Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa się przegrzewa.

czapek86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam wzmacniacz na lampach 6L6, ostatio jedna lampa zaczęła bardzo jasno śwecić i zrobiła się strasznie czerwona, od razu wyłączyłem wzmacniacz i kiedy włączyłem go z powrotem to bylo wszystko w porządku, dziś miałem to samo. Jeśl mógłby mi ktoś pomóc i wyjaśnić co to może być, czy to wina lampy czy może coś ze wzmakiem??

z góry dziękuje za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/63310-lampa-si%C4%99-przegrzewa/
  • 1 miesiąc później...

Podłączę się pod temat.

Mam podobne objawy w Mancie V5, jak autor tematu, z tą różnicą, że u mnie wraz z przegrzaniem się lampy (robi się czerwona) następuje zanik dźwięku w jednym z kanałów. Po zamianie lamp (6p1p) lampa nadal się przegrzewa i dźwięk zanika w drugim kanale. Czy to oznacza konieczność wymiany lampy?

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Wyreguluj bias (lub daj do regulacji), jeśli układ posiada fixed bias. !

Czerwona anoda to oznaka bardzo dużego prądu płynącego przez lampy i jest równoznaczna z ekspresowym zużywaniem lamp lub wręcz uszkodzeniem.

aha, Czapek, kolegom chodziło oczywiście o oczyszczenie nóżek od lampy, nie od wzmacniacza.

Ale faktycznie chyba lepiej oddać do oglądu specjaliście niż później głowić się co strzeliło.

Trochę mało precyzyjnie się wyraziłem: po zamianie lamp miejscami-przełożeniu lampy przegrzewającej się na prawy kanał, ta sama lampa nadal się przegrzewa i zanika dźwięk, z tym, że już w prawym kanale. Natomiast lampa, która pracuje na lewym kanale, w miejscu przegrzewającej się poprzedniczki pracuje bez zarzutu.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.