Skocz do zawartości
IGNORED

Roznice brzmieniowe 2 rodzajow kolumn

Bartosz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dosc dziwne pytanie (ale ja tak zawsze ;)... Na forum nie raz mozna spotkac problem typu: "podlgowce do 2 kz" albo "monitorki do 3 kz"... A ja jestem ciekaw roznic brzmieniowych kolumn regalowych i podlogowych przyjmujac granice np. 3kz. Chodzi mi tu glownie o rozpatrywanie 2 modeli o podobnej cenie ale (jak pisalem wyzej) raczej o nieco "innych" wymiarach. Jakie plusy i minusy beda mialy poszczegolne rodzaje kolumienek ???

https://www.audiostereo.pl/topic/6310-roznice-brzmieniowe-2-rodzajow-kolumn/

Za cenę podłogowych z niższej serii kupisz monitory z wyższej z lepszymi głośnikami, zwrotnicami, solidniejszą obudową. Np. JMLab Cobalt 806 i Chorus 816. Będą miały mniej rozciągnięty bas i zwykle mniejszą efektywność i moc , ale pod pozostałymi względami będą lepsze. Najlepiej posłuchaj, to sam stwierdzisz, co Ci bardziej odpowiada.

Kupowac (jescze) nie chce... Ot tak zadalem nurtujace mnie pytanie :) Co do testow to niestety moja okolica nie moze zaproponowac mi takiego zakresu cen (do 3kz) :( No ale od czego ma Was ;)

Czyli... Ludzie kupuja podlogowce tylko i wylacznie ze wzgledu na BAS ???

Pyt kolejne.... Co znajduje sie w obudowie podlogowcow ??? Jakis sprzet wymagajacy miejsjca ??? Czy gl chodzi tu o stabilnosc ???

To odnośnie podłogówek dwu-głośnikowych, większe - typowo dwa woofery + tweeter nie występują jako monitory :)

Zdarzają się tez podłogówki dwugłośnikowe w których dolna część jest odgrodzona i tak naprawdę jest to podstawkowiec z wbudowaną podstawą

W praktyce w niższych przedziałach cenowych niekiedy zdarza się, że cena niewielkiego modelu podłogowego będącego w istocie monitorem w większej obudowie jest niemal porównywalna z monitorem, ale na porządnym stendzie "sklepowym". Sytuacja się zmienia, jeśli możesz wykonać własnymi siłami albo zlecić komuś wykonanie porządnego, ciężkiego standu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.