Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana kabli - czy ma to sens?

Longi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i od razu przepraszam, bo wiem, że temat przewijał sie na forum wiele razy. Zastanawiam się nad wymianą kabli w moim zestawie (NAD C315BEE + NADC515BEE + KEF IQ 50). Na chwilę obecną posiadam Kable głośnikowe: IMG Stage Line

IC: Klotz LaGrange GY107 - by Rogoz-Audio. Słucham głownie spokojnych dźwięków (TripHop, Elektronika w stylu Enigmy, czasem coś cięższego w stylu Prodigy, oraz muzyka filmowa). Problem w tym, że strasznie męczące jest słuchanie muzyki filmowej / symfonicznej w takim zestawieniu - strasznie skrzecząca góra (przepraszam za sformułowanie, ale nie bardzo wiem jak to ubrać w słowa). Cena kabli proporcjonalna do wartości zestawu. Niestety nie mam czasu na bieganie po sklepach, więc proszę o jakieś sugestie kabli, aby zawęzić obszar poszukiwań. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/62263-zmiana-kabli-czy-ma-to-sens/

Ja zaproponuję troszkę egzotyczne rozwiązanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na ebay producent w ramach akcji promocyjnej sprzedaje m. in. te kable bez ceny minimalnej i można je kupić za naprawdę dobre pieniądze - ja zapłaciłem 120 US. Wyparły kable za 400 zł/m bez konfekcji. IC też mają rewelacyjne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam.

Zestawienie Nada z Kefami to całkiem niezłe zestawieniw w tym przedziale cenowym.Zastanawiam się tylko dlaczego spięte jest to kablami mikronofonowymi,zdecydowanie zmiana interkonektu i kabli kolumnowych wyeliminuje efekt przejaskrawionej-/skrzeczacej góry/ aczkolwiek problem może też byc pośrednie w akustyce pomieszczenia..Co do wyboru IC i przewodów kolumnowych to niestety należy wypożyczyć i posłuchać-to jest wg.mojej oceny najlepsza rada...Pozdrawiam.

Heh ... wyżej napisałem że zmiana kabli sensu nie ma ... ale myślałem że ludzie łączą kolumny do wzmaka normalnymi kablami z miedzi o przekroju 2,5 mm kw ... ale jeśli to jest jakiś kabel o przekroju 0,1 mm kw itp. to zmiana kabli sens ma.

dziękuję za tak szybkie komentarze. Generalnie nie wydaje mi się aby był to problem kolumn / wzmacniacza. Co do akustyki pomieszczenia - faktycznie może pozostawiać wiele do życzenia (brak dywany, zasłon). Co do "skrzeczącej góry" to nie ma z tym problemu powiedzmy przy słuchaniu jazzu / trip hopu - vocale sa na prawdę ok. Problem, jak już pisałem, występuje jeśli słucham muzyki orkiestrowej / filmowej gdzie po pewnym czasie zaczyna męczyć przejaskrawiona góra (głownie smyczki).

jak pisałem temat przećwiczyłem. I tak, rezystor 1W/1R rozwiązał mój prolem;] Najlepsze jest to, że nakłady finansowe na całą operację to niecałe 10 PLN (kupiłem 3 pary rezystorów 1,2 i 3R - 1R okazał się najlepszy)! Nie tylko muzyka filmowa przestała drażnić, również Satriani zaczął brzmieć tak, jak powinien. Ukłony w kierunku Piotrek_kotek i rivendel za świetny pomysł!

Witam! Jeśli chodzi o IC Klotza, to miałem taki w zestawie NAD 542, NAD 372 z AE AELITE 2 i mi nie pasował. Wydaje mi się, że wymiana IC też może pomóc dodatkowo. Ja u siebie pokombinowałem z kilkoma i na końcu zagościł DIY. Wygładziło się na górze. pozdr.

Oczywiście że tak Stary audiofilu, niestety niekiedy żeby nie starcić gwarancji można zrobić taki prosty zabieg, jak widać poraz raz kolejny okazał się skuteczny ;D Zalecam zweryfikować zwrotnicę (tj. zwiększając rezystor w zwrotnicy) oczywiście po okresie gwarancyjnym, no chyba że komuś nie zależy na gwarancji to odrazu. To jest bolączka w zwrotnicach Kefa i zresztą nie tylko tych, pomijając już fakt że niemal cała zwrotnica i okablowanie w Kefach jest wprost tragiczne - najoptymalniej to ujmując.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.