Skocz do zawartości
IGNORED

Denon dp37f+DL110- czy to dobry pomysł ?

kuba86poznan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem kupić jakiś gramofon używany za parę stówek, tak by sobie czasami i czarnej płyty posłuchać. przejrzałem setki gramofonów w cenie do 500 zł, czytałem fora i wciąż nic mi nie pasowało. Aż natrafiłem na takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Troche mnie zaciekawił ten sprzet, sama wkładka warta zdaje się pare stówek. czy jest szansa ze to ZAGRA?

1200 zł, czy to dobra cena czy taka raczej z kosmosu ? Chcę po prostu coś w miarę spoko do domowego stereo, nie "coś na początkek", tylko coś co będzie cieszyć oko i ucho przez dłuższy czas i pozwoli w weekend przesłuchać kilka płyt.

Jaka jest szansa, ze wyrzucę kasę w błoto ? A moze przy tym budżecie kasę lepiej wydać na płyty .. pomocy!! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może i nietanio - ale korzystałem z usług sprzedającego i nie było problemów, a gramo wygląda solidnie

Ukryta Zawartość

Kuba, niedawno przerabiałem ten temat i budżet miałem podobny (około 1500). Ostatecznie brałem pod uwagę Thorensy serii 3xx (opcja tańsza - poniżej Twojego budzetu) i legendarnego Technicsa SL-1200 lub SL-1210 (opcja droższa). Wybrałem 1210mk2 i szczerze mogę tego gramiaka polecić - ciężki, pancerny i solidny gramofon. Gra w tej chwili z Denonem DL-110 i jest naprawdę dobrze. O DP-37F lub DP-47F tez myślałem przez chwilę bez odsłuchu bałem się ryzykować. Niech Ci tylko nie przychodzą głupie pomysły typu zakup nowego budżetowego gramofonu w stylu: PJ Debut, Denon DP-300F itp. wynalazki. Przerabiałem to również (miałem m.in. DP-300F z Grado Black) i naprawdę szkoda czasu, kasy, i energii.

Z tym, że 1210 Mk.2 nówka drożej wyjdzie, a z drugiej ręki to tylko od kogoś, kogo znasz i wiesz, że nie skreczował etc. Ale bezwzględnie jest to najlepszy wybór w swojej cenie.

Hej, dzieki za wszystkie wpisy. Przed chwilą przez przypadek wylicytowałem technicsa SL-QD 33 za 3 stówki :) Z tego co widze zadna rewelacja, ale licze na to ze jak dokupie wkładkę za kolejne kilka stówek (na ebayu tego sporo) to nie bedzie gorszy od tych nowych budżetowych kontrukcji. A jak mi nie podejdzie to bez problemu sprzedam i bede myslal dalej (pewnie ta będzie) :)

w kilkusetzłotowym przedziale cenowym jestem zwolennikiem AT440MLa - gra bardzo czysto i - co się nie musi podobać - niemal "kompaktowo", szlif igły pozwala na uniknięcie zniekształceń pod koniec płyty nawet na lichych ramionach

srednio ładny ,ten denon 37f wiel ładniejszy. o wkładkach sobie czytam i chyba na początek spróbuję z tą Shure-M92E ... :

Ukryta Zawartość

jak nie podpasuje to będę myslec dalej, jak podpasuje to bedzie wiecej kasy na płyty :)

Ukryta Zawartość

ha, no z T4P jest o tyle prosta sprawa, ze duzego wyboru wkładek nie ma :)

JKakby ten gramiak co kupiłem był rzeczywiście technicznie 100% sprawny ,to moze warto nawet kupić wkładkę ortofon OMP30/40 ? W sumie budżet by wytrzymał (jakies 900 zł za omp40) tylko czy jest sens robic taki mezalians ..

Co sądzicie?

>Co sądzicie?

szczerze to nie wiem, bo nie znam tych wkładek, ale generalnie jak nie wydasz kasy to cudów nie będzie, a tak z drugiej strony to Ty magik jesteś, wydajesz parę stów na nietypowy gramofon, nawet nie wiesz czy sprawny, a teraz chcesz prawie tysia sypnąć za wkładkę... jeden mój kolega sprzedaje różne rzeczy, choć akurat nie audio, on mawia: "Dobrze, że są tacy klienci. Wszystko można sprzedać." ;-P

tu popatrz, tylko pamiętaj, że to z USA i wysyłka ze 20$, a czasem i cło i VAT dochodzi (to akurat dość losowo)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moim zdaniem ciekawe propozycje, zwłaszcza ten Ortofon śmiesznie tani

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obie z "zaawansowanymi" szlifami, obie nawet po cle i VAT-cie tańsze od tych OMP

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A ja jestem posiadaczem tytułowego Denona 37F.

Przeszedł za uczciwe pieniądze rekonstrukcje połączona z tuningiem zasilania i okablowania i powiem szczerze, gra wybornie i wyglądem dzieci nie straszy.

łasic

>wydajesz parę stów na nietypowy gramofon, nawet nie wiesz czy sprawny

ledwie 3 stówki, udało mi sie aukcje wygrać, u sprzedawców, którzy wystawiają taki sprzet z bajeranckimi opisami poszedł i za 6 stówek:

Ukryta Zawartość

Sprzedawca pisze ze sprawny, wiec licze na to, ze bedzie ok, ale róznie już bywało, wiec do momentu za go nie odbiore pewności nie mam :)

> teraz chcesz prawie tysia sypnąć za wkładkę...

no dlatego pytam, czy to ma sens ;) Bo wiadomo ze na tej oryginalnej cudów nie będzie. tego jestem świadomy :)

Dzieki za przesłane linki, Przyjdzie gramofon zobaczymy jak sie bedzie spisywać i zaczniemy kombinować z wkładkami. Cenna uwaga z tym cłem i vatem, tego nie brałem pod uwage ;/

Generalnie jestem po arcyciekiawej lekturze wątku:

"ANALOG: Gramofon - wielkie rozczarowanie .."

Ukryta Zawartość

(i setek innych)

tak wiec wiem czego sie mozna spodziewac na początku. Zresztą nie licze na to, ze zestaw gramofonowy za powiedzmy 2000 (wkładk, gramiak, pre) pobije dzwiek z CD w tej cenie, są jednak płyty, których nie da sie zdobyć na cd i w sumie dlatego sie zainteresowałem gramofonami ;)

Pozdrawiam serdecznie i jak przyjdzie ten złom i kupie wkładkę jakąś lepszą opiszę wrazenia :)

A mówię, kupiłem to w tak dobrej cenie, ze bez problemu sprzedam bez straty ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

System analogowy powinien być złożony z głową.

Wiele razy napisane było: nie kupuj byle gramofonu i byle wkładki by poznać winylowy świat ... bo się sparzysz. Warto wydać raz a dobrze. Wtedy jest przyjemność ze słuchania muzyki ... i tylko płyty na talerzu się zmieniają.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

witam zainteresowanych moimi analogowymi początkami :) dziś przyszedł gramofon. Jest tam zamontowana wkładka p23 - chyba jakiś strasznie niski model ..

Wiele sie po dzwieku z tego grata nie spodziewałem (choc trzeba przyznac wizualnie w dobrym stanie), jednak po podłączeniu i wrzuceniu paru płyt: super wrażenia :) Przede wszystkim całkiem całkiem zarysowana scena, zaryzykuję stwierdzenie, ze lepsza niż w moim cd denona. W porównaniu do CD dzwiek jest taki jakiś jakby inny, bliższy człowiekowi, no nie wiem jak to nazwać, no jest fajnie.

Ale mam jeden PROBLEM:

gdy sie płyta skończy, ramię sie nie podnosi, tylko przy cofaniu igła jedzie po płycie :( Wydaje przy tym bardzo niemiły i głośny dzwiek.. Tak chyba nie powinno byc co ?? /... Macie jakis pomysł czy da sie to jakoś naprawić ?

Pozdrawiam

K.

>gdy sie płyta skończy, ramię sie nie podnosi, tylko przy cofaniu igła jedzie po płycie :( Wydaje

>przy tym bardzo niemiły i głośny dzwiek..

jeszcze parę takich numerów i zarówno płyta, jak i igła do wyrzucenia, zresztą, igłę zawsze na dzień dobry wymienić (jak rozrząd w aucie z 2-giej ręki)

>Tak chyba nie powinno byc co ?? /... Macie jakis pomysł

ręcznie ramię podnoś

>czy da sie to jakoś naprawić ?

pewnie tak, ale się nie opłaci :D

Witam, dzieki za wpis. Kurde, zasługuję na tytuł głupka dnia :)

Po prostu kładłem płytę na ten krążek, który powinien ją dociskać!! nie wiem jak to mogło w ogóle grać :) Do tego mata była w jednym miejscu podniesiona, przez co płyta biła jak cholera. Coż początki bywają trudne. Skorygowałem te 2 błędy i już działa jak trzeba :)

Igła jest nowa, już kupiłem z nową:

Ukryta Zawartość

biorąc pod uwage, ze igła+wysyłka to ponad 40 zł, a za gramofon dałem 305 zł, to zrobiłem chyba całkiem dobry interes.

Gra miodzio, cały dzień słucham, teraz w słuchawkach :) Zobaczymy czy coś sie nie spierdzieli przez pierwsze dni, jak nie to kupuje wkładkę :)

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

>Witam, dzieki za wpis. Kurde, zasługuję na tytuł głupka dnia :)

ja tego nie napisałem

>Po prostu kładłem płytę na ten krążek, który powinien ją dociskać!!

mnie się wydaje, że Ty mówisz o krążku do singli, on nie jest do dociskania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.