Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana elektrolitów w kolumnach z 1976 r.

lysy7310

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Bardzo proszę o poradę.Jestem w trakcie wymiany kondensatorów elektrolitycznych w kolumnach z 1976r, bo dźwięk jest nie zrównoważony (basy słabe,wysokie dziwnie szeleszczą).Pojawił się problem bo elektrolit na zwrotnicy odpowiedzialny za głośniki basowe ma parametry 50uF 70/80V (bipolarny), a na rynku nie mogę znaleźć odpowiednika o identycznych parametrach jest natomiast 47uF 100V(bipolarny).Czy można taki wstawić i jaki będzie miał wpływ na dźwięk.

Podstawa to wymienić oba kondensatory w obu kolumnach na takie same.

Czy dasz 47uF , czy 47uF+3,3uF jest tylko kwestią twojego dobrego samopoczucia "po robocie" :)

Ja osobiście doał bym tylko 47uF i posłuchał zestawu.

Zawsze możesz dołożyć te 3,3uF jakby coś było nie tak.

Dobrze zbocznikowac kondensator bipolarny o duzej pojemnosci jakims styrofleksowym o mniejszej pojemnosci, czyli podobnym/zalecanym do wlaczenia w szereg z glosnikiem wysokotonowym,

Ale i tak najwazniejsze dla polepszenia dzwieku w starych kolumnach jest wymiana kondesatora idacego do glosnika wysokotonowego na jakis styrofleksowy, byle nie elektrolityczny czy bipolarny. Mysle ze nie pownno sie zmieniac wartosci elementow i koniecznie trzeba dac jednakowe w obu kolumnach. Trzeba tez zadbac o zapewnienie szczelnosci obudowy po skreceniu,

Kondensator sytyrofleksowe => Kondensatory polistyrenowe wyróżniają się dużą stabilnością, dużą rezystancją izolacji, małym tangensem kąta strat, małym (a przy tym stałym) ujemnym temperaturowym współczynnikiem pojemności oraz możliwością uzyskania wąskich tolerancji pojemności. W pewnym stopniu wadą tych kondensatorów jest dość niska górna dopuszczalna temperatura pracy ( +70C). Są przeznaczone do pracy w urządzeniach profesjonalnych i powszechnego użytku, szczególnie w obwodach w.cz. (przy wykonaniu tzw. bezindukcyjnym, charakteryzującym się tym, że wyprowadzenia są przylutowane do całej powierzchni występujących części elektrod). Kondensatory te stosowane są między innymi w bardzo odpowiedzialnych miejscach obwodów elektrycznych np. w filtrach.

biegunowość nie ma znaczenia jeśli w ogóle jest w takim kondensatorze oznaczona

można wstawić np: Jantzen Audio można i Miflexa ja różnicy nie usłyszałem niestety

odczułem ją bardziej w ciężarze portfela

do tego dobrego opisu kondensatorów polistyrenowych dodajmy jeszcze, że charakteryzują się doskonałym współczynnikiem DA

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.