Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki dobrać do Rotela?

robalek

Rekomendowane odpowiedzi

Micke 13, 28 Maj 2010, 22:20

Micke 13 sam sprzedajesz Paradigmy i nazywasz to kupą ? Przyznajmy że Studio 20, aż tak znacznie od Monitorów 3 się nie różni. Może trochę bardziej wysublimowaną górą i trochę większą dynamiką, ale dźwięk generalnie jest podobny.

Nie spiernicz sprzedaży :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Paradigmy Monitor to kupa bo nie mają średnicy, gitary elektryczne wychodzą jak skrzypki ;P Studio 20 nie słuchałem, ale 40stki to już konkretne paczki, tam średnicę odgrywa osobny głośnik (są 2,5 drożne) co sprawia że gitary wychodzą bardzo dobitnie i z pazurem (czego niestety brakło Dynkom).

Generalnie Rotele z Dynkami grają nieźle, jest to bardzo uniwersalny zestaw, mi sią na nich rocka słuchało bardzo fajnie, choć kolega gitarzysta twierdził że to pomyłka ;P To co się mu niepodobało to przede wszystki prezentacja góry. Rotele grają generalnie średnim basem i wyższą średnicą wycofując skraje pasma, Dynki niestety na samej górze też są zaokrąglone, jedwabne kopułki mają swój urok, ale niestety talerze perkusji wychodzą nieco za delikatnie. Bas z Dynek jest kłopotliwy bo niestety mocno leci z dziury bas reflexu co sprawia że kolumny są bardzo wrażliwe na ustawienie. W nieodpowiednim ustawieniu łątwo zdudnić bas co sprawia że jest mało czytelny. Z serii Audience lepiej powinny grać większe 72SE (o ile RB-981 je pociągnie), większa masa dźwięku i inaczej strojona kopułka, nie zaokrąglona a jeszcze właśnie lekko podbita, dzięki temu góra na talerzach będzie wreszcie tak nasycona jak być powinna. Sam myslę czy nie zapolować na 72SE, ale do mojego 15m pokoju to już będzie chyba lekkie przegięcie ;P

I love the sound of crashing guitars

No ale do rocka to chyba jednak metalowy tweeter powinien być, w końcu talerze czy struny gitary są zrobione z metalu ;) Bas też powinien być raczej z głośnika niż z dziury, przewaga Paradigmów Studio 40stek nad Dynkami to właśnie bas z głośnika. Mimo że 40stki mają dwa bas reflexy to praktycznie w ogóle nie dmuchają, kolumny zachowują się jakby były zaprojektowane jako konstrukcja z otworem stratnym.

> sittek

40stki sprzedaję bo doszedłem do wniosku że coraz mniej słucham łojenia, choć metalowy tweeter mnie męczy ;) Alternatywa dla Dynek to Harbethy, no ale jeszcze nie wiem czy mnie na nie stać, no i one do łojenia to raczej nie za bardzo :]

Errata. Metalowy tweeter mnie męczy nie dlatego że gra ostro, tylko dlatego że chciałbym taki mieć w nowych kolumnach ;)

> sittek

Widzę że masz Paradigmy Monitor, wybacz jeśli zbyt mocno po nich pojechałem, nie wiem jak grają nowe serie, wrażenia odnośnie średnicy to raczej z poprzednich edycji v1, v2.

Micke 13, 29 Maj 2010, 00:24

Ja się tam nie gniewam, tylko nie gadam nigdy źle o sprzęcie który posiadam, bo by to przed sobą było nieładnie. Wybrałem z własnej woli, więc dopatruję się w nich i dobrych cech. Wiem przecież dobrze jakie wady ma ten Paradigm monitor 3. Stąd u mnie w poczekalni stoją Dynaudio.

Jednakże co do opisanej przez Ciebie prezentacji dźwięku tych monitorów bym się nie zgodził. Nie można im przecież zarzucić aż tak złego dźwięku. Można się do nich doczepić, że basu mają mało, że nie są aż tak dynamiczne, ale co do średnicy to przesadziłeś. A tak źle nie jest. Paradigm Studio aż tak cudowne w porównaniu do Monitorów nie jest. Model 40 ma więcej masy i dynamiki, ale prezentacja góry nie różni się aż tak bardzo od 20-stek, a dalej idąc od Monitorów. To są niuanse, wybrzmienia, a nie beznadziejne "skrzypczyki". Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Niby w prasie branżowej pisali że te późniejsze Monitory mają więcej średnicy, więc pewnie masz rację, no ale pierwsze serie to grały głównie basem i wysokimi (w porównaniu do Dynaudio, Vienny Acoustic czy nawet B&W których słuchałem wtedy). Góra w Studio 20 i 40 jest taka sama, bo to przecież ten sam tweeter, co najwyżej może być nieco inaczej cięty. Podstawowa różnica jest przede wszystkim w średnicy, bo 40stka to kolumna 2,5 drożna i tu jest osobny woofer dzięki któremu średnie są bardziej wyraźne. Niby Dynki też grają średnicą, ale jest ona mocno zespolona z basem, kolega który słuchał u mnie stwierdził wprost że wyższy bas zachodzi na średnicę, owszem, może się to podobać bo dodaje swoistego mięcha, ale nieco zmula też przekaz. W porównaniu do Dynek, Studio 40stki grają nieco odchudzoną, za to bardziej szczegółową, przejrzystą średnicą. Dlatego do Dynek preferowana jest raczej szybsza, jaśniejsza elektronika, wtedy po zmuleniu nie będzie śladu, za to do Paradigmów odwrotnie, przydałoby się im mięcha i masy. Uważam że wzmaki Rotela z serii 9xx są raczej z tych neutralnych, pasują zarówno do Dynaudio jak i Paradigma, z tym że do pierwszych potrzeba przejrzystego źródła (u mnie było znakomicie z DACiem Thety), a do drugich cieplejszego (jakiś Musical Fidelity).

• 4 tygodnie później...

co sadzicie np o tych glosnikach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam opcje przywiesc sobie glosniki z USA zauwazylem ze sa tam o niebo tansze po za tym jest wiekszy wybor. Moze mogl by mi ktos polecic jakies glosniki znacznei bardziej popularne na rynku w usa ktore sa dobre i da sie je potem sprzedac w Polsce:)

jeszcze te sa chyba dosc ciekawe po za tym polecane przez jednego z Was.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

robalek pamiętaj tylko, że cena podana na aukcji to nie wszystko. Do tego dodaj jeszcze podatek i cło. I już nie będzie tak słodko jak ci się wydaje.

• 3 tygodnie później...

co do ceny cla itp to spoko mam jak to wyslac na tak zwane mienie przesiedlencze tylko poprostu musze sie pospieszyc... Dlatego caly czas szukam:) DMysle na tymi B&W 804 bo w razie jak mi nie podpasuja to z dosc niezlym zyskiem bede mogl je opchnac. Bylo pare fajnych aukcji ale ceny wcale nie byly takie super jak by sie mozna po ameryce spodziewac:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.