Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DIR9001 + PCM1793

kapuchy

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym podzielić się z Wami schematami i projektem PCB przetwornika który jest u mnie na wykończeniu i który bardzo ładnie działa. Zainspirował mnie tani projekt ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , rozbudowałem ten układ o symetryczny układ zasilania FDP i rozdzieliłem obwody analogowe od cyfrowych łącząc je w jednym punkcie, przewidziałem też miejsce dla rezonatora współpracującego z DIR9001. Chciałem mieć możliwość eksperymentowania więc dałem sporo zworek, którymi można wybrać tryb taktowania PCM1793, format danych, obsługę emfazy, można też rozdzielić układy wyprowadzając sygnały z DIR9001do innego DACa lub wykorzystać tylko PCM1793. Na wejściu znajduje się przeniesiony wprost z oryginalnego projektu układ 74HC00 który może obsłużyć dwa źródła sygnału SPDIF. Na płytce nie przewidziałem miejsca dla odbiornika Toslink, ale zamierzam dołożyć jakiś. Całość jest zmontowana na 2 płytkach robionych metodą żelazkową, druga płytka zawiera elementy obwodów zasilania FDP na OPA2132 oraz kawałek zasilacza części cyfrowej.

Uruchomienie nie poszło gładko, okazało się że prawidłowe ustawienie zworek jest ważne, pewne nóżki nie mogą "wisieć w powietrzu", bo wtedy układ nie działa wcale lub jest wrażliwy na zbliżenie ręki itp. Dotyczy to:

PCM1793 - wejście MUTE - połączyć zworką z GND

PCM1793 - wejście /RST - połączyć zworką z +3,3V

PCM1793 - wejścia DEMP0, DEMP1 - połączyć zworkami z GND lub połączyć DEMP1 z wyjściem EMPH układu DIR9001

DIR9001 - wejście /RST - połączyć przez kondensator 10u do GND oraz rezystor 5,1k do +3,3V

W przypadku obsługi emfazy jak opisano powyżej prawidłowo obsługiwany będzie tylko sygnał próbkowany 44,1 kHz.

Nie przewidziałem w projekcie funkcji kalkulacji częstotliwości próbkowania przez układ DIR9001.

Jeżeli chodzi o wejście /RST to można je pozostawić wolne, ale u mnie nie zawsze układ wstawał prawidłowo, dołożenie dodatkowego kondensatora i rezystora załatwiło sprawę (są dolutowane od spodu płytki). Układ będzie działał prawidłowo bez rezonatora Q1 i okolicznych elementów ale wlutowałem go, bo zauważyłem, że poprawia to sytuację kiedy na wejściu cyfrowym nie ma sygnału SPDIF. Bez rezonatora układ DIR9001 przechodzi w takim przypadku w tryb "free-running" co objawia się wyraźnym szumem generowanym przez PCM1793, nie pomaga wtedy nawet uaktywnienie wejścia MUTE. Dzięki temu, że rezonator Q1 jest obecny układ PCM1793 w każdej sytuacji dostaje ładne sygnały zegarowe - albo odtworzone z sygnału SPDIF, albo wytworzone przez obwody rezonatora. Efekt jest taki, że wypięcie wtyczki SPDIF nie powoduje zjawiska zaszumionego wyjścia układu. Układ DIR9001 powinien pracować w trybie AUTO (zworka pomiędzy CKSEL oraz ERROR).

Poniżej kilka zdjęć prawie ukończonego urządzenia, aktualnie poluję na mały transformatorek z trzema uzwojeniami, który będzie zamknięty w obudowie wtyczkowej. Tymczasowo całość chodzi na znacznie za dużym transformatorze wyszarpanym z jakiegoś szrotu. Płytki są zrobione "w warunkach studenckich", całość lutowana zwykłą lutownicą transformatorową, więc najlepiej niech osoby wrażliwe na piękno nie patrzą na zdjęcia :] Obudowa to typowy uniwersalny plastik (Z-50), użyłem tego, bo w takiej samej dawno temu zrobiłem kartę dźwiękową na PCM2906 i teraz obie będą pasowały do siebie, skoro nie pasują do niczego innego ;] Użyte elementy są raczej zwykłe, w części cyfrowej wszystkie rezystory są węglowe, w części analogowej dałem 1-procentowe. W analogowym torze sygnałowym nie ma elektrolitów, występują tylko na liniach zasilania. Wokół OPA2132 widać 4 kondensatory ceramiczne 560p które zamierzam wymienić na coś lepszego, w okolicznych sklepach jakoś nie mieli.. Na jednym ze zdjęć PCB zaznaczyłem czerwonymi kwadracikami pola lutownicze, które należy połączyć, aby utworzyć punkt styku masy cyfrowej i analogowej.

Nie wiem czy jest to godne forum Audiostereo bo jest zrobione po taniości ale może komuś się przyda. Nie jestem w stanie opisać jakości dźwięku na zasadzie "kotary opadły a średnice się poszerzyły" bo raczej od zawsze kierowałem się podejściem technicznym, niestety nie mam czym pomierzyć parametrów całości bo w komputerze mam byle jakie wejście liniowe. Początkowe założenie zostało zrealizowane tj. budowa przetwornika DAC który działa bez mikrokontolera i jest poprawny technicznie.

Link do materiałów - schematy i projekty PCB w widoku lustrzanym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13537-100006598 1271973049_thumb.jpg

post-13537-100006599 1271973049_thumb.jpg

post-13537-100006600 1271973049_thumb.jpg

post-13537-100006601 1271973049_thumb.jpg

post-13537-100006602 1271973049_thumb.jpg

post-13537-100006603 1271973049_thumb.jpg

post-13537-100006604 1271973049_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/63122-dac-dir9001-pcm1793/
  • 3 miesiące później...

witam podoba mi się ten przetwornik i chciałem sobie go zrobić,czy jeśli zrobię wszystko zgodnie z opisem to czy przetwornik zadziała od kopa? bo za dużo tych zworek naćkane,chciał bym aby dac działał na standardowych ustawieniach 44,1 jakie do tego zworki bedą potrzebne aby dac rozpoznawał prawidłowo sygnał cyfrowy np z odtwarzacza cd?

Sądze, że nie warto sobie zawracac głowy akurat tym dacem.

Miałem okazje posłuchać PCM1793 i było nieźle, ale do wszelkich PCM1792,4,6,8 w wyjściami prądowymi nie można go nawet porównywać. To już poprostu zupełnie inna klsa brzmienia. Takie są moje odczucia.

Coś ta kość jakoś nie udała im się.

Jeśli dac w wyjściami napięciowymi, to tylko WM8741/2, w dodatku kostka dosyć tania i łatwo konfigurowana. Ewentualnie jeszcze dość dużo można uzyskać z CS4397/8 lub AK4396.

Niestety większość daców z wyjściami napięciowymi poza wyjątkami mają już mało do zaoferowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.