Skocz do zawartości
IGNORED

Niby fizyk a złotouchy - czy to realne?

mamel

Rekomendowane odpowiedzi

Bede pierwszy.

Mam kumpla pracuje jako elektronik w TV Gdansk naprawia tam wszystko konsole,kamery co sie da.Fachowiec pelna geba.Fan dobrego brzmienia.Widzialem niezle cacka od niego,kable nie graja,jesli to na poziomie percepcji 2% calego systemu.

Do wzmaka za 5kolek nie ma co kupowac,jak ktos ma sprzet za 100kolek to go stac na siecowke za za 3kola,wizualnie bedzie cacy i oko cieszy.

pozdrawiam

bitkon

Dobra rada-zmien kumpla na slyszacego,albo z nim do laryngologa.

A tak serio,to piszesz dla mnie bez ladu i skladu,bo.....Widzialem niezle cacka od niego,kable nie

graja,jesli to na poziomie 2% calego systemu......im dalej tym trudniej po prostu zrozumiec,wybacz

ale nie jestem chinskim uczonym.

Poza tym powiem tak-nie wiesz chlopie co piszesz,bo racja to taka ze faktycznie kable nie graja,

tylko dzwieki przerozne wydobywaja sie z kolumn glosnikowych-musi byc prad,wzmak,zrodlo,konekt,

glosnikowe,kolumny-widzisz troche sie znam-bo to taki najprostszy synu system jest-o jeszcze plyta!!

Te percepcje procentowe,to zostaw w zakladzie monopolowym,chcialbym niezmiernie wiedziec -te zdanie

zacytowane-to TY czy kumpel co ma sprzecicho za 100kola??

Powiem CI tak-na audio sie ciut znam-a TY prosze napisz o sobie po polsku,bo jezyki zagraniczne sa

mi obce-choc dwa ciagle uzywam.....w chinskich adidasach.Teraz na temat audio-ten zestaw kumpla za

tzw. 100 kolo podlacz sieciowkami za 200 zl sztuka-posluchajcie pare godzin,potem wypozycz kumplowi

sieciowki za 2000 sztuka-tez posluchajcie pare godzin i opisz roznice-jesli bedzie.

Jesli nie bedzie to idzcie do tego laryngologa razem.Serdecznie pozdrawiam Ciebie i Twego kumpla.baj.

Witam

Mgr inzynier elektroniki (wykształcenie "podkładowe - technikum elektroniczne) pozdrawia szanowne gremium.

Slyszę:

- ze wzmacniacz gra inaczej postawiony na innym podłożu

- kable, w tym sieciowe

- obrócenie wtyczki w gniazdku

... i podoba mi sie to ;)

Niezaleznie od opinii "złotogębnych i złotopiśmiennych"

Panowie! spektrum opinii najszersze z możliwych -

- nie tylko kable - wszystko co w torze - vis a vis

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

bitkon

"kable nie graja,jesli to na poziomie percepcji 2% calego systemu."

poziom "grania" kabli, głównie głośnikowy i interkonektow nie można określić procentowo, jest on zależny od jakości sprzętu i jakości zastosowanych kabli, przy tanim sprzęcie i tanich kablach jest niewielki, większość użytkowników tego typu sprzętu nie usłyszy różnicy po wymianie okablowania na inne niedrogie kable.

Sporo więcej dzieje się na drogim sprzęcie reference, z drogimi kablami, tutaj producenci "manipulując" przede wszystkim efektem naskórkowości, indukcyjnością i pojemnością kabli są w stanie zaoferować kable słyszalnie zmieniające akustykę, a przynajmniej na tego typu sprzęcie zdecydowanie łatwiej te różnice usłyszeć niż na tanim, nawet dla średnio wyrafinowanych słuchaczy.

modrzew47

"Rambuś

Ty ten wpis popełniłeś na poważnie?"

dziwie mnie fakt że żaden z was "doświadczonych audiofilów" nie stara się pisać o efektach i przyczynach, doświadczenie => zgoda pewnie macie, ale ludziom mającym inne zdanie nie tłumaczy się swojej racji robiąc szopkę tylko warto wnosić trochę merytoryczni i strony technicznej.

tyle że w niektórych kwestiach strona techniczna ni jak idzie w parze z to można tu na forum czasem przeczytać

czasem warto porobić sobie jaja, ale coś ostatnio tylko o jajach można tu poczytać

RAMBO-alpinista-wiesz piszesz juz lepiej-czyzbys sie nawrocil??[tzn.wplyw kabli na dzwiek jest jednak!!].Takze powiem CI,teraz dokladniej-najlepsze kable robia w USA,sa tam duuuuuze salony,to

tez potrzebne sa dluuuuugie kable.Mam takiego mita 24 stopy z puszkami.Im dluzsze kable tym coraz

wieksza utrata walorow brzmieniowych,i po to sa puszki[filtry].Poprzez uzycie filtrow kable maja wzorcowe chrakterystyki fazowe.Puszki[filtry dolnoprzepustowe]maja w srodku rezystor,kondensator i

cewke i sa strojone,tzn.drozsze z wieksza dokladnoscia,bo mozliwe jest to dzieki lepszym czesciom

filtra,oraz drozszym przyrzadom pomiarowym do strojenia.Puszki sa wykonane tak-te tansze plastiki z

wtryskarki[gradowane],nastepnie plastikowe odlewy,w drozszych metalowe.Dzieki strojeniu kabla jego

dlugosc nie wplywa na utrate sonicznosci.Podobnie jest w transparencie w najtanszym puszki plastik

odlew,dalej frezowany akryl,a opus ma wlokno weglowe.Puszki w wyzszych modelach sa coraz wieksze,bo

cewka duza i kondensator.Do najwyzszych modeli urzadzenia do strojenia kosztuja ok mln usd.Wystawy

sprzetu audio-kto byl to wie-prezentacje zazwyczaj przeprowadzane sa po polaczeniu systemow albo

mitem,albo transparentem.RAMBO-chcesz wiecej i dokladniej-wal na pw. ufff....

stary audiofil

"czyzbys sie nawrocil??[tzn.wplyw kabli na dzwiek jest jednak!!]."

A kiedy ja napisałem że w przypadku interkonektów i głośnikowych nie ma ??

Poprzednia rozmowa, a raczej szopka była na temat siecówiek, ale obecnie nie mam za grosz ochoty tego ponownie rozgrzebywać bo pewnie skończyłoby się podobnie jak niedawno.

"najlepsze kable robia w USA,sa tam duuuuuze salony,to tez potrzebne sa dluuuuugie kable."

"Im dluzsze kable tym coraz wieksza utrata walorow brzmieniowych,i po to sa puszki[filtry].Poprzez uzycie filtrow kable maja wzorcowe chrakterystyki fazowe"

ooooo w końcu coś ciekawego i technicznie w pełni do poparcia, no i tu rzeczywiście daje to odczuwalne efekty, bo te długości "wyłapują" masę zakłóceń. W przypadku stosowanych w domach sieciówek, bez ingerencji w to co mamy w ścianie, oraz bez stosowana filtrów sama sieciówka technicznie .... ze stałymi 50Hz ??? bez stosowania solidnej filtracji ??? a słyszy się tu niesamowite opowieści, ale tak jak pisałem nie mam ochoty rozgrzebywać tego tematu.

Muls zebys wiedzial i widzial to co mi bylo dane-mysle o audio-to musisz dwie beki opierdzielic.

Jednom z sola,druga z szalejem.Co TY spod mostu zobaczysz,takze nie pier**l glupot.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.