Skocz do zawartości
IGNORED

bezpieczniki - wąskie gardło systemu

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

A: Basically for purest reasons, there is no such thing as a protection circuit that doesn't influence the sound. We've tried numerous types, and we have come to the conclusion, that none of them work. Our customers are people with, hopefully, a modicum of knowledge and common sense. And we say in our instruction book: `If you want to switch speaker cables, please always switch the amplifier off first.' If they will do that, fine. If, take me as an example, I never do it, because I know how to do it - as long as you do not touch the positive to negative, you've got no problem at all. There is nothing else that can harm the amplifier. If you used a fuse, you can either put a fuse in the power supply rail, or a fuse in the speaker lines. The problem with a fuse is, you can always hear it. Get yourself a fuse, put it down in the circuit, pass current through it, and as you start increasing the current, you can actually watch the fuse wire flex, it flexes as it heats up. As it heats up, it increases the resistance and when the heat gets to a point, the fuse breaks. You can actually hear it in any amplifier that has a fuse in it, whether it will be in the power supply or in the output stage, or even in the mains input. The least you can hear it is on the mains, but you can still hear it. A fuse has a compression effect. You'll lose dynamics within the music. So we have come to the conclusion, even though some people say it is dangerous, we will not put a fuse in the amplifier. The reason we feel happy about it, is because it is totally sealed case. We write on the back: `Do not remove the covers, no user serviceable parts inside'. There are only two connections to the mains, and they are very well connected. If for any reason they should break off, wherever they should land is also electrically insulated, so no power can get into the case, the case is quite safe.

RICHARD DUNN

Gość masza1968

(Konto usunięte)

muls, 20 Mar 2010, 16:14

>no i falka zeby był...jasny.Ale jaja!!!!

mułs - sam się zapuszkuj i podłącz do suba od kina domowego

zobaczysz jak będzie ryczało :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

muls, 20 Mar 2010, 16:48

>o mamy nasza wasza.Tak wiec tescik masza nasza kochana???

muls - ja nic innego nie robie tylko testuję.

ostatnio nową sofe. gra zajebiście. jest bardziej otwarta od starej.

ostatni mój best buy to serwetka z koniakowa na accu. bas sie uspokoił i mniej mulsi teraz.

zabawne.Pisze to samo co wy.Rodger napisałby to samo.Bezpiecznik w momencie pradu szcytowego rozgrzewa sie i wydziela sie na nim max moc i max spadek napiecia.Zwykle koło 0.5 V.zaleznie od konstrukcji.zwykle głupoty .tyle ze napisane przez anglika.ten bezpiecznik moze byc, ale nie musi.Zwykle nie zdazy zabezpieczac tranzystorów, bo one sa szybsze.Najlepszym bezpiecznikiem jest tranzystor.Niestety.A anglik z faktu niepotrzebnosci bezpiecznika zrobił pomnik sobie i wzmacniaczowi.Oszczednośc i klopot montazowy ubrał w ceche.nawet mi sie to podoba, jak z was robia ..idiotów,.

bezpieczniki tez podlegaja normalizacji i przepisom.Musza spelniac pewne warunki szybkosci reakcji i przetezenia.Zwykle bezpieczniki nie zabezpieczaja konstrukcji tranzystorowych prawie wcale.Tzn zabezpieczaja po fakcie.... przed ewentualnym pozarem.Ale jak sie odpowiednio to pozeni z brzmieniem i puszka na kablu...doprawdy mi was zal.f

muls, 20 Mar 2010, 17:54

Mnie na przykład nie interesuje co sie dzieje z bezpieczniekiem ani jak sie on zachowuje, ani wogóle ze cos takiego w środku siedzi. Zapytałem czy zgadzasz sie z jego opisem wpływania tego zjawiska na brzmienie...

Bo Twój entuzjazm wskazywal, że tak.

nie ma zadnego wplywu na brzmienie.chyba napisałem jasno ze robi z was idiotów.jak sie przepali to ma wplyw na brzmienie bo nie gra.Dla jasnosci w razie watpliwosci.

jedynym efektem jest przy poborze pradu blisko znamionowemu a wiec blisko połowy max mocy wzmacniacza wahania nap zasilania rzedu dziesiatych czesci volta.gratuluje jesli przy mocy 50W to usłyszysz.Ale taki Anglik na pewno bo oni uszy maja jak króliki.

muls

>Najlepszym bezpiecznikiem jest tranzystor.

muls, 20 Mar 2010, 18:20

>jedynym efektem jest przy poborze pradu blisko znamionowemu a wiec blisko połowy max mocy

>wzmacniacza wahania nap zasilania rzedu dziesiatych czesci volta.

To na czym polega najlepszość tranzystora, skoro nic nie wpływa na brzmienie...?

jakiekolwiek pokrycie metalem szlachetnym jest durnowate, bo wystarczy zamienic na cienki miedziannnny.tez sie przepali.Wolframik bedzie pieknie swiecił jako podswietlenie skali.

najleszoscia tranzystora jako zabezpieczenia jest to ze pada wtedy kiedy powinien bezpiecznik.Dlatego mozemy sobie darowac bepiecznik bo spełnia role figuranta.antypozarowego.Serwis woli wymienic komplet tranzystorów a nie jeden bezpiecznik.

Jeżeli można coś powiedzieć to jestem po próbach odsłuchowych bezpieczników AHP (złote) i muszę przyznać, że poprawa jest słyszalna a zwłaszcza w górnych rejestrach. Na pewno sprawdzę sobie kiedyś furutechy bo ponoć wszystkie inne wymiękają przy nich.

szwed75

20 Mar 2010, 13:37

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 707 / 483 / 0

Jeszcze trochę i będą specjalne lakiery na obudowę poprawiające dźwięk.

A tak dla w/w kolegi to niech poczyta trochę o lakierze C37 - gdzie się go stosowało, stosuje i po co?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.