Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór słuchawek - trzy propozycje DT 440, SHP 9000, CAL!

publisher

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W związku z planowanym zakupem słuchawek, które mają mi służyć do słuchania muzyki głównie pop/rock, rzadziej instrumentalnej, mam następujące typy. Wszelkie sugestie mile widzane. Poniższa kolejność nieprzypadkowa:

1. Beyerdynamic DT 440 /używane

2. Philips SHP 9000 /używane

3. Creative Aruvana Live /nowe

Nie bluzgajcie o typ 3, w necie można poczytać o nich dużo dobrego, choćby na audiohobby.pl

pozdrawiam

Ze swojej strony polecę właśnie trzecią opcję. Grają bardzo dynamicznie, wszystko na swoim miejscu, bas bardzo przyjemny, a po zmianie kabla również średnica się pięknie prezentuje.

Philipsy to zupełnie inna szkoła grania - dużo chłodu, a z racji otwartej budowy - dużo szersza scena niż w CAL!

Beyerów nie znam, więc nic nie napiszę.

Do rocka dorzuciłbym jeszcze Grado SR60.

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

@fructo, 3 Kwi 2010, 12:39

Słyszałes te Philipsy SHP9000? Ja ich słuchałem i tak się składa, że graja one zupełnie niepodobnie do modeli tej firmy. Brzmienie jest ciepłe, lekko "miodne", z bogatą średnicą - grają bardzo podobnie do wyższych Sennków - trochę jaśniej od HD650 ale ciemniej od HD600. Słuchałem też CAL! i moim zdaniem grają podobnie, tylko że przez fakt, iż obudowa jest zamknięta wydaje sie, że echo odbija się od ścian małego pomieszczenia, w Philipsach rzeczywiście scena obszerniejsza. No i w CAL! ciśnienie basu jest większe. Dodatkowo Philips ma 4-metrowy, gruby, wymienny kabel w oplocie tekstylnym, a CAL! 1,5 metrowe "niteczki" w gumowej otulinie, nadające się tylko do wymiany na inny kabel. Z tej dwójki na pewno wybrałbym Philipsy SHP9000. Beyerów nie znam więc się nie wypowiadam.

<><

Dodam jeszcze, że Philipsy SHP9000 to jedne z najwygodniejszych słuchawek, jakie miałem na uszach.

CAL! niestety mają zbyt małe nauszniki, co czyni je niewygodnymi zwłaszcza dla osób o dużych małżowinach.

Ostateczne wybrałem jednak AKG K530, bo grają twardszym, szybszym dźwiękiem, co mi bardziej odpowiada.

<><

Kup sobie Sennheisery HD438, albo te Philipsy, których nie znam, więc wierzę opinii Bednaara. DT440 to nic ciekawego, a od CAL! nawet rekablowanych wolę HD438. Przeważnie pojawia się pytanie, czemu nie HD448, bo to wyższy model? Mają inne pady i przez to nie grają już tak dobrze jak HD438, a przetwornik prawdopodobnie ten sam. Podobnież w zestawie do HD438 masz dwa wypinane kable różnej długości, a do HD448 przedłużacz i krótki kabel.

@Bednaar, 6 Kwi 2010, 09:24

Słuchałem HP1000, na nich oparłem swój wywód.

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.