Skocz do zawartości
IGNORED

Audioquest Type 6+ i Creek

okno

Rekomendowane odpowiedzi

okno

Cieszę się, że ty się cieszysz :) A jeżeli chodzi o średnicę to faktycznie Jamo ma nienajgorszą, trochę mało szczegółową ale bardzo przyjemną w odbiorze. Najwięcej na Jamo traci się w wysokich (brak wyrafinowania) oraz w basie (brak dostatecznej kontroli). Gratuluję udanego zakupu.

Pozdr.

Arek

Czekam na twoje wrażenia odnośnie CV4, z niecierpliwością :)

Pozdr.

okno,

marsz z tym opisem do "opinii" !!!! ;-)))

rogus

mam takie same uwagi do Jamo, zwłaszcza po oonfrontacji z AQ. Przy czym bardziej przeszkadza mi przybrudzenie góry, niż spowolnienie basu

a opis CV4 na pewno zamieszczę po weekendzie. Pierwsze wrażenia po wczorajszych odsłuchach wieczorem mam bardzo pozytywne. Góra nie jest tak ekspansywna jak w 6+, przez co gorzej nagrane płyty nie szeleszcza i brzmią przyjemniej. Bas na pewno głebszy niż w 6+, przy tym bardzo szybki, zróżnicowany. Tylko ta cena .....

Arek

Dzisiaj wypożyczyłem do odsłuchu CV6. Pierwsze wrażenia - gra cieplej od CV4, przestrzeń podobna do Type 6+, tzn. bardziej odsunięta w tył. Po odsłuchowym weekendzie opiszę swoje wrażenia dokładniej :) (w planach mam jeszcze wypożyczenie Bedrocka oraz Flatline Gold od Guttena)

Pozdr.

CV-4 wg mnie brzmieniem bardziej przypomina ... Type4, niż 6+

Przede wszystkim góra jest bardziej stonowana, spokojniejsza, to samo wyższy srodek. Przestrzeń, ilość detali bardzo dobre. Tam gdzie system z 6+ na gorszych i/lub ostrzej nagranych plytach zaczynał zgrzytac i szeleścić, z CV-4 dużo spokojniej to wyszło - rogus dokładnie tak samo to odebrałem.

Moja Żona podsumowała krótko - "Z tamtym kablem tydzień temu (6+) dzwięk był taki żywy i kolorowy, a teraz jest spokojny".

Generalnie jesli chodzi o góre i środek pasma, to CV-4 ma lekką, bardzo lekką, ale słyszalną tendencję do ocieplania barw. Bas - bardzo głeboki, sprężysty, szybki. Potęga brzmienia, masa dużo lepsze niż z 6+.

Sam, nie wiem już co o tym myślec. Mój system zaprezentował z tymi kablami 2 rózne brzmeinia. Mimo wszystko bliższy jestem temu, co proponuje CV-4. Z całej trójki estowanych przez mnie kabli AQ - system z CV-4 zagrał najciekawiej

Tylko ta cena .....

PS

jak oddam dziś CV-4 z powrotem, może wreszcie uda sie zarezerwować BM400 Reala.... bardzo chcę posłuchać tego kabla....

i ciekawostka - wczoraj, zupełnie z ciekawości i niemal dla przekory, po wypięciu CV-4 zamiast poczciwych Jamo, wpiąłem kable .... Alphard 4mm2. Jak zagrało - bardzo żywa, ale nie nachalna góra pasma, niezły srodek, ale pozbawiony pełni barw, trochę suchy i bezosobowy, i dość szczupły, ale w miarę szybki bas. Przestrzeń zaskakująco dobra, w sensie wypełnienia dzwiekiem dużego obszaru za kolumnami, przed linią bazy i oderwania dzwieku od glosników zarówno do srodka, jak i na boki. Sama precyzja lokalizacji daleka od wszystkich kabli AQ, ale mimo braku uporządkowania jest wrażenie bardzo przestrzennego, swobodnego dzwięku. Zostawię ten kabelek na parę dni, dopóki nie wypożycze czegoś na kolejny weekendowy odsłuch...

Arek

Moje wnioski na temat CV6 (169 zł/m sic!!!). Zupełnie inna prezentacja niż Type 6+ i CV4. Gra masywniej, u mnie wręcz ociężale. Barwy bardzo ciepłe. Sybilantów zupełnie nie zauważyłem (co też nie jest dobre, gdyż czasami naprawdę występują w takiej formie), CV6 bardzo zagęszcza przekaz. Muzyka nie ma tej lekkości co CV4 (który potrafi również zabrzmieć potężnie). CV6 - moim zdaniem, w moim systemie, jest mniej neutralny, bardziej narzuca swój chrakter muzyce. Miałem wrażenie, że mój wzmacniacz nie jest w stanie napędzić tego kabla (bardzo podobne werażenie jak z Ultralinkiem Ambiance). Przestrzeń bardzo dobra, inna niż CV4, zaczyna się dalej za kolumnami i dalej sięga. Mi to akurat nie za bardzo pasuje. Wolę bliższą prezentację, taką jaką ma CV4. Bas - hmm... niby jest go więcej niż w CV4 ale u mnie był gorzej kontrolowany. Znowu jakby wzmacniacz nie wyrabiał. Moim zdaniem CV4 jest w stanie więcej wydusić z mojego wzmacniacza. Jest dla niego mniejszym obciązeniem. Jednym słowiem wybrałem CV4. Byłem dzisiaj w TopHifi i zakupiłem CV4 z pięknymi wtykami BFA Audioquesta. Teraz po wpięciu go w system nie żałuję. Dla mnie to świetny przewód, bardzo dobrze sprawdza się w moim budżetowym systemie. Dźwięk jest o wiele bliższy prawdzie :)

Pozdr.

rogus,

tak jak napisałem, z całęj trójki AQ jaką testowałem, CV-4 podobał mi się najbardziej. Tylko kosztuje już 99zl/m... a ponieważ wczoraj udało mi się wreszcie "trafić" testową parkę BM400 RealCable, jeszcze nie decyduje sie na zakup. Niczego nie przesądzam, jestem bardzo ciekaw tego RealCable'a ...

dzięki za opis CV-6. Przy tej cenie nawet nie biorę na odsłuch ... ;-)

okno,

Type4+ miałęm dość dawno, ale jeśli miałbym wskazać różnice do CV-4, to ten drugi ma na pewno lepszy bas (zróznicowanie, głębia, masa, kontrola), bardziej nasycony środek. Genaralnie dzwiek lekko, minimalnie ocieplony, ale przy tym szybki, szczegółowy, bardzo dobra przestrzeń. Ale w relacji do ceny 99zl daje maks 4 kółeczka w naszych opiniach. Gdyby kosztoweał tyle co Type6+, już "wisiałby" w moim systemie ....

• 4 tygodnie później...

Odswiezam watek, gdyz chce napisac o mojej ponownej przygodzie z kablami.

Wczoraj znalazlem sie przypadkowo w sklepie chcac wziac DNM Reson do odsluchu, raczej z czystej ciekawosci. Type 4+, ktorego klupilem kilka tygodni temu po dluzszym uzytkowaniu okazal sie jednak zbyt jasny i chlodny jak dla mnie. Wyszlo to jednak po ok. 3 tygodniach uzytkowania, wiec nawet jakbym zastrzegl mozliwosc zwrotu, i tak bym go wzial gdzy na poczatku mnie po prostu powalil. A wiec w sklepie Pan powiedzial ze Resona nie ma obecnie, ale jest para 2m kabli Tara Labs Prism Bi-Wire do sprzedania za 50%ceny. Wiec wzialem i po wlaczeniu go systemu doznalem szoku. Wszystkie aspekty ulegly poprawie, a co najwazniejsze, doszlo jeszcze wiecej basu /obawialem sie, ze bas straci na konturowosci i ulegnie spowolnieniu, ale im dluzej slucham tym bardzaiej zauwazam, ze jest dokladnie odwrotnie/, a gora sie wygladzila i dopiero teraz jest naprawde czyta jak łza. Najbardziej jednak polepszeniu ulegla przestrzen. Nie jest to tylko moja opinia - zrobilem slepe testy znajomym z mieszkania. Teraz wiem co to jest uslyszec pomieszczenie gdzie grana jest muzyka, a flet na Shakti brzmi po prostu bosko. Reasumujac: Type 4+ to naprawde dobry kabel, za 40pln/metr wrecz super, ale porownanie Tara Labs do Type4+ to jak Type4+ do Jamo Flat. Type4+ juz jest w ogloszeniach, a Tara wpieta i tam zostanie. Mysle, ze na tym stane. Mam to co chcialem - moge sluchac cicho muzyki, slysze i czuje bas, nie ma zmulenia i dzwiek nie meczy. Troche sie oslodzil, albo po prostu tak to odbieram po Type4+, ktory u mnie okazal sie jednak zbyt chlodny i meczacy.

Aha, okazuje sie, ze nowy Tara 2x2m kosztuje ok $190 /przynajmniej takie ceny ja znalazlem/, wiec kupilem go naprawde okazyjnie. Pan w sklepie sie chyba cos pomylil.

Dzieki za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

Okno,

nie wiem w jakim sklepie rozmawialeś o wypożyczaniu kabli, ale ja zgłośiłem się do Combitu z zapytaniem, czy ściagneli by Tarę Lab Prism Nexa, której chciałbym posłuchać (z zamiarem kupna jeśli mi podejdzie) i nie było problemu. Kabelek ściągnięto w ciągu tygodnia. Wcześńiej wypożyczyłęm tam DNM Reson, (przed nim XLO 14 z Visatexu). Z tej trójki Tara zagrała ewidentnie najlepiej (ale cena 85zł/m). Poprawiły się praktycznie wszytklie aspekty (najwyrażniej: przestrzeń, nasycenie dźwięku, kontrola basu, czystość).

Z tym, że ponoć Tara nie jest polecana do jasnej elektroniki.

PMD,

nie wiem w jakim sklepie rozmawialeś o wypożyczaniu kabli, ale ja zgłośiłem się do Combitu z zapytaniem, czy ściagneli by Tarę Lab Prism Nexa, której chciałbym posłuchać (z zamiarem kupna jeśli mi podejdzie) i nie było problemu.

> nie sprecyzowalem. Kabel Prism Bi-wire mam caly czas na odsluchu, ale wiem juz, ze go wezme. Takze u mnie tez nie bylo problemu. Nexe maja nowa po 85pln /w innych sklepach po 75pln/, dla mnie za duzo, poza tym zalezalo mi na bi-wire.

Kabelek ściągnięto w ciągu tygodnia. Wcześńiej wypożyczyłęm tam DNM Reson, (przed nim XLO 14 z Visatexu). Z tej trójki Tara zagrała ewidentnie najlepiej (ale cena 85zł/m). Poprawiły się praktycznie wszytklie aspekty (najwyrażniej: przestrzeń, nasycenie dźwięku, kontrola basu, czystość).

Z tym, że ponoć Tara nie jest polecana do jasnej elektroniki.

> mozliwe. Type4+ okreslilbym jako zmierzajacy ku neutralnosci. Tara zlagodzila wysokie tony, ale jest wiecej niuansow, scena lepsza no i bas zyskal bardzo duzo.

Pozdrawiam

Tak sobie czytam te liczne wątki o kablach i zastanawiam: ile to się trzeba namęczyć żeby coś w systemie poprawić, ile testów narobić, ile kasiorki stracić....

A ja na te wszystkie bolaczki audiofila znalazłem 1 receptę:

ściereczka do czyszczenia styków XLO za 3 zł....naprawdę nie żartuję. Po jej zastosowaniu poprawie uległo wszystko, tak jakbym w systemie zmienił co najmniej kable.

Gorąco polecam ! Spróbujcie najpierw tego taniego specyfiku, potem zawsze można zacząc eksperymentować z kablami.

a gdzie taka sciereczke mozna dostac we wroclawiu? z ciekawosci sprawdze Ale to co Tara wycisnely z mojego sprzetu to nie wiem czy da sie wiecej /przynajmniej w moim zasiegu finansowym/. Slucham i slucham caly czas i po przesiadce z Type 4+ odkrywam plyty na nowo.

Pozdrawiam

Dokładnie tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dziale downloads - znajdziesz XLO Product Guide - tam jest jeszcze więcej o tych ściereczkach, jak bym nie przetestował to bym nie uwierzył, ale to prawda co tam o nich piszą.

Ukryta Zawartość

Odswiezam watek, gdyz nie moge sie nadziwic.

Kieruje to szczegolnie do rogusa, Andrei29 oraz Arka, ktorzy mi doradzali. Juz 3 dni slucham na nowym kablu i odkrywam plyty na nowo. Wlasnie skonczylem sluchac Satlaha "Live at Tonic". I zauwazylem, ze przestalem sluchac sprzetu. Nie zwracam uwagi na to jaki jest bas, jakie soprany, przestrzen. Po prostu slucham muzy. Koncert Satlaha /widzialem ich na zywo, wiec mam deja vu :-)/ brzmi po prostu jak na zywo. Wydzwieki, stukniecia palek. Koniec szukania, koniec analizowania i wsluchiwania sie w detale. One po prostu sa i juz. Nie zastanawiam sie nad tym. A wszystko to dzieki Tara Labs Prism Bi-wire. Type4+ to po prostu inna bajka, nie ma nawet co porownywac. Niestety. To dobry kabel. Ale Tara sie u mnie sprawdzila na maxa i zdeklasowala Audioquesta. Jak macie mozliwosc to polecam sprawdzic, tak z ciekawosci chociaz. Teraz inwestuje w plyty. Zaczne od najnowszego Filmworks Zorna :-)

Pozdrawiam

okno

kusisz, oj kusisz :) z chęcią bym wypożyczył na odsłuch i porównał do CV-4, ale w wersji single. Czy ktoś wie gdzie można wypożyczyć ten kabel w Warszawie za kaucją. Okno czy możesz podesłać mi jego zdjęcie. Czy to jest Tara Labs Prism i bez dalszych oznaczeń, czy jest jeszcze jakaś liczba np. prism 500 itp. ? Nie wiem czy zmienię swojego Audioquesta, który moim zdaniem dobrze wpasował się w mój system, ale jestem bardzo ciekaw konfrontacji tych dwóch kabli w podobnym przedziale cenowym.

Pozdr.

Witaj rogus

>kusisz, oj kusisz :) z chęcią bym wypożyczył na odsłuch i porównał do CV-4, ale w wersji single.

Z single wiem, ze jest nexa (70-80pln/metr), ale ponoc jest gorsza. Ale moze u Ciebie zadziala. Wiesz jak to z tymi kablami jest.

>Okno czy możesz podesłać mi jego zdjęcie.

Zdjecia z netu, troche kaprawe. Ale jesli chcesz, to moge pstryknac fotke mojego. Ale to to samo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Czy to jest Tara Labs Prism i bez dalszych oznaczeń, czy jest jeszcze jakaś liczba np. prism 500 itp. ?

w powyzszych linkach sa inne kable z serii Prism.

>Nie wiem czy zmienię swojego Audioquesta, który moim zdaniem dobrze wpasował się w mój system, ale >jestem bardzo ciekaw konfrontacji tych dwóch kabli w podobnym przedziale cenowym.

Podobny przedzial cenowy? Hmm. Ponoc kupilem go za pol ceny, tzn 50pln/metr, ale na necie cena 2 odcinkow po 2 metry to ok $190. Wiec wychodzi troche wiecej. Te ceny sa z 2002. Nie wiem jak jest teraz.

Wiesz, jak CV-4 pasuje to fajnie. Nie wiem czy jest sens. Ale naprawde ja jestem w szoku. Nie sadzilem ze bas moze byc tak potezny i tak konturowy. Sluchalem tylko Type 4+ z oferty Audioquesta. Wiem ze CV-4 to inna polka niz Type4. Ale jesli moge to stwierdzic, to filozofia Tary jest zupelnie inna. Tu nie ma mowy o ociepleniu czy szybkosci czy dynamice. Chodze dosc czesto na koncerty, mam tu chociaz mala skale porownawcza. Muzyka na Tarze brzmi jak koncert w Firleju czy imparcie, dobrze zrealizowany, dobra akustyka, wygodne siedzenia, kameralny wystep. Takie mam odczucia po odsluchach m. in. Satlaha i Funky Groove. Inne plyty brzmia w podobnej manierze. Tak jak pisalem, brzmi wszystko tak, ze nie mysli sie o jakichs tam parametrach. Kiedy puscilem Shakti czy Garbarka to pokoj caly wypelnil sie muzyka. Kiedy zmienilem na Audioquesta nie chcialem sluchac takiego dzwieku. Zaraz wylapywalem klujace wysokie, dzwiek chlodny, bezdzuszny, scena plaska. Teraz nie musze sobie wyobrazac, glosniki zniknely i juz. Nawet plyty, ktore niezbyt mi sie podobaja /nie ze wzgledu na realizacje ale na zawartosc/ brzmia tak fajnie, ze chce sie sluchac :-).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rogus,

prism to zdaje się najniższa seria Tary. Jest w niej sporo kabelków od m.in. prism 500 i 800. Wższym modelem jest wspomniana Nexa (którą posiadam, wcześniej testowałem XLO14 i DNM Reson). W warszawi z pożyczeniem nie powinno być problemów, a posłuchać zawsze warto, ja byłem b. mile zaskoczony i już musiały zopstać :). Oczywiscie wszystko zależy ile planujesz wydać. Ja na razie planowałem max. 80zł/m dlatego zatrzymałem sięna Tarze Nexa.

okno,

jak widzę wątek powrócił;-)

a mój wybór padł na .... kliknij w moje "o mnie"

wcześniej odłuchiwałem po kolei AQ: Type 4+, Type6+, CV4. I już prawie byłedm skłonny zapłacić te cholerne 99zl/m (wszystkie AQ zdrożały w AK o jakięs 10% ...), no może nie od razu zapłacić, wczesniej ponegocjować z Panami w salonie jakiś upust, gdy na koniec wziąłęm do domu ... i tak już zostało

w moim systemie zmiany poszly dokładnie tam gdzie chciałem, i tak jak chciałem. Z całęj 4ki kabli, ten zagrał w moim systemie najbardziej tak jak lubie (celowo nie uzywam słowa "najlepiej", bo co to znaczy najlepiej??)

Arek, no to gratuluje :-)

Ja tez odnalazlem swojego Graala. Zobaczymy na jak dlugo. Jeszcze tylko z ciekawosci konekt Tara wypozycze na odsluch :-)

Ale teraz chce sie wziac za sluchanie muzyki. A z wpieta Tara u mnie teraz sluchanie to bajka....w koncu :-)

Pozdrawiam

-> rogus: Tary nie słuchałem (albo nie pamiętam), bo to za wysoki dla mnie był przedział cenowy. kupując staram się poruszać na możliwym przełknięcia poziomie cenowym.

(Na szczęście cena nie zawsze stanowi o jakości, o czym większość z nas doskonale wie ;-))

Znam wiecej fajnych kabli, ale nie kupię ich nigdy, bo mnie nie stać.

Co innego porównania dla nich samych. To tak, chętnie.

Tarę polecał mi kiedyś jakiś starszy(?) - po głosie - pan z Wrocławia (chyba) i mówił, bym nie pozbywał się Tabletek, bo on ma fajne wzmaki dla mnie do posłuchania. Sprawiał wrażenie, że b. wie, co mówi to zapamiętałem ;-) Ich ceny były nie na moją ówczesną kieszeń.

* * *

* * *

* * *

Przestrzegam przed generalizowaniem i wyciąganiem pohopnych wniosków nt. jednego tylko elementu systemu, gdy tkwi on przecież w reszcie, a także konkretnej akustyce pomieszczenia.

Chciałbym, by niektórzy mieli to na uwadze. (Eeech, pobożne życzenie chyba.)

Do tej pory sam przejechałem się 2-3 razy (stąd powyższa uwaga), do czego niniejszym się przyznaję.

1. Nykiel TS12 zabrzmial u pala55 zupełnie inaczej niż w moim systemie (zarzucałem mu oderwaną od reszty, jakby hiendową górę, która zwyczajnie mnie raziła). U pala55 wszystko było ok., co mnie osłupiło wręcz.

2. Tabletki w Gdyni zabrzmiały tak źle, że do tej pory trudno mi uwierzyć jak bardzo. Ale to prawda.

po powrocie do domu, nieufny wpiąłęm je wsystem i... sprawdzaja się znakomicie, z czego się ogrooomni ecieszę :-)))...

...zawsze jednak można lepiej ;-))

* * *

* * *

* * *

Wszyscy wiemy, że do dobrego człek łatwo się przyzwyczaja. Krok wstecz jest wtedy niemożliwy i niepożądany.

Na pewno żaden z nas nie zamieni swego sprzętu, na gorszy. Normalne.

Jak zmieniać to tylko na znacząco (słyszalnie) lepszy. Banał ;-)

Sorry za to ględzenie. Jakoś mnie naszło.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.