Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsza płyta wideo

ecamel

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to doby dział na taki temat, najwyżej niech ktoś proszę przeniesie gdzie trzeba.

Poszukuję jakichkolwiek informacji (na dobrą sprawę wystarczy mi nawet sama nazwa - resztę sobie dogooglam) pierwszej, lub jednej z pierwszych cyfrowych płyt wideo. O ile dobrze pamiętam, płyty pokazały się na rynku ok. 30 lat temu, były bardzo duże, tak z 40 cm średnicy. Potrafi ktoś coś podpowiedzieć.

https://www.audiostereo.pl/topic/63446-pierwsza-p%C5%82yta-wideo/

Z całą pewnością w pierwszym rzucie ( na debiut formatu) był koncert Milsa Davisa "Live in Paris".

Zagrany w składzie z którym był w Warszawie. Lekko zmodyfikowanym.

Widziałem taki zestaw w 1986 lub 87 w RFN-ie.

Pamiętam także film fab. "Kobieta kot" czy jakoś tak.

Zakłądam, że chodzi o dyski wielkości LP. a nie o DVD.

Ja widziałem na LD film Terminator - wrażenia jak na tamte czasy były niesamowite :)

Tak, chodzi o płytkę o średnicy 30 cm -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam.. niegdyś założyłem wątek na forum pt. "Magia Laserdisc", jednak umarł w styczniu śmiercią naturalną.. w polsce nie ma zbyt wielu kolekcjonerów tego formatu ze wzgl. na jego ograniczenia, ale sprzęt i co ciekawsze płyty znikają z Allegro więc ktoś to zbiera.. Sam jestem kolekcjonerem i mam kilkadziesiąt płyt.. osobiście uważam że to bardzo ciekawy format i można znaleźć wiele "rodzynków" które cieszą oko i ucho przeszukując aukcje... pozdrawiam:-)

Ukryta Zawartość

Pełne info po ang.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.