Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto DENON DVD-2930 albo DVD 3910 do CD, SACD ???

gatto1

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem DVD marki DENON. Mam na uwadze dwa modele z Allegro - DENON DVD-2930 i DENON DVD-3910, są w takiej samej cenie. Odtwarzacz ma być przeznaczony również do odtwarzania samej muzyki z CD i innych gęstych formatów. Zastanawiam się który model wybrać i w ogóle czy to dobry pomysł wykorzystania DVD-2930 lub DVD-3910 do samej muzyki. Na temat dźwięku tych modeli są zróżnicowane opinie. Jak taki odtwarzacz sprawdzi się w stereo?

Model DVD-3910 może liczyć sobie z 6 lat. Nie posiada funkcji 1080p i jest w specyfikacji HDMI 1.1.

Model DVD-2930 jest młodszy ( ok. 3 lata), ma już 1080p i też jest HDMI 1.1

Jeśli chodzi o odtwarzanie filmów w tym divx to jest mistrzostwo świata. I tu nie ma co dyskutować.

Jeśli chodzi o muzykę to w porównaniu z dobrymi CD ( takimi też z drugiej ręki w kwocie 1000-1500 złotych ma już pewne ograniczenia. Dźwięk jest bardziej płaski i przytłumiony. Nie ma wybrzmień, nie ma przestrzeni i przy cichszych nagraniach czasami może przeszkadzać dość głośno chodzący napęd.

Choć nie można mu za dużo zarzucić w porównaniu do CD kilka razy tańszego jest słabszy.

Dlatego proponowałbym rozwiązanie:

Do DVD zakupić model z niższej półki DVD 1940, aczkolwiek obraz również świetny ( sprawdzone i świetne komponenty, np układ Faroudja !!!!) i generalnie na poziomie odtwarzania na przekątnych 37'-50' nie do pobicia, w tym divix-poezja ) a do muzyki zakupić dobry CD. Finansowo wyjdzie podobnie.

pzdro

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zgadzam sie w calosci z przedmowca. Wiele osob robi ten blad, ze jest zwyczajnie niecierpliwe. Moze warto sobie zadac pytanie na czym nam w tej chwili bardziej zależy czy na ogladaniu Video czy sluchaniu muzu. Jesli to drugie warto wieksza kwote przeznaczyc na odtwarzacz Cd czy tez SACD.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

A jak DENON DVD-2930 spisuje się w SACD, DVD-Audio i HDCD? W recenzjach jest mowa że w gęstych formatach gra znacznie lepiej niż CD. Czy warto DVD-2930 kupić do gęstych formatów, czy da odpowiednią dynamikę i klarowność brzmienia? Czy może to jest tylko możliwość odczytu tych gęstych formatów nie poparta jakością przetworników i toru fonicznego?

Mam takowego (DVD 2930) i gra bardzo przyzwoicie jak dla mnie. Pewno, że do CD z poziomu 1500 zł mu brakuje ale jest uniwersalny.Jak chcesz lepiej tylko z CD to kup sobie zewnętrzny DAC. Co do gęstych formatów to jest lepiej niż na CD ale nie przesadzajmy.

Obraz i kino natomiast to jest to do czego go stworzono.

Minusem jest słaby laser ale do kupienia na ebayu za 100 zł a wymiana bardzo prosta (wiem bo mi padł w nowym)

Generalnie polecam bo jeden klocek a czesze wszystko oprócz BD

gatto1 - nie ma w tym nic dziwnego ze w gestych formatach odtwarzacz gra lepiej, ale na poczatek radze zlustrowac sklepy z plytami i zobaczyc ile tych gestych formatow jest. Chyba ze sluchasz muzyki powaznej to tu sytucja w SACD wyglada dosc pozytywnie.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

w tych Denonach z SACD gęste formaty prezentowane są z większą dynamiką, jest więcej przestrzeni i są odczuwalnie głośniejsze od normalnych nagrań. Robi to wrażenie......dopóki nie posłucha się, tak jak w moim przypadku, np. Rotela RCD 971 lub RCD991. Zanim ich nie miałem wydawało mi się, że prezentacja dżwięku przez te DVD jest świetna i głupota jest kupowanie CD.

Ale posłuchałem zwykłych odtwarzaczy CD w cenie od 1000 do 2000 zł i zrozumiałem.... czego nie słuchałem i co traciłem z przekazu.

Naprawdę do samej muzyki nie warto pchać się w DVD ,nawet tak świetne jak te Denona. Do filmów są naprawdę rewelacyjne, ale do muzyki im trochę jednak brakuje.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

no wlasnie mi padl DVD denona i rowniez uwazam ze jest to niezly sprzet nawet do sluchania muzyki - ale jednak po waszych opiniach wychodzi na to ze lepiej kupic cd jesli chcemy tylko muzyki sluchac,

no ok to podlacze sie z pytaniem,

ile trzeba wydac za uzywany CD zeby bylo lepiej jak DVD-2800, DVD-2930 czy DVD-3930 ? moze jakies przyklady?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.