Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie na PCB do DAC AD1865 wraz z WM8804, SRC4192 i zegarem

waldez

Rekomendowane odpowiedzi

Ja także :)

Lista:

Mała płytka

1. tomper - 3 szt.

2. Irek 10 - 2 szt.

3. Nick30 - 1 szt.

4. kjeld - 1 szt.

5. metka - 1 szt

Duża z DACiem.

1. tomper - 1 szt.

2. Nick30 - 1 szt.

3. metka - 1 szt.

Lista:

Mała płytka

1. tomper= Tom1807 - 3 szt.

2. Irek 10 - 2 szt.

3. Nick30 - 1 szt.

4. kjeld - 1 szt.

5. metka - 1 szt

Duża z DACiem.

1. tomper=Tom1807 - 1 szt.

2. Nick30 - 1 szt.

3. metka - 1 szt.

Lista:

Mała płytka

2. Irek 10 - 2 szt.

3. Nick30 - 1 szt.

4. kjeld - 1 szt.

5. metka - 1 szt

6. upper- 1szt

Duża z DACiem.

2. Nick30 - 1 szt.

3. metka - 1 szt.

4. upper1- 1szt

Sorki ze tak trochę nie w temacie ale jak dokładnie te PCB wyglądają jakieś printscr ? można dostać ? Albo możecie udostępnić ?

Czy ktoś bedzie organizował podzespoły czy to pójdzie ogólnie ?

Jakie są ceny PCB ?

Ja polecam poczekać na pojawienie się w krótce zamówienia na świetny dac na WM8742 i odbiorniku WM8804. Nie lepjej ?

Po co teraz się pakować w ten starszy 18-bitowy dac. (Co prawda, to udany brzmieniowo przetwornik, ale jednak można iść w nową technologie, a on dużo potrafi) W dodatku układ będzie prosty i miarę tani.

Projekt ten będzie pewny, wyjątkowy. Układ PCB pod WM8742 będzie oparty na rewelacyjnym odtwarzaczu wielostrumieniowym Linn Klimax. (aplikacja daca wzorowana na autentycznym zdjęciu płytki odtwaracza, którego sam widizałem oraz miałem przyjemność usłyszeć)

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Wm8742 z WM8804 też już był sam osobiście miałem , AD1865 to zupełnie inna szkoła dźwięku mam obecnie.PCB projektowane przez Waldi_06 czy Pkrecza są dopieszczone pod każdym względem ,a czy kopia części PCB z Klimaxa będzie lepsza to śmiem wątpić ;)

To proszę posłuchać, a nie wątpić. I jeszcze mieć do odsłuchu choć jedno urządzenie do porównania w kwocie do 38 kzł !

Nie wiem jak można takie pisać rzeczy, wręcz brednie nie słysząc urządzenia i nie znając też projektu.

Poza tym ja też miałem dwa projekty z WM8841 i ostatni na WM8842, i co z tego ?

Płytka jest projektowana własnie przez znana osobę z forum, w dodatku reszta przy wspołpracy ze osobą projektująca zawodowo PCB.

A co do AD1865, to jest faktycznie inna szkoła brzmienia, siłą rzeczy. To dac w innej technologi - wielobitowiec. Słuchałem, nie twierdzę ze jest zły, przeciwnie.

Acha proszę Pana o konktetne przedstawienie projektu na forum, gdzie wykorzystano WM8742 razem z WM8804.

Coś nie mogę znaleźć.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

"To proszę posłuchać, a nie wątpić. I jeszcze mieć do odsłuchu choć jedno urządzenie do porównania w kwocie do 38 kzł !

Nie wiem jak można takie pisać rzeczy, wręcz brednie nie słysząc urządzenia i nie znając też projektu.

Poza tym ja też miałem dwa projekty z WM8841 i ostatni na WM8842, i co z tego ?"

Brednie to pan piszesz Panie kolego , skąd Pan wie iż nie porównywałem ?

"Projekt ten będzie pewny, wyjątkowy. Układ PCB pod WM8742 będzie oparty na rewelacyjnym odtwarzaczu wielostrumieniowym Linn Klimax. (aplikacja daca wzorowana na autentycznym zdjęciu płytki odtwaracza, którego sam widizałem oraz miałem przyjemność usłyszeć) "

Co w aplikacji Linna odnośnie WM8842 może być tak wyjątkowego ? , "oparty na" czyli nie będzie to Linn Klimax i co tu porównywać ? można porównywać dwie konstrukcje DAC oparte na WM8804/WM8842 pomiędzy sobą i ewentualnie równolegle z Linnem.

No to z skąd człowieku wiesz jak to będzie grać, po pierwsze. Prosze w takim razie napisać z czym były pańskie odsłuchy porównywane, aby dalsza dyskusja miała oparcie. Chętnie przecież poczytamy.

Ja znam prototyp. Nie napisałem, że to bedzie kopia Linna, czyż nie ?

Po drugie powtórze, ja też miałem dwa różne projekty z WM8841 i ostatni na WM8842, i co z tego ? Że ci się Panie nie sprawdziła twoja, to co to ma wspólnego z przyszłym projektem ? Oco chodzi z tym negatywnym nastawieniem.

Acha, poz tym proszę Pana o konktetne przedstawienie projektu na forum, gdzie wykorzystano WM8742 razem z WM8804.

Coś nie mogę znaleźć.

Z pozdrowieniami

No to z skąd człowieku wiesz jak to będzie grać, po pierwsze. Prosze w takim razie napisać z czym były pańskie odsłuchy porównywane, aby dalsza dyskusja miała oparcie. Chętnie przecież poczytamy.

Ja znam prototyp. Nie napisałem, że to bedzie kopia Linna, czyż nie ?

Po drugie powtórze, ja też miałem dwa różne projekty z WM8841 i ostatni na WM8842, i co z tego ? Że ci się Panie nie sprawdziła twoja, to co to ma wspólnego z przyszłym projektem ? Oco chodzi z tym negatywnym nastawieniem.

Acha, poz tym proszę Pana o konktetne przedstawienie projektu na forum, gdzie wykorzystano WM8742 razem z WM8804.

Coś nie mogę znaleźć.

Z pozdrowieniami

Wchodzi Pan do wątku o AD1865 i :

"Ja polecam poczekać na pojawienie się w krótce zamówienia na świetny dac na WM8742 i odbiorniku WM8804. Nie lepjej ?

Po co teraz się pakować w ten starszy 18-bitowy dac."

Ci którzy decydują się na ten projekt wiedzą iż kostka jest 18bit ale sonicznie im odpowiada stąd się w to pakują :)

"No to z skąd człowieku wiesz jak to będzie grać, po pierwsze"

To iż słuchał Pan prototypu jeszcze o niczym nie stanowi,pisałem iż miałem DAC który był oparty na WM8842 zarówno z wyjściem lampowym (jak i buforem JFET, oraz zwykłymi oampami dlatego mogę powiedzieć jak gra kostka WM8842 w połączeniu z WM8804.

"Projekt ten będzie pewny, wyjątkowy" co w nim takiego wyjątkowego ?

"Nie napisałem, że to bedzie kopia Linna, czyż nie ?"

napisał Pan iż :

"Układ PCB pod WM8742 będzie oparty na rewelacyjnym odtwarzaczu wielostrumieniowym Linn Klimax. (aplikacja daca wzorowana na autentycznym zdjęciu płytki odtwaracza"

Czyli dla mnie jest to kopia części przetwornika DAC .

"Że ci się Panie nie sprawdziła twoja"

Nie napisałem iż się nie sprawdziła .

"Oco chodzi z tym negatywnym nastawieniem."

Nie jestem w żaden sposób negatywnie nastawiony , ale wejście z "okrzykiem" po co to robić ja pokażę wam lepszą drogę , jest nijakie ;) Można jak najbardziej założyć nowy temat odnośnie projektu i tam zacząć konstruktywną dyskusję .

Pzdr.

PEACE

Porównywane z Cyrusem, Beresfordem modowanym, AMR CD-777, oraz jeden z wyższych Pioneerów CD (starszych)

Jaki będzie mniej-więcej koszt płytek? Wspomniane wczesniej 64zł? Ma ktoś dobre (i tanie;) ) żródło AD1865? Ktoś liczył ile kosztuje złożenie całego DACa?

Bo zastanawiam sie, czy nie zrezygnować ze względu na koszty :( Jak zauważył Robertus DAC na WM8742 jest tańszy, i do tego nowocześniejszy (podoba mi się I2S do wykorzystania kiedyś w przyszłości)

Sorki ze tak trochę nie w temacie ale jak dokładnie te PCB wyglądają jakieś printscr ? można dostać ? Albo możecie udostępnić ?

Czy ktoś bedzie organizował podzespoły czy to pójdzie ogólnie ?

Jakie są ceny PCB ?

Przypominam, że ten wątek dotyczy wyłącznie zamówienia na płytki.

Stosowna informacja ukazał się w odpowiednim wątku.

Jaki będzie mniej-więcej koszt płytek? Wspomniane wczesniej 64zł? Ma ktoś dobre (i tanie;) ) żródło AD1865? Ktoś liczył ile kosztuje złożenie całego DACa?

Bo zastanawiam sie, czy nie zrezygnować ze względu na koszty :( Jak zauważył Robertus DAC na WM8742 jest tańszy, i do tego nowocześniejszy (podoba mi się I2S do wykorzystania kiedyś w przyszłości)

Koszt płytki będzie taki jak wyniesie koszt produkcji plus przesyłka.

Zapewne w okolicach w/w kwoty.

Ten DAC posiada wejście I2S i wiele innych cech, ale aby usiąść do składania tego DACa należy zapoznać się z notami katalogowymi.

Panowie po co ta wojna.

Wlasnie po to zamawiamy plytki mala a odbiornikiem wm8804 i upsamplerem zeby uzyc jej z roznymi dac. Duza bedzie z ad1865 ale mozna dopiac inne dac. Wolfosn nie na monopolu na dobry dzwiek.Nawet TDA1541s1 czy s2 16 bit zlom gra i to jak ale tez nie gra. W tych układach zasilanie jest wazne zegar no i wzmacniacz analogowy. Mozna z serdniego dac z dobranym ( tak z dobranym) ukl analogowym dostac cos doskonalego. Robilem wiele takich ukladow. Kiedys 2 tygodnie przerabiałem i projektow zbalansowany lampowy bufor do wm8740 i po dziesiatkach modyf. zagral. Ale z wieloma dedykowanymi ukł. lampowymi grał nie az tak wiele lapiej niz dobre wz op.

Co do pcb z lina . To uklady cyfrowe. Kazda poprawnie zrobiona pcb zagra. I tak zawsze projekt pcb tworzy program komp. dla lina tez. Ludzie nie ma cudow. W ukladach cyfrowych o duzej skali integracji gra kilka mm2 krzemu w kosci. Sygnały cyfrowe są szeregowe opóznienia wynikle z dlugosci ścieżek żadne. Nikt juz nie robi lini opóźnijacych na pcb dla sygnalow cyfrowych bo kosci sa tak zaprojektowane zeby nie bylo takiej koniecznosci. Jedynie zasilanie w tych ukladach ma wplyw. Zawsze mozna nad pcb z dac "powiesic" dyskretny zasilacz ( musi byc blisko ale ekranowany)i ma sie rozwiazany problem zasilania albo klopot. Bo trzeba zrobic wtedy ze 4 do 6 ukladow stabilizacji z kilkoma wariantami kondensatorow i mamy kilkadziesiąt różnych mozliwosci. Tak sie robi high end w ilosciach malych. Myslicie ze linn tak robi. Oni istnieja zeby min kosztem max zarobic i tyle. Moze byc tez tak ze rozbudowane ukł. zas. nie zgraja wiele lepiej od scalonego stab. To zależy od zbyt wielu rzeczy a nawet od tego jaki masz prąd w gniazdku.

Nie rzozumiem oco chodzi z tym Wolfsonem wm8740. Przecież ten scalak w porównaniu do wm8741/2 jest po prostu słaby. Kto słuchał dobrze zrobionego daca na nowszych kościach wie oczym mówie.

Ale dajmy już faktycznie spokój z tą kością w wątku poświęconym AD1865.

Porównywanie bezpośrednie daca AD1865 z nowymi D-S nie ma sensu w tych samych aspektach, bo każdy brzmi w inny sposob. Każdy dobrze brzmiący dac ma wady i zalety, i dla każdego mogą być inne.

Tom1807

Nie wiem za to o co chodzi z tym powiedzeniem: I tak zawsze projekt pcb tworzy program komp. Dla lina tez.

Oczywista oczywistość i co z tego ?

To nie ma abolutnie nic do rzeczy ! No chyba, dla tego, co podchodzi "byle zrobić". To zgoda.

Bo czy robi to amator, czy zwłaszcza firma znana z dobrego brzmienia to oczywiste, ze stosuje program, ale...

Jednak działa przy tym człowiek i jak sam Tom1807 wzkazałeś zależy to głównie od dobrego zaprojektowania PCB.

Można pozostawić to "jak programowi wygodnie" a można też nanieść rozmieszczenie ścieżek z głową.

Panowie, dobrze poprowadzone zasilanie i po trzykroć prowadzenie masy !

Niech ktoś posłucha dobrego daca, playera, lecz z naprawdę wysokiej półki na posiadanym (dobrym) scalaku i układu "niby dobrze zaprojektowanego diy" na tym samym.

Nagle okazuje się, że ten sam scalak nie zaoferuje nawet 50% swoich możliwości.

Chodzi narazie o samą aplikacje. Pomijam tu kwestje analogówki, jakże znaczące.

Dodam, że z doświadczenia wiem, iż zastosowanie "zintegrowanej" , ale naprawdę nie przemyślanej analogówki na płytce naszego projektu DIY to zły pomysł. Może to zdewastować większość potencjału kości daca.

Uprzejmie proszę o przeniesienie dyskusji niedotyczącej zamówienia na PCB gdzie indziej, w przeciwnym razie poproszę o zablokowanie niesfornych forumowiczów.

Waldi_06 prosze ci o kontakt do kilku dni. O co chodz?

Potrzbuje tych pcb z wm8804 i upsamplerem pod ak lub inne dac.

ja to zamowienie zacząłem wiec bede go plinowal.

Bo tez potrzebuje te pcb z tego zamowienia.

Uprzejmie proszę o przeniesienie dyskusji niedotyczącej zamówienia na PCB gdzie indziej, w przeciwnym razie poproszę o zablokowanie niesfornych forumowiczów.

Zamówienie na PCB do DAC AD1865 wraz z WM8804, SRC4192 i zegarem

Mala plytka z WM8804 i src4192

Ostatnia lista.

Lista:

Mała płytka

2. Irek 10 - 2 szt.

3. Nick30 - 1 szt.

4. kjeld - 1 szt.

5. metka - 1 szt

6. upper- 1szt

Duża z DACiem. AD1865

2. Nick30 - 1 szt.

3. metka - 1 szt.

4. upper1- 1szt

Scematy

mala pcb

Schemat

Duza pcb i całosc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5606-041068400 1287612420_thumb.jpg

post-5606-054576900 1287612450_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponawiam prośbę o jakieś namiary na AD1865, SRC4192 i DF1706? Ew. ma coś do odsprzedania?

Niestety te części to tylko w Mouser lub DigyKey,

od czasu do czasu ktos organizuje zakup w tych sklepach,

Zamiast SRC można zastosować AD1896 (wg mnie nawet lepszy) a zamiast DF1706 może być DF1704 (wymaga zmiany stabilizatora z 3.3v na 5v)

Tak to już jest, że w takich projektach te najważniejsze części są trudno dostępne.

>Tom1807

Napisz na email, który jest w omnie,

odpisywałem już na PW do Ciebie z dziesięć razy, ale skoro nie dostajesz moich informacji to coś jest nie tak, więc pisz na email

Ja jednak nie będę brał tych płytek.

Lista wygląda teraz tak:

Mała płytka

2. Irek 10 - 2 szt.

3. Nick30 - 1 szt.

4. kjeld - 1 szt.

5. upper- 1szt

Duża z DACiem. AD1865

2. Nick30 - 1 szt.

3. upper1- 1szt

Mała płytka

2. Irek 10 - 2 szt.

3. Nick30 - 1 szt.

4. kjeld - 1 szt.

5. upper- 1szt

Duża z DACiem. AD1865

2. Nick30 - 0 szt.

3. upper1- 1szt

p.s. kupiłem pcb pod END DAC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę o pomoc w sprawie kolegi Waldi_06.

Czy ktos od niego cos kiedys kupil?

Mam z problem z Waldi_06 gdyz zaproponował mi płytki i zamawiam

tez następne ale nie wiem o co chodzi, gdyz nie chce sie ze mna skontaktowac.

Napisal mi raz wiadomosc ze ma dla mnie plytki.

Po czym przez kilkanascie dni wysyłam mu moje maile tel itd

zeby sfinalizowc zmówienie. Brak odzewu a jest codziennie na formu.

Potem raz chyba 3 dni temu napsial mi ze mam do niego wyslac maila tylko on tego

mail nie chce mi dac?????????????????

Nic nie rozumiem i bede musial sam zaprojektowac pcb i zamowic wykonanie.

Trudno bede miał ich dużo chyba ze Waldi_06 sie odezwie.

Proszę o pomoc w sprawie kolegi Waldi_06.

Czy ktos od niego cos kiedys kupil?

Mam z problem z Waldi_06 gdyz zaproponował mi płytki i zamawiam

tez następne ale nie wiem o co chodzi, gdyz nie chce sie ze mna skontaktowac.

Napisal mi raz wiadomosc ze ma dla mnie plytki.

Po czym przez kilkanascie dni wysyłam mu moje maile tel itd

zeby sfinalizowc zmówienie. Brak odzewu a jest codziennie na formu.

Potem raz chyba 3 dni temu napsial mi ze mam do niego wyslac maila tylko on tego

mail nie chce mi dac?????????????????

Nic nie rozumiem i bede musial sam zaprojektowac pcb i zamowic wykonanie.

Trudno bede miał ich dużo chyba ze Waldi_06 sie odezwie.

jak odbierzesz odemnie emaila, to daj znać we wszystkich watkach, ze już jestem !

Dopisuję się na dużą płytkę.

Lista po wpisie.

Mała płytka

2. Irek 10 - 2 szt.

3. Nick30 - 1 szt.

4. kjeld - 1 szt.

5. upper- 1szt

Duża z DACiem. AD1865

2. Nick30 - 1 szt.

3. upper1- 1szt

4. NETROL - 1 szt.

NETROL nie rób zamieszania w listach. Patrz co kopiujesz.

Poprawiona lista:

Mała płytka

2. Irek 10 - 2 szt.

3. Nick30 - 1 szt.

4. kjeld - 1 szt.

5. upper- 1szt

Duża z DACiem. AD1865

2. Nick30 - 0 szt.

3. upper1- 1szt

4. NETROL - 1 szt.

• 5 miesięcy później...

Witam.

Masz moze jekies df1706 na zbyciu. Czy mozna je zamiennie stosowac z df1704 bo mam jeden taki?

Hej,

na ebaju są DF1706 po 28$ z przesyłką, w elfie DF1704 (netto) 77,50 za 1+, 61,80 za 5+

AD też ebaj.

DF1706 w Mouserze są po 18,21 €, przesyłka free powyżej 150 €,

tak więc jak by się zebrało 10 osób, to można zbiorowe zorganizować, tylko musi być te 10 osób :(

A widać chętnych brak.

pozdrawiam,

Waldek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.