Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory aktywne na L18RNX/P + 27TBFC/G

Bluerooo

Rekomendowane odpowiedzi

>> Bluerooo, 24 Kwi 2010, 19:39

Porównałbym ER18RNX z CA18RNX. Karty katalogowe, pomiary Zaph'a - w obu schodek ma ok. 2dB.

Co bym wybrał - oba rozważane gwizdki są dobre. Wybór należy do przyszłego użytkownika.

Przygotowałem projekt skrzynek. Co o tym myślicie?

Przy takiej rurce i tej objętości strojenie wychodzi 44Hz.

Głównie chciałbym wiedzieć czy wlot portu b-r może być tak blisko dolnej ścianki czy raczej trzeba by coś wykombinować żeby był wyżej (np czy dobrym pomysłem było by przecięcie rurki i ponowne jej sklejenie tak jak na rys.)?

Wiem że tak nisko to nie jest w ogóle dobrze ale jest mało miejsca i gdzie indziej nie chce się zmieścić :/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Aha, pewnie już ktoś o to pytał na forum ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi...

Jaką średnicę poru powinno się przyjmować do symulacji?

(Póki co wziąłem średnią między największą i najmniejszą średnicą.)

Najlepszym pomysłem to by było zastosowanie rury nieco większej średnicy oraz kolanka i sprawienie żeby wlot był w okolicach geometrycznego środka budy (tego małego szarego kółka), ew. trochę niżej.

Szkoda że nikt nie robi takich kolanek. Niby partsexpress sprzedaje 2-calowy "flared port" w postaci wlotu, wylotu i rury łączącej, ale kolanka niet. Może jakieś kanalizacyjne albo od rynien, jednak 90-stopniowe mają zwykle ostrą krawędź na zgięciu (od wewnątrz). Może dwa 45-stopniowe?. Kombinowałem też nad zastosowaniem żeliwnego łuku hydraulicznego, ale ciężki pieruńsko i jeszcze problem ze sztukowaniem - nie wiadomo czy będzie pasował wewnętrzną średnicą.

Żeby dać w środku musiałbym rozsunąć głośniki a to chyba nie jest dobry pomysł...

Dlaczego radzisz jeszcze większą średnicę? Będzie go słychać?

Byłoby kiepsko bo większa mi się nie zmieści na długość :/

To nie tak - wylot (to co widzimy na ściance przedniej) zostałby gdzie jest, chodzi o to żeby wlot - a więc miejsce gdzie objętość budy spotyka się z wewnętrznym końcem portu, był w środku, a więc w węźle wszystkich rezonansów półfalowych.

W tym celu potrzebne jest owo kolanko - żeby zagiąć rurę o 90deg gdzieś w okolicach środka dolnej ścianki - kolanko mogłoby się nawet o nią opierać.

Do symulacji przyjmuje się zwykle raczej w stronę tej mniejszej, powiedzmy w 1/3 długości przy cieńszym końcu. A i tak najczęściej 2Hz w jedną czy drugą stronę nie wnoszą jakichś wielkich zmian.

Dobrze zaopatrzony sklep hydrauliczny i mamy coś takiego....idealne spasowanie elementów-koszt?...śmiesznie niski.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bawię się LspCad'em i mam pytanie. Weźmy sytuacje gdy dla kopułki będzie filtr L4 (L2 + L2).

Czy dla każdego z tych filtrów L2 muszę mieć tą samą częstotliwość i dobroć czy mogą być różne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem że pytanie jest może banalne ale pierwszy raz projektuję takie filtry.

Są jakieś zalecenia odnośnie np. dobierania dobroci, typu w takim a takim wypadku w pierwszym filtrze większą a drugim mniejszą, albo w obu takie same... tak gdybam bo nie wiem :)

To co napisał wyżej Cadam troche mnie zmyliło. Trochę poszukałem i w książce "Loudspeaker Design Cookbook" znalazłem takie zdanie:

"Fourth-order Linkwitz_Riley

(...)Both second-order sections have a Q of 0.707, for a total Q of 0.49(...)"

Czy dobrze rozumiem że na obrazku 3 posty wyżej pomimo że oba filtry 2-go rzędu mają Q=0.71 to wspólnie, jako filtr 4-go rzędu, mają 0.49?

Wychodzi że Cadam'owi chodziło o pojedynczy filtr 2-go rzędu ale chcę się upewnić :)

Dwa filtry II rz. z Q=0,707 (0,71) połączone kaskadowo dają w sumie filtr IV rz. z Q=0,49 (0,5) i to jest filtr Linkwitz-Riley (wartości te się wymnaża). Jeśli są to filtry symetryczne (gp tego samego typu , rzędu i cz. jak lp) to wtedy sumują się płasko (dobroć 0,5 oznacza -6dB w punkcie przecięcia, na cz. granicznej filtru).

Jeśli np filtr dp jest innego rzędu i/lub ma inną dobroć to wtedy np. przez dobór jego cz. granicznej zmienia się sumowanie tak by była płaska ch-ka amplitudowa (a więc dla cz. podziału uzyskać tłumienie -6dB w tym miejscu jeśli drugi filtr to L-R), lub, co ważniejsze i co robi się częściej, by uzyskać liniową ch-kę fazową czyli takie same fazy (przesunięcia) w miejscu podziału, inaczej przesunięcie fazowe (różnica faz) będzie powodować sumowanie się akustyczne przebiegów i zależnie od polaryzacji i wielkości różnicy faz, dół na ch-ce lub górę.

Mam taką sytuację jak na rysunku. Czyli przy częstotliwości podziału gwizdek wyprzedza o 46 stopni woofer. Wychodzi z tego że filtr dla gwizdka powinien być elektrycznie o jeden rząd niższy. Dobrze kombinuję?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radzę - odpuść sobie takie kombinacje z położeniem cewek. Gwizdek ma w pobliżu podziału roll-off highpass zbliżony do 2nd order - kręcący fazę jeszcze do przodu. Za to midwoofer - jest baffle step wymagający kompensacji jak i roll-off lowapss gdzieś przy 5k - ten ma strome zbocze, a wiadomo że filtry o stromym zboczu (4th przykładowo) mocno już kręcą fazę przy SPL prawie płaskim, co gorsza w sposób trudny do przewidzenia.

Aktywność kolumny wcale nie jest cudowną receptą pozwalającą na ucieczkę od problemu pomiarów mikrofonem. A jeżeli jeszcze chcemy np. ochronić gwizdek i jednak zrobić mu filtr pasywny 1st, to i impedancję tweetera wypadałoby zmierzyć.

Trochę danych pomiarowych - w okolicach 1.75 kHz przesunięcie faz akustycznych na pionowej ściance pomiędzy CA18RNX (zbliżony do ER18RNX) a 27TBFC/G wynosi 142deg. Uwzględniając 8deg pochylenia i odległość między środkami głośników równą 15cm dostajemy 2.1cm cofnięcia gwizdka. Fala 1.75kHz ma 19.7cm, więc 2.1cm daje nam akustyczne cofnięcie gwizdka o 38deg, a więc przesunięcie faz robi się 94deg.

A dobranie filtrów to zupełnie inna para kaloszy - wypadałoby zrobić BSC w filtrze midwoofera, do tego jest jeszcze kwestia faz poniżej i powyżej podziału.

Teraz się zorientowałem że i tak źle w gwizdku cewkę zaznaczyłem bo 27TBCD-DXT ma przecież jeszcze waveguide. Powinno być jeszcze z 12mm do tyłu. Między głośnikami mam 16cm.

>misiomor

"(...)w okolicach 1.75 kHz przesunięcie faz akustycznych na pionowej ściance pomiędzy CA18RNX (zbliżony do ER18RNX) a 27TBFC/G wynosi 142deg."

Jakie było ustawienie mikrofonu w tym pomiarze?

Ja tego nie mierzyłem osobiście. A mikrofon był na osi gwizdka.

Przy pomocy tych zestawów pomiarów modelowałem "kontrolnie" kilka uznanych konstrukcji (Zaph, Tony Gee) i wyniki były bardzo zbliżone - zwłaszcza w kwestii zgrania fazowego.

• 1 miesiąc później...

W sąsiednim temacie pojawiły się narzekania że tematy z kolumnami stoją w miejscu więc wrzucam zdjęcia z postępów w mojej konstrukcji :D

Ścianki ze sklejki 15mm. Teraz czas na kolejne warstwy :)

Z racji że już nie bardzo mogę coś zmienić w koncepcji obudowy prosiłbym o wstrzymanie się od komentarzy :D Chyba że ktoś musi ;D

Ukryta Zawartość

post-27356-100000065 1277888191_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze 2:

Ukryta Zawartość

post-27356-100000063 1277888222_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Nowe zdjęcia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.