Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Bowers & Wilkins 685 vs CM5

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Szanowni Forumowicze, bardzo proszę o wyjaśnienie, skąd dwukrotna różnica cenowa pomiędzy modelem B&W 685 a CM5 (CM5 oczywiście droższe).

Modele posiadają te same gabaryty, zastosowano te same przetworniki wysoko- i średnio-niskotonowe, te same zwrotnice, te same terminale.

Czy ktoś porównywał te dwa modele? Jest odczuwalna różnica w brzmieniu?

Jeśli tak, to z czego ona wynika i czy jest warta dwukrotnie wyższej ceny?

Będę wdzięczny za rzeczowe wypowiedzi, bo przyznaję, że jestem laikiem, jeśli chodzi o budowę kolumn głośnikowych.

post-23461-100005297 1272986146_thumb.jpg

post-23461-100005298 1272986146_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/63309-kolumny-bowers-wilkins-685-vs-cm5/
Gość brodacz

(Konto usunięte)

Jednym z powodow napewno bedzie to ze seria 600 jest produkowana w Chinach a CM w Anglii.

Seria CM jest tez znacznie lepiej wykonana od 600 (leprze okleiny itp.).

O roznicach w brzmieniu nie bede sie wypowiadal bo nie porownywalem ich bezposrednio lecz wydaje mi sie ze CM bedzie bardziej subtelniejsza.

Przy takim dylemacie bezposredni odsluch obowiazkowy drogie tyle to nie malo dla jednego bedzie to z pewnoscia werte doplacenia a dla innego nie. pozdro brodacz

Gość spy

(Konto usunięte)

Wedlug niemieckiego AUDIO CM5 graja na poziome 805S. A 805S sa dwa razy drozsze od CM5.

Niestety nie ma w zestawieniu 685.

Natomiast Stereoplay ocenil 685 (43 punkty) troche nizej niz 805S (48 punkty). Tu natomiast nie ma CM5. Przy 685 napisali, ze graja dobrze z lampami.

CM5 sa latwiejsze w ustawieniu - np przy scianie.

Gość

(Konto usunięte)

spy, 4 Maj 2010, 21:50

>Wedlug niemieckiego AUDIO CM5 graja na poziome 805S. A 805S sa dwa razy drozsze od CM5.

>Niestety nie ma w zestawieniu 685.

>Natomiast Stereoplay ocenil 685 (43 punkty) troche nizej niz 805S (48 punkty). Tu natomiast nie ma

>CM5. Przy 685 napisali, ze graja dobrze z lampami.

>CM5 sa latwiejsze w ustawieniu - np przy scianie.

Dzięki, popatrzę na te oceny :)

A tak na marginesie, to chyba odwrotnie z tym ustawianiem, bo 685 ma BR z przodu, więc są bardziej neutralne jesli chodzi o dosuwanie do ściany ;-)

Gość spy

(Konto usunięte)

ememka, 4 Maj 2010, 22:11

>A tak na marginesie, to chyba odwrotnie z tym ustawianiem, bo 685 ma BR z przodu, więc są bardziej

>neutralne jesli chodzi o dosuwanie do ściany ;-)

Najwyrazniej konstrukcja na to pozwala.

Audio podaje, ze CM5 moga byc ustawione bezposrednio przy scianie.

Dla 685 Stereoplay proponuje min 50cm od scian.

U mnie CM5 stoja 20 cm od tylnej sciany i graja tak samo jak podczas odsluchow w salonie audio na srodku pomiesczenia.

BR mozna ustawic w trzech trybach - otwarty, czesciowo zamkniety i calkowicie zamkniety. W zestawie sa dwuelementowe gabki. Na poczatku mialem BR zamkniety ale po wygrzaniu laca bez zatyczek.

cm5 ma w zwrotnicy cewkę powietrzną z drutu 1.4mm a 685 z 1mm, cm5 ma zdecydowanie lepszy kondensator a 685 na najprostszy polipropylenowy, obudowa cm5 jest zdecydowanie cięższa bo wykonana z mdf 19mm w 685 około 16-17mm co też wpływa na sztywność i jakość basu na ile nie porównywałem bezpośrednio ale przy tych samych głośnikach uzyskano jakościowo lepsze brzmienie i czy warte 2 krotnej ceny ? ciężko powiedzieć, gdzieś na forum zachodnim dorwałem opis że można w prosty sposób poprawić jakość wysokich tonów 685 wymieniając kond na lepszy, ponoć jest różnica tak koleś pisał,

pewne jest że 685 ma lepszy stosunek jakość brzmienia / cena

Focal + Naim

mikson, 5 Maj 2010, 08:18

>cm5 ma w zwrotnicy cewkę powietrzną z drutu 1.4mm a 685 z 1mm, cm5 ma zdecydowanie lepszy

>kondensator a 685 na najprostszy polipropylenowy, obudowa cm5 jest zdecydowanie cięższa bo wykonana

>z mdf 19mm w 685 około 16-17mm co też wpływa na sztywność i jakość basu na ile nie porównywałem

>bezpośrednio ale przy tych samych głośnikach uzyskano jakościowo lepsze brzmienie i czy warte 2

>krotnej ceny ? ciężko powiedzieć, gdzieś na forum zachodnim dorwałem opis że można w prosty sposób

>poprawić jakość wysokich tonów 685 wymieniając kond na lepszy, ponoć jest różnica tak koleś pisał,

>pewne jest że 685 ma lepszy stosunek jakość brzmienia / cena

Co z tej jakości kondensatorów skoro projekt zwrotnicy CM5 jest taki sobie ? Filtry pierwszego rzędu i prosta ścianka to nieporozumienie. Tyle, że audiofile o tym nie wiedzą i można im różne bajki opowiadać o cudownych właściwościach filtrów pierwszego. Tyle, że te filtry wymagają więcej zaangażowania niż tylko zastosowanie dwóch "audiofilskich" elementów.

Witam. Tak sie sklada, ze jakis czas temu zastanawialem sie ktory z tych glosniczkow kupic i porownywalem obydwa bezposrenio do siebie w tym samym pomieszczeniu i na tym samym sprzecie, zestawie Denona PMA1500. To co dalo sie zdecydowanie uslyszec to lepsze wysokie tony w CM5 no i oczywiscie design i wykonanie lepsze i ciekawsze. Mysle, ze dzwiek CM5 mial tez delikatnie wiecej detali ale z mojego punktu slyszenia za roznice w dzwieku pomiedzy tymi dwoma nie warto placic dwa razy tyle.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Co do różnic w cenie to nie ma co się dziwić, klasyczna polityka cenowa firmy... Podobnie jak w wielu firmach audio i audio-video. Wdrażanie zupełnie nowych projektów głośników jest nieopłacalne - lepiej na bazie jednego projektu (te same wymiary, te same głośniki, niemal identyczna zwrotnica) wprowadzić mogel połowę tańszy, z drobnym (celowym) pogorszeniem konstrukcji. Dzięki temu B&W łapie klientów w różnych pułapach cenowych. Bo przecież koszt jednego kondensatora, cewki i 2mm grubszej płyty to szczątkowy koszt, nie mający az takj dużego wpływu na koszt końcowy

Więc jeśli Cię stać to można kupić droższe, a jeśli nie to kupuje się tańsze i wymienia to i owo..

W każdym bądź razie kolumny 685 na pewno sa warte swojej ceny :)

jak nie słyszysz różnicy która dla ciebie jest warta dopłacenia to kup tańsze chyba że chcesz mieć ładne wykonanie ale to można też taniej nabyć np nowe monitor audio rx1 rx2 ;) a moim zdaniem grają lepiej od serii 600 b&w

Focal + Naim

Różnica między poprzednią serią 600 a CDM była moim zdaniem kosmiczna - zupełnie inna kultura, szybkość, ogólnie jakość grania. Aż mi się nie chce wierzyć, że teraz jest inaczej, no ale nie słuchałem to nie wiem ;)

Tutaj juz kosmosu nie ma,najlepiej sam posluchaj. Uwazam, ze stosunek jakosci dzwieku do ceny CM5 maja taki sobie, natomiast 685 maja znakomity:) Ostatecznie oba te podstawkowce pogodzily Audio Physic i to z nimi wrocilem do domu:)Tak, tak byly dwukrotnie drozsze od CM5 ale warto bylo:))

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

produkcja serii CM w anglii to już historia, miałem na odsłuchu CM7 angielskie, zamówiłem nowe w innym kolorze i przyszły już chińskie, nawet koledzy z top hifi nie wiedzieli o tym. Z tym że jest różnica wizualna: "chińskie maja mniej błyszczące obwódki głośników. Jak stoją obok widać wyraźnie, w/g mnie wygląda to nawet odrobię lepiej.

ksd456, 12 Maj 2010, 17:31

>A jaka to różnica czy to chinczyk czy polak na saksach lutuje zwrotnice rdznie mdf i wkreca

>głosniki?

no w sumie nie wielka, ale jakiś taki niesmak że dziś już tyle tego z chin idzie.

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.