Skocz do zawartości
IGNORED

Katastrofa Tu 154M, teorie spiskowe...

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

Pan Miller musi jednak zrozumieć ,że nikt z nim rozmawiał o raporcie nie będzie. Róznice w ustaleniach istotnych są zbyt duże aby o nich dyskutować. To jest ta delikatna różnica w mysleniu europy i rosji.

Nie wiem, czy różnice w ustaleniach są aż tak duże. W wielu miejscach są bardzo małe. Są też zagadnienia które i jedna i druga strona pominęła więc trudno tu mówić o wielkich różnicach, może raczej o różnicy w podejściu. Np. w sprawie nacisków Rosjanie podeszli dosyć drobiazgowo a komisja Millera temat praktycznie odpuściła. Z pracą kontrolerów na odwrót - Rosjanie woleli nie drążyć tego tematu. Natomiast w miejscach które interesowały obydwie komisje jakiś diametralnych różnic chyba nie ma.

Jestem Europejczykiem.

MAK badał fakty Miller dodatkowo hipotezy które niestety uwypuklił.Zasadniczą różnicą jest ocena czynności załogi.Rosjanie w oparciu o ekspertów i pilotów latających tupolewem uważają że podchodził do lądowania.Z tą opinią również zgadzają się polscy piloci.Miller z ekipą uparcie bronią załogi uważając ,że zabrakło im czasu do odejścia na drugi krąg.Jeden z prowadzących konferencję mówił o próbach na symulatorze w których uczestniczył Klich i można było odejść do 30 metrów nad ziemią.Niestety MAK wydaje się bardziej wiarygodny.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Znowu bardzo stanowczo o katastrofie wypowiedział się dla TOK FM Tomasz Hypki. On również uznaje badanie przyczyn katastrofy przez MAK za bardziej rzeczowe i wiarygodne:

" Ci, którzy nie chcieli usłyszeć, nie usłyszeli - mówił o reakcjach na uwagi MAK Tomasz Hypki. Prezes Agencji Lotniczej Altair i sekretarz Krajowej Rady Lotnictwa w TOK FM przyznawał rację stronie rosyjskiej w ocenie przyczyn katastrofy smoleńskiej. A tezy raportu komisji Millera porównuje do teorii pojawiających się w zespole parlamentarnym Antoniego Macierewicza.

Tomasz Hypki ocenia, że MAK była bliższa wyjaśnieniu przyczyn katastrofy i popiera jej stanowisko w sprawie raportu komisji Millera: - Morozow (Aleksiej, szef komisji technicznej MAK - red.) opowiadał o działaniach załogi, która nie zachowywała się jakby przerywała lądowanie, tylko jak załoga, która je kontynuuje - mówił Hypki.

Mityczny przycisk "uchod"

- Oni nie wyłączyli nawet autopilota. To, że przycisnęli przycisk "uchod" ("odejście" - red.) to jest mityczna sprawa, nie mająca potwierdzenia w faktach. W zachowaniu załogi, w jej rozmowach, zachowaniu samolotu. Nie ma czegoś takiego. Natomiast zachowanie załogi - odliczanie wysokości, dalsze drobne regulacje autopilota, zmniejszanie prędkości, świadczy, że oni po prostu szukali ziemi. (..) Oni chcieli lądować, złapać kontakt z ziemią - mówi Hypki, powtarzając tezy przedstawicieli MAK. Jego zdaniem dla fachowców jest to sprawa oczywista. - To, co wymyśliła komisja Millera, jest porównywalne ze sztuczną mgłą - ironizował Hypki.

Generał za plecami

Sekretarz Krajowej Rady Lotnictwa zgadza się też z oceną, że obecność generała Błasika w kabinie musiała wpływać na reakcje pilotów. Według Hypkiego generał Błasik czynnie uczestniczył w ostatnich chwilach lotu. - On odczytywał wskazania wysokościomierza, on oceniał widzialność za kabiną... Każdy kto miałby za plecami szefa, od którego zależy cały jego los, jego przyszłość, zachowywałby się inaczej niż jak nie mając tego szefa - oceniał w TOK FM Hypki.

Uszy po sobie?

Jego zdaniem dyskutowanie z ustaleniami MAK nie ma już sensu. - Powinniśmy położyć uszy po sobie i ci harcownicy, którzy opowiadali dziwne rzeczy o przyczynach katastrofy, powinni schowac się pod stół i nie wychodzić spod niego - mówił. - Można postawić w związku z tą katastrofą wiele różnych hipotez: o sztucznej mgle, dziale elektromagnetycznym bombie takiej, czy innej. One są tyle samo warte. Nie mają potwierdzenia w faktach - mówił Tomasz Hypki."

wskaz mój wpis potwierdzający twoje wnioski...choć bardziej to wygląda na konfabulacje

kolego więc lecz pamięć.

Natomiast czekam na moje wpisy potwierdzające twoje zarzuty.

ich brak dowodem na twoje problemy z zdrowym rozsądkiem,które już dużo wcześniej sugerowałem

Wiec sobie poszukalem. Po 30min przegladania tego tematu okupionych bolem oczu znalazlem taki oto wpis sugerujacy dokladnie to co na poprzedniej stronie napisalem.

pomyliłeś adresata....korzystam z informacji rządowych i stenogramu jak również ekspertów.Nie każdy obywatel ma bezpośredni dostęp do materiałów śledczych

tak wygląda moje zaplecze informacyjne...nie korzystam z rewelacji Naszego Dziennika Gazety Polskiej i teorii spiskowych.

może zastanów się nad jakością informacji które docierają do Ciebie.

To chyba Ty Władziu pisales rok temu...

Oj cos ciezko z Toba....chyba ze jak prezes masz BRATA BLIZNIAKA (albo rozdwojenie jazni)

Rzeczywiscie polemika z Toba nie ma sensu. Piszesz farmazony by zablysnac i zaimponowac a pozniej zaprzeczasz temu co wypisujesz.... ile masz lat ? 15? W domu bili, ojciec do wanny Ci wchodzil? Musisz sie dowartosciowac Panie James Bład?

Jedyne co szybko przychodzi mi glowy to staropolskie okreslenie:

- IDIOTA

Jak to bylo? HAHHAHA

Wiec sobie poszukalem. Po 30min przegladania tego tematu okupionych bolem oczu znalazlem taki oto wpis sugerujacy dokladnie to co na poprzedniej stronie napisalem.

To chyba Ty Władziu pisales rok temu...

Oj cos ciezko z Toba....chyba ze jak prezes masz BRATA BLIZNIAKA (albo rozdwojenie jazni)

Rzeczywiscie polemika z Toba nie ma sensu. Piszesz farmazony by zablysnac i zaimponowac a pozniej zaprzeczasz temu co wypisujesz.... ile masz lat ? 15? W domu bili, ojciec do wanny Ci wchodzil? Musisz sie dowartosciowac Panie James Bład?

Jedyne co szybko przychodzi mi glowy to staropolskie okreslenie:

- IDIOTA

Jak to bylo? HAHHAHA

nie za bardzo cenię twoje wpisy żeby im poświęcać więcej czasu od niezbędnego.

"pomyliłeś adresata....korzystam z informacji rządowych i stenogramu jak również ekspertów.Nie każdy obywatel ma bezpośredni dostęp do materiałów śledczych tak wygląda moje zaplecze informacyjne...nie korzystam z rewelacji Naszego Dziennika Gazety Polskiej i teorii spiskowych. może zastanów się nad jakością informacji które docierają do Ciebie."

do pełni szczęścia przydałby się twój wpis.Jak widać jest to odpowiedź na jakiś twój idiotyzm.

Możesz wytłumaczyć co jest tajemnego w cytowanym wpisie.Zdanie "Nie każdy obywatel ma bezpośredni dostęp do materiałów śledczych" stwierdza fakt a nie mój wgląd w dokumenty.Człowieku informacje rządowe są dostępne w internecie ,opinie ekspertów również.

Daj sobie pchełko spokój i nie zawracaj hmmmmm

skorzystaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

raport Millera poszukaj sam jak również wypowiedzi ekspertów

Ukryta Zawartość

Twoj cytat wyjety byl z naszej wczesniejszej dyskusji w ktorej (nie mogac przekonac mnie inaczej) odwolales sie do swoich super mocy:) - tj.rzekomego dojscia do "tajnych" dokumentow, materialow zrodlowych itd.

Nie powiem w pierwszej chwili rzeczywiscie sie zastanowilem...hmm a moze chlop ma racje. No ale pozniejsze Twoje wpisy rozwialy marzenia o pewnej informacji.

Przypominam ze bylo to rok temu gdy nie znano wielu faktow ktore teraz sobie omawiamy i kazdy, powtarzam kazdy news podgrzewal atmosfere... wiec poslugiwanie sie "autorytetem" bezposredniego dostepu do materialow sledczych

Wiec Wladziu miales swoje 5 min..

Widzisz... ujme to tak. Np z Jaro747 nie raz sie cielismy w tym watku lecz zaden z nas nie znizyl sie do poziomu "cwaniaka" rynkowego i sprzedal lewizne jako pewny towar. Szkoda ze nie napisales ze Anodina to Twoja kumpela a stenogram miales na biurku nastepnego dnia po katastrofie. Bylo by to wtedy rownie ekscytujace.

A do tablicy sam mnie wywolales zarzucajac mi klamstwo i problemy z inteligencja. Jak widac nadaremnie

masz tu jeszcze stenogramy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w gdansku ....halny?????

ja obserwowałem podgrzewanie w gdansku, bo u nas było normalnie.niektorym halny w gdansku grzeje facjate i gledzom wtedy o spiskach.Skonczył sie halny i spiski tez.halny w gdansku to zadkosc.Tak jak chmury na niebie.pseprasam...smugi.

i zamiast przeprosic za durnowate zawracanie glowy przez rok, to on znowu kreci spisek...z dokumentami.tam im chiba wieje caly czas.halny.

od tater.

Twoj cytat wyjety byl z naszej wczesniejszej dyskusji w ktorej (nie mogac przekonac mnie inaczej) odwolales sie do swoich super mocy:) - tj.rzekomego dojscia do "tajnych" dokumentow, materialow zrodlowych itd.

Nie powiem w pierwszej chwili rzeczywiscie sie zastanowilem...hmm a moze chlop ma racje. No ale pozniejsze Twoje wpisy rozwialy marzenia o pewnej informacji.

Przypominam ze bylo to rok temu gdy nie znano wielu faktow ktore teraz sobie omawiamy i kazdy, powtarzam kazdy news podgrzewal atmosfere... wiec poslugiwanie sie "autorytetem" bezposredniego dostepu do materialow sledczych

Wiec Wladziu miales swoje 5 min..

Widzisz... ujme to tak. Np z Jaro747 nie raz sie cielismy w tym watku lecz zaden z nas nie znizyl sie do poziomu "cwaniaka" rynkowego i sprzedal lewizne jako pewny towar. Szkoda ze nie napisales ze Anodina to Twoja kumpela a stenogram miales na biurku nastepnego dnia po katastrofie. Bylo by to wtedy rownie ekscytujace.

A do tablicy sam mnie wywolales zarzucajac mi klamstwo i problemy z inteligencja. Jak widac nadaremnie

masz chyba z sobą poważniejszy problem niż przypuszczam.Nadal uważam polemikę z tobą za stratę czasu.

Ja ciebie do tablicy ? co jeszcze sobie wmówisz

w gdansku ....halny?????

ja obserwowałem podgrzewanie w gdansku, bo u nas było normalnie.niektorym halny w gdansku grzeje facjate i gledzom wtedy o spiskach.Skonczył sie halny i spiski tez.halny w gdansku to zadkosc.Tak jak chmury na niebie.pseprasam...smugi.

i zamiast przeprosic za durnowate zawracanie glowy przez rok, to on znowu kreci spisek...z dokumentami.tam im chiba wieje caly czas.halny.

od tater.

już dawno zapomniałem o człowieku a tu huk jak uderzenie tupolewa w ziemię

Nie wiem, czy różnice w ustaleniach są aż tak duże

[...]

więc trudno tu mówić o wielkich różnicach, może raczej o różnicy w podejściu.

te różnice są bardzo duże , na tyle duże ,że sądzę iż rosjanie nie zrobią nic żeby je zmniejszyć.

Rosja będzie mówiła ,że nie jest stroną i nie pomoże bo dochodzenie zostało przekazane do MAK a MAK jest niezalezny zaś MAK będzie się upierał ,że zakończył prace i koniec i basta. Anodina jeszcze wyleci więc zawsze na nią się zrzuci.

Pozostaną Polacy ,którzy będa walili głową w mur i całowali klamki.

Brutalna prawda jest taka ,że 10 kwietnia '10 miedzy godz 8.40 a 11 nie było wiadomo nic. O 11 Putin miał konferencję . Znaczy to tylko tyle ,że w ciągu tych 2 godzin zebrano wszystkie niezbędne informacje i podjęto decyzję jak sprawę należy załatwić. Potem Putin "zjadł na obiad" Tuska i wszystko było jasne.

Dlatego wszystko co się dzieje teraz jest bez znaczenia. I tak 99% opinii publicznej nie rozróżni bezpośredniej przyczyny katastrofy od przyczyny katastrofy.

Puenta jest taka, że Rosja wyjasnia sprawę mając na względzie swój interes a nie polski. Co w tym dziwnego ?

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

może powrócą do UFO

[...]

te różnice są bardzo duże , na tyle duże ,że sądzę iż rosjanie nie zrobią nic żeby je zmniejszyć.

Rosja będzie mówiła ,że nie jest stroną i nie pomoże bo dochodzenie zostało przekazane do MAK a MAK jest niezalezny zaś MAK będzie się upierał ,że zakończył prace i koniec i basta. Anodina jeszcze wyleci więc zawsze na nią się zrzuci.

Pozostaną Polacy ,którzy będa walili głową w mur i całowali klamki.

Brutalna prawda jest taka ,że 10 kwietnia '10 miedzy godz 8.40 a 11 nie było wiadomo nic. O 11 Putin miał konferencję . Znaczy to tylko tyle ,że w ciągu tych 2 godzin zebrano wszystkie niezbędne informacje i podjęto decyzję jak sprawę należy załatwić. Potem Putin "zjadł na obiad" Tuska i wszystko było jasne.

Dlatego wszystko co się dzieje teraz jest bez znaczenia. I tak 99% opinii publicznej nie rozróżni bezpośredniej przyczyny katastrofy od przyczyny katastrofy.

Puenta jest taka, że Rosja wyjasnia sprawę mając na względzie swój interes a nie polski. Co w tym dziwnego ?

jednak nie i szkoda..zielone ludki sympatyczniejsze

najlepsze bedzie ze pole manewru sie zaweza i wystepuje slawne ..tunelowanie.teraz zacznie sie martyrologia.Ladowali czy odchodzili.Nie wyjasniono tak naprawde kiedy rosjanie wykopali ten ...jar.i czy zlecił to putin.

ucichnie gdy przestanie być biznesem

Sakowicz i spółka dzięki temu dobrze żyją.Jak nieszczęście jest czyimś szczęściem...te narodowe jak żydy na wszystkim zarobią

no to pociecha..niebawem.A za cztery lata znowu.teraz jak kurdupel dostanie biegunki to pojawi sie pytanie zaraz. kto za niom stoi?

swojom drogom to ciekawi mnie co na to IPn jesli chodzi o sakie-wicza

komu on wypadl z dziury.

przeczytałem i już zapomniałem o Sakowiczu...jest gorzej komisja Millera stanie w kolejce po jego gazetę

"Komisja Millera: "Niech Rosjanie udowodnią, że załoga chciała lądować"

mam przeczucie ,że obłęd dopiero się zaczyna i to z namaszczeniem rządu

Do bartka, ale też do innych: dzisiejsza konferencja MAKowców to w zasadzie wystąpienie polityczno-propagandowe i szkoda z nim polemizować chociażby z tego powodu, że nie pojawiły się żadne nowe fakty. Należy skupić się na raporcie a jeżeli o niego chodzi to podtrzymuję to, co pisałem wcześniej. Teza, że załoga nie chciała lądować dla fachowców jest co najmniej dziwaczna i tak naprawdę nie ma żadnego potwierdzenia w faktach a jej pojawienie się było chyba największą niespodzianką raportu Millera.

Jestem Europejczykiem.

jest zaskoczeniem i trudno się oprzeć ,że decydują wybory.Statystyczny rodak nie chce prawdy tylko potwierdzenia swoich racji.Jak wiadomo nasi piloci są bez skazy i nawet na drzwiach od stodoły wylądują.Niestety jest to mocno w elektoracie zakorzenione.

dzisiejsza konferencja MAKowców to w zasadzie wystąpienie polityczno-propagandowe

nie sadze zeby pojawily sie wystapienia utrzymane w innej formule

coś musiałoby zdrowo namieszac żeby się makowcy przyznali do pomyłki

Teza, że załoga nie chciała lądować dla fachowców jest co najmniej dziwaczna i tak naprawdę nie ma żadnego potwierdzenia w faktach a jej pojawienie się było chyba największą niespodzianką raportu Millera.

skoro miller twierdzi że ma dowody, że są nagrania to czemu nie wierzyć ?

pozatym tutka to dziwny samolot jest i eksperci wcale nie są jednoznaczni

nie sadze zeby pojawily sie wystapienia utrzymane w innej formule

coś musiałoby zdrowo namieszac żeby się makowcy przyznali do pomyłki

skoro miller twierdzi że ma dowody, że są nagrania to czemu nie wierzyć ?

pozatym tutka to dziwny samolot jest i eksperci wcale nie są jednoznaczni

Przyznać do jakiej pomyłki? Nie sądzę,żeby w raporcie mak była jakaś pomyłka. Jest natomiast świadome minimalizowanie rosyjskich zaniedbań i zaniechań, ale to było jasne zaraz po jego opublikowaniu.

Co do pomysłu że nie było to lądowanie to dowodem nie jest nagranie tylko zachowanie pilotów i samolotu. Jeżeli od 100m na których powinni odejść do 30m manewr był kontynuowany to o czym tu mówimy? To co najmniej 7 sekund, może 10 lub nawet więcej. W tym czasie samolot dalej schodził więc albo to nie było stwierdzenie tylko pytanie albo pilot rzucił hasło i dalej robił swoje i czekał na potwierdzenie reszty załogi lub Błasika.

Jestem Europejczykiem.

Przyznać do jakiej pomyłki? Nie sądzę,żeby w raporcie mak była jakaś pomyłka. Jest natomiast świadome minimalizowanie rosyjskich zaniedbań i zaniechań, ale to było jasne zaraz po jego opublikowaniu.

Celowe tuszowanie zachowania obsady wieży to taki nieznaczacy detal ?

Różnice w tłumaczeniu rozmów z czarnych skrzynek to też detal ?

W tym raporcie błędów i naciągnięć jest sporo.

Co do pomysłu że nie było to lądowanie to dowodem nie jest nagranie tylko zachowanie pilotów i samolotu

czyli dowodem nie jest komenda a hipoteza :] A może faktycznie w samolocie coś się popsuło, wtedy tez lądowali ?

W takim układzie Air France nad Atlantykiem pare lat temu tez lądował.

W tym czasie samolot dalej schodził więc albo to nie było stwierdzenie tylko pytanie albo pilot rzucił hasło i dalej robił swoje i czekał na potwierdzenie reszty załogi lub Błasika.

Schodził w mleko i czekał az mu ktos potwierdzi ? Jedziesz samochodem to tez czekasz az ci żona potwierdzi że skręcać masz?

Jeżeli od 100m na których powinni odejść do 30m manewr był kontynuowany to o czym tu mówimy?

Ale to jest właśnie ten punkt istotny ,że nie wiedzieli iż są na 100.

Poczytaj sobie o innych raportach MAK. To agencja piszaca na zamówienie. Odtwarzają zdarzenia jak ma być a nie jak było.

obłęd się zaczyna....a mieli UFO

"Poczytaj sobie o innych raportach MAK. To agencja piszaca na zamówienie. Odtwarzają zdarzenia jak ma być a nie jak było."

wystarczy urodzić się Biało Czerwonym żeby obalić dochodzenie uznanej w świecie lotniczym instytucji badającej przyczyny lotniczych katastrof.

W raporcie MAK podano instytucje z pomocy których korzystano pracując nad raportem.Na twoje zakłamane nieszczęście podają nazwy współpracujących z nimi niezależnymi ośrodkami.Również z USA.

Więc cały świat spiskuje z MAK przeciwko nam .

Spoko człowiek Gruzja z tobą

"Gruzini ze zdziwieniem przyjęli raport „komisji Millera”, zadając sobie pytanie dlaczego Polska skłania się ku wersji wcześniej prezentowanej przez rosyjski Międzypaństwowy Komitet Lotniczy. Wszechobecne w Gruzji nastroje antyrosyjskie skłaniają mieszkańców tego kraju do posądzania strony rosyjskiej o sprowokowanie smoleńskiej katastrofy, w której zginął prezydent Lech Kaczyński i 95 osób.

„Można różnie myśleć. O realnych i całkiem niewiarygodnych przyczynach tej katastrofy, ale częściej myślimy o tych złych” - mówią mieszkańcy Tbilisi.

Gruzini z wielkim szacunkiem odnoszą się do Polski i Polaków. Prezydent tego kraju Micheil Saakaszwili żartuje, że „gdyby był ranking państw pretendujących do miana najbardziej propolskich, to na pewno wygrałaby Gruzja”. Dlatego też po smoleńskiej katastrofie w wielu miastach Gruzji ulice nazwano imionami polskiej pary prezydenckiej - Lecha i Marii Kaczyńskich, a miejscowe media z uwagą obserwują doniesienia w sprawie dochodzeń mających wyjaśnić przyczyny smoleńskiej tragedii."

Bartuś chłopcze drogi!

Wszystkie te tematy były tu wałkowane już ze sto razy, łącznie z twoimi głupimi pytaniami. Wróć sobie i poczytaj, bo widzę że się Błaszczaka z Macierewiczem nasłuchałeś i z powrotem rozum ci zabrało.

Pilotów się zapytaj nie mnie po ch... się w to mleko pakowali.

No i cu ty pierdzielisz, że nie wiedzieli, że są na 100m??? A do ilu metrów podawali wysokość na głos? Do 120?

Jestem Europejczykiem.

tak pierwsze z brzegu o MAK

Ukryta Zawartość

i jesli jakiś troglodyta nie zrozumie to:

MAK nie działa przeciw Polsce czy NATO, MAK realizuje interesy grupy ludzi zarzadzających Rosją i krajami związanymi z Rosją.

To czy na tym ktos ucierpi bądź czy jest się wobec kogos fair to temat nieistotny.

MAK ma dobrych specjalistów bo żeby uprawdopodabniać stawiane tezy, takich specjalistów mieć trzeba.

Bartuś chłopcze drogi!

Wszystkie te tematy były tu wałkowane już ze sto razy, łącznie z twoimi głupimi pytaniami.

pytania głupie sie wydają głupkowi

sytuacja z tym sledztwem jest jak w dowcipie

"Głupi nie zrozumie, mądry nie zapyta"

Ukryta Zawartość

Barrtuś, czy ty nie rozumiesz, że to co dla ciebie jest odkryciem na miarę rozszczepienia atomu dla ludzi inteligentnych jest oczywiste i to od dawna?

Rozumiem twoje podniecenie ale biegasz z tym jak dziecko. Zimnej wody się napij i zacznij trochę szarych komórek używać.

Jestem Europejczykiem.

Barrtuś, czy ty nie rozumiesz, że to co dla ciebie jest odkryciem na miarę rozszczepienia atomu dla ludzi inteligentnych jest oczywiste i to od dawna.

Rozumiem twoje podniecenie ale biegasz z tym jak dziecko. Zimnej wody się napij i zacznij trochę szarych komórek używać.

skoro się ze mną nie zgadzasz a to co piszę dla ludzi inteligentnych jest oczywiste to ty gdzie siebie klasyfikujesz ?

więc jeszcze raz bo to do ciebie

"Głupi nie zrozumie, mądry nie zapyta"

zapamietaj sobie dziadek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.