Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne moduły niskotonowe

mrdark

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam monitory i zamierzam do nich dorzucić aktywne doły. Mam jednak kilka dylematów. Zależy mi żeby moduły nie były typowym subwooferem, a właściwie stworzyły konstrukcję trójdrożną. Jak widzicie takie rozwiązanie? Monitory już mam i w tym problem, że muszę je pozbawić basu. W jaki sposób (oczywiście żeby nie wprowadzić degradacji w postaci typowego kondensatora w szereg)? Moduły będą regulowane jeśli chodzi o głośność i odcięcie, pytanie na jakim poziomie ustalić podział pasma dla monitorów względem modułów. Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania? Wszelkie uwagi mile widziane.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/63266-aktywne-modu%C5%82y-niskotonowe/

No właśnie, dołączam się do pytania, a właściwie interesuje mnie jak rozwiązać problem baffle step przy aktywnym dole? Zakładając że monitor nie ma korekcji baffle step, to jak ją wprowadzić do całego systemu? Czy zrobić korekcję przed podziałem pasma i dalej filtry na dół i resztę? I jeszcze jak zrobić tą korekcję jak mamy głośnik basowy umieszczony z boku obudowy? zakładając że front ma 18cm i tu jest midwoofer działający dajmy na to od 200Hz, a dół obsługuje 25-30cm woofer umieszczony na bocznej ściance to na jaką częstotliwość stroić baffle step? Ktoś działał w tym temacie?

Pozdr, Kamillos

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Do mrdarka:

Zrób filtr aktywny 2-drożny (z przestrajanym podziałem utrudnisz sprawę), który wepniesz przed wzmacniaczami obu sekcji. Oczwiście nie zapomnij uwzgędnić charakterystyk (zwłaszcza fazowych!) głośników. Masz rację z tym, że kondensator wpięty w szereg z monitorem to kiepski pomysł. Jeśli woofer będzie promieniował do przodu, proponowałbym podział 200-300 Hz, jeśli na bok to niżej, 100-150 Hz.

>jak rozwiązać problem baffle step przy aktywnym dole?

Jeśli wyższy podział jest bierny, to najprościej zrobić to tak jak zwykle w konstrukcjach 2-way. Ewentualnie można to załatwić prostym biernym filtrem (układ taki jak bassboost) wpiętym przed wzmacniacz mocy.

>na jaką częstotliwość stroić baffle step?

WTF?? Baffle step zależy od wymiarów i z nich wynika, jak chcesz go "stroić"?

Z tym filtrem aktywnym to przyznam niezła koncepcja. Zdaje się, że w tym przypadku potrzebuję dwie integry? Tak się składa, że sekcję średnio-wysoką mógłby z powodzeniem sterować roksan caspian, którego mam, drugi wzmacniacz to gainclone, z tym że ten jest jakby niższej mocy więc raczej się nie sprawdzi do sekcji niskotonowej. Rozumiem, że konieczna jest w tym przypadku druga integra wyżeszej mocy? A gdzie będzie sterowana suma głośności? Bo nie do końca wiem jak to z tymi filtrami?

Podział najlepiej dobrać tak, by nie trzeba było kompensować baffle step, tylko od razu rozwiązać go odpowiednią efektywnością sekcji niskotonowej uzupełniającej główne głośniki.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>Zdaje się, że w tym przypadku potrzebuję dwie integry?

Ja mam preamp z filtrami i 2 końcówki mocy stereo, lampy na górę i hexfety na bas.

>A gdzie będzie sterowana suma głośności? Bo nie do końca wiem jak to z tymi filtrami?

Ja mam tak:

in -> master volume -> bufor -> fgp -> preamp -> lampiak

-> fdp -> volume basu -> preamp -> wzmak tranzystorowy

No właśnie, dość skomplikowane.. chciałbym sterować sumą z integry caspiana, ale widzę, że nie będzie tak łatwo... Czyli do caspiana podłączyć wzmacniacze basowe pod pre out a monitory pod głośnikowe, ale w ten sposób nie podłączę aktywnej zwrotki.. ech

A ja bym to zrobił w jeszcze inny sposób-poprawcie mnie jeśli się mylę.

Jako pre zastosowałbym ampli do KD z wyjsciem na suba i oczywiście z wyjściem na zewnętrzną koncówke mocy dla kanałów przednich.Teraz tak....kolumny to przypuśćmy taka konstrukcja jaka mam teraz tyle ze dolny moduł jest aktywny...a zasilaja go powiedzmy panele od Irka z DIYaudio.pl. Podpinam teraz stereofoniczna koncówke pod pre out (front-ampli) która zasila górny moduł (monitorek) ,a sygnał sub out rozdzielam na dwa panele w modułach basowych. Częstotliwość odciecia regulujemy na naszym dość rozbudowanym pre ,którym jest ampli do KD (oczywiście tutaj włączamy układ Direct dla skrócenia ścieżki sygnału-dla jak najlepszej jakości dzwieku).

..i jak?

No dobrze, a jak odetniesz pasmo monitorów? I w tym cały problem. Wcale nie musi być ampli KD. Do końcówek Irka z regulacją wystarczy pre out. Właśnie też myślałem o tych końcówkach. Po za tym ciężko to będzie porządnie ustawić i wyregulować, tak mi się zdaje. Oczywiście nie chodzi tu o rozwiązania pośrednie, nie chciałbym stosować kompromisów brzmieniowych.

Napisz najpierw jakie posiadasz monitory a przede wszystkim jakie głośniki i zwrotnice są zastosowane oraz na jaką częstotliwość są strojone, to pozwoli w prostszy sposób ocenić podział częstotliwości między tymi monitorami a aktywnymi modułami basowymi. Bo zastosowanie cięcia modułów na tzw "pałe" może przynieść nie ciekawe skutki. Jeszcze jedno pytanie jakie głośniki zamierzasz zastosować w tych modułach ?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>Napisz najpierw jakie posiadasz monitory a przede wszystkim jakie głośniki i zwrotnice są zastosowane oraz na jaką częstotliwość są strojone, to pozwoli w prostszy sposób ocenić podział częstotliwości między tymi monitorami a aktywnymi modułami basowymi.

A jakie to ma znaczenie?

>Bo zastosowanie cięcia modułów na tzw "pałe" może przynieść nie ciekawe skutki.

Sprawdzałeś?

A wiesz kolega kiedyś do podłogówek zastosował aktywne moduły ograniczył je na 250Hz i po podłączeniu wszystkiego w jednym systemie z basu robiła się nieczytelna pulpa dopiero po dostrojeniu obudów na 40 Hz i ścięciu modułów na 120 Hz bas emitowany z nich okazał się świetnym uzupełnieniem systemu.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

No jak jedziemy w stronę pro i Autor Wątku ma możliwości i środki, to przecież zawsze można wykonać profesjonalne pomiary i zestroić wszystko razem w jeden system, razem z aktywnymi zwrotnicami. Ale myślałem, że ma to być raczej rozwiazanie proste.

Rada: zaopatrzyć się w system pomiarowy działający z sygnałem chirp i opartym o transformatę świergotową, dużo lepszy do pomiarów w zakresie niskotonowym, niż sinus. Można dzięki temu uprościć pomiary.

To może lepiej pobawić się w zwrotnicę pasywną? Chodzi o to, które rozwiązanie brzmieniowo będzie lepsze. W pasywce stracę regulację wzmocnienia basu, ale skoro ma to zabrzmieć, to się skuszę i na to. Może zrobię zwrotkę trójdrożną, do integry dorzucę końcówkę mocy dla większej wydajności. Co Wy na to? Czy aktywne moduły zabrzmią lepiej? Monitory to esa furioso, moduły na aluminiowych seasach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyli coś takiego

sam jakiś czas temu nad tym myślałem, ale to nie łatwy i nie tani temat

Piotr chyba robiłeś już coś podobnego tzn aktywny dół ?

Ukryta Zawartość

No właśnie coś takiego. Z tym, że tu moduł jest na scanach z membraną bierną i zwrota pasywna na wszystko. Do tego wydaje mi się, że głośnik lepiej byłoby zastosować z przodu i z wyższym podziałem ok 250hz. Czy aktywne moduły będę jednak lepsze? Szukam rozwiązań dlatego tak jak pisałem wszelkie uwagi mile widziane.

W tym watku...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (strona 10) abuq1 zastosował aktywne moduły na Scanach 23W...może on podpowie Wam jak sie za to zabrać?

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

mrdark, 3 Maj 2010, 20:32

Dolny podział aktywny jest ZDECYDOWANIE lepszy od pasywnego - nie ma tu wątpliwości. Kontrola "gołego" głośnika, podłączonego prosto do wzmaka, zawsze będzie lepsza od głośnika podłączonego przez wielgachną cewę. Do tego konstrukcja aktywna daje możliwość manipulowania basem, co okazało się nieoceioną zaletą w przypadku moich 3-way. Postawione do prób w 19 m kw. miały bas skręcony o ok. 9 dB, w stosunku do ustawienia w wytłumionym pomieszczeniu 37 m kw. z wysokim sufitem (szkoda, ze dopiero w tak duzym pomieszczeniu słychać rozmach i uderzenie 11-calowego woofera...).

Jeśli ktoś potrzebuje mogę przesłać pomiar źródeł niskich częstotliwości sinusoidą w polu bliskim oraz pełna charakterystykę przetwarzania tych zespołów głośnikowych co może pomóc w określeniu odcięć modułów niskotonowych. Ale jak na razie widzę to prędzej moduły sub-niskotonowe. Przypominam że te głośniki mają tylko 83 dB efektywności więc najlepszym rozwiązaniem były by aktywne zwrotnice ponieważ dźwięk z tych właśnie "modułów" mógłby przytłumiać zestaw Furioso a przecież tego nie chcemy (to jedna z najlepszych konstrukcji ESA w dziedzinie monitorów)!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.