Skocz do zawartości
IGNORED

Linn LP12 - pytanie o phonostage (i nietypowa prośba :-)

Gość AdamWysokinski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

Stało sie, Sondek jedzie z UK :-) Do kompletu wziąłem Ortfona 510 MK2 - do nauki ustawiania wkładki/ramienia powinien być w sam raz, potem wybiorę coś lepszego. Mam jednak pytanie o phonostage - potrzebuję czegoś "na przetrwanie", możliwie najtańszego :-) Docelowy phonostage planuję kupić za 1-2 miesiące, ale chciałbym już teraz móc się cieszyć nowym nabytkiem. I tu pojawia się moje pytanie (a i nietypowa prośba zarazem). Polećcie mi proszę coś do wkładek MM, ma być w miarę dobre i jak najtańsze, może być DIY, s/h.. ważne, żeby dawało minimum satysfakcji przez ten czas, fajnie gdyby dało się z niedużą stratą odsprzedać w przyszłości.

A prośbę z tym związaną mam taką - może ktoś z Was (najlepiej osoba mieszkająca w Łodzi) mógłby mi taki przedwzmacniacz wypożyczyć - oczywiście pokrywam koszty transportu, gwarantuję zwrot w ustalonym terminie i w idealnym stanie. Duże zimne piwo/butelka dobrego czerwonego wina dla dobrego człowieka na pewno się znajdzie :-) Ponieważ i tak zamierzam szukać czegoś, co pozostanie u mnie na długi czas - trochę szkoda mi wydawać teraz jakieś sensowniejsze pieniądze na zakup, który i tak jest tymczasowy..

Pozdrawiam,

Adam

Jesli bywasz w W-wie moge Ci pozyczyć na ten czas Project'a PhonoBox MKII.

Nie gra za pieknie, ale da sie coś usłyszeć. Kupiłem go kiedyś dokładnie w takiej samej chwili, czekając na dokładnie taka samą przesylke :) Lezy na dnie szafy, bezuzytecznie.

CS Blue !

Super gra jak za te pieniądze i można - a przynajmniej mi się udało bez najmniejszych problemów w ciągu chyba 2 dni - odsprzedać go z minimalną stratą.

Kupując go myślałem podobnie jak Ty, przy czym w mojej ocenie gra on doskonale w stosunku do ceny, tak więc wcale nie trzeba się wtedy spieszyć z jego wymianą i można poświęcić więcej czasu na wybór tego "docelowego" przedwzmacniacza (oczywiście, jeżeli spodoba Ci się jego brzmienie).

pozdr, donic

"do nauki ustawiania wkładki/ramienia powinien być w sam raz"

Jeśli chcemy nie kupować szybko nowego ramienia, to warto pamiętać, że wkładkę zawsze należy montować przy wyjętym z LP12 ramieniu. Inaczej możemy łatwo uszkodzić łożyska i ramie będzie nadawało się tylko do kosza.

• 2 tygodnie później...

Regulacja jest stosunkowo prosta, ale wymaga narzędzi, spokoju, czasu, jeszcze większego spokoju, dobrej płyty i czasu. ;-)

W przypadku nowych jest Sondeków jest to o tyle łatwiejsze, że ustawienie jest już w cenie. Poniżej przekrój przez prawie najwyższą wersję LP12. Już z sub-chassis Keel, ale jeszcze bez zasilacza i silnika Radikal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

Za Keela podziękuję, planuję (na odległą przyszłość) Cetech albo Sole, mają sporo normalniejszą cenę :-)

A podstawą regulacji Sondeka jest dobry stolik, na przykład taki:

post-16401-100008565 1269726191_thumb.jpg

Najlepiej gdyby nóżki były regulowane, aby wypoziomować gramofon. Ramka owinięta taśmą, aby nie zniszczyć plinty. Zamiast inwestować w alternatywne sub-chassis, czy nawet zasilacz, który daje więcej dobrego, na razie warto pomyśleć o Cirkusie. Jest to nowe łożysko, wewnętrzny talerz, klasyczne sub-subchassis, nowe sprężyny i gumowe podstawki. W komplecie jeszcze pasek i olej. W stosunku do wersji z lat 80tych będzie to duży postęp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.