Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do 18w8545

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Czy górna krawędź też będzie zaburzała charakterystykę? Bo jeżeli tak, to odległości od bocznych i górnej krawędzi powinny być różne.

Jeżeli zjawisko jest znane, to pewnie w praktyce stosuje się prostą zasadę proporcji, stosunku odległości głośnika do danych krawędzi aby zjawisko wpływu krawędzi na charakterystykę było jak najmniejsze. Jak bez symulacji usytuować poprawnie głośnik wysokotonowy?

I jeszcze jedno. Odległość głośników miedzy sobą. Przyjmujemy zasadę aby były jak najbliżej siebie?

Ja symulowałem przy pomocy Edge. Efekt wizualny wyszedł tragiczny. Drugi raz nie popełnie takiego błędu. Myślę że najrozsądniej każdą odległość zrobić inną.

Tu wygląda to rozsądnie.

Kit3_02.jpg

To nie jest problem z rodzaju "najgorszy" czy "najlepszy", bo dla jednego głośnika wąska obudowa będzie niewskazana a innego wprost stworzona. Krawędzie w typowej ściance są cztery! Bez pomiarów w docelowej obudowie konkretnego głośnika, wszelkie dywagacje są bez sensu.

Faktycznie "najgoszy" to źle dobrane słowo. Lepsze by było "najbardziej uwypuklony".

Czyli tak w wielkim skrócie dla układu dwurożnego:

Głośniki jak najbliżej siebie i wysokotonowy w różnych odległościach od krawędzi, bardzo upraszczając problem. Mam nadzieję, że bardzo nie spapram projektu z powodu złego umiejscowienia głośników.

Dzięki za wyjaśnienia.

Czyli tak w wielkim skrócie dla układu dwurożnego:

Głośniki jak najbliżej siebie i wysokotonowy w różnych odległościach od krawędzi, bardzo upraszczając problem. Mam nadzieję, że bardzo nie spapram projektu z powodu złego umiejscowienia głośników.

Dzięki za wyjaśnienia.

Jeżeli wychodzą jakieś zafalowania to tylko w pomiarach. Konia z rzędem temu kto to usłyszy.

Krótkie pytanie. Jak myślicie jak wysokie zrobić podstawki?

Hmmm. Ja dobieram wysokość podstawek taką aby punkt między wysokotonowym, a średnio-niskotonowcem był na wysokości uszu w miejscu w którym słucham. Ale kompletnie nie wiem czy jest, to zgodne z zasadami akustyki.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie, gdzie dobrze kupic 18W8545? Mieszkam obecnie w UK do kraju wybieram sie w lipcu.Co byscie doradzili?

Na niemieckim Ebay'u. Ja za parę dałem 150 Euro. Pojawiają się bardzo często.

Poza tym tutaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzieki, znalazlem je w europe-audio juz wczesniej ale niemiecki ebay, moze sie uda.KrzysiekA co proponujesz kopulke czy tez wstege i jakie?

Nie wiem jakie brzmienie preferujesz. Mi najbardziej podoba się ten SB Acoustics. Z pewniaków i to tanich to na pewno Vifa XT. Próbowałem i brzmi naprawdę przyzwoicie.

Czesc KrzysiekA,istotne dla mnie w brzmieniu to naturalnosc,bez zaostrzen na basie i wysokich, ale zarazem jedrne, soczyste--naturalnie przyjemne. Osiagniecie czegos takiego nie jednemu moderatorowi spedza sen z powiek jaki zespol glosnikow, jaka obudowa itp.itd.Mam znikome doswiadczenie w projektowaniu od podstaw, dlatego wtracam swoje trzy grosze w Twoim temacie, ktory uwazam ze rokuje na udana konstrukcje.Dzieki za podpowiedz,mam kilka pytan, dlaczego podoba Ci sie ten SB co bys mogl powiedziec o takich wysokotonowkach jak Wavecor-TW030WA08, lub cos takiego HiVi RT2C-A?

Czesc KrzysiekA,istotne dla mnie w brzmieniu to naturalnosc,bez zaostrzen na basie i wysokich, ale zarazem jedrne, soczyste--naturalnie przyjemne. Osiagniecie czegos takiego nie jednemu moderatorowi spedza sen z powiek jaki zespol glosnikow, jaka obudowa itp.itd.Mam znikome doswiadczenie w projektowaniu od podstaw, dlatego wtracam swoje trzy grosze w Twoim temacie, ktory uwazam ze rokuje na udana konstrukcje.Dzieki za podpowiedz,mam kilka pytan, dlaczego podoba Ci sie ten SB co bys mogl powiedziec o takich wysokotonowkach jak Wavecor-TW030WA08, lub cos takiego HiVi RT2C-A?

Wavecor nie znam w ogóle. Z HiVi mam parkę K1. Głośniki za 15 Euro ale o bardzo przyjemnym brzmieniu. Jeżeli ktoś nie ma pieniędzy to polecam. Nie jest może wybitny jeżeli chodzi i przejrzystość ale przyjemnie się tego słucha i da się podzielić przy 2kHz. Kiedyś nawet próbował go sprzedawać Expolinear jako swój głośnik. Kiedyś kusiło mnie żeby zamówić RT2H-A. Ten sam co RT2C-A ale z innym przodem. Ostatnio słuchałem w Saturnie Quadral Aurum Titan z bardzo podobnym magnetostatem. Dałbym sobie uciąć rękę że to ten HiVi tylko z innym przodem. Sam nie wiem co myśleć na temat tego głośnika. Musiałbym go posłuchać w domu na spokojnie i to na moim sprzęcie.

Co do tego SB to brzmi bardzo naturalnie.

To cie na pewno zainteresuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za artykul, zapoznalem sie z nim, a co ty sadzisz o takim zestawieniu 18W8545 i ten RT2H-A. Czego Ty bys sie spodziewal? Zwroc uwage na jeszcze RT2M. Do uslyszenia jutro bo mam nocki, narazie.

Dzieki za artykul, zapoznalem sie z nim, a co ty sadzisz o takim zestawieniu 18W8545 i ten RT2H-A. Czego Ty bys sie spodziewal? Zwroc uwage na jeszcze RT2M. Do uslyszenia jutro bo mam nocki, narazie.

Naprawdę mnie kusiło żeby sprawdzić. Jednak rozsądek zwyciężył. W tej chwili mam głośników na kilka projektów.

Może cię zainteresuję to.

Ukryta Zawartość

Warto licytować do połowy ceny nowych czyli do około 80 Euro.

Podobno miał bardzo dobrą recenzję w Hobby HiFi.

Ukryta Zawartość

Sprobuje, moze sie uda kupic.Poslugujac sie translatorem i moim kiepskim angielskim tak to zrozumialem-Biorąc pod uwagę wszystkie właściwości RT2C-A, staje się jasne, dlaczego wielu krytycznych słuchaczy wśród audiofilów wysoko nagradza plaskie przetworniki. Posiadają one niezrównaną jasność, przejrzystość i możliwość dostarczenia wszystkich najdrobniejszych szczegółów muzycznych. Od RT2C-ma wyjątkową zdolność do ujawnienia dynamiki instrumentów i rozdzielczośći dźwięku, zalecane jest dostosowanie go do glosnikow o podobnych właściwościach, w celu maksymalizacji ogólnej rzetelności systemów głośnikowych.

Impedancja (Z) (Ω): 8

Moc nominalna (Pnom) (W): 30

Moc maksymalna (W): 60

Skuteczność (2.83V/1m) (dB): 93

Waga (M) (kg): 0.63

System magnesu: Neodymowy

Zalecana częstotliwość podziału (Hz):> 3000Hz.

Moje pytanie czy zszycie 18W8545 z RT2C-A jest mozliwe i czego mozemy spodziewac?

Sprobuje, moze sie uda kupic.Poslugujac sie translatorem i moim kiepskim angielskim tak to zrozumialem-Biorąc pod uwagę wszystkie właściwości RT2C-A, staje się jasne, dlaczego wielu krytycznych słuchaczy wśród audiofilów wysoko nagradza plaskie przetworniki. Posiadają one niezrównaną jasność, przejrzystość i możliwość dostarczenia wszystkich najdrobniejszych szczegółów muzycznych. Od RT2C-ma wyjątkową zdolność do ujawnienia dynamiki instrumentów i rozdzielczośći dźwięku, zalecane jest dostosowanie go do glosnikow o podobnych właściwościach, w celu maksymalizacji ogólnej rzetelności systemów głośnikowych.

Impedancja (Z) (Ω): 8

Moc nominalna (Pnom) (W): 30

Moc maksymalna (W): 60

Skuteczność (2.83V/1m) (dB): 93

Waga (M) (kg): 0.63

System magnesu: Neodymowy

Zalecana częstotliwość podziału (Hz):> 3000Hz.

Moje pytanie czy zszycie 18W8545 z RT2C-A jest mozliwe i czego mozemy spodziewac?

Muszę powiedzieć że mam pewne wątpliwości.

Przepraszam ze tak mecze ale jakie to watpliwosci? Podzial, charakter tych glosnikow?

W zasadzie podział i charakterystyka jak najbardziej się nadaje. O wiele lepszego magnetostatu chyba się nie kupi. Nie jestem pewny czy charakter brzmienia pasuje do SS. Ale dopóki się nie spróbuje to nie wiadomo. Ja już mam trochę dosyć prób.

Podbnie było z Seasem 22TAFG. Wszystko się zgadzało wyszły bardzo dobre charakterystyki, piękna zgodność fazy, niskie zniekształcenia dobry wodospad a mi się nie podobało.

Przypomnę może charakterystykę.

post-13669-100001489%201276257553.jpg

Słuchałem jeszcze raz tych Quadrali w Saturnie i jestem prawie pewien że to ten sam głośnik. Jeżeli chodzi o same wysokie tony to nić złego nie mogę powiedzieć zwłaszcza że ten wysokotonowy pracuje z 20 cm głośnikiem który najprawdopodobniej ma aluminiową membranę(w nazwie kolumn jest tytan ale nie sądzę żeby robili tak duże membrany z tytanu). Przy takim głośniku podział musi być naprawdę niski. Reszta mi się nie podobała dlatego trudno jest ocenić sam głośnik wysokotonowy. Efekt całkowity był raczej mizerny.

Sam wysokotonowy brzmiał inaczej niż kopułki i inaczej niż wstęgi aluminiowe. W zasadzie bardzo poprawnie. Ale efektu "muszę mieć te głośniki" nie było.

KrzysiekA serdecznie dziekuje za okazana mi pomoc. Jesli je kupie i zdecyduje sie na taki "eksperyment" zszycie 18W8545 z RT2C-A, czy moglbym liczyc na Twoje wskazowki?

Oczywiście.

Nie wiem jak brzmi ten RT2C ale mam neo3-PDRW, ktory jest jakby nie patrzec z podobnej stajni i bardzo polecam ten glosnik. Tylko nie wiem, czy sie sprawdzi z tym SS. Neo3 posiada chlodne, dokladne i bardzo sterylne brzmienie, ktore moze nie pasowac do tego weglowca ( a spodziewam sie podobnego brzmienia u tego HiVi )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.