Skocz do zawartości
IGNORED

DIY Stojek Tonearm

marekst

Rekomendowane odpowiedzi

abstrahując.. pokój odsłuchowy, masz nieźle wypasiony.. też próbuję to osiągnąć..

i kolejny problem.. niby napisałeś z jakiego materiału jest struna.. ale skąd wziąć taki materiał??!!

napisałeś też - "Geometria przeciwwagi decyduje o stabilnosci ramienia ".. czy według Ciebie nie wystarczą zwyczjne przeciwwagi?? czy w tym ramieniu(według Ciebie), potrzebne jest jakieś autorskie rozwiązanie tego zagadnienia??

ale się podjarałem:D

kurde.. znowu muszę coś dopisać.. na antiskating, główny wpływ będzie miał skrętny "naciąg struny".. ale odciążenie tego siłą magnetyczną, jest rewelacyjnym rozwiązaniem.. tylko gdzie znajduje się ten magnes i gdzie znajduje się ten ferromagnetyczny element, na który wspomniany magnes ma wpływ?? zaznacz proszę na zdjęciu, gdzie są te tajemnicze elementy..

Kabel to cztery miedziane przewody z firmy Cardas grubosci 33g. konektory na wkladce sa z Cardas przy phono z Eichmann.

Sa rozne stopnie zbzikowania, to co ja robie nie jest konieczne. Bawelna jest wciagnieta razem z przewodami do paleczki, otwor ma srednice 4,8mm i przewody by byly lozne, bawelna tlumi ich drgania. Proszek w rurce (nie w przeciwwadze) tez ma absorbowac drgania poslane do belki przez drgajaca igle aby te drgania nie wrucily jako zaklocenia do motoru wkladki. Ciezki proszek metalowy o takim skladzie po prostu mialem na skladzie. Vectran jest z eBay za 30zl powinni ci przyslac w normalnym liscie 50 stop.

Przeciwwaga balansuje ramie i dostarcza momentu bezwladnosci gdy belka ramienia jest skrecana (jak igla tanczy na owalnej plycie). Przeciwwaga musi miec srodek ciezkosci ponizej osi belki. Ja mam dwie przeciwwagi bo ta bardziej skaplikowana jest z poprzedniego lzejszego ramienia i byla za lekka. A wogole to jest latwiej ustawiac VTF i poziomosc wkladki przy uzyciu dwuch przeciwwag. Moje lozysko jest stabilniejsze od lozyska ostrzowego ale ramiona unipivot oprocz przeciwwagi maja ciezarek z niskim srodkim ciezkosci zlokalizowany wokul ostrza – moja przeciwwaga spelnia zadanie tego ciezarka i normalnej przeciwwagi.

O pozycji magnesow pisalem powyzej.

Zly antiskate na fabrycznych ramionach to powod dla ktorego zrobilem wlasne ramiona. Poniewaz sila skate zalezy od wielu czynnikow jak czestotliwosc i amplituda nagrania, VTF, rodzaj winylu, rodzaj igly itd specjalisci zignorowali wplyw geometrii ramienia i plyty. Nie znam wszystkich rozwiazan komercyjnych ale z tych ktore znam tylko Carlo Morsiani wie co robi, reszta specjalistow doklada sily odsrodkowej jak sila dosrodkowa sie zmniejsza. Moje magnesy przyciagaja przeciwny koniec ramienia w strone osi taleza, a wiec sila na igle ma zwrot przeciwny i doklada antiskate na poczatku plyty. Jak igla oddala sie od poczatku plyty dystans miedzy magnesami sie zwieksza i sila magnetyczna sie zmniejsza z kwadratem odleglosci. Jak ktos nie slyszy roznicy mozna to wszystko zignorowac ale szkoda zeby sie igla starla po jednej stronie.

Na zdjeciu jest koniec wiertla typu D, ktore zrobilem do wiercenia dlugich dziur w paleczkach drewnianych. Inny rodzaj wiertel skreca w drewnie i wychodzi bokiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wyjezdzam na pare miesiecy, jak macie jeszcze jakies pytania to teraz albo jak wroce.

We wpisach powyzej jest troche bledow, mam nadzieje ze tekst bez ogonkow rozumiecie, przepraszam. Jeden blad musze skorygowac: srodek ciezkosci przeciwwagi musi byc ponizej punktu zawieszenia belki, punkt ten jest kilka milimetrow ponizej osi belki.

Otwory przez ktore przechodzi struna nie moga miec ostrych krawedzi!

Uwazajcie zeby zrobic wezel ktory nie bedzie pelzal po strunie i nie przejdzie przez dziurke. Zanim zalozycie wkladke zprawcie czy struna sie nie zerwie!

• 1 miesiąc później...

Juz jestem w domu.

Aby poprawic tlumienie fal dzwiekowych bladzacych w ramieniu drewno traktuje sie olejem. Rozni producenci maja rozne tajemnice. Ja tajemnic nie mam, uzywam oleju Tung rozcienczonego olejem cytrusowym w stosunku zaleznym od gestosci drewna, w przypadku drewna pernambuco stosunek jest 50/50. Aby zwiekszyc penetracje olejem zrobilem komore cisnieniowa (na zdjeciu ponizej). Gotowa paleczke wkladam do oleju, zakrecam gorna czesc komory i wpuszczam powietrze pod cisnieniem 800kPa. Po paru dniach spuszczam powietrze i zostawiam drewno na kilka dni w oleju. Potem susze przez kilka dni i na koniec pastuje powierzchnie woskiem Carnauba. Detale komory na zyczenie.

Zaczynam pracowac nad nastepnym ladniejszym i latwiejszym do zrobienia modelem ramienia, pokaze jak bedzie gotowe.

Marek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Zrobilem jeszcze jedno ramie, ma te same sprawdzone rozwiazania techniczne jak powyzej pokazany prototyp, sa zmiany materialowe i inna konfiguracja mechanizmu antiskate.

Jezeli chodzi o wyglad i nazwe (Stojek Natrix 13) to jest troche pod poblike, bo pomimo ze nic nie sprzedaje to chce zeby moje konstrukcje wzbudzaly szacunek na jaki zasluguja. Dlatego chociaz planowalem latwiejsze, poszedlem na calosc (oczywiscie w granicach posiadanych w domu narzedzi) i moge powiedziec ze jestem bardzo zadowolony.

Zdjecia i opis techniczny na stronie:

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia,

Marek

Ukryta Zawartość

czekamy na kolejne foty projektu!!!!

W ogóle się na tym nie znam, po prostu mam gramofon Duala który ustawił mi kolega, ale jak patrzę co ty wyprawiasz to chylę czoła do samej ziemi...

jesteś Gość!!!!!!

Bezpośredni link do artykułu:

Ukryta Zawartość

I dla zachęty fotka:

post-4633-100000047 1282983090_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuje za pochwaly.

Absolutnie, to tylko hobby, tyle ze mierze nieprzyzwoicie wysoko. Oczywiscie bez bardzo dobrego wyksztalcenia technicznego bym tego nie zrobil. Ale najwazniejsze jest to, ze te ramiona graja o klase lepiej niz cokolwiek co znam!

Fotki Natrix 13 sa juz wszystkie zamieszczone na stronie audioproject, nastepne fotki Stojek Project, tez na stronie audioproject beda dotyczyly kolumn tubowych, gramofonu, akustyki itp.

Dzięki, w ogóle, że się tym dzielisz. Ja co prawda nie jestem analogowy (póki co), ale chylę czoło przed ludźmi z takimi dokonaniami w DIY, a przed ludźmi którzy się jeszcze tym dzielą tak jak Ty, czoło chylę bardzo nisko. Pozdrawiam.

System gra dobrze, albo nie....

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.