Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity A1 - dobór kolumn.

joker82

Rekomendowane odpowiedzi

oj zazdroszcze wzmacniacza marze o nim. nawet mialem artykul w audio o nim. to swietny neutralny w brzmieniu porzadny wzmacniacz. chyba warto by bylo wydac dla niego na kolumny ok 2 do 3 tys. zl.

joker82

>>>>>>o co chodzi z tymi "Taśmami" do kolumn zamiast kabli? to jakaś nowinka technologiczna czy trochę taki produkt żeby "uzupełnić" półkę z kablami?>>>>>>>

-----------

Żadna to nowinka, Nordost, Goertz od zawsze sprzedaje taśmy. I to dość drogo. Prędzej QED wyląduje jako pamiątka na półce z kablami niż taśma. Układając taśmy obok siebie wzmacniacz nie widzi wzrostu pojemności na kilku metrach kabla głośnikowego. Jeżeli żyły +- oddalone są kilka cm od siebie nie ma też wzrostu indukcji. Szczególnie to ważne dla A1 mkI. Tym bardziej że są kupione kolumny 6 ohm dla niego.

Joker. Oglądanie kolorowych pisemek spustoszy ci niepotrzebnie kieszeń.

pozdrawiam

ap

• 4 miesiące później...

Witam, To chyba moj pierwszy post, takze witam wszystkich.

Miałem już jedna A1-ke w jednej ze starszych wersji (numer seryjny wpisywany recznie). Skradziono mi go kiedy przebywalem w Wawie (wlam do samochodu), jechalem na odsluch kolumn, bo chcialem odswiezyc zestaw. Bylem tak zakochany w muzykalnosci tego wzmacniacza, ze oczywiscie kupilem kolejny - znalazlem w Niemczech A1-X w perfekcyjnym stanie, wyglada podobnie, ale ma zdaje sie +50% mocy. W miedzyczasie kupilem tez A3, bo po A1 w brzmieniu starych MF sie zakochalem. A3 nie ma tej "lampowej" otoczki, A1 moze nie schodzi tak nisko z basem, jest generalnie bardziej rozwleczony. A3 przypiete do moich starych kolumn dalo im nowe zycie, ale A1 gra po prostu wciagajaco i bardzo, bardzo przyjemnie i relaksujaco, co nie znaczy, ze nie potrafi pokazac pazurkow.

Kolumny z ktorymi gralem to juz leciwy ELAC EL 121 S (mam je nadal). Generalnie A1 gra dobrze z przejrzystymi, nawet moze sterylnymi, jak najbardziej wydajnymi kolumnami. "Niemieckie" granie moich Elac'ow tutaj tworzy mila symbioze, ktora moze sie podobac, bo zestaw sie uzupelnia. Nominalnie sa to kolumny 4 ohm'owe, ale podobno realnie maja okolo 6 ohm. Gralem tez tamta stara A1-ka na duzych JMLab'ach, bylo niezle.

Wspomniane Klipsch Heresy wydaja mi sie na oko swietnym rozwiazaniem, na ucho nie sprawdzalem, ale kusi.

Poki co probuje opanowac Magnepany 1.7 - MF A3 ledwo wyrabia, zaluje, ze przegapilem MF A300, ktory byl ostatnio w dobrej cenie...

Ciekaw jestem zrodla z jakiego korzystasz, polecam Arcam 9 albo chociaz 8SE - doda dynamiki, a bas zostanie pod kontrola.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.