główna różnica to SPL, lepiej wypada RSS315HF i wymaga obudowy około 50L zamkniętej.

Aha, czyli takie buty.

Poczytałem trochę na forum i teraz pojawia się kolejne pytanie: jesli bym się zdecydował na XLS (lub XXLS) + membrana bierna, to czy jednak sztuka membrany wystarczy?

Druga rzecz, gdzie szukać tych przetworników: Peerless, Dayton? Jakieś źródła lepszej ceny?

Jesli MB ma taka sama srednice co glosnik to jedna sztuka od bidy wystarczy. Choc MB w pewnych wypadkach moze dostawac wiekszych amplitud niz sam glosnik dlatego czesto stosuje sie dwie MB.

Jesli MB masz mniejsza niz glosnik to musz byc dwie. Projekt akustyka ma dwie 10calowe membrany bierne i jedne 12calowy glosnik. Mozna probowac ze zwyklym bass-reflexem ktory teoretycznie daje lepszy impuls ale przy malej obudowie wymagana dlugosc tunelu bedzie praktycznie niewykonalna i tu wlasnie pojawia sie koniecznosc zastosowania MB.

www.polink.com.pl - dayton

www.akustyk.com.pl - peerless

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - peerless

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeszukując i czytając różne stronki DIY, głównie amerykańskie fora, zauważyłem stosowanie membran biernych Dayton.

I teraz pytanie, czy jest możliwość sparowania na przykład XLS-12, lub XXLS-12 z radiatorami pasywnymi Dayton`a? Pytam, bo niewątpliwie dwie MB Dayton wychodzą cenowo znacznie taniej niż jedna Peerless.

szopler, ale wyskoczyłeś z popierdułką 6,5 calową

O MB,ilość i masę jaką trzeba dać najlepiej pytaj kolegi misiomor, na forum on najlepiej będzie wiedział.

>> leemarvin, 9 Mar 2010, 16:19

- XLS12 ma niskie Qts i MB zbyt mocno nie rozbuja, dlatego wystarczy mu jedna MB, najlepiej XLS12 albo dwie XLS10

- Dayton #295-496 jest może i tani, ale do suba się za bardzo nie nadaje, ma małe Xmax oraz słabą zdolność do dźwigania masy ruchomej, przez co osobiście stosowałbym go raczej w kolumnach do muzyki, do XLS-ów IMHO pasował nie będzie.

- Dayton #295-192 to zupełnie inna liga - droższy ale porównywalny parametrycznie z XLS12 (Xmax=22mm one way), choć jego Vap jest niższe (130dm3), za to wytrzyma Mmp aż do 1.2kg. Dlatego jeden taki do XLS12 (830500) będzie gorszy niż MB XLS12 skoro Vap=130dm3 nakazywałoby używanie jednej MB w objętościach nie przekraczających 40 - 45dm3 (Vap/3). Za to dwie takie MB w objętości 70 - 80dm3 to już może być masakra z odpowiednim driverem takim jak XXLS12 (830847), zwłaszcza że możliwość umieszczenia PR-ów na przeciwległych ściankach likwiduje obawy o brak wyrównoważenia dynamicznego dużej masy ruchomej.

Na parts-express pojawiły się nowe PR-y serii NS, ale nie wiadomo czy śmiać się czy płakać, 10mm Xmax i spider którego trzeba z lupą szukać to chyba jakiś tryumf księgowości nad zdrowym rozsądkiem.

Visaton do muzyki nie do kina, on nisko nie zchodzi. KONDRAX większej bzdury z twoich ust jeszcze nie słydzałem , ale za to TIW-a słyszałem i powiem że to był jeden z najlepszych subów w tej cenie a jeśli chodzi o zejście to naprawdę mało która 12" pobija 10"calowego tiw-a , a z muzyką też nie ma problemów.

>> toma085, 10 Mar 2010, 09:54

Skoro TIW250XS ma takie wspaniałe zejście, to trzymałbym się od niego z daleka, bo oznaczałoby to że podali fałszywe parametry - Fs=33Hz i Qts=0.33 niskiego zejścia nie dadzą bez silnego EQ albo dodania masy ruchomej celem obniżenia Fs i podwyższenia Qts.

Wiesz jaka toma085 jest różnica między nami i zawszę będzie, i zawszę będą między nami spory na rożnych forach audio? Taka, że ja się interesuję akustyką od strony technicznej (pomiary, symulacje, projektowanie zwrotnic itp.), a twoja wiedza to tylko opinie innych, lub to co słyszałeś sam, składanie gotowych kitów i robienie ładnej stolarki.

Przyłączam się do opinii misiomora jeżeli on jest taki super ten tiw czego symulacje nie pokazują, to znaczy, że visaton kłamie w sprawie parametrów albo słyszałeś suba strojonego na EBS.

No i właśnie ja słucham a wy patrzycie w parametry ciekawe co jest bardziej miarodajne?

Już nie raz była nauczka że to co piszą w ogóle nie pokrywało się z rzeczywistością , więc trzymał bym dystans Kondrax do swoich wypowiedzi bo za dużo z góry zakładasz.

A druga sprawa nie powielam opinij innych tylko mowie o tym o czym sam się przekonałem a akurat visatona miałem , i mam możliwość coś na ten temat napisać.

Panowie, pojawia się kolejne pytanie.

Porównywałem cenowo oferty polskich dystrybutorów: Peerless, Dayton, Aurum Cantus, Focal, Vifa, na różne modele głośników do subwooferów z cenami w Parts-Express i wychodzi na to, że warto byłoby pociągnąć zamównienie z USA.

Teraz do sedna, znalazłem właśnie w serwisie Parts-Express kilka sztuk głośników, które również mogłyby się nadawać: Tang Band WQ-1858, Dayton TIT320C-4 Titanic Mk III, Vifa NE315W-04, TC Sounds Epic 10" DVC, Aurum Cantus AC-250F1D.

Czy jest coś wartego zainteresowania bardziej niż RSS315? Czy będzie odczuwalna różnica pomiędzy tymi przetwornikami?

Brałem jeszcze pod uwagę RSS315HF-4 plus membrana bierna, ale jakoś nie mogę znaleść odpowiedniego modelu dla tego suba.

>> leemarvin, 14 Mar 2010, 22:30

Titanic mk3 wypadł w pomiarach zniekształceń dość nieszczególnie, w przeciwieństwie do nowszej serii RSS w odmianie HF. Co do innych z listy - niewiele mi o nich wiadomo.

RSS315HF-4 + MB - ja bym dał dwie sztuki #295-192. Trzęsienie ziemi gwarantowane, bez obaw o duże, niewyrównoważone masy drgające, głupio byłoby gdyby sub zaczął jeździć jak wirówka ze źle włożonym praniem.

Takie rozwiązanie chyba będzie, skoro warto iść w tą markę, to pewnie się zdecyduję.

Tylko jaką objętość skrzyni zostosować przy RSS315HF-4 + 2 x DVC310-PR?

Panowie, czy kupując powyższe elementy w USA w Parts-Express będą jakieś dodatkowe koszty oprócz wysyłki/transportu? Chodzi mi o cło, podatki itd?

no jasne że są ... dlatego to przytaragnie ich z USA nie jest takie super łatwe proste i hop siup...zrób sobie zamówienie żeby ci sam koszt przesyłki policzyli ...potem u nas doliczą Ci cło ... i już robi się niewesoło :D

i jeszcze jedno ...

"No i właśnie ja słucham a wy patrzycie w parametry ciekawe co jest bardziej miarodajne? " ...toma bez obrazy ale to zdanie można podsumować tylko w taki sposób "chlapnąłeś jak łysy grzywką o kant globusa" ... proszę Cię oszczędź nam tu takich tekstów bo może się okazać że ciężko będzie Ci "miarodajnie" przedstawić swoje racje :/ .....

pozdro

Tylko że ja dostaję mnóstwo rzeczy z USA od familii, ubrania, jakieś ipody, słodycze itp, wszystko wysyłane drogą morską i jeszcze nigdy nie zapłaciłem cła, a koszt wysyłki nie jest wcale taki wysoki.

Choć przyznam się że nigdy nie wysyłali głośników, sprzętu RTV, wzmacniaczy itp... dlatego pytałem jak tu sprawa wygląda.

no takie coś to zupełnie inna sprawa hehe .... ja Ci opisałem sytuację ...zamówienia ze stronki parts Express do Polski ... jak masz możliwość że ktoś z rodziny Ci to wyśle to się nawet nie zastanawiaj ;p na wszelki wypadek tylko bez fakturki w środku i może zapakowane w "niefirmowy kartonik" ... żeby losu nie kusić ;p

Tak, zwłaszcza że głośnik waży około 15kg to na pewno nie podpadnie tak ciężka paczka. Parts - express tylko Fed-ex'em wysyłają - można zamówić do Polski, ale odechce Ci się jak przyjdzie zapłacić chociażby za samą przesyłkę. Pocztą morska niestety nie wysyłają.

Nie, nie, myślałem o wysyłce przez rodzinkę, faktycznie najważniejszego nie dopisałem, wybaczcie.

A co do obudowy, jaką objętość zastosować? Rozumiem że głosnik zwrócony w stronę pokoju, natomiast membrany osadzone w siankach bocznych, jak na większości konstrukcji w necie z MB.

Witam, chcialbym napisac pare slow na temat VISATON TIW 250XS.

Posiadam Subwoofer na owym glosniku, ktorego zlozylem juz jakis ladny czas temu, ktos napisal ze to glosnik do muzyki i do kina za bardzo sie nie nadaje.

Glosnik na pewno nadaje sie do muzyki to jest pewne, co do KINA, wlasnie sam uzywam go do KINA DOMOWEGO, nie wiem jakie dla kogo jest niskie zejscie, ale glosnik dobrze sobie radzi w kinie domowym.

Jakis czas temu sluchalem go w pomieszczeniu 10m2, brzmialo to dobrze ale czegos brakowalo, w muzyce potrafil niezle uderzyc, nie mialem zadnych zastrzezen, w kinie domowym sprawowal sie nie najgorzej, wybuchy i inne efekty brzmialy dobrze lecz na pewno wielkich rewelacji nie bylo.

Gdy przenioslem sprzet do pokoju 25m2 pojawilo sie wiecej niskich rejestrow wszystko bylo bardzo syte.

Moim zdaniem glosnik jest bardziej uniwersalny, mozna smialo uzyc go i do muzyki i do kina domowego, na pewno znajdzie sie multum innych lepszych glosnikow w tej cenie, ale nie mozna powiedziec ze glosnik nie nadaje sie do kina, bo sie nadaje ale to juz w zaleznosci od indywidualnych wymogow.

Parametry glosnika ?? wysokie fs ?? qts ?? hmmmm moze i tak jest, bo tez na to zwracalem uwage przy wyborze tego glosnika, ale po zlozeniu i odpaleniu obawy zniknely, ciesze sie teraz z udanej konstrukcji.

Nie namawiam bron Boze nikogo by wybieral TIW'a bo nie oto chodzi, chcialem przedstawic swoja opinie, odczucia, ciezko jest porownywac dane przetworniki jak sie nie slyszalo innych :)

Jak to mówią, opinia jest jak dziura w d..ie, każdy ma swoją. Ale warto poczytać komentarze i odczucia ludzi, którzy użytkują tego typu sprzęty codziennie.

Pojawia się jeszcze jedno pytanie, czy są jakiekolwiek przeciwwskazania co do użycia w domu przetwornika dedykowanego do samochodu? Pytam, bo leży mi w domu skrzynka z auta z głosnikiem Powerbass ES10-DS dwucewkowy 2x2 ohmy. Jako, że z auta subwoofer eksmitowałem na stałe, więc głosnik do wykorzystania, ale czy będzie się sprawował w domu?

Niestety nie mam żadnego doświadczenia w czytaniu parametrów głośników i czym one się później przejawiają w konkretnej aplikacji, dlatego chciałbym poznać opinię, czy taki wariant ma szansę poprawnego grania?

• 3 miesiące później...

Witam ponownie po pewnym czasie.

Głosnik zamówiony dopiero na początku maja, wcześniej niestety Parts Express miał braki magazynowe.

Ale głośniczek dotarł już do Polski, cały i zdrowy, bez najmniejszych problemów czy też dodatkowych opłat. Wygląda okazale i sprawia pozytywne wrażenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dsc01895j.th.jpg dsc01896z.th.jpg dsc01897b.th.jpg

Teraz powoli zabieram się za wykonanie skrzyni, zgodnie z powszechnie krążącymi opiniami o "2 cf" objętości wewnętrznej, czyli około 56-60 litrów.

Co z tego wyjdzie napiszę za jakiś czas, jak projekt ukończę i przetestuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.